Even voorstellen: mijn naam is Jack Reubsaet en ik ben al 30 jaar lid van de jeugdscouting van Fortuna, waarvan 17 jaar hoofd van de jeugdscouting. Sinds het wanbeleid bij de afdeling senioren enkele jaren geleden, vliegen de gieren boven het sportcentrum (CIOS) waar onze met veel moeite bij elkaar gehaalde jeugdspelers hun wedstrijden spelen.

In het verleden kwam onze geweldige topclub uit Eindhoven (PSV) ook wel naar onze jeugdspelers kijken, maar toen hadden wij nog het geld en de uitstraling om de talenten toch bij onze club te houden.

Want iedereen in voetballand wist dat Fortuna een geweldige opleiding had en dat jonge spelers een kans in het eerste kregen. Dat waren ook de argumenten om de talenten bij ons te houden. Gezien de financiële situatie van Fortuna en de situatie van het eerste elftal is de aantrekkingskracht een stuk minder geworden en moeten wij veel meer moeite doen om spelertjes tussen 8 en 11 jaar in het jeugdplan van Fortuna te krijgen. Want PSV heeft ook twee scouts in Limburg rondlopen die niets anders doen dan deze kinderen en hun ouders proberen over te halen om niet voor Fortuna te kiezen, maar voor PSV.

Een jongeman uit Stein is de hele zaterdag op het sportcentrum. Volgens mij doet hij niks anders dan onze jeugdelftallen bekijken en daar kun je niets tegen doen. Twee dagen voor het verstrijken van de overschrijvingstermijn (29 april 2003) kwam de ons zo geliefde topclub uit Eindhoven (ik krijg de naam nu niet meer door mijn strot) met de vraag of wij even de overschrijvingspapieren wilden tekenen van de spits uit onze C-jeugd, een talent dat met 16 – 17 jaar bij ons in het eerste zou hebben gestaan. Maar ja, als ze hem dan hadden moeten kopen, had hij natuurlijk geld gekost.

Onze D-jeugd is absolute top in Nederland. Zij spelen alles en iedereen van de mat in de top D-competitie elke zondag om de 14 dagen op zondagmorgen waar alleen maar eredivisieclubs in mogen meedoen (behalve Fortuna). Recentelijk moesten we thuis tegen die betreffende club spelen. Volgens hun trainer beschikten zij over een zeldzame lichting die ze al enkele jaren bij mekaar hadden en die lichting wist niet wat verliezen was. Nou wat denk je, het werd 3-1 voor Fortuna en daar kwamen ze nog goed mee weg.

Dus wij zien de bui al hangen op het einde van dit seizoen. Ik vrees dat we er een stuk of 5 kwijt zullen raken. Allemaal spelertjes voor wie wij bij de jeugdscouting al onze vrije zaterdagen opofferen om deze talentjes eerder te strikken dan onze concurrenten. Als wij deze lichting in zijn totaliteit bij Fortuna konden houden, was Fortuna over 6 – 7 jaar weer een goede eredivisie club met alleen spelers uit de eigen jeugd. Er lopen niet één, maar meerdere spelers van het niveau van Van Bommel en Ricksen.

Wij hebben geprobeerd er met de Eindhovenaren over te praten. Als zij onze jeugd vermoorden, is Fortuna helemaal ten dode opgeschreven, want geld om te kopen is er gewoon niet meer. Wij hebben alleen onze jeugopleiding nog. Het werd ter kennisgeving aangenomen en verder niks. De arrogantie ten top.

Hopelijk gaat het snel wat beter met ons vlaggeschip en komen we van die ellendige schuld af. Dan werken wij bij de jeugdafdeling ook wat makkelijker en kunnen onze supporters over enkele jaren weer genieten van geweldige talenten uit onze eigen streek.

Aan mij en mijn collega’s zal het niet liggen, want wij hebben allemaal een groen-geel hart. Allemaal achter mekaar blijven staan vooral in deze moeilijke tijden!

Met vriendelijke groet,

Jack Reubsaet