Fortuna is haar ongeslagen status na vijf wedstrijden weer kwijt. In een vrijwel lege Grolsch Veste kosten drie  flinke verdedigingsfouten en te afwachtend voetbal ons de kop. De hondstrouwe fans die zich wél nog de moeite getroosten om te komen kijken, vragen zich met de week meer af waarom ze dat eigenlijk nog doen. Hoog tijd voor trainer Boessen en zijn manschappen om eens goed in de spiegel te kijken en uit een ander vaatje te gaan tappen.


17 november 2013

Drie fouten helpen Jong Twente in zadel

Doelpuntenmakers: 11. Zschusschen 1-0, 13. Amoah 1-1, 47. Hölscher 2-1, 55. Zschusschen 3-1, 90+1 Khalouta 3-2.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, De Boer, Janssen, Kis (80. Gulpen); Vlug (70. Briels), Voorn, Vankan (53. Khalouta), Zennaro; Nepomuceno, Amoah.
Toeschouwers: 390
Scheidsrechter: Koekoek
Geel: Janssen, Zennaro, De Boer
Rood: –

Op het onwennige tijdstip van zondagochtend 10.15 uur word ik opgehaald. Met dank aan Fox mogen we vandaag naar Enschede reizen om het daar op te nemen tegen Jong FC Twente. Van de honderd beschikbare kaarten zijn er toch nog tachtig verkocht. 43 lotgenoten stappen om 11 uur braaf de bus in, de rest zal per auto naar Enschede afreizen. Een deel van hen was er er ruim veertien jaar geleden ook bij toen er in de beker met 2-5 werd gestunt. Van zo’n sportieve successen hebben we sindsdien helaas alleen nog maar mogen dromen.

Aangezien de A73 afgesloten is, gaat de route via de A2 tot aan Eindhoven en van daaruit richting Nijmegen. In de bus wordt het matige spel van de afgelopen weken besproken. Het zegt waarschijnlijk veel over het niveau van de Jupiler League dat we al vijf wedstrijden op rij ongeslagen zijn. Wie zich weinig van de sportieve prestaties aantrekt, is André. Hij vermaakt de overige buspassagiers met de ene na de andere mop, maar maakt zich ook wel enige zorgen over de hoogte en steilheid van het stadion van FC Twente. Hij heeft namelijk al hoogtevrees wanneer hij twee paar sokken aan heeft!

Na een korte tussenstop gaat het snel verder richting de Grolsch Veste. In Hengelo passeren we het Fanny Blankers Koen-stadion, waarmee Twente nog even flirtte. Even later zien we de imposante thuishaven van de Tukkers opdoemen. Het moet gezegd: het is een prachtig stadion, maar is natuurlijk geen goed decor voor een Jupiler League wedstrijd die naar verwachting nog geen vijfhonderd bezoekers zal trekken.


We zijn gearriveerd…


… en maar net op tijd

Nadat we een rondje om het stadion hebben gereden, spoeden we ons richting de tribune. Na het beklimmen van de steile trappen tellen we de koppen in het uitvak en komen inderdaad tot de eerder genoemde tachtig. En dat zijn er twintig meer dan toen we voor het laatst in Enschede speelden. Op 1 december 2001 zorgde een late treffer van Colin Cramb voor de gelijkmaker tegen het ‘grote’  FC Twente. Met ruim dertien duizend bezoekers zat het (toen nog Arke-stadion) zo goed als vol. Hoe anders is het vandaag. Met een bezoekersaantal van 390 en een capaciteit van 30.000 is de bezettingsgraad vanmiddag slechts 1,3%. Hoe serieus moeten we onze competitie nog nemen? Het antwoord op die vraag is helaas al enkele maanden bekend…

Tijd om naar de opstelling te kijken. Ten opzichte van het gewonnen duel met FC Emmen wisselt trainer Wil Boessen zijn basisopstelling op twee plekken. Timothy Dreesen raakte wederom geblesseerd en wordt vandaag vervangen door Franco Zennaro. Hierdoor schuift Yoann de Boer een linie terug. Voorin geeft Boessen vandaag de voorkeur aan Gevaro Nepomuceno boven Aziz Khalouta. De volledige opstelling ziet er als volgt uit: Kaya, Kis, Janssen, De Boer, Hendrickx; Zennaro, Voorn, Vlug, Vankan; Amoah en Nepomuceno. Aan Twentse zijde zien we oude bekende Jurjan Mannes. Hij werd vorig jaar door Fortuna gehuurd, maar dat liep helaas voor beide partijen op een mislukt avontuur uit.

Fortuna begint enigszins afwachtend en speelt de bal op eigen helft rond. Na elf minuten wil Kevin Kis ook Ferhat Kaya in het spel betrekken en tikt de bal terug in diens richting. Helaas ziet hij Felitciano Zschusschen over het hoofd. Voor de behendige aanvaller is het vervolgens een koud kunstje om de 1-0 langs Kaya te schieten. Fortuna herpakt zich echter snel en heeft slechts twee minuten nodig om de gelijkmaker te produceren. Na een lage hoekschop van Nepomuceno belandt de bal bij Patrick Amoah. Met een behendig hakje weet hij de bal achter keeper Plattel te krijgen. Na de valse start mogen we het opnieuw proberen.


Ook Enschede loopt niet warm voor de nieuwe competitie-opzet van Fox en de KNVB

Wat Fortuna in de rest van de eerste helft echter ook probeert: er wordt geen enkele kans meer afgedwongen. Als er al kansen zijn, dan zijn die voor de jonge Tukkers. In de 23e minuut komt Jonathan Hendrickx in eerste instantie nog goed voor zijn verdediger, maar daar loopt Zennaro hem plotseling voor de voeten. Na wat geklungel is het resultaat dat Twente een vrije trap mag nemen. Gelukkig gaat die een meter of twee naast het doel van Kaya. Vijf minuten later lijkt Cas Peters op weg naar het Fortuna-doel, maar gaat neer. Roel Janssen ergert zich dusdanig aan de Schwalbe van Peters dat het tot een klein opstootje komt. Beide heren krijgen hiervoor een gele kaart van scheidsrechter Koekoek.

Even later is Peters Janssen te slim af en zet hem met een scherpe kapbeweging op het verkeerde been. Peters mag oprukken naar het doel van Kaya, maar besluit terug te leggen. Gelukkig wordt zijn voorzet door twee Twentenaren volledig gemist waardoor een achterstand voorlopig uitblijft. Maar hopelijk zijn de mannen van Boessen gewaarschuwd. We krijgen de punten hier vandaag zeker niet cadeau!

Nadat Zennaro vlak voor rust zijn zoveelste gele kaart van het seizoen heeft gekregen, is het tijd voor de pauze. In de ruime catacomben doen de Fortuna-fans zich massaal tegoed aan het ruime assortiment aan snacks. Daaronder onder andere een broodje ‘Twente-ham’, waarvan ik Marcel Mosselman er binnen tien minuten twee vakkundig zie wegwerken. Ikzelf kies voor een broodje hamburger, dat overigens niet slecht smaakt. Het personeel is vriendelijk en veegt ook nog eens de balie netjes schoon terwijl ik sta te wachten. Dat hebben we al slechter meegemaakt!


De Twentse toiletruimte is even groot als ons supportershome!

Nadat ik ongehoorzaam met mijn bekertje cola langs een Sittardse steward ben geglipt, zie ik dat de tweede helft al is begonnen. Ik sta nog maar net op mijn plek als Tim Hölscher op links tussen Hendrickx en Jeffrey Vlug heen glipt. Niets staat zijn route richting Kaya nog in de weg en zonder problemen schiet hij in de lange hoek de 2-1 tegen de touwen.

Trainer Boessen grijpt een aantal minuten later in en haalt Bob Vankan naar de kant ten faveure van Aziz Khalouta. Waarom uitgerekend de talentvolle middenvelder geslachtofferd wordt, is me onduidelijk. Een aantal andere spelers solliciteerde toch wel steviger naar een vroege douche. Maar goed, er kan maar één iemand de baas zijn en dat ben ik nu eenmaal niet.

Vankan heeft nog maar net plaatsgenomen op de bank, als we met een volgende tegenslag geconfronteerd worden. Na balverlies op het middenveld moet Yoann de Boer in de achtervolging op plaaggeest Peters. Met een tackle op de rand van de zestien belemmert hij Peters dan wel het scoren, maar veroorzaakt tevens een strafschop en ontvangt daarvoor een gele kaart. Zschusschen schiet deze onberispelijk in de linkerhoek en vergroot de marge zo naar twee.

Binnen tien minuten verspelen we de kans op een goed resultaat en dat door zwaar geschutter in onze verdediging. We hebben nog ruim een half uur te gaan, maar het geloof in succes is in het uitvak zo goed als verdwenen. En dat heeft met name te maken met het angstige voetbal dat we spelen. De angst voor een tegentreffer lijkt groter dan de wil om te scoren. Als je dan drie doelpunten zo simpel weggeeft en zelf vrijwel niks afdwingt, heb je simpelweg een probleem.

Als we vandaag nog willen scoren, dan mogen op de hulp van Timo Plattel rekenen. De 19-jarige keeper ziet er bij elke hoge bal allesbehalve solide uit. Vlak na de derde tegentreffer laat hij een hoekschop uit zijn handen vallen. Aanvoerder Ramon Voorn schiet de afvallende bal met links in, maar ziet zijn inzet helaas van de lijn gehaald worden. Diezelfde Voorn wordt een kwartier later hard onderuit gemaaid door een wild inkomende Dario Tanda. Scheidsrechter Koekoek twijfelt niet en trekt direct rood. Met nog twintig minuten op de klok hebben we in ieder geval één tegenstander minder te duchten.

Fortuna speelt nu vrijwel constant op de helft van de tegenstander, maar dwingt vrijwel geen kans af. De buitenspelers Vlug (die in de zeventigste minuut gewisseld wordt voor Jordie Briels) en Nepomuceno komen hun directe tegenstander geen enkele keer met een individuele actie voorbij, de passing is erg slordig en als er al eens een voorzet komt, belandt die meestal bij een speler met een rood shirt aan. De spaarzame kansen die we krijgen, eindigen niet in het net. Amoah ziet zijn schot van zestien meter naast worden getikt door Plattel, even later belandt ook een kopbal van Khalouta precies in de handen van de Twente-doelman.


Ook deze vrije trap zal helaas niks opleveren

Drie minuten voor tijd breekt Twente nog uit met een counter. Gelukkig wordt de bal voorlangs geschoten waardoor we nog een minuscuul beetje hoop op een puntje mogen houden. Die hoop neemt toe als Aziz Khalouta in de eerste van drie toegekende minuten blessuretijd een kopduel van de graaiende Plattel wint en uit de draai knap de 3-2 binnen schiet. Maar helaas zijn ook de volgende passes en voorzetten niet zuiver en fluit Koekoek even later voor het einde van de wedstrijd.

Amateuristisch verdedigen en inspiratieloos aanvallen leidt vandaag tot een terechte nederlaag. Op enkele wedstrijden na is het spelniveau dit seizoen zeer matig en niet leuk om naar te kijken. En dat is bijna halfweg de competitie een pijnlijke constatering. Natuurlijk zijn er verzachtende omstandigheden zoals de wekelijkse waslijst van blessures, maar met dit voetbal zullen de tribunes de komende maanden alleen maar leger raken. Ik vind het fijn dat ‘de sfeer in de groep goed is’, maar men zal zo langzaamaan ook moeten beseffen dat alleen gezelligheid geen resultaat oplevert.

Gelukkig keert de gezelligheid in de bus op de terugweg snel terug door André die verder gaat met zijn buut. Met name na zijn mop over ‘goed nieuws en slecht nieuws’ rollen een aantal mensen door de bus van het lachen. Mede door zijn aanmoedigingen weten we tevens de gehele voorraad bier voor thuiskomst in Sittard weg te werken. Het is alweer een tijdje geleden dat dat gelukt is, dus chapeau mannen!

Aanstaande vrijdag komt FC Dordrecht op bezoek. De Dordtenaren staan verrassend op kop met maar liefst zes punten voorsprong op achtervolger Sparta en zijn veruit de meest scorende ploeg van de Jupiler League. Willen we vrijdagavond niet al om tien uur met een enorme kater het weekend ingaan, dan zal er toch uit een heel ander vaatje getapt moeten worden. Hopelijk kijken zowel de spelers alsook Wil Boessen deze week eens goed in de spiegel en worden we vrijdag aangenaam verrast. Come on you Sittard!!!

Voor de tweede keer dit seizoen op zondag, de score voor de ‘Thank God it’s Friday’ competitie.

Resultaat: Een terechte nederlaag, die ook hier 0 punten oplevert.
Uitvak: Tachtig meegereisde fans zijn goed voor vier punten.
Stadion: De Grolsch Veste is schitterend, maar een stadion hoort niet voor 98% leeg te zijn. 6 punten.
Thuisfans: Niks gehoord en vrijwel niks gezien. 2 punten.
Catering: Uitgebreid aanbod, vriendelijk personeel en een schone balie maar ook eredivisiewaardige prijzen. 6 punten.
Randvoorwaarden: Vriendelijke stewards, maar geen programmaboekjes en geen ruimte voor vlaggen: 3 punten.

21 punten bij het debuut van Jong Twente in het betaald voetbal. Daarmee sluit men voorlopig de rij.

Ralf