De competitie is 24 duels onderweg; nog tien duels te gaan. Fortuna heeft 24 punten behaald uit 24 duels. Hoeveel punten heeft Fortuna nog nodig voor de laagste veilige plek op de ranglijst: plek vijftien?


In het seizoen 95/96 voerde de KNVB het drie-punten-systeem in. Een logisch startpunt voor de analyse. Op basis van de 24 seizoenen sinds 1995, berekenen we de kans dat een bepaald puntenaantal na 34 wedstrijden voldoende zou moeten zijn voor tenminste plek vijftien. Gegeven Fortuna’s slechte doelsaldo voegen we er een punt aan toe. Tabel 1 geeft die kans weer.

Pakken we nog maximaal een punt uit de komende tien duels, dan hebben we een wonder nodig om niet bij de laatste drie te eindigen. Pakken we minimaal nog twaalf punten, dan moeten de geschiedenisboeken herschreven worden mocht dat niet voldoende zijn voor minimaal plek vijftien.

Tabel 1: De kans dat een bepaald puntenaantal na 34 duels voldoende zou moeten zijn voor minimaal plek vijftien voor een club met een slecht doelsaldo

Gemiddeld pakte de nummer zestien de afgelopen 24 seizoenen 30,6 punten na 34 duels. Doe er een punt bij om niet afhankelijk te zijn van het doelsaldo en Fortuna heeft 31,6 punten nodig voor een 50% kans op rechtstreekse handhaving.

Een veel gehoord argument is dat je voor rechtstreeks behoud dit seizoen waarschijnlijk meer punten nodig hebt, omdat RKC Waalwijk weinig punten pakt. Op zich een logisch argument, want de verliespunten van RKC Waalwijk komen per slot van rekening ergens terecht.

We onderzochten het door bij het berekenen van het gemiddelde aantal benodigde punten voor plek 15 meer gewicht te geven aan seizoenen die qua ranglijst na 24 speelrondes meer overeenkomsten hadden met het huidige seizoen na 24 duels. Uitkomst: Fortuna heeft gemiddeld genomen 31,3 punten nodig voor een 50% kans op rechtstreekse handhaving. Iets lager dus. Mogelijk argument: als concurrentie het beste uit ploegen bovenhaalt, dan draagt RKC Waalwijk daar niet aan bij en dat kost punten.

Het liefst zouden we Fortuna dus nog minimaal viermaal zien winnen, maar hoe reëel is dat? Die vraag stellen we ons later deze week.