Fortuna Sittard heeft per 31 juli een prioriteits- of gouden aandeel overgedragen aan de Stichting Administratiekantoor Fortuna Sittard. Daarmee komt de beslissingsbevoegdheid over enkele kernwaarden rond Fortuna Sittard effectief in handen van de supportersvereniging Fortuna SC te liggen.

 

 


In juni 2013 ondertekenden Fortuna Sittard en Fortuna SC al een intentieverklaring om Fortuna SC een vetorecht toe te kennen wat betreft de naam van de club, de clubkleuren groen en geel, de speelstad Sittard, het clublogo en een mogelijke fusie/overname van het eerste elftal.

Vier jaar later is die intentieverklaring formeel geregeld. Als Fortuna Sittard een wijziging wil doorvoeren op één van de genoemde kernwaarden, dan moet de club advies inwinnen bij de Stichting Administratiekantoor Fortuna Sittard (STAK Fortuna Sittard). Het advies van STAK Fortuna Sittard aan Fortuna Sittard is bindend. STAK Fortuna Sittard moet op zijn beurt een bindend advies inwinnen bij de supportersvereniging Fortuna SC.

Kortom, officieel is het gouden aandeel in handen van STAK Fortuna Sittard; in de praktijk in handen van supportersvereniging Fortuna SC. Goed geregeld door Fortuna Sittard en Fortuna SC. Soms wordt de aanhouder toch beloond.

Fortuna SC moet nu uitwerken hoe te handelen als de supportersvereniging gevraagd wordt om een bindend advies. Fortuna SC oppert een referendum onder zijn leden als mogelijke optie. Dat is de meest democratische oplossing.

Er kleven ook gevaren aan. Fortuna SC heeft circa 450 leden. Stel die zijn allemaal tegen een fusie, dan kunnen de voorstanders van een fusie met een kleine 12.000 euro een meerderheid kopen (lidmaatschap is 25 euro X 451 = 11.275 euro). Voor een partij die een fusie wil afdwingen in de regio is dat een fooi. Je zult dus al vertraagd stemrecht moeten invoeren. Enfin, daar valt wel een mouw aan te passen.

Haast is er niet, want voorlopig lijkt de noodzaak een beroep te moeten doen op het gouden aandeel verder weg dan ooit.

Riccardo Welters