Na de terechte overwinning op Stormvogels Telstar staat drie dagen later de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Helmond Sport op het programma. En juist bij deze ploeg behaalde Fortuna dik twee jaar geleden voor de laatste keer zijn tweede overwinning achter elkaar.


23 Oktober 2006

Ongekende weelde: tweede zege op rij

Helmond Sport 0 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 54. Garritsen 0-1
Opstelling: Christianen, S. Güvenc, Voigt, Paridaans, Van Driel, Simone, El Hammouchi, Garritsen, E. Güvenc (89. Grabovac), Bright (85. Taiwo), Olondo
Toeschouwers: 1.962
Scheidsrechter: Van Sichem
Geel (Fortuna): S. Guvenc, Voigt, Van Driel
Rood (Fortuna): –

Op de overwinning van afgelopen vrijdag tegen Stormvogels Telstar viel niets af te dingen. Fortuna was scherper in de duels, creëerde meer kansen en scoorde simpelweg één keer meer dan de tegenstander. Mocht Fortuna vandaag in Helmond winnen, dan zou dat de tweede overwinning op rij betekenen. Voor de meeste clubs is zo’n feit niet bepaald bijzonder, voor Fortuna is het echter ruim twee jaar geleden dat dit voor kwam. In het seizoen 2004-2005 kende Fortuna een prima start van de competitie met elf punten uit vijf duels. Op 3 september 2004 werd Go Ahead Eagles thuis met 3-0 verslagen, een week later zorgde Moutawakil in de laatste minuut voor de 0-1 overwinning bij…Helmond Sport.

Omstreeks 18 uur stappen weer 50 getrouwen in de bus voor het korte ritje naar Helmond. Op de heenreis wordt voornamelijk gesproken over de verplichte combireis naar MVV. Naar verwachting zullen hierdoor een pak minder fans de tocht naar Maastricht maken dan normaal. Een andere tegenvaller is het feit dat de dvd-speler in de bus mijn dvd van de Tigris Mystiq van PSG niet kan afspelen. De film Highlander valt ons nu ten deel.

Als we Helmond rond 19 uur binnenrijden, lijkt niks een vroege entree in stadion De Braak in de weg te staan. Helaas kiest chauffeuse Corrie echter de verkeerde route en belanden we op een parkeerplaats aan de andere kant van het stadion. Bovendien blijkt deze parkeerplaats niet echt geschikt voor bussen. Dit vermoeden wordt bevestigd als we even later een kleiner busje stevig zien wankelen. Heeft Corrie dit vehikel een tikje gegeven of zijn de valwinden van Cor Nijpels tot in Helmond voelbaar? De plaatselijke politie vindt de eerste optie het meest aannemelijk en zet de bus stil. De supporters worden ongeduldig, we hebben immers geen tijd om hier rustig een schadeformulier in te gaan vullen. Gelukkig beseffen de Helmondse dienders dit en kunnen we alsnog onze weg vervolgen. Uiteindelijk komen toch nog netjes op tijd in het uitvak aan.

Aangezien ik mijn avondmaal heb overgeslagen, besluit ik vóór de wedstrijd mijn witte jas van de Goodyear-commissie al aan te trekken. Voor een broodje kroket en een zakje M&M’s betaal ik 3 euro, wat op zich nog wel meevalt. Wat niet meevalt, is de klantvriendelijkheid van het 14-jarige jochie dat ons bedient. Het broodje van een mederedactielid en mijn M&M’s worden met grote kracht op de balie gekwakt: weg ster… Gelukkig verschijnt een dame ten tonele met ietwat meer fatsoen. Dat we vrij zicht op haar decolleté hebben, deert ons niet. Ze wijst de jongen terecht en laat hem even later naar het spelershome lopen om voor ons een stapeltje programmaboekjes te halen. Zo kan het dus ook.

Trainer Frans Körver heeft besloten dezelfde elf spelers wat langer de tijd te gunnen en verandert niks aan de opstelling van afgelopen vrijdag. Christianen verdedigt het doel en wordt daarbij geassisteerd door Van Driel, Paridaans, Voigt en Serdal Güvenc. Koen Garritsen, Angelo Simone, Emmo Güvenc en Rashid el Hammouchi moeten het middenveld bestrijken en voorin krijgen Olondo en Bright de voorkeur boven Taiwo. Bij Helmond zien we niemand met een Fortuna-verleden. Andersom is dit wel het geval. Daniel Voigt en Ronald Dassen kwamen beiden zes jaar voor Helmond Sport uit. Frans Körver was in het seizoen ‘90-‘91 trainer in Helmond en loodste de ploeg destijds naar een mooie vijfde plaats.

Als de wedstrijd begint, tellen we circa 200 meegereisde supporters in het bezoekersvak. Een aantal waar Fortuna absoluut trots op mag zijn. Ondanks een groot aantal jaren van sportieve teleurstelling tóch op een maandagavond met zo’n groot aantal fans de club achterna reizen: welke club in de Jupiler League doet ons dit na?

De wedstrijd begint en golft het eerste half uur op en neer. Fortuna is dreigend door een schot van Emmo Güvenc dat vlak naast gaat en een schot van Angelo Simone dat voorlangs gaat. Het gevaar van Helmond Sport komt van de technisch begaafde en zeer snelle Orlando Smeekes. Dit enfant terrible is deze week bovendien het middelpunt in ‘De VraagBraak’ op de site van Helmond Sport. Een aantal opvallende uitspraken wil ik toch met u delen.

– Orlando heeft totaal geen mening over het Nederlands Elftal, hij kent de helft van de spelers niet eens.
– Zijn scooter ging veel te hard, die heeft hij dan ook maar weggedaan. Een rijbewijs gaat hij ooit nog wel eens halen.
– Hij zou graag dwarsfluit spelen en noemt zichzelf een ‘autodidact’. Een verrassende woordkeuze voor iemand die van zichzelf zegt dat de kwaliteit van zijn leven zou verbeteren als hij terug naar school zou gaan.
– Ten slotte geeft hij aan dat hij het meeste geld aan kleding uitgeeft en ‘op straat’ veel geld uitgeeft.

Wat we onder dit laatste moeten verstaan? Samengevat is Smeekes een opvallende verschijning. Naast een opvallende verschijning is hij bovendien een aardige voetballer die het vanavond Mels van Driel behoorlijk lastig maakt. El Hammouchi krijgt dit in de gaten en besluit Van Driel uit zijn lijden te verlossen. Na dik 25 minuten krijgt Smeekes een behoorlijke tik van Rashid. Smeekes, net terug van een blessure, weet dat het niet goed zit maar strompelt nog een paar minuten door. Vloekend en tierend verlaat hij na een dik half uur dan toch het veld. De dankbetuigingen vanuit het uitvak aan het adres van El Hammouchi en het voor Smeekes bedoelde ‘sukkeltje’ doen de Helmond-aanvaller duidelijk geen goed.

Helmond Sport kan na deze wissel geen vuist meer maken en Fortuna krijgt de eerste helft de beste kansen. Maar aangezien deze niet worden benut, gaan we met een 0-0 stand de rust in. Körver heeft nog steeds vertrouwen in de elf basisspelers en voert in de rust geen wijzigingen uit. Fortuna gaat in de tweede helft verder met aanvallen en na tien minuten resulteert dit in de verdiende treffer. Een afgeslagen bal wordt door Koen Garritsen van een meter of twintig prima in de lange hoek achter keeper Begois van Helmond Sport geschoten. Het uitvak ontploft en de sfeer, die al goed was, wordt er alleen maar beter op. Garritsen kreeg de laatste weken zo ongeveer de meeste kritiek over zich heen, maar heeft zich de laatste twee wedstrijden aardig herpakt. Hij mag even later een vrije trap nemen. Deze draait gevaarlijk en hard naar de tweede paal toe. Hier staat Kris Bright maar deze weet zijn hoofd net niet tegen de bal te zetten waardoor de bal achter gaat.

Helmond Sport probeert nu om de gelijkmaker te forceren, maar is vaak machteloos. Wat bovendien opvalt is het ‘vallerige’ gedrag van de Brabanders. Om de haverklap ligt er een speler op de grond. Scheidsrechter Van Sichem trapt er vaak in waardoor er veel oponthoud is. Bovendien vallen er zes gele kaarten, netjes verdeeld over beide teams. Serdal Güvenc, Voigt en Van Driel krijgen aan Fortuna-zijde een gele prent. Voor Van Driel betekent dit dat hij tegen Emmen geschorst is.

Doordat Helmond verwoed aanvalt, krijgt Fortuna voorin ook vaker ruimte. Een prima steekpass van Emmo Güvenc wordt door Olondo over keeper Begois, maar helaas in het zijnet van de goal getikt. Aan de andere kant knalt Esad Razic de bal verwoestend hard tegen de onderkant van de lat. Gelukkig springt de bal van het doel weg.

Bij Fortuna werken Kris Bright en Olondo zich een slag in de rondte en zijn na 75 minuten ver door hun energie en krachten heen. Taiwo en Grabovac lopen zich inmiddels al een tijdje warm en worden door het fanatieke bezoekersvak luidkeels toegezongen. Taiwo komt in de 85ste minuut in het veld voor Bright, Grabovac in de 89ste minuut voor Emmo Güvenc.

Gevreesd wordt voor een lange blessuretijd. Wanneer de vierde official het bordje met de extra tijd omhoog houdt, kan ik dit helaas net niet zien. Mijn buurman vertelt me echter dat er vijf minuten bijkomen. Na drie minuten vol spanning fluit de scheidsrechter ineens voor het eind van de wedstrijd. Volgens mijn horloge staan er nog twee minuten op de klok, mijn buurman heeft me echter weer eens iets op de spreekwoordelijke mouw gespeld. Het maakt ook niet uit, de zege is binnen en het uitvak viert dit uitbundig met een zichtbaar opgeluchte spelersgroep. Vooral Van Driel en El Hammouchi genieten van de feestvreugde. Stadion De Braak is inmiddels helemaal leeg, alleen het uitvak trilt nog even op zijn grondvesten.

Met een uiterst best humeur stappen we de bus in. De verwarming van een bus blijkt wederom een vreemd fenomeen. Achterin loopt het zweet over ons hoofd, in het midden van de bus bevriest men bijna van de kou. De terugreis is (jammer genoeg) van korte duur en rond 23.15 uur bereiken we Sittard. Een deel van de fans besluit de spelers op te wachten om ze te bedanken, wij zoeken de auto bij McDonald’s op en vullen onze hongerige magen even later in een Belgisch etablissement.

Een zeer geslaagde avond met een hard werkend Fortuna en een goed gevuld en sfeervol uitvak. Zonder andere spelers te kort te doen, verdient Angelo Simone een extra pluim. Eigenlijk het hele seizoen al is hij een constante factor en scoort elke wedstrijd een dikke voldoende. Vorig jaar verguisd, nu gecomplimenteerd: het kan snel gaan in de voetballerij.Vrijdag komt FC Emmen op bezoek. Onderaan de middenmoot staat alles dicht bij elkaar. Bij winst sluiten we aan bij deze middenmoot, bij verlies haken we even af. Winst zou bovendien een prima opsteker zijn voor de derby in Maastricht, die een week later op het programma staat.

Tot vrijdag!

RvL