Na een zwaarbevochten juridische overwinning mocht Fortuna op 1 juli dan toch weer starten met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Op zaterdag 4 juli om 18.30 uur gebeurt dan ook waar velen niet meer op hadden durven hopen: Fortuna speelt traditiegetrouw haar eerste oefenwedstrijd in Munstergeleen tegen SVM.


Als we zo een drie kwartier voor aanvang van de wedstrijd het sportcomplex van SVM naderen, is het er al een drukte van belang. Steward Karel gooit zonder enige schaamte een leeg colaflesje in de struiken (in één woord: asociaal!), steward Guido tracht de toestroom van bezoekers in goede banen te leiden, John van Bommel verkoopt samen met supporter Hub Queis trainingskleding van Bayern München (die ons door de Duitse club is geschonken, waarvoor dank) en Wil en Annette sporen de bezoekers aan lid te worden van de supportersvereniging of hun lidmaatschap te verlengen. Na maanden van onzekerheid is dit een erg prettige gewaarwording (op het gedrag van Karel na dan). Nadat mijn twee dorpsgenoten een trainingspak van Bayern hebben aangeschaft, zoeken we een plekje langs het kunstgrasveld.

In de buurt van de kantine vinden we alle andere vaste bezoekers van Vak C, uitgezonderd één fan die dit weekend liever in een snikhete tent op Rock Werchter vertoeft. Nadat de laatste nieuwtjes, vakantie- en barbecueplannen zijn uitgewisseld, lopen om 18.30 uur de elftallen van beide teams onder enthousiasme van het publiek het veld op. In totaal zijn 900 bezoekers getuige van deze toch wel gedenkwaardige wedstrijd.

Fortuna heeft nog steeds geen elf contractspelers en treedt vandaag dan ook aan met een drietal proefspelers (keeper Hässe, rechteraanvaller Rychlik en spits Paul Voss) en een viertal jeugdspelers (Zorlu, Kotbani, Villareal en Halim) in haar selectie. De basisopstelling bestaat vandaag uit Hässe; Geenen, Facenna, Grabovac, Vanek; Van den Ouweland, Simone, Voorn; Rychlik, Voss en Garlisi.

Fortuna begint voortvarend en na vier minuten staat het al 0-2 door doelpunten van Grabovac en een strafschop van Ramon Voorn. Voor rust loopt Fortuna uit tot 0-6 door treffers van Voss (2x), Van den Ouweland en Rick Geenen” target=”_blank”>Rick Geenen. In de pauze wisselt trainer Reijners alleen Garlisi voor jeugdspeler Villareal. Na de thee stokt de productie in eerste instantie.

Een half uur voor tijd vervangen de jeugdspelers Zorlu, Kotbani, Villareal en Halim de basisspelers Vanek, Facenna, Van de Ouweland en Simone. Mede door dit verse bloed worden er alsnog zeven treffers toegevoegd aan de productie. Deze komen op naam van wederom Voss (2x), Grabovac, Zorlu (2x), Villareal en een volley in de kruising van Rychlik. Hiermee komt de eindstand op 0-13.

Daar tegenstander SVM uitkomt in de zesde klasse kunnen we moeilijk een oordeel vellen over het niveau van de testspelers. Keeper Marcus Hässe wordt slechts een enkele keer getest, Paul Voss oogt fris en vindt vier keer het net en Marcus Rychlik vertoont een gezonde werklust. Meer valt er na vandaag nog niet te zeggen.

Wat ons als trouwe lezers van de ‘Rheinischen Post’ wel bezighoudt, is de vraag waarom Markus Rychlik uiteindelijk niet naar KFC Uerdingen is verkast. Op 8 juni lazen we namelijk nog in de Duitse krant dat de aanvaller SV Hilden-Nord ging verlaten voor Uerdingen omdat hij daar meer zou kunnen verdienen. Nadere uitleg is gewenst.

Na de wedstrijd wordt de wedstrijd kort nabesproken en de resterende consumptiebonnen opgemaakt. Bij het verlaten van het sportcomplex zien we dat John van Bommel en de familie Lardinois nog steeds fanatiek kleding van Bayern München staan te verkopen. Meegezogen door hun enthousiasme kopen we alledrie een fijne regenjas van Bayen. Zeer content met de nieuwe merchandise zoeken we de auto op en keren huiswaarts. Woensdag aanstaande om 19.oo uur is vierdeklasser OVCS de volgende tegenstander.

Ralf