Na een onderbreking vanwege interlandvoetbal diende Fortuna aan te treden in de Domstad om Jong FC Utrecht partij te geven. Niet zomaar een wedstrijd, want een overwinning laat de Sittardenaren klimmen naar de tweede plek op de ranglijst. Maar het liep anders, want na een slechte eerste helft had Jong FC Utrecht een kloof geslagen die nooit kon worden gedicht. En dat liet de meegereisde fans toch een beetje met een kater achter. Terecht? Zo werkt de voetballerij nu eenmaal…


12 september 2016

Jong FC Utrecht op alle fronten beter

Jong FC Utrecht 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 23. Kerk 1-0, 41. Kerk 2-0, 82. Peijnenburg 3-0.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Ospitalieri (80. Dianessy); Kurt, Hadzhiev, Wiafe (46. Askovski); Van Hout, Torunarigha (46. Briels), Khalouta.
Toeschouwers: 891.
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Proloog
Vrijdagavond, 20u54. Guido stelt de redactie op de hoogte van het feit dat Stefan Askovski speelgerechtigd is voor Fortuna. En voordat ik me realiseer dat er vanavond een bijna volledig programma wordt afgewerkt in de Jupiler League, klap ik mijn laptop open. Sinds kort is de redactie van Fortuna Online weer verdeeld over verschillende tijdzones waardoor ik af en toe een handje moet toesteken in de nieuwsrubriek.

Na het aanmaken van het korte nieuwsbericht inzake Askovski controleer ik de tussenstanden op FotMob en zie dat Siem de Jong heeft gescoord voor Jong PSV. Daar zullen ze bij NAC (Jong PSV’s tegenstander, red.) heel blij mee zijn. En dan mogen wij (hopelijk) blij zijn dat Fortuna maandagavond ‘maar’ tegen Jong FC Utrecht speelt. De Domstedelingen kroonden zich afgelopen seizoen tot kampioen van de beloftencompetitie en promoveerden vanwege de invoering van de voetbalpiramide naar de Jupiler League. In diverse voorbeschouwingen merkt iedereen Jong FC Utrecht aan als ‘zekere’ degradant, maar zo simpel is dat natuurlijk niet.

Want ondanks dat Jong FC Utrecht pas één schamel punt heeft verzameld in vijf wedstrijden, gaan we maandagavond niet voor een gezondheidswandeling naar de Utrechter Galgenwaard. Maar het vooruitzicht dat Fortuna bij winst klimt naar een gedeelde tweede plek in de rangschikking, moet een extra stimulans zijn.

Wedstrijd

Een drukke kantoordag wordt iets eerder dan doorgaans het geval is afgesloten, want er lonkt een reis naar het midden van het land. Voor de eerste keer in de clubhistorie neemt Fortuna het op tegen Jong FC Utrecht. Nadat links en rechts wat medereizigers zijn opgepikt staan we voor knooppunt Het Vonderen voor de keuze: de reis voortzetten over de A2 of kiezen voor een variant via Venlo en Arnhem. En ondanks dat er nog wel sprake is van filestress nemen we toch de vertrouwde A2.

Nabij Eindhoven is het best druk, maar aanschuiven is niet aan de orde. En dus gaat het vanuit Eindhoven richting ‘s-Hertogenbosch, waar we maar met 100 kilometer in het uur over de ring rijden. Dat is doorgaans een druk stuk autostrade, maar vandaag zijn de Filegoden ons gunstig gezind. De wedstrijd begint pas om 20u00, waardoor we ruimte in ons schema hebben om ter hoogte van De Lucht om even 2theloo te gaan. We controleren ook even of de snackmuur leeg is en dat is niet het geval. Met andere woorden: de bus met gekende kroketkrijgers aan boord zoals Fanta Frank, Fanta Frank Sr. en Nico is dit punt nog niet gepasseerd.

Vanaf De Lucht is het nog maar een half uur richting Stadion De Galgenwaard en na een praktische tip van huisfotograaf Niels rijden we even na zevenen P6 op. Het is nog niet druk, maar er staan toch al wat auto’s geparkeerd. En als we goed en wel zijn uitgestapt komen de Sittardse ultra’s mob handed door een poort gewandeld. Dan wordt ook duidelijk dat ‘De Duikboot’ werk van het uitvak heeft gemaakt. Want via een betonnen tunnelbuis bereiken we na een wandeling de away sector.


De spelers werken hun warming up af

Terwijl ik de omgeving op me in laat werken, stuur ik twee secondanten op pad om een oordeel te vellen over de catering van FC Utrecht. En hun bevindingen zijn vrij stuitend. Het koffiezetapparaat is te laat aangezet, een zakje Autodrop (een A-merk) kost € 2,50, evenals een merkzak chips. Maar het ergste van alles zijn de tralies die aan de toonbank zijn vastgeschroefd. Natuurlijk is de Eredivisie niet te vergelijken met de Jupiler League, maar tralies vormen geen toonbeeld van gastvrijheid.


Zelfs TMD had hier geen Goodyear ster uitgedeeld

Ondertussen arriveren alle fans netjes op tijd zodat uiteindelijk ruim 200 supporters het immense uitvak bevolken. Onder hen ook een aantal fans dat na een lange afwezigheid haar come back maakt. Zo ook Dave Goossens, die tijdens de warming up nog even knipoogt naar zijn collega’s. Het moet inmiddels enkele seizoenen geleden zijn dat Dave zich de woede van het PLS op de hals haalt door voor buitenspel te vlaggen terwijl het dat niet is. En des te mooier dat de scheidsrechter zijn signaal gewoon overneemt…

Maar ik realiseer me ook dat het alweer jaren geleden is dat ik Herman Berkiens ‘Utereg m’n stadsie’ heb gehoord. Zonde dat het stadion vrijwel leeg is en niemand meezingt.

Utereg m’n stadsie daar gebeurt van alle hand,
Het bruist aan alle kant in het hartsie van het land,
De sterrenwijk het houtplein en de Lange Rozendaal,
Utereg het mooist van allemaal!


Er bruist helemaal niets vanavond

Even voor 20u00 betreden de spelers het veld en ontwaren we aan de zijde van Jong FC Utrecht zowaar enkele bekende gezichten, zij het zonder Fortuna-verleden. De leiding van de Utrechters is waarschijnlijk toch geschrokken van de slechte competitiestart en dropt Patrick Joosten, Kristoffer Peterson en Nacer Barazite in de basis. Ook Gyrano Kerk doet een belletje rinkelen; hij speelde afgelopen seizoen voor Helmond Sport.

Fortuna daarentegen speelt in de bekende opstelling. Weliswaar is Stefan Askovski speelgerechtigd, maar de Macedoniër begint op de bank. En dus behoudt Marco Ospitalieri vooralsnog zijn plek. Dat geldt ook voor Leon ter Wielen. Hij verdedigt het doel.

Samen met Ospitalieri vormen Luc Mares, Ferry de Regt en Christopher Braun de verdediging. Vóór dit kwartet verdedigers heeft Ben van Dael Kamen Hadzhiev en Okan Kurt geposteerd. Abdelaziz Khalouta en Roald van Hout bespelen de flanken. Vanavond start Junior Torunarigha als spits, met Frank Wiafe als steun.

Dat laatste blijkt geen succes, want ze komen er in de openingsfase niet aan te pas. Junior staat heel erg ver vooraan en de afstand vanaf het middenveld tot aan de spitspositie is gigantisch. In de openingsfase is Jong FC Utrecht veel sterker en moet eigenlijk na drie minuten de leiding nemen. Ospitalieri wordt uitgekapt door Peterson die hard op doel trapt. Leon ter Wielen redt, maar geeft wel een rebound weg. Die is voor Gyrano Kerk die de bal onbegrijpelijk met de buitenkant van zijn voet over het doel schiet.

Niet veel later is Peterson Christopher Braun te snel af, maar zijn voorzet kan nog worden weggewerkt. Toch krijgt Fortuna nog een mooie kans als een diepe bal Junior bereikt. De bonkige spits kan de bal niet goed controleren, maar kan wel nog net zijn teen tegen de bal zetten. De bal rolt richting doel, maar doelman David Jensen kan de bal tot corner verwerken.

De corner die daaruit volgt leidt een levensgevaarlijke counter van Jong FC Utrecht in als Kerk Ospitalieri zijn hielen laat zien. Hij gaat alleen op Ter Wielen af, maar tikt de bal naast het doel. Maar dat zijn niet de enige gevaarlijke momenten voor het doel van Fortuna. Want als Joosten Braun uitkapt is het bijna 1-0 en hetzelfde gebeurt bijna als Barazite, Van der Meer en Peterson aan het combineren slaan.


Nacer Barazite is vanavond de gebeten baard

Na ruim twintig minuten is het alsnog raak als Barazite Kerk vrij voor Ter Wielen zet en de doelman kansloos laat. Fortuna komt er totaal niet aan te pas en wordt volledig overrompeld door Jong FC Utrecht.

De Utrechters dwingen Fortuna tot het maken van fouten en weten bijna een tweede maal te profiteren als Luc Mares verkeerd uitvoetbalt. Hij denkt met een sliding de scheve situatie nog recht te zetten, maar Kerk is een ware gesel voor de Fortuna-verdediging. Met een uiterste krachtsinspanning weet Ospitalieri er nog een corner van te maken, maar op deze manier blijft de tweede plek op de ranglijst een piepkleine stip aan de horizon.

Rust is het nog lang niet, maar deze zonder verdere schade bereiken is een doel op zich. Op deze manier wordt ook duidelijk dat we geen wereldploeg hebben. Junior en Wiafe worden vooraan keer op keer afgetroefd en Hadzhiev mist de snelheid om het middenveld naar zijn hand te zetten. En zo komt veel op het bordje van Kurt te liggen, die eveneens verzuipt.

Het is bijna wachten op meer treffers en die komen er dan ook. Het is bijna rust als Barazite op dit niveau weer eens zijn klasse toont en de bal achter de verdediging legt. Kerk vertrekt uit de rug van de verdediging, loopt door op Ter Wielen en trapt droog de 2-0 binnen.


Ondanks de achterstand tóch ‘handjes’

Tijdens de rust heeft FC Utrecht niet voor animatie gezorgd, waardoor de minuten tergend langzaam wegtikken. Maar het is wel duidelijk dat Ben van Dael gaat ingrijpen, want Jordie Briels en Stefan Askovski warmen zich op. Als de spelers het veld terug betreden wordt duidelijk dat Junior en Wiafe in de kleedkamer zijn achtergebleven. Beiden hadden werkelijk niets in te brengen waardoor elke diepe bal weer net zo snel terugkwam.

In de beginfase van de tweede helft zet Fortuna flink aan. Askovski laat zien dat hij een aanwinst kan worden. Hij dribbelt meteen een aantal Utrechters en al levert het niet veel meer dan een vrije trap op, hij weet wel iets te forceren en juist dat heeft de ploeg nodig. Maar net zo snel als het offensief is ingezet ebt het ook weer weg. Jong FC Utrecht weet het evenwicht vrij snel te herstellen en consolideert de kloof van twee doelpunten.


Roald van Hout neemt een vrije trap

Buiten een vrije trap van Van Hout zijn de Sittardenaren eigenlijk niet gevaarlijk. En dat is toch wel zorgelijk. Eigenlijk zou Fortuna verder van het doel moeten verdedigen, maar dat lijkt Russische Roulette met de pijlsnelle aanvallers van Jong FC Utrecht en de trage verdediging van Fortuna (buiten Braun gerekend). En dus gebeurt er lange tijd niets. Hadzhiev speelt Braun in, waarna de bal bij Kurt terecht komt. En hij kiest meteen voor een diepe bal die makkelijk kan worden verdedigd. En zo is Fortuna weer terug bij af.


Invaller Djibril Dianessy probeert David Jensen onder druk te zetten

Twintig minuten voor tijd spelt Askovski Hadzhiev weer in. De Bulgaar heeft aan de rechterzijde Van Hout vrij zien staan en produceert een fraaie cross ball. Maar Van Hout zit niet in de wedstrijd en geeft bal bal niet aan Braun, maar laat de bal van zijn voet springen. Meteen neemt Jong FC Utrecht over en staan binnen drie passes voor het doel van Ter Wielen. En zo gaat het wel vaker tijdens de tweede helft.

In de slotfase denkt ‘Utreg’ nog een keer te counteren, maar de aanval wordt in het middenveld gestuit. De vrije trap die Jong FC Utrecht eraan overhoudt wordt door Barazite genomen. De spelmaker ziet Maarten Peijnenburg vertrekken en op lopende mensen heeft Fortuna geen antwoord. De invaller ontvangt de bal en schiet de 3-0 tegen de touwen.

En daarmee ligt de eindstand vast. Net als tegen Jong Ajax speelt Fortuna ook vanavond een verloren wedstrijd en loopt eigenlijk constant achter de feiten aan. De aanvallers zitten volledig in de tang bij de verdediging van Jong FC Utrecht en als de Sittardenaren gevaarlijk dreigen te worden zorgt Utrechtse druk op de bal er heel snel voor dat een counter wordt ingeleid.

En het vierkant Barazite-Joosten-Kerk-Peterson weegt de hele wedstrijd op de verdediging. En dus is de wedstrijd vanavond er eentje om gauw te vergeten. Vrijdag wacht Cambuur en dat is wederom een stevige tegenstander.


Ondanks de tegenvallende uitslag wordt iedereen wederzijds bedankt

Epiloog
Terwijl iedereen gelaten terug naar bus of auto wandelt, werp ik een blik op de stand. Geen tweede, maar tiende. En eigenlijk is dat ook de plek waar we thuishoren. Een overwinning had Fortuna een vliegende start bezorgd, maar de werkelijkheid is anders.

COYS,

Michel Hennen