We schrijven vandaag 4 april, op zich niets bijzonders. Vandaag is echter de herdenking van de 40e sterfdag van dr. Michael (Martin) Luther King, een voorvechter van het opheffen van de rassenscheiding en vooral een weldenkend mens. Maar dat is ver van ons bed en er moest vooral nog een potje in de marge gebald worden.


4 April 2008

Minimale begeestering, bijna maximaal resultaat

Helmond Sport 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 41. Remacle 1-0; 75. Jacobs 1-1
Opstelling: Christianen, Voorn (71. Derksen), Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Simone (32. Geenen), El Hammouchi, Heinrichs, Olondo, Boymans, Guvenc (58. Jacobs)
Toeschouwers: 3.822
Scheidsrechter: Jol
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Vrijdag 4 april 2008: Helmond Sport-Fortuna. Vandaag worden we maar eens onderworpen aan het gedrocht verplichte combi, waardoor er exact 50 Fortunezen door “Jolly” Jo met de bus naar Helmond werden vervoerd. Tel daarbij op één Fortunees die zich op minder formele wijze naar Helmond begaf en het aantal van 51 Fortunezen in het uitvak is bereikt.

Als we in Helmond arriveren, worden we opgevangen door een klein peloton beveiligers en politie naast de ook nog als gebruikelijk aanwezige stewards van de thuisclub. Gelukkig heeft de politie toch een kut-cao en verdient ze erg weinig, dus over de kosten van hun inzet hoeven we ons ook niet al te druk te maken. Nee, mr. dr. Ernst Maurits Henricus heeft er uitstekend aan gedaan om enkele manschappen (m/v) naar stadion De Braak af te vaardigen om daar een bus met ongecijferte uit de Westelijke Mijnstreek te laten viseren en in toom te houden.

Als we het uitvak betreden, moeten we constateren dat nostalgie ook al niet meer is wat het geweest is. Achter het doel aan onze kant, is een lange haag dennen aangepland en die is inmiddels van dusdanig niveau dat er geen mogelijkheid meer is, om de wedstrijd vanaf de daken van de aangrenzende garageboxen te volgen. Daarnaast zijn we ook getuige van het feit dat een tweetal Fortunezen de toegang tot het stadion wordt geweigerd. Ook dat kan in de categorie “that’s what your votes condone”. Hulde aan de verplichte combiregeling!

Helmond Sport heeft zich door de jaren heen op één vlak een behoorlijke reputatie weten te genereren en wel op het vlak van de catering. Omdat er voldoende is gesocialized tijdens de busrit, neemt de Goodyear Commissie dan ook maar eens volop de tijd om tot een uitgebreide en uiteraard vandaag ook weer correcte beoordeling te komen. Ondergetekende bestelt een broodje kroket met als saus mayonaise. We dienen aan te schuiven in een rij en de meeste mensen in die rij hebben een warme versnapering besteld en moeten wachten. Op zich is dit aan te merken als een punt van kritiek, maar anderzijds duidt het er ook op dat de snacks niet al langdurig zijn voorverwamd. Na een minuut of twee komt het broodje kroket er dan aan. Het broodje is voldoende vers en de kroket uitstekend op temperatuur en hetzelfde geldt voor de smaak. Ook op de bijgeleverde saus is helemaal niets aan te merken. Ze is verpakt in een handzaam sachetje, daarover niets dan lof. Dat betekent dus dat er een second opinion aan te pas moet komen. Daarvoor meldt zich mijn collega De Waarnemer en ook hij is uitermate lovend. Hij heeft echter één storende afwijking weten te bemerken. Hij twijfelt namelijk aan de leeftijd van het personeel van de catering. We nemen de proef op de som en ondervragen de twee jongeheren. Naar eigen zeggen zijn ze beiden 15 jaar en op die leeftijd mag je dus wettelijk gezien werken. Helaas voor hen en Helmond Sport doet zich dan het vervelende probleem voor dat er geen legitimatie aanwezig is. Nu is het immers geen wettelijke verplichting om je aan de Goodyear Commissie te legitimeren, maar het is wel een noodzaak om ook op dit vlak te voldoen aan onze eisen tot het verwerven van een ster. En daar is dus plotsklaps de “nee-verkoop”. Maar nog nergens ontvingen wij in deze jaargang een dergelijk goed produkt, waardoor Helmond Sport zich aan kop meldt in het tussenklassement en tevens favoriet is voor de uiteindelijke zegepalm van de voetbaljaargang 2007-2008. Er resteert immers nog slechts de krachtmeting met RKC.

Op het veld hebben de beide partijen zich inmiddels gemeld voor de warming up en daaruit kunnen we concluderen dat Fortuna met de volgende elf van start zal gaan: Christianen; Grabovac (C), Op den Kamp, Vanek; A. Simone, R. Voorn, Heinrichs, El Hammouchi; Olondo-Utshumbe, Boymans en E. Guvenc. Waarbij de laatsgenoemde de geblesseerde Schreurs vervangt in vergelijking met vorige week. Bij beide clubs is er geen enkele speler die een link kan voorleggen met de tegenpartij.

Ceremoniemeester van de dag is de ons allen welbekende Dick Jol en die leidt in de late herfst van zijn loopbaan met graagte een rustig potje in de Jupiler League. Maar we zijn nog geen twee minuten vertrokken of Emmo Guvenc besluit eens een poging van een meter of 30 te wagen. Doelman Van Westerop toucheert zijn inzet, maar Jol noch zijn assistent zien er een hoekschop in.

Een oogwenk later breekt Chida door aan de overkant, maar Christianen weet zijn schot te pareren. Onze vandaag in het aan de clubtoestand referente zwart geklede sluitpost blundert even later opzichtig door onder druk over een ietwat korte terugspeelbal van Nico Vanek heen te maaien. Captain Grabovac assisteert echter tijdig en weet erger te voorkomen.

Dan verstrijkt de tijd tot over het half uur en gebeurt er niets, helemaal niets dat  ook maar enigzins de nominatie van een vermelding waardig is. Ineens zien we echter de jonge Voorn na een duel ter aarde storten en Angelo Simone buiten de lijnen sjokken. Voorn kan na deskundige visering door onze rots in de branding Brune de wedstrijd voortzetten. Voor Angelo Simone kan het boek van deze match helaas dicht, Rick Geenen vervangt hem na een warming up van exact 1 minuut 26 seconden.

Met dank aan de inzet van diezelfde Geenen weet Fortuna zich voor het oog moeiteloos staande te houden. Vlak voor de onderbeking krijgt Helmond Sport nog een vrije trap. Die wordt snel genomen en Höcher zet ongehinderd voor vanaf de linkerflank. Voormalig KRC Genk-talent Remacle is iedereen te snel af en kan hard binnenknikken, 1-0.

Na het rustsignaal van Jol, zijg ik uitermate teleurgesteld neer in mijn zetel en het zal een tijd duren, voordat ik mij zal opheffen. Dat gebeurt wanneer de Parel van de Parkstad Bas Jacobs zich aan de zijlijn meldt om Guvenc te vervangen. Uiteraard hadden wij deze voormalige grootheid alsmede zijn collegae Bejas en Derksen al voorzien van een warm en gepast onthaal, toen zij zich opwarmden langs de zijlijn. Gelukkig voor de beide in deze contentieuze alsook consequente redactieleden van dit medium ontbraken de hoeders van het recht vandaag in het uitvak en is er op tot op heden geen melding van ons voorkomen gedaan bij de vertegenwoordiger van ons aller supporters die klachtenbehandelingen in zijn zwaargevulde portefeuille meetorst. Helmond is dan ook nog geen Volendam.

De wedstrijd gaat dan ook gewoon verder en voor de thuisploeg is John Nieuwenburg in het strijdperk getreden. Diezelfde Nieuwenburg is binnen een tijdsspanne van een paar minuten een aantal keren zeer gevaarlijk via gerichte afstandsschoten, maar onze naar verluid gezellige Brabantse doelman Christianen houdt stand. De thuisploeg lijkt de match in het slot te gooien als Remacle Nico Vanek dolt, maar de inzet van Chida op Remacle’s voorzet haalt het doel niet, omdat Geenen er nog een been tussen krijgt. Diezelfde Geenen krijgt later nog geel van leidsman Jol, hetgeen hem noopt tot een verblijf op de tribune tegen ADO Den Haag wegens een schorsing.

Inmiddels heeft Derksen de plaats van Voorn ingenomen, waardoor we in een dit seizoen zelden eerder geziene sterke voorhoede geformeerd zijn. Geenen wint op eigen helft een duel en stuurt de aan zijn als Fortunaspeler aan zijn afscheidstoernee bezig zijnde voormalige grootheid Derksen de diepte in. Gelukkig vertoon de assistent-scheidsrechter aan onze zijde kenmerken van het Blinde Vink Syndroom en kan Derksen in een naar buitenspel stinkende positie doorlopen tot in de 16-meter, alwaar hij zijn vriend Jacobs een niet te missen kans biedt. De Parel van de Parkstad is niet van gisteren en promoveert de assist tot doelpunt, 1-1.

Naar verluid deelt een van een geluk wenende Frans Körver op de hoofdtribune zijn mouchoir met Eindhovens logo met eenieder die staccato meegrient. In al onze nederigheid gaan we op één redactielid na diep door het zelf opgeworpen stof wat de grootheden Derksen en Jacobs van zich af wisten te gooien. Het dissidente redactielid uit zijn ongebreidelde woede op Helmondaanvoerder Uneken. Ik reprimeer hem stantepede, want zo ga je niet om met spelers van een dergelijk cachet en dito staat van dienst. Alsof mijn collega niet wist wat respekt dan wel RESPEK betekent, schande!

In de slotfase zijn er nog grote kansen voor beide ploegen. Chida breekt nog eens door, Nico Vanek interveniëert op onregelmentaire wijze net buiten het strafschopgebeid en heeft geluk dat zowel Op den Kamp als Grabovac in zijn nabijheid verkeren, waardoor hij niet de laatste man is en “slechts” geel krijgt. Hierdoor mag hij volgende week naast Geenen plaatsnemen op de tribune.

De grootste kans ontstaat als El Hammouchi de bal in de doelmond brengt na een afgeslagen hoekschop. Grabovac produceert een geslaagde dummy waaraan “Fat” Phil Gray zijn vingers zou aflikken. Jacobs devieert de bal vervolgens en deze rolt tergend langzaam richting 2e paal. Daar is Derksen net te laat om de kers op de taart te zetten. De match eindigt zoals hij begon: Onbeslist. Tot zover het “heldenepos”.

Dan de werkelijkheid. De wedstrijd was lange tijd van een zeer bedenkelijk niveau en beide partijen toonden aan waarom de KNVB zo graag deze divisie wil inkrimpen: Dit had zeer weinig om het lijf. Fortuna houdt zich echter al tijden doof voor de berichtgeving dat op korte termijnen een viertal clubs dienen te verscheiden dan wel verdwijnen naar rangen van de amateurs. Dat Fortuna in de gevarenzone wordt genoemd is een feit, net zoals de namen van HFC Haarlem en FC Eindhoven. Maar ook bijvoorbeeld TOP Oss en Stormvogels Telstar. Qua sportief prestatieniveau vertonen beide laatstgenoemden echter een stabiel niveau van een middenmoter. De directie en RvC van Fortuna houden zich echter vooral bezig met het ontslaan c.q. wegsturen van werknemers en het heffen van de beschuldigende vinger jegens deze en gene die een kritische noot over het (non-)beleid wensen te kraken. Het seizoen 2007-2008 kabbelt rustig naar het einde en Fortuna leeft gelukkig nog. Hoezee!

Vergeten noch vergeven: 7-9-2007 en 14-3-2008!

Gegroet,

TMD