Als we de consultants die het Nederlandse betaalde voetbal tegenwoordig overspoelen moeten geloven, is het verzorgingsgebied van een voetbalclub het allesbepalende element voor succes. Op de avond van de Champions League finale moet ik toch altijd weer lachen om die stelling. Die gaat namelijk niet op!

 

 


Onderstaande tabel geeft de top 10 grootste steden van Europa weer (bron: Verenigde Naties). Enig idee wat de nummers 1, 2, 3, 4, 7, 8 en 10 gemeen hebben?

Stad inwoners (miljoenen)
1. Moskou 10,6
2. Istanbul 10,5
3. Parijs 10,5
4. Londen 8,6
5. Madrid 5,9
6. Barcelona 5,1
7. Sint Petersburg 4,6
8. Berlijn 3,5
9. Rome 3,4
10. Athene 3,3

 

Dat klopt, terwijl beker nummer 54 staat te glimmen in Madrid, hebben zeven van de 10 grootste steden van Europa tezamen beslag gelegd op nul tot dusverre uitgereikte “bekers met de grote oren”. Met name de top vier is natuurlijk interessant. Die vier zijn stuk voor stuk bijna tweemaal zo groot als de rest. Excuses?

Moskou en Istanbul zijn de afgelopen vijftig jaar geen rijke steden geweest. Vast, maar dat weerhield ‘dorpen’ als Belgrado en Boekarest er niet van om de beker te winnen.

Het wemelt van de clubs in Moskou, Istanbul en Londen, dus een club heeft daar het rijk niet voor zich alleen. Vast, maar dat geldt wel voor meer dorpen, bijvoorbeeld Madrid, Manchester, Liverpool en Milaan (samen goed voor 28 bekers!).

En wat voert nummer 3 Parijs aan als excuus? U zegt het maar. Of wat te denken van nummer 8 Berlijn. Die stad heeft niet eens een 1. Bundesliga club meer.

Voor de volledigheid hieronder ook nog eens de rangschikking van dorpen die wel een Champions League / Europacup 1 wonnen. Helaas stuurde de VN geen waarnemers naar de gehuchten Hamburg, Dortmund, Eindhoven en Nottingham. Die ontbreken dus in deze lijst.

Stad  inwoners (miljoenen)
11. Milaan 3,0
12. Lissabon 2,8
15. Birmingham 2,3
17. Manchester 2,3
18. Boekarest 1,9
25. Turijn 1.7
27. Marseille 1,5
30. Porto 1,4
31. Munchen 1,3
36. Glasgow 1,2
41. Belgrado 1,1
44. Amsterdam 1,0
47. Rotterdam 1,0
58. Liverpool 0,8

 

De conclusie is vrij simpel: verzorgingsgebied zegt niet alles. Niet dat ik dat ook maar ooit gedacht heb. Een groot verzorgingsgebied is alleen dan handig als je die mensen / sponsoren iets te bieden hebt. Niet andersom.

Sporting Limburg was het prototype voorbeeld van deze misvatting. Alles moest wijken voor het grotere verzorgingsgebied, een plan van aanpak hoe dat verzorgingsgebied warm te laten lopen voor de club heb ik nooit gezien, sportmarketinggoeroe Frank van den Wall Bake’s ‘expertise’ ten spijt. Nee, dat was niet nodig, we gingen vanzelf het nummer 6 Barcelona achterna, riep ooit nog eens een gek, die voor straf nog jaren commissaris van de koningin mag zijn!

Goed, iedereen veel plezier vanavond bij het duel tussen de nummers 11 en 31 van Europa! De top 4 mag weer een jaartje tandenknarsen.

Riccardo Welters