Na 16 wedstrijden in de competitie, (bijna op de helft dus) staat Fortuna op een haast uitzichtloze 18e plaats met maarliefst 7 punten achterstand op de nummer 17. Ben ik hierdoor verrast? Nee. Ben ik desondanks teleurgesteld? Absoluut.

Nadat Fortuna vorig jaar met alle geluk van de wereld het vege lijf wist te redden ten faveure van clubjes als Volendam en Telstar was er opluchting en blijdschap. Gelukkig had deze kwaliteitsarme selectie zich nog net kunnen redden. Zo’n rampseizoen mocht nooit meer plaatsvinden spraken enkele beleidsbepalers. Het volgende seizoen zou absoluut anders/beter gaan. Hier had iedereen ook wel geloof in want slechter kon haast niet.

Toen het in de zomerstop echter opmerkelijk stil bleef rond onze club begon ik me weer zorgen te maken. De club zou toch niet denken dat men met dezelfde rotzooi nu ineens wel zou gaan slagen? Hopen op een zelfde dosis geluk als vorig seizoen was toch niet het uitgangspunt? Zowaar gebeurde er iets, er werden vier aankopen gedaan die al snel niet eredivisie waardig bleken te zijn, te weten: Cramb, Rook, van Geem en Baart. Was men zich nu al aan het voorbereiden op eerste divisie? Anders waren deze aankopen toch niet te verklaren? Gelukkig werden net voor het sluiten van de transfermarkt ook nog Dirkx en van Dieren gehuurd. Samen met het nieuwe elan van trainer Verel zou dit team dan voor een verrassing moeten gaan zorgen.

In de aanloop van het seizoen ving ik overal weer positieve geluiden op. Waar deze op gebaseerd waren, was voor mij volstrekt onduidelijk. Fortuna had zich namelijk nauwelijks versterkt terwijl haar grootste concurrenten van het afgelopen seizoen – Sparta en De Graafschap – dit aanmerkelijk beter hadden gedaan. Toen ik daarom hier en daar een kritische noot trachtte te plaatsen op een forum werd ik praktisch monddood gemaakt door alle “experts” die het natuurlijk beter wisten. Fortuna zou weer goed gaan scoren dit seizoen. Verblind door het opportunisme gingen deze supporters net als enkele beleidsbepalers er vanuit dat Fortuna dit seizoen ineens beter zou gaan presteren. Zij leken zich echter niet te realiseren dat na het verlies van Bjekovic, Van Halst en Van Barneveld en de komst van Rook, Dirkx, Van Geem, Cramb en Van Dieren de selectie zelfs minder was dan voorheen!

Zoals verwacht werd dit seizoen een groot fiasco waarbij alleen een wonder ons nog kan redden. Het zoeken van een verantwoordelijke hiervoor is vergeefse moeite want deze zijn niet meer bij de club in dienst. Pas nu wordt het echt pijnlijk duidelijk waar jaren van wanbeleid toe geleid hebben. Mommers lijkt nu eindelijk iemand te zijn die zijn verantwoordelijkheden niet uit de weg gaat en van Fortuna weer een financieel gezonde club wil maken. Hierdoor lijken paniekaankopen, zoals die eerder onder leiding van de zwakke Opgenoord eerder regel dan uitzondering waren, onmogelijk. Dit kan nu niet meer aangezien Mommers zich bezig moet houden met het opruimen van de financiële troep die Opgenoord door de jaren heen gemaakt heeft. De consequentie is dat Fortuna nu waarschijnlijk degradeert. Debet hieraan is het jarenlang geknoei en geblunder van de beleidsbepalers.

Ook trainer Verel is slechts een slachtoffer van het jarenlang gerotzooi van de technische leiding. Hij is het ideale slachtoffer dat straks met Fortuna mag degraderen. Voor zijn ontslag pleiten zou onrechtvaardig zijn aangezien iedere andere trainer weinig meer uit deze kwaliteitsarme selectie zou kunnen halen. Verel mag straks proberen om met Fortuna weer zo snel mogelijk te promoveren naar de eredivisie, en daarbij wens ik hem veel succes.

Denken dat het met Fortuna wel weer goed zal komen is een naïeve gedachte. Als Fortunees zul je je voorlopig neer moeten leggen bij het feit dat Roda JC de grote winnaar van het zuiden is geworden…. Het allerbelangrijkste is nu dat de club probeert haar eigen identiteit te bewaren en onderleiding van de huidige beleidsbepalers en de eigen jeugd weer keihard terugkomt. Soms moet je één stapje terug doen om er daarna twee vooruit te zetten.

De ouwe zeikerd