Als alternatief voor het Nederlands elftal, dat me al jaren niet meer kan interesseren, bezoeken we op zaterdag 13 oktober de wedstrijd van de dames van Racing Genk tegen de titelfavoriet RSC Anderlecht. De Ladies Genk houden moeizaam, maar niet minder knap, stand tegen de dames uit Brussel. We zien geen doelpunten, toch hebben we ons prima vermaakt.

Nadat een trip naar Engeland werd gecanceld, zoek ik naar een alternatief voor zaterdag de dertiende oktober. Voor het Nederlands elftal blijf ik al jaren niet meer thuis en bovendien zit ik liever zelf in een stadion dan voor de buis. Uiteindelijk valt de keuze op een wedstrijd van de dames van Racing Genk. Al snel vind ik enkele mede-geïnteresseerden en wordt de korte reis gepland.

Aangezien Dominique me al maanden gek heeft gemaakt om de door hem aanbeden kebabzaak Ali Baba in Genk te bezoeken, is dit een mooie gelegenheid om ook aan die wens te voldoen. Om half zeven zetten we koers richting de Stalenstraat in Waterschei, de bekende wijk van Genk. Bij de grensovergang staat Maurice geduldig aan zijn sigaret te trekken, samen met zijn moeder completeert hij het reisgezelschap van vandaag.

De Stalenstraat blijkt grote gelijkenis te vertonen met de bekende Pauwengraaf in Maasmechelen. Bekende winkels zoals de Kruidvat en Action worden er afgewisseld met exotische eethuizen. Het is, mede door het goede weer, een drukte van jewelste op straat en datzelfde mag zeker gezegd worden voor Ali Baba. De eetzaak behaalde in 2009 als eerste de eervolle prijs van ‘Gouden Kebab’ voor de beste kebabzaak van de gemeente Genk en plukt daar zo te zien bijna tien jaar later nog de vruchten van. En het moet gezegd: mijn broodje kebab smaakt inderdaad prima. Ondanks het feit dat ‘Doom’ binnenkort op herkeuring bij zijn huisarts moet, kiest hij vol overgave voor een Pizza Döner. Dat wordt overigens wel keurig gecompenseerd met een blik Coca Cola Zero.


Het uitgebalanceerde diner van ‘Doom’

Het is inmiddels kwart voor acht, tijd om ons richting de Luminus Arena te begeven. Aangezien die op een steenworp afstand ligt, rijden we vijf minuten later al de parking bij het stadion op. Zó dichtbij hebben we bij een wedstrijd van de heren van Genk nog nooit kunnen parkeren. De wedstrijd wordt overigens niet in het stadion zelf, maar op het naastgelegen veld gespeeld. De entree is met €7 niet mals, maar ook hier moet de kachel blijven branden dus betalen we zonder morren voor ons ticket. Daarbij krijgen we ook nog een gevouwen kartonnen klapper, maar dat had nou niet per sé gehoeven. Klappen doen we wel met onze handen.

Ook de beloftes van Genk spelen op dit terrein hun thuiswedstrijden. Aan de lange zijde ligt een grote zittribune die met de rug aan de lange zijde van het stadion vast is gebouwd. Hierdoor kan de catacombe op de eerste ring en de daarin gelegen catering ook van deze kant gebruikt worden. Aan de andere lange zijde zien we een lage onoverdekte staantribune, maar die wordt vanavond niet gebruikt. Achter die tribune ligt nog een trainingsveld, dat er net als het veld waarop de dames zometeen gaan spelen perfect bij ligt. Rechts achter het doel bevindt zich een grote indoor soccer zaal die bij slecht weer gebruikt kan worden om te trainen. Achter het linkerdoel is niks gebouwd.


Het B-terrein van de Luminus Arena mag er zijn

Als we net binnen zijn, wordt ons al snel de beloofde opstelling in de handen gedrukt. Bij de Ladies Genk zien we twee bekende namen in de basisopstelling. Zowel Sharon Zagar als Liv Aerts verdedigden het groen en geel van de Fortuna Dames. Sharon trok in de zomer van 2017 richting Genk. Liv verliet Fortuna voor AA Gent, speelde daarna twee seizoenen voor de dames van Borussia Mönchengladbach en sloot deze zomer aan bij Genk.

Terwijl de dames van beide ploegen hun warming-up afwerken, loopt de tribune met zo’n 250 bezoekers aardig vol. Enigszins tot mijn verbazing zie ik dat er ook een aantal Anderlecht-supporters op de wedstrijd zijn afgekomen, waaronder een fotograaf. De man is makkelijk te herkennen aan zijn paarse polo en weet me te vertellen dat Anderlecht met een begroting van €600.000 werkt. Afgelopen seizoen werd Anderlecht kampioen en de man verwacht dat zijn club samen met AA Gent dit jaar weer om de titel gaat strijden. Afgaande op de huidige stand zou dat inderdaad goed kunnen kloppen: beide ploegen gaan met negen punten aan kop in de competitie die overigens maar uit zes teams bestaat. Naast de genoemde clubs nemen Standard Luik, Oud Heverlee Leuven en KSK Heist deel aan de Super League, het hoogste niveau in België.


De dames van Anderlecht werken hun warming-up af

Dat Anderlecht een voorname titelkandidaat is, is naast het hoge budget ook te verklaren door het grote aantal internationals. Van de 25 speelsters die afgelopen week voor de barragewedstrijd tegen Zwitserland werden geselecteerd, waren er maar liefst acht afkomstig van de dames van Anderlecht. Tine de Caigny scoorde de gelijkmaker voor de Red Flames, maar kon daarmee uitschakeling voor het WK niet voorkomen.

Even voor half negen betreden beide elftallen onder de klanken van het Limburgs volkslied het veld. Meteen na het beginsignaal van scheidsrechter Viki de Cremer neemt Anderlecht het heft in handen. Na tien minuten spelen noteren we de eerste kans voor de Brusselse dames. Genk-keepster Sofie van Houtven speelt Floor Caelen in, maar diens aanname is niet goed waardoor Stefania Vatafu de bal krijgt en de kans krijgt om uit te halen. Gelukkig voor de thuisploeg gaat de bal enkele meters naast.


De teams presenteren zich aan het publiek

Aan Genkse zijde is het keepster Van Houtven die het vaakst aan de bal komt. Niet alleen bij reddingen, maar meer nog als ze wordt betrokken in de opbouw of wanneer de verdediging geen afspeelmogelijkheid op het middenveld of voorin ziet. Na bijna twintig minuten spelen moet Van Houtven echter wel reddend optreden wanneer Ella van Kerkhoven vanaf rechts naar binnen trekt en met links uithaalt. Het schot wordt goed gepakt door de Genkse doelvrouw.

We zijn inmiddels bijna halverwege de eerste helft als er opnieuw vier Anderlecht-supporters binnen komen. Ze gaan schuin voor ons zitten en al snel raken we met dit bonte gezelschap aan de praat. Op Dominique’s vraag wat ze in Brussel eigenlijk te eten krijgen (daarmee doelend op de fysiek grote en sterke dames op het veld) reageert het jongste mannetje ‘Patat. En hamburgers. En Brusselse wafels.’ Dat verklaart. De vader van het kereltje tikt ondertussen een Flügel en nog twee kleine flesjes drank achterover. En zo te ruiken is dat niet de eerste alcohol die hij vanavond binnen krijgt. Hij verklaart zich nader met ‘Ik wil even mijn hoofd op andere gedachten brengen. Moet kunnen toch?’. We antwoordden dat dat zeker moet kunnen, zeker nu we weten dat hij niet terug hoeft te rijden. Nadat de man ons heeft verzekerd dat ‘maandag de bom gaat ontploffen’, refererend aan het nieuwe schandaal dat het Belgische voetbal sinds een week teistert, concentreren we ons weer op de wedstrijd.

Genk houdt erg moeilijk de bal in de ploeg. Liv kan daar op het middenveld weinig verandering in brengen. Er wordt veelvuldig en te snel balverlies geleden waardoor de verdediging vrijwel constant onder druk staat. Anderlecht-rechtsbuiten Sarah Wijnants heeft een goede voorzet in huis en laat dat ook een aantal keer zien. Sharon Zagar heeft als linksback haar handen vol aan deze tegenstander. Na bijna een half uur spelen creëert Genk haar eerste kans. Op de rand van het strafschopgebied, richting zijlijn, wordt er een overtreding gemaakt en een vrije trap toegekend. Die strandt echter in de muur.

De Genkse voorhoede moet het vandaag opnemen tegen de fysiek sterke Britt Vanhamel en Laura de Neve. De twee poortwachters heersen achterin en verliezen zelden een duel. Mede daardoor blijft de Genkse verdediging in het restant van de eerste helft onder druk staan. Dat zorgt nog voor twee gevaarlijke momenten voor rust. Eerst wordt een vrije trap van Laura de Neve, na een overtreding van Aerts, van richting veranderd en daardoor tot hoekschop verwerkt. In de laatste seconden voor de pauze haalt Zagar nog een bal van de lijn, waardoor we met 0-0 gaan rusten.


Liv wordt in de rust opgebeurd door enkele jeugdspeelsters 

In de pauze laat ik me door Tony Stals, een van de sportief verantwoordelijken van de Ladies Genk, bijpraten over het damesvoetbal in Belgisch Limburg. In 2013 fuseerde Dames Voetbal Zonhoven (DVZ) met het damesteam van Lanaken. In 2015 werd er verhuisd naar Genk en verder gespeeld onder de vlag van KRC Genk. De begroting van de Genkse dames bedraagt €150.000, een pak minder dan die van de Brusselse tegenstander dus. De dames spelen onder het stamnummer van KRC Genk maar krijgen geen financiële ondersteuning vanuit de club. Wél kan er gebruik gemaakt worden van de uitgebreide faciliteiten en van de knowhow die er bij de club aanwezig is. De damestak probeert door middel van investeren in de eigen jeugd en regionale scouting, ook over de grens in Nederland, stapje voor stapje te groeien. Gezien de eindklasseringen in de competitie en het feit dat vorig jaar de bekerfinale werd bereikt, lijkt dat ook te lukken.

Het spelbeeld verandert na rust in eerste instantie niet. Tien minuten na rust redt Van Houtven prima op een kopbal van Van Kerkhoven. Enkele minuten later lijkt Genk uit het niets te scoren. Een hoge bal van Zagar vanaf links lijkt bij de tweede paal achter keepster Justien Odeurs te vallen, maar de bal landt op het dak van het doel. Genk voert in de loop van de tweede helft enkele wissels door, waardoor Aerts meer naar voren wordt geschoven.

Genk gooit naarmate de tweede helft vordert het schroom meer en meer van zich af en durft vaker de aanval te kiezen. Een kwartier voor tijd komt een vrije trap van Zagar voor de voeten van Aerts. Liv’s schot wordt geblokt, maar belandt bij teamgenoot Silke Leynen. Haar uithaal is hard maar gaat meters over het doel. Het thuispubliek merkt dat de dames op weg zijn naar een goed resultaat en spoort ze verder aan. Met nog een minuut of tien te spelen wordt invalster Gwen Duijsters op rechts helemaal vrij gespeeld. Ze loopt de zestien in, maar lijkt dan te twijfelen tussen een voorschot of een schot op doel. Ze besluit te schieten maar door de twijfel zit daar te weinig richting achter en eindigt de bal in het zijnet.


Genk durft in de tweede helft meer vooruit te voetballen

Zagar is inmiddels gewisseld en ziet vanaf de bank hoe Anderlecht in de slotfase op zoek gaat naar de overwinning. De Genkse dames zijn moegestreden, maar knokken nog voor elke bal en doen dat vaak succesvol waardoor de Anderlechtse aanvallen worden gefrustreerd. Vlak voor tijd lijkt de 0-1 dan toch te vallen. De ingevallen Vanessa Susanna probeert Van Houtven bij een hoge bal met een omhaal te verschalken. De bal kaatst via de onderkant van de lat het veld weer in en kan in tweede instantie door Van Houtven gepakt worden. Daar komt Genk nog heel goed weg!

Niet veel later blaast De Cremer voor het einde van de wedstrijd. Gezien het verschil in begroting en kwaliteit in de selectie is het gelijkspel een keurige prestatie van de Genkse dames. De speelsters bedanken het publiek en de toeschouwers bedanken de dames voor hun strijd.


Goed gewerkt dames!

Al met al was het een gezellig tripje. En waar onze sympathie uiteraard naar de Genkse dames uit gaat, zat er voor ons natuurlijk veel minder spanning op de wedstrijd dan wanneer we Fortuna aan het werk zien. En eigenlijk is dat tussendoor best wel eens prettig. Volgende week wacht de uitwedstrijd bij Standard Luik. Daar zullen we niet bij zijn, maar we blijven de verrichtingen van de Ladies Genk voorlopig zeker nog volgen.