Een matig Fortuna krijgt van Helmond Sport alle hoeken van het veld te zien en mag blij zijn dat het met een kleine nederlaag ontsnapt. De Brabanders zijn heer en meester en krijgen meer dan tien goede kansen. Fortuna stelt daar geen enkel schot op doel tegenover. Na vier wedstrijden staan we troosteloos onderaan de ranglijst. Heeft Henk Wisman de speelwijze van Körver misschien toch wat te snel overboord gegooid?


27 Augustus 2007

Fortuna ontsnapt aan pak slaag

Fortuna Sittard 0 Helmond Sport 1
Doelpuntenmakers: 72. Remacle 0-1.
Opstelling: Christianen, El Hammouchi, Op den Kamp, Paridaans, Vanek, Van Driel, Heinrichs (57. E. Guvenc), Van den Ouweland, Olondo (36. Jacobs), Derksen, Bouhadan (73. Simone)
Toeschouwers: 3.641
Scheidsrechter: Luinge
Geel (Fortuna): Derksen, Bouhadan
Rood (Fortuna): –

We beginnen de wedstrijd vandaag met een noviteit: de supporters mogen zich van de Supportersvereniging uitspreken over de verplichte buscombi tegen MVV. Moet de Supportersvereniging deze combi organiseren of moeten de supporters uit protest de combi boycotten en dus niet naar Maastricht afreizen? Persoonlijk denk ik dat zo’n boycot weinig zoden aan de dijk zet en ik kies dus maar voor de minst slechte optie: organiseer die buscombi maar. De Supportersvereniging kan beter proberen de verplichte combi langs andere weg te bestrijden, daarbij hopelijk voluit gesteund door de directie van de club. Een ruime meerderheid van de supporters stemt voor de organisatie van de busreis, zodat de ploeg op zeven september in de Geusselt verzekerd is van de broodnodige steun.

Gauw verder naar de wedstrijd van vanavond. Zo’n drieduizend toeschouwers vullen vanavond de tribunes, waarbij overigens opvalt dat de hoofdtribune met bijbehorende businessboxen ondanks alle snoevende woorden van de zijde van de clubdirectie en de business club nog steeds erg veel lege en donkere plekken telt. Toch jammer dat al die nieuwe sponsors niet geïnspireerd zijn om eens een keer naar het stadion te komen.De tegenstander heet vanavond Helmond Sport. De Brabanders hebben een matig seizoen achter de rug, maar zijn dit jaar met zeven op negen punten goed uit de startblokken geschoten. Het wordt dus zeker geen gemakkelijke klus voor Fortuna. Van de andere kant: als je echt stappen vooruit hebt gezet, moet je kunnen winnen van dit soort tegenstanders.Trainer Wisman kan vanavond geen beroep doen op Zarko Grabovac, die na zijn rode kaart tegen Cambuur een wedstrijd geschorst is. Sjors Paridaans is zijn logische vervanger. Alhoewel, was dit geen goede gelegenheid geweest om Roy Bejas te laten debuteren? Wij zouden de Roda-huurling graag aan het werk zien, al was het maar vanwege het bredere belang van het Limburgs betaald voetbal in zijn algemeenheid.

Verder geen wijzigingen in de basiself, zodat we met de volgende opstelling beginnen: Christianen op doel, El Hammouchi, Op den Kamp, Paridaans en Vanek achterin, Van de Ouweland, Van Driel en Heinrichs op het middenveld en Olondo, Derksen en Bouhadan in de aanval.

Na het eerste fluitsignaal van Roelof Luinge, die vanavond weer soeverein leidt, ontspint zich meteen een schouwspel dat verder de hele wedstrijd zal duren. Helmond Sport combineert goed en neemt de wedstrijd in handen, Fortuna stelt daar alleen veel moeizaam geploeter tegenover. De Fortunezen verliezen de slag in eerste instantie op het middenveld, waar Heinrichs en Van Driel onzichtbaar blijven. De volgende spelers die door hun hoeven zakken zijn de beide backs. Nico Vanek en Rachid el Hammouchi worden de hele wedstrijd aan alle kanten voorbijgelopen. Vanek, nochtans binnengehaald als een echte linksback, komt snelheid tekort en heeft bovendien de neiging nogal ruim te dekken.


Nico speelde geen super game…

Het verhaal El Hammouchi is nog triester. De Marokkaanse Duitser was vorig jaar als stofzuiger en Dreh- und Angelpunkt op het middenveld nog één van de sterkhouders, maar komt als rechtsback volstrekt niet uit de voeten. Waarom hij zijn plaats op het middenveld heeft moeten afstaan aan Mels van Driel, ontgaat mij overigens volkomen. Waar de kwaliteiten van onze aanvoerder het beste tot hun recht komen, weet ik niet, maar als verdedigende middenvelder schiet hij duidelijk tekort.


Joep heeft het erg zwaar…

Het afwezige middenveld en de zwakke flanken stellen onze centrale verdedigers voor de nodige problemen. Sjors Paridaans blijft redelijk overeind, maar Joep op den Kamp laat onder alle druk regelmatig een steekje vallen. Helmond creëert in de eerste helft vier behoorlijke kansen, maar Christianen en de lat staan een treffer in de weg.


Paridaans blijft wel overeind

Halverwege de eerste helft krijgt ook Fortuna zijn enige kans van de wedstrijd, wanneer een diepe bal van Paridaans Olondo bereikt. De Kongolees verschijnt volledig vrij voor het doel, maar komt niet verder dan een rollertje dat eindigt in de voeten van een Helmondse verdediger.


Olondo had zijn dag ook niet…

Het is één van de laatste acties van de matig spelende Olondo, die vijf minuten later geblesseerd vervangen wordt door Bas Jacobs. Voor het aanvalsspel van Fortuna maakt dat verder weinig uit. Brahim Bouhadan mag nu op rechts in plaats van links gaan rondhangen, terwijl Jacobs net als Olondo alleen opvalt door zijn slechte balbehandeling. En de grote Derksen dan? Die blinkt uit in hoofdschudden en wegwerpgebaren.


Veel geschreeuw; weinig wol vandaag…

De hand in eigen boezem steken is nooit de sterkste kant van Derksen geweest en ook vanavond zijn het vooral zijn medespelers die alles fout doen. De irritante drukdoenerij van Derksen doet nu al terugverlangen naar onthechte wedstrijdbeleving van Wasiu Taiwo.


Een verloren zoon ziet dat het niet goed zit…

Op een slechte eerste helft volgt een nog slechtere tweede helft. Helmond Sport gaat over tot een belegering van ons doel, die merkwaardig genoeg ondanks een regen aan kansen maar tot één doelpunt leidt. Jordan Remacle schiet in de 72ste minuut een van richting veranderde bal in de goal en beslist daarmee de wedstrijd.


Invaller Emmo kan het tij ook niet keren

Fortuna weet in de hele tweede helft geen enkele kans te creëren en mag geen enkele aanspraak maken op een puntendeling. Aan werklust ontbreekt het niet, aan elementaire voetbalkwaliteiten des te meer.Zo staan we na vier wedstrijden met één puntje helemaal onderaan. Trainer Henk Wisman heeft voor het seizoen alles afgebroken wat in een jaar tijd met veel moeite was opgebouwd. Met de demontage van het middenveld met Simone, El Hammouchi en Heinrichs als grootste kunststuk.


Ook Heinrichs is zijn draai kwijt…

Helaas heeft Wisman het oude systeem wel afgebroken, maar is hij vergeten daarvoor een werkend nieuw systeem in de plaats te stellen. Het gevolg is een stuurloos elftal dat bij tegenslag en onder druk snel bezwijkt. Maar goed, we spelen nu wel aantrekkelijk aanvallend voetbal.

PM