Na de slijtageslag tegen AZ lijkt Fortuna drie dagen later last te hebben van vermoeidheidsverschijnselen. Het spel is een stuk slordiger dan we inmiddels gewend zijn. Het verschil in klasse met Jong FC Utrecht is echter groot genoeg om uiteindelijk tamelijk probleemloos te winnen. Met dank aan Finn Stokkers, die ons voor rust met twee doelpunten op een veilige marge zet en vlak voor het einde bij een 2-1 stand de zege veiligstelt met zijn derde goal van de avond. Spelers en staf worden na afloop vanaf de goed gevulde tribunes terecht gevierd voor een fantastische eerste seizoenshelft, die ons de koppositie en zekere kwalificatie voor de play-offs heeft opgeleverd.

23 december 2017

Dankzij hattrick Stokkers als koploper de winterstop in

Fortuna Sittard 3 Jong FC Utrecht 1

Doelpuntenmakers: 27. Stokkers 1-0, 33. Stokkers 2-0, 81. Mallahi 2-1, 88. Stokkers 3-1.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, Dammers, Essers; Saddiki, Dianessy, Smeets (65. Heerings); Semedo (79. Askovski), Stokkers, Vidigal (90. Carli).
Toeschouwers: 7.032.
Scheidsrechter: Dieperink.
Geel (Fortuna): Dammers, Vidigal

Het is zaterdag 23 december, de laatste wedstrijd van het jaar 2017 staat op het programma. Een jaar dat we gerust het jaar van de wederopstanding van Fortuna mogen noemen. Nadat we jarenlang vrijwel ieder seizoen in de onderste regionen van de eerste divisie bivakkeerden, strijden we nu ineens serieus mee voor promotie naar de eredivisie. En ook het publiek in de Westelijke Mijnstreek lijkt de club weer in de armen gesloten te hebben. Tegen AZ zaten er al vijfduizend mensen op de tribunes, vanavond komt de teller iets boven de zevenduizend uit. Meer dan ik verwacht had en een teken dat betaald voetbal in de regio nog steeds bestaansrecht heeft.

Geslaagde actie van TGV!

De zevenduizend toeschouwers zorgen nog voor de aftrap al voor een mooie ambiance, die een apotheose vindt in een mooie tifo-actie op de Ricksen-tribune. Een actie die in ons land voldoende zou zijn geweest om iedere tifobattle te winnen. Maar helaas begint de naam van de tegenstander van vanavond met Jong en de trouwe volger van de Jupiler League weet dan al voldoende: tifobattles zijn tegen zo’n tegenstander niet aangezegd. Jong FC Utrecht is overigens ook het slotlicht van de competitie en lijkt bij voorbaat een horde die genomen moet kunnen worden door de ploeg van Sunday Oliseh. Die kan overigens nog steeds geen beroep doen op Marco Ospitalieri. Clint Essers is opnieuw zijn stand-in op linksback, Christopher Braun daardoor rechtsback. Verder mag André Vidigal als linksbuiten starten in de basis. Dat gaat ten koste van Stefan Askovski.

Vidigal schermt de bal af

Jong FC Utrecht mag dan wel helemaal onderaan staan, de ploeg begint zonder schroom aan het duel. De eerste vijf minuten spelen de Utrechtse jongelingen een paar kansen bij elkaar. Dat is trouwens mede het gevolg van slordig spel van onze kant. De eerste kans ontstaat al in de eerste minuut na een foute pass van Wessel Dammers. Het gevaar kan nog net op tijd worden afgewend. Maar wat later breekt Utrecht opnieuw op links door in het strafschopgebied. Een eerste doelpoging wordt geblokkeerd door Perr Schuurs, het tweede schot komt terecht op de vuisten van Miguel Santos.

Na dat onverwachte openingsoffensief krijgt Fortuna al snel meer controle over de wedstrijd. Na zes minuten melden we ons voor het eerst bij het doel van de tegenstander, maar een goede combinatie van Djibril Dianessy en Vidigal leidt niet tot een kans. Vijf minuten later stuurt Dianessy Essers op links weg. Diens voorzet wordt ingeschoten door Finn Stokkers, maar de keeper kan zonder veel moeite redding brengen. Een weer vijf minuten later stuurt Dries Saddiki Dianessy de diepte in. Dianessy draait goed weg van de tegenstander, maar zijn schot gaat ruim over. De grootse kans krijgen we enkele minuten later. Stokkers geeft de bal links in het penaltygebied mee aan Lisandro Semedo. Die speelt zijn tegenstander uit en schiet langs de keeper in de verre hoek. Een verdediger kan echter redding brengen op de doellijn.

Zo krijgen we zonder heel goed te spelen toch aardig wat mogelijkheden. Jong FC Utrecht heeft aanvallend helemaal niets meer in te brengen. Dat betekent dat ook onze backs naar hartenlust mogen deelnemen aan de aanvalsopbouw. Voor Essers is dat als rechtspoot op links niet zo heel gemakkelijk, maar Braun is in die omstandigheden helemaal in zijn element. Zijn aanvallende acties verlopen niet allemaal even vloeiend, maar zorgen wel voor onrust in de defensie van de tegenstander.

Bij een van zijn vele pogingen lijkt hij zich vast te lopen. Hij ligt op de grond, maar weet de bal toch te heroveren. Semedo neemt over, passeert zijn tegenstander en geeft vanaf de achterlijn een strakke voorzet. Bij de eerste paal staat Stokkers klaar om de bal binnen te tikken. Omdat hij niet helemaal goed uitkomt met zijn passen, moet hij dat achter zijn standbeen doen. Dat is echter geen probleem: 27ste minuut, 1-0.

Finn Stokkers heeft zijn eerste erin liggen…

… en gaat voorzetgever Semedo bedanken

Daarmee lijkt de ban gebroken. Fortuna wil een snelle beslissing forceren en gaat op zoek naar een tweede treffer. Kort na het half uur wordt Semedo iets buiten het strafschopgebied onderuit gehaald. De bal ligt op twintig meter, zo’n beetje recht voor het doel. Een klusje voor Schuurs, dus. Die schiet dwars door de muur heen, maar de bal gaat naar het midden van de goal. Een bal voor de keeper, dus. Maar het schot is zo hard dat Nijhuis de bal niet kan klemmen. Stokkers is er als de kippen bij om de losliggende bal voor de handen van de keeper weg te tikken en blijft daarna Saddiki net voor om de bal het laatste zetje te geven: 33ste minuut, 2-0.

Finn is maar net op tijd om zijn tweede binnen te tikken

Daarna doet Fortuna het wat rustiger aan. Voor rust zien we nog één fraaie aanval, waarbij Braun door Dianessy de ruimte in gestuurd wordt en een voorzet bij de tweede paal aflevert. De bal komt iets te hoog voor Stokkers, wiens kopbal over de kruising in de verre hoek gaat. En ook in de tweede helft drukt Fortuna niet door. Sterker nog, we lijden veel slordig balverlies en laten de tegenstander daardoor weer in de wedstrijd komen.

Na een klein kwartier moet Dammers ten koste van geel ingrijpen na balverlies van Jorrit Smeets. De vrije trap gaat over ons doel. Maar een paar minuten later geeft Braun op rechts teveel ruimte weg. De voorzet wordt door de helemaal vrijstaande Mallahi in een keer op de pantoffel genomen, maar zijn volley scheert rakelings over het doel van Santos.

Oliseh besluit in te grijpen. Hij haalt de vandaag niet erg gelukkig spelende Smeets naar de kant, laat Schuurs doorschuiven naar het middenveld en brengt Kai Heerings in het veld om de positie van Schuurs over te nemen. Die wissel sorteert wel wat effect, want dankzij Schuurs komen we op het middenveld weer wat sterker voor de dag. En dat resulteert ook weer tot een paar kansen. De eerste is voor Vidigal, die na een teruglegbal van Semedo de keeper bijna verrast met een schot in de korte hoek.

De tweede kans ontstaat na een rush van Braun. Diens voorzet wordt door Schuurs recht in de handen van de keeper gekopt. We lijken weer controle over de wedstrijd te hebben, maar tien minuten voor tijd gaat het alsnog mis. Essers laat zich te simpel aftroeven door Mallahi. Die gaat het strafschopgebied in en plaatst de bal vervolgens met een fraaie boog langs Santos in de hoek: 81ste minuut, 2-1.

Even slaat de onrust toe. Maar hoewel Jong FC Utrecht zijn best doet om tot een slotoffensief te komen, blijft onze verdediging redelijk gemakkelijk overeind. We krijgen kansen op de counter, maar spelen die enkele keren slecht uit. Een paar minuten voor tijd gaat het wel goed. Schuurs wint een duel op het middenveld. Vidigal pikt op rechts de bal op en stuurt Stokkers diep. Die begint aan een lange solo naar het strafschopgebied. Hij kan breed geven op de mee opgekomen Askovski (invaller voor Semedo), maar laat zich deze kans op een hattrick niet ontgaan. Zijn schot gaat onhoudbaar voor de doelman tegen de touwen: 88ste minuut, 3-1.

De buit is binnen!

Onze helden laten zich vieren

Daarmee is de zaak beslist. Vermeldenswaard is verder alleen nog het debuut van de jonge Raghmani Carli, die vlak voor tijd Vidigal vervangt. We sluiten het jaar dus af met een overwinning. De thuisbalans komt daarmee over het hele jaar op 19 gespeelde wedstrijden, 14 overwinningen, 3 gelijke spelen en 2 nederlagen. Bij een doelsaldo van 53-18. Ongekende cijfers, die veel zeggen over de sterkte van het elftal onder Sunday Oliseh.

Die cijfers brengen natuurlijk ook met zich mee dat de verwachtingen voor het komende jaar hooggespannen zijn. Een jaar waarin we sowieso weer eens meedoen aan de play-offs. Maar waarin we voorzichtig ook op meer mogen hopen. Op 12 januari wordt er weer afgetrapt. Dan kunnen we thuis tegen Jong Ajax na de Zusterstedencup van 2012 met de Bronzen Stier van de tweede periode eindelijk weer eens ‘a piece of silverware’ aan onze prijzenkast toevoegen. Tot na de winterstop!