Het wordt een spannend seizoen voor de KNVB licentiecommissie. Voor het eerst sinds de invoering van het categoriesysteem kan een club in een lopend seizoen negen opeenvolgende categorie 1 noteringen bereiken, hetgeen de licentiecommissie in staat stelt sancties op te leggen. Drie keer raden wie deze twijfelachtige eer te beurt valt.

 


Fortuna Sittard, juist ja.

De teller van Fortuna staat op zes opeenvolgende categorie 1 noteringen. Aangezien er drie meetpunten per seizoen zijn (1 juni, 1 november en 1 maart), waarvan de resultaten met één of twee maanden vertraging worden gepresenteerd, kan Fortuna nog in het lopende seizoen 14/15 op negen komen. En dat geeft de licentiecommissie het recht om straffen op te leggen variërend van een boete, puntenaftrek of in het uiterste geval intrekken van de licentie. Zover moet Fortuna het niet laten komen, want op clementie van Mark Boetekees en consorten moeten we niet rekenen na de woedeuitbarsting van directeur Martin Masset eind vorig jaar [zie: Twee interviews].

De twee voornaamste redenen waarom Fortuna al twee seizoenen bivakkeert in categorie 1 zijn de schuldenlast en de niet-sluitende begrotingen. Met de verkoop van het stadion denkt Fortuna aan die eerste voorwaarde te hebben voldaan. Resteert de sluitende begroting.  

Omdat de licentiecommissie eist dat een categorie 1 club tweemaal op rij moet voldoen aan de voorwaarden voor een categorie 2 klassering vooraleer promotie naar categorie 2 plaatsvindt, moet Fortuna dus uiterlijk op 1 november 2014 haar begroting op orde hebben om per 1 maart 2015 te kunnen promoveren naar categorie 2.

In dat licht moet ook de huidige moeizame zoektocht van Fortuna naar versterkingen bezien worden. Jarenlang was een sluitende begroting een wens, geen noodzaak. Met ingang van dit seizoen is dat veranderd. De begroting 14/15 moet sluitend zijn. Dat heeft prioriteit. Niet alleen om een straf van de KNVB te voorkomen, maar ook omdat het bij het aantrekken van sponsoren niet helpt als de KNVB driemaal per jaar roept dat je financiën niet op orde zijn.

Riccardo Welters