We gaan terug in de tijd, naar het seizoen 97/98. De competitie is precies halverwege en Fortuna heeft roerige weken achter de rug. Na drie nederlagen aan de start van het seizoen is Pim Verbeek ontslagen. Bert van Marwijk volgt hem op, maar onder zijn leiding gaat de eerste thuiswedstrijd met 7-1 verloren tegen Vitesse: een leuke seizoenstart.

Fortuna bungelt dus al vrij snel ergens onder aan de ranglijst. Ook dit seizoen zal wel weer een langgerekt gevecht tegen degradatie worden, zoveel is dan al zeker. Een Fortunees heeft daar overigens geen probleem mee. Die begrijpt dat zijn club in de eredivisie niet gek veel hoger dan de degradatiezone zal spelen. Sterker nog, plek 16 op de ranglijst geeft wel een vertrouwd gevoel. Je incasseert gelaten nederlaag na nederlaag, stiekem hopend op die dag in mei dat je twee speeldagen voor het eind onbereikbaar voor de nummer 16 op plek 15 staat. De daarbij behorende ontlading maakt de opofferingen in het dan bijna afgeronde seizoen meer dan goed.

Dit seizoen lijkt daar weer eens geen uitzondering op en dat stemt – hoe vreemd het voor een buitenstaander ook klinkt – tot tevredenheid. Maar helaas, we hebben buiten Ronald Hamming gerekend. Waar Verbeek hem aan Veendam wilde verkopen, zag Van Marwijk in hem zijn ideale spits. En dat betaalde Hamming uit met rente. Van de eerste 17 competitiewedstrijden stond hij twaalf maal in de basis en zovaak scoorde hij ook. Volendam kreeg er vijf om de oren en ook in De Kuip herinneren ze zich Hamming vast nog wel.

De vervelende bijkomstigheid van al die goals is dat Fortuna halverwege de competitie al in veilige haven is. De Fortuna supporter zoekt naar houvast op de ranglijst, maar vindt het niet. Onder die omstandigheden speelt Fortuna op zes december 1997 thuis tegen FC Twente. Twente staat in de subtop, wij in niemandsland. In de Baandert is het met 5.000 man gezellig druk. Als de stadionklok op 17 minuten staat, geeft Mark Burke een splijtende pass door het hart van de Twente verdediging: recht tussen Karnebeek en Hoogma door. Die twee schreeuwen om hun moeder als ze zien dat Hamming met de bal aan de haal gaat, recht op Boschker en de Noord tribune af. Op het moment dat Hamming aan zijn rush begint, zetten we de wedstrijd even stil en staan stil bij de gedachten die bij een Fortuna supporter nu zouden moeten opborrelen en daadwerkelijk opborrelden.

Welke gedachten zouden normaliter moeten opborrelen? Nou, punten pakken tegen Twente is voor Fortuna normaalgesproken niet ingecalculeerd en dus goud waard. De spanning stijgt, want als deze kans verzilverd wordt, zijn we een stuk op weg naar een verrassing. Spanning en Fortunezen? Een verlammende combinatie…

Verder hebben we hier te maken met een relatief simpele kans. Slechts de keeper moet nog worden verschalkt, maar het verleden leerde ook dat simpele kansen niet aan Fortuna spitsen besteed zijn. Die spits speelt namelijk niet voor niets bij Fortuna, als ie echt goed was geweest speelde hij wel elders.

Kortom, de Fortunees op de tribune zou al bezig moeten zijn met de verwerking van de naderende teleurstelling…

Welke gedachten borrelden daadwerkelijk op? Op de Noord tribune heerst een vreemd, misschien wel arrogant, gevoel: “Oh, daar komt Hamming alleen op Boschker af. Dat wordt 100% zeker een goal!”. Compleet in tegenspraak dus met wat Fortuna eigen is.

We laten de wedstrijd verder lopen. Hamming stormt op Boschker af en schiet hopeloos slecht in, recht op Boschker af. Die bal is houdbaar tot schrik en ontzetting van de Noord tribune. Maar niet alleen de supporters zijn verrast, ook Boschker schrikt en laat de bal onder zijn lichaam door het doel in rollen. Blijkbaar verwachtte ook hij iets genialers dan dit rollertje: 1-0 voor Fortuna, tevens de einduitslag. Hamming regelt weer drie punten voor ons.

Hamming zou er dat seizoen twintig maken en mede door zijn doelpunten ontstond er in dat seizoen zo nu en dan een sfeer van onoverwinnelijkheid, een unicum in de jaren negentig. Leuk om een keer mee te maken, prima ook dat het voorbij is.

RW

Heb je ook bepaalde herinneringen aan Ronald Hamming, die je wel in een column wil opschrijven? Zo ja, stuur maar op naar: info@lb03.net