Vrijdagavond, de herfst heeft zijn intrede gedaan en dan ontbreekt er nog maar één ingrediënt om de avond helemaal te laten slagen: een bezoekje brengen aan een wedstrijd van Fortuna. En niet zomaar één, het niet te versmaden Helmond Sport heet ons welkom! Benieuwd hoe de geel/groenen het er vanaf gaan brengen zonder haar controletoren achteraan…


3 Oktober 2008

Goodyear-Commissie komt tijdig tot inkeer

Helmond Sport 2 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 10. Boymans (ed) 1-0; 51. Lettinga 2-0; 61. Simone 2-1; 73. Heinrichs 2-2
Opstelling: Meul, Ocal, Grabovac, Facenna, Vanek, Simone, Taktak (52. Schreurs), Van den Ouweland, Olondo, Boymans (84. Garlisi), Heinrichs
Toeschouwers: 3.824
Scheidsrechter: Makkelie
Geel (Fortuna): Simone
Rood (Fortuna): –

De eerste helft van de week heeft Pluvius overuren gedraaid, maar na regen komt altijd weer zonneschijn. Aldus Hans Erkens. Zo ook voor de 31-jarige Sandra uit de Kop van Noord-Holland. Begin van de week meldt roddelblad-Nederland dat zij in verwachting is van de geniale clown Bassie, maar dat blijkt enkele dagen later een publiciteitsstunt te zijn geweest van diezelfde Bassie. Het is kiezen tussen twee kwaden. Ofwel zou Bassie vader worden van een buitenechtelijk kind, ofwel zou Bassie hebben gejokt. Beide passen niet bepaald bij de voorbeeldfunctie die Bassie nog immer bekleedt.

De Fortuna-leiding die deze week langsging bij de licentiecommissie van de KNVB maakte ook een grapje. Althans, volgens de licentiecommissie. Blijkbaar voldeed het reddingsplan dat ze de commissie voorschotelde niet en de commissie stuurde de club huiswaarts met een taak. Maandag herexamen. Dat wordt blokken dit weekend. Of neuro-linguïstisch programmeren natuurlijk.

Vandaag overigens het eerste van het tweeluik buscombi’s. De burgemeester van Helmond, Fons Jacobs, is namelijk ook de man van de ‘coördinatie integraal veiligheidsbeleid’ en hij acht het noodzakelijk Fortuna-supporters te verbieden op eigen gelegenheid naar Helmond af te reizen. Dat scheelt een slok op een borrel (de borrel, symbool voor Brabantse gezelligheid), want er zal vandaag maar één combi-bus naar stadion De Braak rijden.

Jammer, want vandaag was natuurlijk een uitstekende gelegenheid geweest voor de re-enactment-verenigingen van Helmond en Sittard om invulling te geven aan hun hobby. Er zijn schattingen gemaakt dat in Nederland ongeveer 35 groeperingen zich hiermee bezighouden, maar wat ons betreft kan dit aantal makkelijk worden verdubbeld. Ook volgende week dus geen re-enactment. Voor alle liefhebbers hiervan: de verplaatsing naar Den Haag zit nog in het vat.

De busreis wordt op de automatische piloot afgewerkt. Afslag Nederweert, rechts, links en we zitten bijkans in Helmond. Eenmaal aangekomen in Helmond maken we kennis met de uiterst vijandige sfeer die er heerst. We zijn burgemeester Jacobs heel erg veel dank verschuldigd voor het garanderen van onze veiligheid. Twee feiten moeten nog worden vermeld. Eén: de vaste verslaggever van de thuiswedstrijden heeft de Helmondse lokroep jarenlang kunnen weerstaan, behalve vanavond. Het feit dat Jurgen Streppel trainer is geworden bij Helmond Sport is daar vast en zeker debet aan. PM is present! Zijn laatste bezoek aan Stadion De Braak dateert van het seizoen 1983-1984. Twee: er zitten twee niet-geüniformeerde cheerleaders in de bus.

Omdat we redelijk tijdig zijn binnengewandeld, schuift de Goodyear-Commissie een blok naar voren. De bestelling bedraagt één broodje kroket, een zakje Bolognese chips en een bekertje fris. Dat bekertje fris komt alvast uit een glazen fles; het komt de smaak ten goede. Het broodje kroket is ook niet misselijkmakend, goed zelfs. Het is een kwestie van tijd of Helmond is een Goodyear-ster rijker. Dat zou werkelijk een geweldig resultaat zijn voor de Helmondse keuken, want een hoogvlieger zijn ze nooit geweest. Echter, bij opening van het broodje, zien we dat de kroket een platte kant bevat. Zat er te weinig vet in de pan of lagen de kroketten niet diep genoeg? Twijfels overmannen de commissie. ‘Bij twijfel, niet toekennen’, zo heeft de FO-webmaster ons ooit op het hart gedrukt. Dus geen ster.

Het niet toekennen van de ster wordt in de tweede helft gerechtvaardigd doordat we op een stoeltje twee broodjes plus een closetrol aantreffen. Degene die dit heeft verstrekt zal door de Goodyear-Commissie worden aangeklaagd voor ‘diarree met voorbedachte rade’. Een zware aanklacht.


Degene die hiervoor verantwoordelijk is, zal een zware pijp roken!

Dan snel door naar de TIFO-battle. Daarover kunnen we kort zijn: die was er niet. Nu ja, correctie. Die was er wèl, maar heeft plaatsgevonden voor het Fortuna-Stadion. We zijn getuige geweest van de fabricage van de spreekband ‘Gemeentebestuur, wij willen vooruit!!’. Hiermee kan het gemeentebestuur op een schier onoverbrugbare achterstand worden gezet.

Dan het hoofdmenu van de avond. Als we naar de opstellingen van beide teams kijken, zijn er maar weinig verbanden te leggen tussen beide. Aan Helmondse zijde speelt Dirk-Jan Derksen, de spits die bij Fortuna verleden jaar meer op de bank zat dan hem lief was. Aan Fortuna-zijde geen ex-Helmonders in de rangen.


Assistent-trainer Fuat Usta heeft een balspel bedacht

Trainer Roger Reijners heeft maar één wijziging aangebracht in de opstelling in vergelijking tot verleden week. Sammy Kozarac heeft noodgedwongen het veld geruimd voor Gino Facenna. Zolang Abdulkerim Öcal een geel shirt aanheeft, kan er nog maar weinig foutlopen. Scheidsrechter Makkelie, blaas s’il vous plaît op uw fluit!

Fortuna schiet het felst uit de startblokken. Taner Taktak draait na een paar minuten een vrijschop voor doel, maar die is Ruud Boymans te machtig. Hetgeen volgt is een beginfase die zich kenmerkt door veel middenveldspel. Fortuna probeert wel, maar het gebrek aan raffinement speelt haar parten.

Na een paar minuten maken we kennis met Mark Höcher. De lange Tukker probeert Charlie Van den Ouweland steeds te hinderen bij ingooien door er pardoes vóór te gaan staan. Hij haalt hiermee een klein beetje de angel uit de Sittardse aanval. Van den Ouweland gooit ver in, de bal blijft hangen en dan is het hopen dat deze een keer goed valt. We zien het telkenmale en het is best vermakelijk, maar verre van goed.

Na een tiental minuten dringt Helmond Sport een eerste keer echt aan. Aan de zijkant maakt Nico Vanek een overtreding en met de vrije trap die volgt weet Torjager Boymans wel raad. Hij kopt de bal door de handen van David Meul… in zijn eigen doel. Erg spijtig, onnodig en niet verdiend. Maar ja, dat gaat nu eenmaal zo.Een paar minuten later mag Fortuna het eens proberen. Guus Joppen maakt een overtreding en wordt bestraft met een vrije bal. Vanek pompt de bal in de zestien, hij wordt driemaal doorgekopt, maar de omhaal van Cédric Olondo rolt in de handen van Robert van Westerop.

Het is het sein voor Fortuna om het laken iets naar zich toe te trekken. De slag op het middenveld wordt ingezet en leidt tot een optisch overwicht. Het is echter Helmond Sport dat gevaarlijk countert. Daniel Guijo-Velasco en Youssef Chida komen gelukkig niet tot een schot.Als er toch gebikkeld moet worden, had dan even Jürgen Heinrichs een seintje gegeven. Het duurt even, maar dan lijkt hij toch los te komen van zijn bewaker. Een voorzet volgt, maar wederom geen goede voortzetting. Als vervolgens ook Olondo zich ermee gaat bemoeien komt de wedstrijd helemaal los. Linksback Hedsey Suart weet even niet wat hem overkomt en de rappe Congolees glipt erlangs. Op de rand van de grote baklijn haalt de Helmonder Olondo neer, geel, maar de vrije trap die volgt levert niks op.

Een fractie later wordt er wederom een overtreding op Olondo gemaakt en dat is tegen het zere been van Heinrichs. Hij duwt Guijo-Velasco tegen de grond en krijgt even later een tik van ouderdomsdeken Peter Uneken. Het ontaardt even in wat schermutselingen, maar gelukkig voor Heinrichs volgen er geen sancties. Danny Schreurs zal zich ongetwijfeld zitten te verbijten op de bank.

Oef, rust. Eindelijk. Ook voor Derksen is het rust. Komt goed uit, want hij zal bekaf zijn. Hij loopt weliswaar niet veel, maar de meters die hij loopt, loopt hij slim. En die meters zijn al te veel voor deze goalgetter. Eén kans kreeg hij in de eerste helft, maar hij miste jammerlijk.


Wil College van B & W hier even aan antwoord op geven?

Na het maken van kiekjes voor het plakboek start de tweede helft. Na een afgeslagen Fortuna-corner snijdt Höcher door de defensie en trekt de bal voor doel. Sjaak Lettinga is attent gevolgd en kadert de 2-0. Een hele skone gool van ons Sjaak. Iets minder skoon van Taktak, want hij verzuimt mee te lopen met Lettinga.Kunnen de dromen van een punt of meer worden opgeborgen? Hopelijk niet. Het duurt even, maar dan besluit Fortuna toch wat meer naar voren te gaan voetballen. Als eerste is Olondo aan de beurt. Hij schiet uit de draai naast, maar dit mag wel een serieuze kans worden genoemd.


Zo nu en dan werd de wedstrijd gekenmerk door veel middenveldspel

Daarna krijgt Fortuna een corner. Deze wordt weggewerkt, maar Van den Ouweland draait de bal weer voor doel. Weer weggewerkt, maar Zarko Grabovac schiet de bal opnieuw voor doel. Uiteindelijk komt de bal voor de voetjes van Angelo Simone en hij bewijst over een goed schot te beschikken. Zijn eerste doelpunt voor Fortuna en eentje om in te lijsten! 2-1.

Het spel van Fortuna wordt met de minuut beter en verandert zelfs in Canadees ijshockey. Dat wil zeggen: de bal in het aanvalsvak droppen (specialiteit van Facenna) en dan druk zetten op de verdediging. Met Schreurs voor Taktak lijkt dat nog te werken ook. Druk zetten op Uneken, de sleutel tot succes. Maar ook de keeper doet een duit in het zakje. Van Westerop raakt de bal, maar wordt vervolgens door Olondo omspeeld. De bal wordt ternauwernood van de lijn gehaald, maar het offensief in ingezet.

Toch is het nog Derksen die een goede kans krijgt om de voorsprong verder uit te bouwen voor de Brabanders. Maar als het heet wordt, staat altijd nog Meul in doel. Hij keert de bal; weg aanval.Vervolgens weet Helmond Sport niet waar kijken en raakt het spoor even helemaal bijster als een diepe bal van Facenna wordt doorgekopt door Boymans. Deze komt uiteindelijk voor de voeten van De Kolos van Kleve. Hij soleert tussen vier verdedigers en besluit in doel. 2-2. Oververdiend en een beloning voor de puike partij voetbal die Heinrichs nog eens een keer aflevert.

Nadien zakt het tempo ietwat en komt Helmond Sport weer in de wedstrijd. Een diepe bal wordt door Mart Van de Gevel opgepikt en hij laat Öcal zijn hielen zien. Het is wederom Meul die Fortuna overeind houdt. Wat fijn zo’n doelman in je rangen te hebben!Het lijkt erop dat beide teams met een punt tevree zijn, want er wordt gegrossierd in middenveldspel. De spaarzame uitvallen zijn desondanks erg gevaarlijk, maar de onnauwkeurigheid van de aanvallers zorgt ervoor dat een puntendeling op het bord komt. Eigenlijk wel zonde, want een winstpartij buitenshuis zou wel erg mooi zijn geweest. Zeker gezien de wedstrijd van komende vrijdag (uit naar RKC Waalwijk). Dat zal geen gezondheidswandeling gaan worden.


Een staande ovatie van de spelersgroep viel de 50 getrouwen ten deel

De bus draait, nadat iedereen is ingestapt, weer de freeway op richting WM en niet veel later zijn we weer thuis. Voor de FO-redactie tijd om het bed op te zoeken. Voor anderen het sein om een TIFO-battle verder te zetten of een spitsen-battle te gaan uitvoeren. Hopelijk loopt dit even goed af als Fortuna’s doodstrijd naast het veld.

Tot vrijdag, als het God blieft.

Michel Hennen