In de 28ste competieronde van het seizoen mag ook de Westelijke Mijnstreek eindelijk kennismaken met het fenomeen ‘Jong …..’. Op die primeur hoeven we niet met veel enthousiasme terug te kijken. Het tweede elftal van FC Twente kan zijn jeugdigheid volstrekt niet compenseren door bovenmatig talent en valt ook niet op door scherpte of inzet. Fortuna wint daardoor ondanks een matig optreden vrij eenvoudig met 4-1. We kunnen dus drie belangrijke punten bijschrijven in onze strijd om een plaats in de play-offs.

21 februari 2014

Paar oplevingen zijn genoeg om Jong Twente opzij te schuiven

Fortuna Sittard 4 Jong FC Twente 1

Doelpuntenmakers: 5. Bouma 0-1, 10. N’Koyi 1-1, 62. Vlig 2-1, 77. Voorn 3-1, 82. Voorn 4-1.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Dreesen (46. Zennaro), Janssen, Kis; Voorn, Vlug, De Boer; Khalouta, N’Koyi, Nepomuceno (63. Briels).
Toeschouwers: 2.014.
Scheidsrechter: Gerritsen.
Geel: Khalouta, Hendrickx.
Rood: –

Het heeft lang geduurd, maar vanavond is het eindelijk zo ver. Nadat we ons jarenlang hebben moeten behelpen met wedstrijden tegen even onaansprekende als matige tegenstanders als RBC, Veendam en Haarlem, mag Sittard vanavond eindelijk weer ruiken aan de onweerstaanbare en internationaal vermaarde grandeur van het Nederlandse voetbal. Geen kleinere club dan FC Twente heeft zich verwaardigd vanavond ons nederige onderkomen te bezoeken. Dat de Twentse afvaardiging niet bestaat uit het eerste elftal met de vedetten van vandaag, doet daarbij nauwelijks af aan alle opwinding die in de regio heerst. Het is toch een mooie gedachte dat we hier in Sittard nu al kennismaken met de vedetten van morgen, met de jongens wier namen in de toekomst heel Europa even vertrouwd in de oren zullen klinken als die van Wout Brama, Youness Mokhtar en Roberto Rosales. Dank aan onze topclubs, dank aan de KNVB!

En de criticasters die menen dat de jonge elftallen van de topclubs niets toevoegen aan de competitie, zullen danig op hun neus gekeken hebben toen zij het wedstrijdbulletin onder ogen kregen. Jong FC Twente treedt in Sittard niet zomaar met de eerste de beste verzameling Tukkers aan. In de basis noteren we niet alleen de nu al legendarische voorhoede Rendla – Tenda – Vida, maar ook nog een Bednarek, een Andersen en een Cortijo. Dat FC Twente de hele competitie uitermate serieus neemt, blijkt ook de technische staf, waar net als bij het eerste elftal voor een stroman-constructie gekozen is. Bij de Jong FC Twente is Jan Zoutman de trainer met papieren, maar niemand minder dan Bert Konterman de assistent die aan de touwtjes trekt. En als we dan ook nog eens de ons welbekende Jurjan Mannes in de basis zien staan, weten we dat we vanavond van doen hebben met een tegenstander die in aanleg op een hoger niveau acteert dan een gewoon eerste-divisieteam.

Vandaar misschien de ietwat zenuwachtige start van onze jongens, die in ongewijzigde formatie aan de aftrap verschijnen. Jong FC Twente neemt in de eerste minuten van de wedstrijd het initiatief en krijgt na een paar minuten een vrije trap halverwege onze helft. Mannes legt de bal in het hart van het strafschopgebied, waar Roel Janssen hem met de arm beroert. Janssen claimt dat hij geduwd werd en dus onopzettelijk hands maakte, maar scheidsrechter Gerritsen is onverbidderlijk: strafschop voor Jong FC Twente. Bouma schiet feilloos binnen: 0-1.

Fortuna wil direct na de achterstand orde op zaken stellen en zet de talenten van FC Twente onder druk. Dat offensief heeft al na vijf minuten succes, wanneer Jeffrey Vlug de bal na een afgeslagen vrije trap terug in het strafschopgebied brengt. Timothy Dreesen legt de bal in de loop van Patrick N’Koyi, die de keeper met een geplaatst schot kansloos laat: tien minuten gespeeld, 1-1.

Na die snelle gelijkmaker hopen we op meer. En hoewel het baltempo laag ligt, creëert de ploeg van Boessen in eerste instantie ook nog wel wat kansen. Daarbij blijven vooral twee volleys ons bij. De eerste komt van de voet van Patrick N’Koyi, die de bal iets al te optimistisch van buiten de zestien in één tijd wilt nemen. Zijn schot gaat uiteindelijk bij de cornervlag over de zijlijn. De tweede kans is een stuk groter. Een bal vanaf rechts komt bij de tweede paal voor de voeten van de helemaal vrijstaande Dreesen. Die kiest voor een halfvolley ineens, waar wellicht ook nog tijd was geweest voor een aanname van de bal. Nadat de bal gestuitert heeft, schiet Dreesen hem hard de lege Zuid-tribune in.

Na verloop van tijd zakt het spelpeil naar een bedenkelijk niveau. Beide ploegen klooien maar wat aan. Kansen blijven verder uit. In het slot van de eerste helft krijgt Jong FC Twente vooral dankzij het slordige spel van Fortuna zelfs weer een overwicht. Op slag van rust leidt dat nog tot een enorme kans: Dreesen gaat iets voor de achterste linie het duel aan en komt daar niet onbeschadigd uit. Achter ons ligt een zee van ruimte voor Rendla – Tenda – Vida, die klaar staan om Ferhat Kaya te verschalken. Gelukkig brengt Jonathan Hendrickx redding: hij ontfutselt Rendla dan wel Tenda dan wel Vida de bal en ruimt op.

De scheidsrechter fluit voor rust. Tijd om de schade bij Dreesen op te nemen. Onze rots in de branding lijkt er in eerste instantie ernstig aan toe: de brancardiers worden opgeroepen om de gevelde reus van het veld te dragen. In tweede instantie blijkt de situatie minder ernstig dan gedacht. Dreesen staat op van de draagbaar om zich op eigen kracht hinkelend op één been van het speelveld te verwijderen. Persoonlijk ben ik van mening dat Dreesen dankzij zijn superieure positiespel aan dat ene been genoeg heeft om achterin letterlijk en figuurlijk overeind te blijven. De technische en medische staf denkt daar kennelijk anders over: Franco Zennaro vervangt Dreesen in de tweede helft.

Ook in die tweede helft houdt het spel van Fortuna aanvankelijk niet over. De ploeg speelt wat verzorgder dan in de laatste fase voor rust, maar heeft moeite om kansen te creëren. Teveel combinaties en individuele acties mislukken. Wanneer we na 62 minuten op voorsprong komen, lgt daaraan dan ook het nodige geluk ten gronde. Kevin Kis begint aan een fraaie solo, gaat een een-twee aan en komt in het vijandelijk strafschopgebied terecht. Daar weet hij de bal via een fraaie carambolage met een tegenstander in de voeten van Aziz Khalouta te plaatsen. Die legt vanaf rechts aan voor een schot, dat vanuit onze positie op de tribune naar de cornervlag lijkt te verdwijnen. De bal ploft uiteindelijk echter via de doellat voor de voeten van Jeffrey Vlug. Die schiet van drie meter beheerst binnen: 2-1.

De treffer blijkt de beslissing in de wedstrijd. Het eerste kwartier na rust kwam Jong FC Twente nog enkele momenten dreigend voor ons doel, maar eenmaal op achterstand gekomen haken de jongelingen fysiek en mentaal helemaal af. Fortuna profiteert daarvan en weet zeker de laatste twintig minuten nog een paar aardige aanvallen op te zetten. Zo schiet N’Koyi de bal van net buiten de zestien uit de draai mooi op goal. De keeper weet de bal echter weg te tikken. Een paar minuten later is het wel raak. Aziz Khalouta geeft een knappe pass over de volle breedte van het veld naar de voor Gevaro Nepomuceno ingevallen Jordy Briels. Die neemt goed aan en geeft een strakke, iets van de goal wegdraaiende voorzet op de inkomende Ramon Voorn. Die kopt vanaf de vijfmeterlijn binnen: 77ste minuut, 3-1.

Voorn maakt er vijf minuten later na een knappe, ingestudeerde hoekschop ook nog 4-1 van. De variant ziet er als volgt uit: Voorn loopt vanaf de elfmeterstip richting eerste paal, Vlug plaatst de cornerbal over Voorn heen op de vijfmeterlijn, de keeper komt van zijn lijn en stompt de bal recht voor de voeten van Voorn, Voorn schiet de bal in de lege goal. In de slotfase krijgt Fortuna nog een paar kansen. Zo schiet Briels de bal in blessuretijd in kansrijke positie over de goal. Maar het blijft bij 4-1 Met dat resultaat mogen we tevreden zijn. Het spel was gedurende lange fases van de wedstrijd niet best, maar uiteindelijk doet Fortuna wat het moet doen. Daarmee blijven we goed in de race voor de play-offs. Volgende week wacht uit tegen FC Dordrecht echter een serieuzere krachtproef dan we afgelopen weken gehad hebben. We zijn benieuwd of het elftal van Boessen ook daar met een goed resultaat van het veld kan gaan.