De degradatiestrijd is in alle hevigheid losgebarsten. Vrijdag werd Telstar gepakt en Helmond Sport moest dan maar de volgende zijn. Gesteund door 72 supporters in het uitvak en nog enkele daarbuiten sleepten met pijn en moeite een verdiend punt uit de hell(mond)…


8 Maart 2010

We gingen voor een punt en pakten een punt

Helmond Sport 0 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Wintjens, Simone, Verdonck, De Boer, Vanek, Rychlik, Linssen, Nys, Voorn (71. Gommans), Di Lallo (64. Garlisi), Traore.
Toeschouwers: 2.198
Scheidsrechter: Sanders
Geel (Fortuna): Rychlik
Rood (Fortuna): –

De eerste alinea van het verslag van Telstar – Fortuna luidt als volgt:‘Na de wedstrijd tegen FC Oss wordt duidelijk dat er geen busreis wordt georganiseerd voor de verplaatsing naar Velsen. Dat is al de tweede busreis die dit seizoen in het water valt. En dat is erg zonde, omdat wederom een aantal mensen teleurgesteld worden. Geen reis voor hen. Misschien een idee voor degene die meewilde, maar zich niet tijdig opgaf om je dan wat eerder op te geven? Immers, in Rotterdam waren er meer mensen aanwezig dan er in een bus passen. Met andere woorden: mathematisch hadden we een bus volgekregen. ’We zijn een paar maanden verder en kunnen hetzelfde zeggen. Niet tijdig opgeven kost voor een aantal mensen een trip naar Helmond. Dat is erg zuur, want in de seizoensfinale kan de club alle steun gebruiken.

Het verrast me niet alleen dat er slechts één bus gaat, ik ben ook verrast door de omvang van die ene bus. Na een dienstverband van enkele jaren is het vandaag zo ver: ik mag voor de eerste keer in een dubbeldekker naar een uitwedstrijd! Zo blij als een klein kind loop ik de nauwbemeten trap op en arriveer in Vak CC. Ondanks dat ik me in de kruipruimte van mijn eigen huis waan neem ik dik-en-diktevreden plaats op de vijfzits achterbank. Verrassend genoeg speelt Guido vandaag weer de Vanek-rol, en zorgt voor Sturm-und-Drang linksachterin. Door zijn aanwezigheid schuift Christian een linie naar voren.

Vlak voordat de chauffeur de bus in beweging zet verschijnt witte raaf Ruud in de bus. Na een afwezigheid van ettelijke jaren neemt hij zijn vertrouwde stek weer in, centraal achterin. Alsof hij nooit is weggeweest! Buscombi’s zorgt telkenmale voor verrassende passagiers en vandaag is daarop geen uitzondering.

Na vertrek krijg ik een kaart in mijn handen gedrukt. Door middel van het tekenen van de kaart willen we Tony een hart onder de riem steken. Tony is namelijk geveld door een vervelende sportblessure en moet vanavond verstek laten gaan. Via deze weg willen we hem een spoedig herstel toewensen. Ook Jules heeft zijn kat gestuurd. Het is onduidelijk wat hem mankeert maar je blijft op wedstrijddagen niet voor je lol een dag in bed liggen. Tevens willen we Martijn beterschap wensen. Ook hij heeft heel wat achter de rug en is momenteel hiervan herstellende. Hopelijk zit je gauw weer in de bus, Martijn!

Nadat iedereen zich heeft geïnstalleerd en is gekalmeerd merk ik dat de bus plots vaart mindert. We gaan toch geen kinderen sparen op maandagavond? Nee hoor, we vissen enkele Weertse Fortuna-supporters op bij het AC-restaurant te Nederweert. Na een acceleratieperiode van ongeveer twee minuten verlaat de bus de autostrade en slaat rechtsaf. Na een paar kilometers gaan we naar links en dan is het één lange weg richting Helmond. In de buitenwijken van Helmond staat de kit al klaar om ons te begeleiden naar Stadion De Braak. Via een supergeheime route bereiken we op de tonen van Defqon 2009 de parking van het stadion van Helmond Sport. Burgervader Fons Jacobs kan absoluut niet lachen met Fortuna-supporters en ziet het instellen van een buscombi als enige redmiddel ter voorkoming van een degelijk staaltje re-enactment rondom het stadion.

Door het late vertrekuur is er voor niks meer tijd, buiten het ophangen van enkele spandoeken. Ondanks dat onze tegenstrevers wèl voldoende tijd hebben gehad, komen zij niet verder dan het monteren van een spandoek met de tekst ‘hellmond’. Deze eerste battle hebben we al in ons voordeel beslecht. Ondanks het uitvaardigen van de combi-regeling wemelt het rondom het stadion van de Fortuna-fans. Helaas voor hen worden ze één voor één terug naar Sittard gestuurd.


De TIFO-battle is voor ons!

Ondertussen roept de spreekstalmeester de opstellingen af en vernemen we dat Pieter Nys vandaag met nummer 9 speelt. Door de schorsing van Zarko Grabovac en omdat Harrie Gommans wederom niet geheel fit is, speelt de Hasselnaar op het middenveld. In zijn rug spelen van links naar rechts Nico Vanek, Sven Verdonck, Yoann de Boer en Angelo Simone in de verdediging. Marcus Rychlik speelt op rechts, Anthony di Lallo speelt tegen zijn voet op links. Edwin Linssen speelt naast Nys centraal. Vooraan staan Ramon Voorn en Demba Traoré geposteerd. Moeten we nog vermelden dat de betrouwbare Danny Wintjens in het doel staat?

In de selectie van Helmond Sport heeft Charles Kazlauskas een Fortuna-verleden. Daarentegen heeft Linssen ooit een jaartje in Helmond gevoetbald. Verder voert aan Helmondse zijde Mike Mampuya nog een slechte imitatie van Marc M’Boua op. Mogelijk dat dit een laatste stuiptrekking is van Mampuya om in extremis het WK in Zuid-Afrika nog te halen.


De opwarming is alvast tot een goed einde gebracht

Scheidsrechter van dienst is Jeroen Sanders. Hij gaat proberen op een keihard veld de wedstrijd in goede banen te leiden. In Den Bosch werd ‘s middags de wedstrijd afgelast, in Helmond wordt ‘gewoon’ gevoetbald.En dat voetballen gaat Fortuna in de openingsfase het beste af. Meteen na de aftrap verovert Simone de bal en geef deze een hijs naar voren. In de tribune schalt Fortuna’s clublied en Angelo heeft het gehoord. Nadat een speler van Helmond de bal over de zijlijn trapt gooit Linssen razendsnel in. Demba Traoré heeft het gezien, duikt in het gat en dribbelt richting cornervlag. Aangekomen bij die cornervlag lijkt het de verdediger met het nummer 25 een goed idee om Traoré tegen de grond te werken. Uit de vrije trap die volgt weet Traoré vervolgens naast te koppen. Een echte spits had hier misschien meer mee gedaan, maar die is geblesseerd (M’Boua) of zit op de bank (Gommans).De ijzige koude maakt goed voetbal schier onmogelijk, maar daarvoor zijn we ook helemaal niet naar Helmond gekomen. We zijn hier voor een punt. Dat is aan alles te merken. In de voorhoede gebeurt vrij weinig en achteraan regelt De Boer het luchtverkeer. Met andere woorden: we creëren niks en geven niks weg. Prima toch?


Thuisblijvers hebben nooit gelijk

Helmond Sport, in de volksmond ook wel ‘Helmondspor’ genoemd, speelt hoegenaamd voor haar laatste kans in het kader van de play-offs, maar daar is gelukkig niet zo veel van te merken. Het is vooral Fortuna dat probeert te dicteren, maar dat valt zeker niet mee. Rychlik komt er op rechts nauwelijks aan te pas tegen Sjoerd Winkens en Di Lallo heeft zijn dag niet. Hoe zeer verlangen we terug naar Di Lallo’s acties op die zaterdagmiddag in Obbicht tegen de B-kern van Racing Genk?


Kan iemand Demba ondersteunen in de spits?

Ondertussen wordt duidelijk dat FC Oss in Dordrecht leidt met 0-1 en dat Telstar met diezelfde marge achterstaat tegen Excelsior. De zenuwen nemen toe. Zeker ook als een afgeslagen bal in één keer door Ilja van Leerdam op de schoen wordt genomen. De gewezen Superboer raakt de bal goed, maar vindt Wintjens op zijn weg.Vlak daarna is topscorer Johan Voskamp nog het dichtst bij een treffer. Hij anticipeert het beste op een diepe bal van Winkens en lepelt de bal over de doelman. Uiteindelijk is het Verdonck die de geelgroene meubelen redt.


Ramon Voorn legt de bal goed

De beste kans voor Fortuna komt op naam van Ramon Voorn. De zoon van onze assistent-bondscoach en waarschijnlijk de enige Fortunees die in de zomer naar Zuid-Afrika gaat krijgt de bal enigszins gelukkig aangespeeld en schiet op doel. Als de bal via het gezicht van Jeffrey Altheer weer in zijn voeten caramboleert haalt hij wederom uit. Helaas te hoog; weg kans. En daarmee eindigt voor Fortuna zowat de eerste helft. Er gebeurt voor het doel van keeper Van Westerop bijna niets en voor Wintjens’ doel evenmin. Nadat Verdonck nog bijna een vrije trap tot een doelpunt promoveert gaan we met 0-0 de rust in. Als Sanders voor de rust heeft gefloten suis ik als een raket naar beneden en sprint richting eetkraam. Frank is namelijk ook aan de wandel en dit heerschap verrast me natuurlijk geen tweede keer! Met de Goodyear-jas om mijn schouders geslagen bestel ik een taske koffie en een broodje kroket. Het ‘De frikadellen zijn warm mijnheer’ kan me niet vermurwen, ik wil een broodje kroket. En snel een bietje! Door de tralies zie ik in een hoek van 237 graden een frituurpan en dat bevalt me allerminst. Waarom geen open kaart spelen en voor iedereen zichtbaar snacks bakken? Daar waar we verleden seizoen nog aangaven dat Helmond op kruissnelheid lag richting Goodyear-Ster, kunnen we nu officieel melden dat Helmond weer terug op aarde staat tussen de culinaire laagvliegers.


Deze lasser verstaat zijn vak niet

Het blonde beugelbekkie achter de dikke tralies is nauwelijks op haar taak berekend. Als er 72 mensen aan het buffet staan te dringen gaat haast alles mis. Ze steekt de kroket tussen een rond hamburger-broodje (het steken van snacks tussen niet-gelijkvormige broodjes is een jeugdzonde) en morst en passant nog met de koffie. Meisje, meisje toch. Aan de charmes van de brunette bij Telstar zal zij natuurlijk nooit kunnen tippen, maar dat mag je er niet van weerhouden je werk fatsoenlijk te doen. Nee, dat wordt nog flink blokken voor de naderende proefwerkweek. Overigens wil de commissie Helmond Sport wel nog feliciteren met de prijsstelling. Voor € 3,50 kocht ik bij Cambuur een hamburger; voor dat bedrag koop je in Helmond twee broodjes kroket! Erg netjes.

Slurpend aan het bekertje koffie strompel ik de tweede helft in en zie dat er aan Fortuna-zijde niet is gewisseld. Helmond daarentegen heeft FC Liverpool-huurling Vincent Weijl tussen de lijnen gebracht.De tweede helft is zowaar nog slechter dan de eerste. Combinaties zijn sowieso niet te verwachten bij Fortuna, maar van enige goede aanvalsopzet is bijna geen sprake. Het middenveld grossiert in balverlies en datzelfde geldt eigenlijk ook voor Rychlik en Di Lallo. Hierdoor is het niet mogelijk om aansluiting te krijgen. Traoré moet telkenmale tegen drie verdedigers opboksen.Maar wie denkt dat alleen Fortuna slecht speelt, komt bedrogen uit. De supporters van Helmond Sport zullen met weemoed terugdenken aan de tijd dat onder de bezielende leiding van Gerald Vanenburg de Helmonders menig topploeg lieten struikelen aan de Helmondse Braak.

Hetgeen nog het beste functioneert is de verdediging. Nico Vanek heeft dan wel moeite met Marc Höcher, erg gevaarlijk wordt de Tukker niet. Slechts schoten uit de tweede lijn zorgen voor enige dreiging. En mocht het centrum een steekje laten vallen, dan staat nog altijd Danny Wintjens zijn mannetje. Simone is inmiddels een certitude op rechts.


Kom op, schiet die bal eens naar voren!

Het begint eigenlijk pas te swingen als Seba Garlisi en Harrie Gommans in de ploeg komen. Garlisi vervangt Di Lallo, Gommans de geblesseerde Voorn. Lange ballen zijn De Boers devies waarna Gommans de ballen moet doorkoppen richting Garlisi. Verder dan elkaar wat in de voeten lopen komen ze echter niet.Het is de vraag wat Gommans eigenlijk aan het doen is. Hij loopt niet en wint geen duels waardoor zijn toegevoegde waarde nihil is. Meest opmerkelijke feit is een te harde terugspeelbal richting Angelo Simone. In Oss haalde hij al een dergelijke stunt uit; vanavond is het weer van dat. We zitten niet in de Eredivisie, Harrie!

Als Nico Vanek de Sittardse aanvalslust probeert te temperen door wat tijd te trekken worden ook Reijners’ intenties duidelijk. Een punt op verplaatsing is de max. En zo is het eigenlijk maar net. Aanvallend onmachtig, verdedigend een dikke voldoende.Na vier lange minuten blessuretijd zoekt Jeroen Sanders de warmte op. Match gedaan. De spandoeken worden in de tas gestopt en de spelers ontvangen een welverdiend applaus. Meer dan een punt zat er nooit in dus is deze score niet eens zo slecht. Als we weer in Vak CC arriveren wordt het gerucht dat FC Oss heeft gewonnen bevestigd. De zorgen houden aan, ondanks het verlies van Telstar. Het feit dat Telstar geen inhaalwedstrijd meer te gaan heeft (Fortuna komt in wedstrijden gelijk als het niet tegen Haarlem speelt) zorgt zelfs voor een goede luim.

Die goede luim is echter snel verdwenen als de chauffeur gaat grappen. Allereerst mist hij een afslag waardoor we op een dijk kunnen gaan keren, vervolgens rijdt hij pardoes langs het AC-restaurant waardoor we worden verrast met een nieuwe variant van ‘het rundje van Thei’. Waar is die mooie tijd toch gebleven?

Dat vragen we ons op de achterbank de hele terugreis af. De ene naar de andere terrace legend passeert de revue en bij iedereen komt wel een mooi verhaal naar boven. Hoe gaat het eigenlijk met die schalkse ‘Chernobyl’? En is zijn leuke zus al onder de pannen?

Even na 23.00 uur stappen we uit aan de voorzijde van de Trendwork Arena en zit het er weer op. Nou ja, bijna dan. Thuis aangekomen duiken we nog even het curriculum vitae van Yuri Rose op en dan is het tijd om te gaan slapen. Morgen weer een drukke dag voor de boeg. Even de Fortuna-zorgen laten voor wat ze zijn.

Tot vrijdag!

Michel Hennen