De Jupiler League is alweer aan haar achtste speelronde toe. En net als alle voorgaande speelrondes is ook deze verdeeld over meerdere dagen. Voor Fortuna geen wedstrijd op vrijdag of zaterdag, maar mag er op maandagavond worden afgetrapt tegen de aanstormende talenten van FC Twente. Daar waar we vooraf al geen fiducie hadden in een goede afloop, worden onze vermoedens bewaarheid. Fortuna speelt slap, plichtmatig, zonder bezieling of wat dies meer zij en verlies volkomen terecht met 3 – 0… 


29 oktober 2014

Gelatenheid in Enschede

Jong FC Twente 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 17. Eghan 1-0, 75. Zschüsschen 2-0, 89. Oosterwijk 3-0.
Opstelling: Kaya; Turan, Dengering, Janssen, Kis; Voorn, Briels, Pappot (46. Ter Borgh); Vlug (74. Vankan), De Groot (63. Conneh), Waalkens.
Toeschouwers: 225
Scheidsrechter: Blank
Geel (Fortuna): Turan
Rood (Fortuna): –

Uitwedstrijden op een doordeweekse dag worden doorgaans aanvaard als vergiftigde geschenken. Naar Cambuur op een maandagvond? Geen probleem voor de roosteraar van de KNVB. Gelukkig heeft een groot aantal clubs uit het noorden en oosten van Nederland de weg omhoog gevonden (of is in een enkel geval definitief afgehaakt), waardoor het aantal verre uitwedstrijden is gereduceerd tot twee. Daar waar Fortuna het begin april op vrijdagavond mag opnemen tegen FC Emmen, mogen de Sittardenaren vanavond naar Enschede reizen om Jong FC Twente te bekampen. Voorwaar een niet te versmaden trip.

De resultaten tot dusver geven geen aanleiding tot een massale troepenverplaatsing. Sterker nog; voor de tweede opeenvolgende uitwedstrijd rijdt er geen bus. De bekerwedstrijd in en tegen het Amsterdamse De Dijk leverde al een te beperkt aantal buspassagiers op; vandaag idem dito. Het voornemen van de KNVB, i.c. het door de Ricksen-Side gewraakte Fox, om voor nóg meer spreiding van wedstrijden te kiezen zal een zware wissel trekken op toekomstige busreizen. Maar bon, zo ver is het nog niet.

Vanwege het niet doorgaan van de bus zit er niet veel anders op dan per PKW naar Enschede te trekken, iets wat 41 andere supporters eveneens hebben besloten. Dat in combinatie met de tegenstander doet het ergste vrezen voor de ambiance van vanavond.

Toch is de sfeer in de auto prima. We laten onze goede luim door niemand afnemen en vol goede moed wordt de rit aangevangen. Rond de klok van 16.00 uur rijden we na het voltanken van onze auto ‘up north’. Er wordt een tussenstop ingelast bij de carpoolstrook in Echt waar Martijn, onze laatste medepassagier, instapt. En nadat hij en zijn koelkast zich op de achterbank hebben genesteld is het tijd voor het gebruikelijke ‘Ladies and gentlemen, welcome on board. Make yourself comfortable and enjoy jour journey’. En dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Vrijwel meteen gaat de deur van de ijskast open en worden er twee ijskoude flesjes Jupiler op tafel gezet.

Ondertussen mijmeren we alvast over hetgeen we vanavond voor onze kiezen gaan krijgen. Voor beide teams staat er namelijk heel wat op het spel, maar moet grinniken bij het lezen van het eerste deel van deze zin. Wat staat er dan op het spel? Nu ja, Fortuna zal niet verder willen wegzakken in het drijfzand waarin het tot de enkels staat en Jong FC Twente zal zich richting het linker rijtje willen knokken.

Voor beide clubs is sportief succes vitaal, aangezien beide clubs het water tot aan de lippen staat. Daar waar FC Twente een behoorlijke basis heeft om op terug te vallen, geldt dat voor Fortuna allerminst. Het is altijd moeilijk balanceren tussen sportief succes en een gezond huishoudboekje en dat ondervinden Martin Masset cs. dagelijks. Des te lovenswaardig dat de club amechtig probeert structureel gezond te worden. Je kunt immers niet meer geld uitgeven dan je daadwerkelijk hebt; we hebben er allemaal in onze privé-situatie mee te maken. Het adagium van Rob Hofman waart dan ook nog altijd rond in het Offermans Joosten Stadion: ‘Opgeven is geen optie’.

Ondertussen is het buiten onze auto behoorlijk beginnen plenzen en dat maakt het halen van een behoorlijke snelheid haast onmogelijk. Nijmegen en Arnhem worden desondanks probleemloos voorbij gestoken en als we de afslag richting Zwolle en Deventer nemen weten we dat we op koers liggen. Niet alleen richting de Grolsch Veste, maar ook richting stopplaats. Bij tankstation De Somp moet het gaan gebeuren en de enige hoop die we hebben is dat Frank, Huub, Nico en Jo ons niet zijn voorgegaan en een snackmuur routineus hebben leeggeroofd.

Na een korte stop rijden we de laatste etappe richting Enschede en ruim na 19u00 rijden we de parking van het stadion van FC Twente op. Het uitvak is verre van in beeld, maar lang kan dat niet meer duren. Slalommend tussen geparkeerde auto’s en bezoekers bereiken we de bussluis en zien dat deze nog akelig leeg is. Slechts één mini van ging ons voor. Het doet me denken aan de tweewekelijks opflakkerende strijd die we met TMD streden. Want wie van ons wist als eerste het uitvak te bereiken? Voor Harald een halszaak.

Na het inleveren van ons toegangskaartje (deceptie één) blijkt dat er geen programmaboekjes voorhanden zijn (deceptie twéé). Dan maar zonder de trappen op richting uitvak. Eenmaal boven zien we dat het niet alleen in het uitvak leeg is; heel het stadion is leeg. En in deze troosteloze ambiance mag Fortuna Jong FC Twente gaan bekampen.

fctwente1

Helemaal leeg..

Via Martijn ontvang ik de opstelling en zie dat Peter van Vossen Jordy Ter Borgh (uit voorzorg?) op de bank heeft gehouden en Dennis Dengering zijn plek centraal overneemt. Verder staat Ferhat Kaya op doel en vormt Dengering met Roel Janssen het verdedigingshart. Backs van dienst zijn Fatih Turan en Kevin Kis.

Het middenveld wordt gevormd door Elroy Pappot, Ramon Voorn en Jordie Briels. Hangend op rechts speelt Jeffrey Vlug en op links speelt Jasper Waalkens. Diepe spits is Donny de Groot.

Aan de zijde van Jong FC Twente wel wat bekende gezichten, maar niemand met een verleden bij Fortuna.

fctwente2

Op de tonen van ‘You’ll never walk alone’ schudden de spelers handjes

Een rondgang door het uitvak leert ons dat er een kleine 30 supporters tot in het uitvak zijn geraakt. Naar verluid staat een aantal nog in de file, ergens in Duitsland. Jammer, maar helaas.

De openingsminuten zijn voor Fortuna, dat begint al goed. Elroy Pappot neemt doelman Stevens onder vuur, maar de bal ketst af op een rug van een Tukker. Uiteindelijk komt Roel Janssen in balbezit, maar zijn inzet is te slap. Het is ook meteen het laatste gevaar dat we noteren voor het doel van Jong FC Twente.

In de beginfase krijgt Jong FC Twente nog wel een kopkansje, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Fortuna dicteert weliswaar, maar het spel oogt stroperig. Ook de Tukkers houden zich rustig, waardoor zich een saai kijkspel afspeelt voor onze ogen.

Na een kwartier veert iedereen echter recht, als Kaya volkomen verrast wordt door een schot in de korte hoek. Zonder ook maar één keer écht gevaarlijk te zijn geworden schiet Shadrach Eghan raak.

Wie denkt dat Fortuna zich niet laat kisten komt bedrogen uit. De Sittardenaren hebben weliswaar het initiatief, maar het spel is veel te voorspelbaar, te traag en vooral te loom. Het lijkt wel of iedereen pap in de benen heeft, want het door van Vossen beloofde aanvalsspel komt niet uit de verf. Hierdoor lukt het Jong FC Twente vrij makkelijk om op de been te blijven.

fctwente4

Één van de weinige corners

Na een klein half uur komt Fortuna dan toch eens gevaarlijk voor doel. Briels loopt zich dan wel nog vast, maar via Voorn komt de bal bij Waalkens. Hij levert een voorzet af, maar de doelman kan de bal vangen. Verder dan dit plus een schot van Vlug komt Fortuna niet meer.

Het blijft 1-0 en het ziet er niet naar uit dat dit gauw gaat veranderen. Ook aan Twentse nauwelijks opwinding en zo kabbelt de wedstrijd richting rust. Typerend voor de aanvallende onmacht is wel de actie van de Groot. Hij denkt verdediger Lachman via een lichaamsschijnbeweging in de wind te zetten, maar de verdediger houdt paal. Bij hem valt niks te halen vandaag.

Wat valt er te zeggen over de eerste helft? Hoe typeer je het Fortuna-spel correct? Apathisch? Nee, eerder zielloos. Voorafgaande aan de wedstrijd heb ik al anderhalf broodje hamburger gegeten, dus dat sla ik in de rust even over. Het broodje was trouwens prima. De saus was lekker, de hamburger dik en warm. Eredivisie-niveau dus.

Na de thee heeft Van Vossen Pappot in de kleedkamer achtergelaten en vervangen door Ter Borgh. Pappot is weliswaar meer een passer, maar Ter Borgh heeft wat meer présence. Toch kan ook hij geen stempel drukken. Over rechts lijken Vlug en Turan zich voor de wedstrijd as een eerste maal in de ogen te hebben gekeken en ook op links gebeurt weinig. Waalkens heeft wel regelmatig de bal, maar niet de durf om langs de lijn zijn tegenstander te passeren.

fctwente5

Fortuna in de aanval

Na rust is het Jong FC Twente dat het meest gevaarlijk is. Fortuna probeert wel, maar mist de overtuiging en het lef om het de tegenstander echt lastig te maken. Dat de selectie niet overloopt van kwaliteit is een feit, maar zó slecht zijn we toch niet? Briels speelde verleden seizoen enkele puike wedstrijden als rechtsback en ook op het middenveld trok hij zijn plan. Jeffrey Vlug gaf heel wat mooie passjes toen hij centraal speelde en Fatih Turan was aan het begin van het seizoen gegeerd door FC Zwolle, dat momenteel hoge ogen gooit in de Eredivisie.

Maar ook andere sterkhouders spelen gewoon onder hun kunnen, zoals Voorn, Janssen en Kaya. Waaraan het ligt? Tsja. Hoe dan ook, ik vind dat de technische staf wel voor wat meer pit mag zorgen. Met ‘strijdend ten onder gaan’ kan niemand problemen hebben. Ik had zó gehoopt puntenleverancier-af te zijn, maar ik vrees dat we weer in de buurt komen.

Ondertussen is Jong FC Twente op 2-0 gekomen na weifelend optreden van de doelman. Dat kan er ook nog wel bij… Het had zomaar 1-1 kunnen staan, ware het niet dat het goede schot van Briels werd gekeerd door de scheidsrechter.

Met het inbrengen van Seku Conneh komt er inderdaad iets meer snelheid in de ploeg en in de aanvallen, maar het is allemaal veel te zwakjes. Ondertussen schrijf ik mijn notitieblokje vol en vragen omstanders wat ik nu eigenlijk allemaal opschrijf.

Tsja, het schot van Conneh is het noteren waard en zijn sprint op doel eveneens. Hij kan alleen met een ruk aan de noodrem worden afgestopt hetgeen de Tukker op ‘rood’ komt te staan. De vrije trap die Fortuna krijgt verdwijnt in de tribunes. Het heeft nog niet eens zin te vermelden wie er achter de bal stond…

In de slotfase dikt Jong FC Twente nog aan tot 3-0 en na 90 lange minuten gaat de stekker uit de wedstrijd. Gelukkig. Met een diepe zucht bedanken we de spelers voor hun inzet, want die was er wel, al trok het op niks. Er staat gewoonweg geen eenheid op het veld en dat mag de technische staf zich aanrekenen. De komende periode zal het roer om moeten, want vrijdag komt het hooggeklasseerde Volendam op bezoek.

fctwente6

Een heel bescheiden applaus…

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Een nederlaag, 0 punten.
Uitvak: Ongeveer 30. Goed voor 2 punten.
Stadion: Een stadion zoals je zelden ziet. Ik waardeer de Grolsch Veste met 9 punten.
Thuisfans: Wel gezien, niet gehoord. 0 punten.
Catering: Het bestelde broodje hamburger was erg lekker. 8 dikverdiende punten.
Randvoorwaarden: Helaas geen programmaboekjes, maar meer dan genoeg ruimte voor ophangen van vlaggen spandoeken. Vriendelijke stewards die ons kaartje innamen. Dus maar 3 punten.

Totaal aantal van 22 punten en dat is niet best. Maar wat was wél best?

Courage,

Michel Hennen