Het eerste optreden van het ‘nieuwe’ Fortuna is uitgelopen op een zware deceptie. We mogen blij zijn dat Fortuna überhaupt nog bestaat, maar verder moeten we ons vooral niet teveel illusies maken. Tegen Helmond Sport werd pijnlijk duidelijk dat we in alle linies flink aan kwaliteit hebben ingeboet, met een 0-4 nederlaag als gevolg. Zonder versterkingen moet iedereen dit seizoen rekening houden met een zeer zware degradatiestrijd.


7 Augustus 2009

Mislukte opening belooft zwaar seizoen

Fortuna Sittard 0 Helmond Sport 4
Doelpuntenmakers: 42. Voskamp 0-1 54. Joppen 0-2 61. Andrade 0-3 64. Voskamp 0-4.
Opstelling: Grootaers, Geenen, Facenna, Grabovac, Vanek, Simone,• Voorn (53. Rychlik), Taktak, Van den Ouweland, Di Lallo, Traore (82. Garlisi).
Toeschouwers: 3.865
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): Simone, Voorn
Rood (Fortuna):

Het is vrijdag 7 augustus. Het kwik haalt de dertig graden en de valwinden van Nijpels zijn op een welverdiende vakantie ergens in de buurt van de Maladiven. Vroeger dan ooit moeten we dit jaar geloven aan de start van de nieuwe voetbalcompetitie. Na het échec van Sporting Limburg zit topvoetbal er ook dit seizoen weer niet in voor de Limburgse voetballiefhebber, uit armoede hebben we dus maar weer een seizoenkaart van Fortuna genomen. Meer dan 1400 mensen hebben dit jaar hetzelfde gedaan. Een teken dat Fortuna de afgelopen maanden weer aan krediet en goodwill heeft gewonnen in de Westelijke Mijnstreek. Dat blijkt ook uit de redelijk bezette tribunes. Ik schat dat er zo’n drieduizend mensen zitten en daarmee hoeven we niet ontevreden te zijn.


L’amour toujours op een zomerse Noord-tribune

Beschikken we op de tribunes over extra aanwas, op het veld is het aantal Fortunezen flink uitgedund. De selectie heeft een flinke veer moeten laten. Met David Meul, Samir Kozarac, Jürgen Heinrichs, Bryan Linssen, Cédric Olondo, Ruud Boymans en Danny Schreurs hebben zeven potentiële basisspelers de club verlaten. Daarvoor is niet veel teruggekomen. Van VVV en MVV kwamen de op een zijspoor geraakte Danny Wintjens en Anthony di Lallo. We hebben Niederrheinligist KFC Uerdingen 05 afgetroefd in de strijd om de handtekening van Marcus Rychlik (vorig seizoen op het zevende Duitse niveau actief bij Landeligist SV Hilden-Nord 1964 e.V.). En tenslotte is te elfde ure Demba Traoré, spits van Apollon Kalmarias uit de Griekse Beta Ethniki, uit de fax komen rollen. Vier nieuwkomers die zich zonder meer verdienstelijk kunnen maken, maar niettemin zware papieren zullen hebben om hun voorgangers te doen vergeten.

De smalle selectie scheelt trainer Reijners alvast de last van de keuze. We hebben eigenlijk maar tien volwaardige veldspelers en die spelen dus ook allemaal. Geenen, Facenna, Grabovac en Vanek vormen net als vorig jaar de achterhoede. Op het middenveld spelen Simone en Voorn in een verdedigende rol, bezetten Di Lallo en Taktak de flanken en speelt Van den Ouweland centraal achter een eenzame spits. Die eenzame spits heet Traoré. De enige echte keuze die Reijners heeft moeten maken, is tussen de keepers Grootaers en Wintjens. De eerste verving aan het einde van het seizoen vaste waarde Meul en deed dat niet slecht. De tweede heeft duidelijk meer ervaring en is vorig seizoen nog een tijdlang eerste keus bij VVV geweest. Reijners geeft uiteindelijk het vertrouwen aan Grootaers.

Tegenstander Helmond Sport heeft zijn selectie wel versterkt, onder meer met oud-Fortunees Charly Kazlauskas. De Brabanders mogen hogere ambities koesteren dan Fortuna en hopen op een plaats in de subtop. Nadat scheidsrechter Van Egmond voor de aftrap heeft gefloten, zien we in eerste instantie een gelijkopgaande strijd. Het tempo ligt laag, waardoor beide verdedigingen niet echt in last komen. Bij Fortuna laat aanwinst Traoré een goede indruk achter. Hij is vaak aanspeelbaar en wint veel duels. Traoré is echter geen spits met veel diepgang of een individuele actie, meer veel meer een statisch aanspeelpunt dat de ballen vervolgens teruglegt. En daar gaat het herhaaldelijk mis.


Traoré ontdoet zich van twee tegenstanders

Onze middenvelders zijn niet aanspeelbaar of weten zelf niks zinnigs met de bal te doen. Bovendien blinken Taktak en Di Lallo op de flanken ook al niet uit door diepgang, zodat de verdediging van Helmond zich slechts zelden voor verrassingen geplaatst ziet.


Op het beslissende moment ontbreekt de controle bij Taktak

Aan de andere kant is Helmond wel wat dreigender. Met Andrade, Höcher en Voskamp beschikken de kattenmeppers over drie intelligente spelers die de zwakheden in onze verdediging naarmate de wedstrijd vordert steeds vaker weten bloot te leggen. De eerste grote kansen zijn dan ook voor Helmond, maar de bal gaat enkele malen rakelings naast onze goal.

Na een minuut of vijfentwintig doet ook Fortuna aanvallend van zich spreken. Eerst komt Taktak na een klutsbal vrij voor de keeper. Een Helmondse verdediger weet op het laatste moment redding te brengen en in tweede instantie gaat de bal naast de goal.


Taktak haalt uit, maar schiet rakelings naast

De Fortunezen schreeuwen om een penalty vanwege een overtreding op Taktak, maar Van Egmond wuift de protesten gedecideerd weg. Een paar minuten later zet Di Lallo de bal na een mooie aanval vanaf rechts knap voor. Bij de tweede paal is Grabovac eerder bij de bal dan Traoré, maar zijn kopbal kan door Van Westerop gekeerd worden. Het is een van de weinige keren dat Di Lallo echt effectief is. De Italiaanse Waal blinkt vandaag vooral uit in nutteloze, in het niets eindigende solo’s over de breedte van het veld. Hij heeft bovendien de irritante neiging om zelf de bal te gaan halen bij zijn verdedigers om vervolgens als een would-be Spielmacher ergens in de middencirkel een aanval te gaan opzetten. Di Lallo toont enkele malen aan zeker over talent te beschikken, maar het rendement ligt vanavond wel erg laag.


Di Lallo begint aan weer een breedtesolo

Aan de aanvallende dadendrang van Fortuna komt tegen het einde van de eerste helft weer een einde. Helmond domineert zonder zelf echt gevaarlijk te worden. Totdat Rick Geenen zijn tegenstander ter hoogte van de achterlijn wel erg veel ruimte laat om voor te zetten. De strakke voorzet bereikt Johan Voskamp, die op de vijfmeterlijn ongehinderd mag binnenkoppen. Grootaers is kansloos: 0-1. Daarmee gaan we rusten.

Het is duidelijk dat we er in de tweede helft in alle linies een schepje bovenop moeten doen om vanavond een resultaat te bereiken. Maar die scherpte ontbreekt helaas volledig. Na een paar minuten mag Helmond op een meter of twintig van de goal een vrije trap nemen. De bal wordt eenvoudig breed gelegd naar Marc Höcher, maar geen Fortunees die daarop rekent. Höcher kan vrij inschieten, Grootaers kan de bal wel keren, maar niet naar de zijkant werken. De bal belandt voor de voeten van Guus Joppen, die eenvoudig binnentikt: 0-2.

Die treffer is voor Reijners reden om in te grijpen. Hij haalt Voorn naar de kant voor Rychlik. De Duitser gaat rechtsbuiten spelen, Di Lallo verhuist naar de linkerflank en Taktak neemt de plaats van de onzichtbare Voorn over. Taktak heeft op de linkerflank bijzonder weinig indruk gemaakt en kan vanavond ook centraal op het middenveld geen potten breken.


Rychlik bestormt het Helmondse strafschopgebied

Onder aanvoering van de Duitsers Vanek en Rychlik gaat Fortuna op jacht naar de Anschlusstor. Vanek begint aan een kenmerkende solo die hem uiteindelijk met de nodige horten en stoten in kansrijke positie in het strafschopgebied brengt. Daar trapt hij echter over de bal heen en verliest hij zijn evenwicht. Vanek zelf vermoedt dat deze ongelukkige actie totstandgekomen is door toedoen van ongeoorloofd lichaamscontact van de zijde van de tegenstander. Van Egmond wuift het emotionele protest weg.


Vanek op de hielen getrapt

Een paar minuten later gaat Marcus Rychlik na een veelbelovende solo met veel misbaar tegen de vlakte, maar drie keer is in de ogen van Van Egmond geen scheepsrecht.


Niets aan de hand, in dit stadion mag gerookt worden!

Dit tot grote verontwaardiging van het vijf man sterke Duits-Italiaanse syndicaat van ons elftal, waarvan Angelo Simone als het meest rumoerige lid wegens aanmerkingen op de leiding een gele kaart krijgt. Dat is nog niet zo’n ramp. Maar doordat het protesteren hoofdzaak is geworden, komt het verdedigen van de tegenstander ernstig in het gedrang. Andrade mag in alle rust op Grootaers aflopen en inschieten: 0-3. Die onfortuinlijke tegenslag brengt onze spelers tot een periode van contemplatie van een paar minuten, waardoor het verdedigen van de tegenstander nu geen enkele prioriteit meer kent. Johan Voskamp profiteert dankbaar en tekent de 0-4 aan.


Treurnis na weer een tegentreffer

We zijn nu rijp voor de volledige sloop, maar zover komt het gelukkig niet. Bij een schot van Höcher brengt de lat redding, een kopbal van Voskamp gaat rakelings over en de ingevallen Mike Mampuya is weliswaar stukken sneller dan Grabovac, maar kan niet erg goed mikken. Zo blijft het dus bij vier tegentreffers. Een eretreffer zit er voor ons echter ook niet in. Daaraan kan zelfs Sebastiano Garlisi, die de in de tweede helft ver teruggevallen Traoré komt vervangen, niets veranderen.

Het blijft dus 0-4. Een nederlaag die pijnlijk duidelijk maakt dat er veel werk aan de winkel is. Onze selectie is te smal en ontbeert met name voorin kwaliteit. Het systeem waarmee we vorig seizoen nog wel eens wisten te verrassen, zal dit jaar bovendien niet meer werken omdat we spelers missen die diepte in het spel kunnen brengen. Reijners moet dus overschakelen op een speelwijze die deze spelers beter past en heeft daarbij bovendien nauwelijks mogelijkheden om de samenstelling van zijn team te veranderen. Geen dankbare taak.


De spelers druipen teleurgesteld af

We gaan een moeilijk seizoen tegemoet waarin we uiteindelijk tevreden mogen zijn als we ons handhaven in de Jupiler League.

PM