In het seizoen 1998-1999 kende Fortuna Sittard een dramatische start van de competitie. Donderdag 3 december 1998 zal echter bij de nodige Fortuna fans nog vers in het geheugen staan. Op deze dag zullen namelijk veel (vooral oudere) Fortuna fans hun geloof in de goed heilig man (Sinterklaas) hebben terug gekregen.

Op deze, bij uitstek zeer geschikte avond voor een potje voetbal, kwam RKC Waalwijk op bezoek in stadion De Baandert. In de 16 voorafgaande wedstrijden had Fortuna 10 punten bij elkaar gesprokkeld, er werd twee maal gewonnen, vier maal eindigde een wedstrijd in een gelijk spel en maar liefst tien keer werd er verloren.

Een kleine 4.500 Fortuna fans hadden hun sinterklaas inkopen, surprises en gedichten reeds geheel afgerond en beklommen de tribunes van het gezellige en sfeervolle stadion. Van de eerste helft is me niet veel bijgebleven, dat kan goed kloppen want bij rust stond nog steeds de 0-0 stand op het scorebord. Acht minuten na de thee kwamen de bezoekers op een 0-1 voorsprong, doelpuntenmaker voor RKC was De Graef. In de 82ste minuut was het spits Hoogendorp die Fortuna definitief de genade klap leek toe te brengen. Met nog acht minuten voor de boeg een 0-2 achterstand wegwerken leek een onmogelijke opdracht voor Fortuna. Een groot aantal toeschouwers verliet na deze tweede treffer van RKC al vroegtijdig het stadion.

In de 83ste minuut deed Fortuna dan toch nog iets terug, een lange bal van Kool bereikt Hamming, die op de rand van de zestienmeter de bal probeert te koppen. De bal komt echter, met het nodige geluk, via zijn schouder voor de voet van Bouma terecht die zich niet bedenkt en uit een lastige hoek de 1-2 binnen schiet. Het is vervolgens Hamming die doelman Van Dijk de helpende hand toesteekt en voor hem de bal uit het net vist. Met nog vier officiële speelminuten op de klok gelooft Hamming zeker nog in een goede afloop. In de 89ste minuut geeft Ruud Kool een voorzet vanaf de linkerkant van het veld. De bal komt voor de voeten van Bouma, die uit een soortgelijke hoek als zijn eerste doelpunt, weer het net weet te vinden. Dit keer verdwijnt de bal, snoeihard, via onderkant lat achter doelman Van Dijk. Wie had dat nog gedacht, op de valreep toch nog een gelijkspel.

Inmiddels zijn we al in de extra tijd beland als Ruud Kool, met buitenkant voet, Ronald Hamming weet te bereiken. Deze neemt de bal perfect aan en schiet de bal onder de uitkomende RKC doelman Van Dijk binnen. 3-2 voor Fortuna. De blijdschap is niet alleen bij Ronald Hamming groot, deze sprint bijna het hele veld over om ergens ter hoogte van de middenlijn voor de oost-tribune zijn feestje te vieren met ploeggenoten en supporters. Ook op de bank van Fortuna spelen zich onvergetelijke taferelen af. Cooky en Van Marwijk vliegen elkaar in de armen. Die laatste pakweg doldwaze zeven minuten zullen de meeste Fortuna fans voor altijd bijblijven, ook Hamming droeg aan deze overwinning zijn steentje bij. Deze wedstrijd, bleek achteraf gezien, de ommekeer in het seizoen voor Fortuna.