Fortuna speelt zijn zwakste wedstrijd van het seizoen en is volkomen kansloos tegen Helmond Sport. Als het zo doorgaat zal de rode lantaarn ook dit jaar voor ons blijken te zijn.


11 Maart 2005

Fortuna bakt er helemaal niets van tegen Helmond

Fortuna Sittard 1 Helmond Sport 3
Doelpuntenmakers: 30. Hendriksen 0-1; 55. Wau 0-2; 68. Braber 0-3; 74. Daemen1-3
Opstelling: Thijssen, Op den Kamp (79. Reneerkens), Akerboom, Dassen, Hermans, Elberkani, Meszaros, Daemen, Van Barneveld, Moutawakil, Zafarin (56. A. Simone)
Toeschouwers: 2.553
Scheidsrechter: Janssen;
Geel (Fortuna): Akerboom, Daemen
Rood (Fortuna): –

En weer zit er een week op. De sneeuw die Fortuna vorige week een zekere 0-0 in Emmen had kunnen opleveren (ware het niet dat de KNVB er een streep doorhaalde), is ondertussen gesmolten. Maar om nou te zeggen dat het lekker warm is geworden halverwege maart, nou nee. We betreden het W&P Stadion en constateren dat daar ook nog een aangenaam windje waait. Ja, ja, Cor Nijpels mag dan al een tijdje het stadion uitgetrapt zijn, zijn valwinden zijn er nog steeds. Dit wordt afzien…

Op het veld is de warming-up bezig. We zien dat Chris Dekker vandaag geen beroep kan doen op de geschorste Dirk Jan Derksen. Zijn vervanger in de spits heet Dave Zafarin. Verder is Rein Baart ook nog steeds geblesseerd en dus keept Willem Jan Thijssen. Voor de rest geen recente blessures. Aan de andere kant van het veld zien we de roodhemden van Helmond Sport. Bekende gezichten? Jazeker, keeper Mark Zegers. Aan onze kant heeft Ronald Dassen (goede) herinneringen bij het woord Helmond Sport. In het uitvak ontwaren we circa 70 supporters van Helmond Sport. Welkom!

De wedstrijd begint met een minuut stilte voor de vorige week overleden generaal Rinus Michels. En geloof het of niet, het blijft zowaar een hele minuut stil. Oke, de ADHD ultra’s van de funclub kunnen hun mond nog geen vijf seconden houden, maar voor de rest is het stadion stil. Zelfs de speaker hield zijn mond tijdens de minuut stilte. Vreemd, hier deed zich toch een ideale mogelijkheid voor om er nog eens op te wijzen dat in het belang van het Nederlandse voetbal en dat van Fortuna etc etc… Normaliter laat hij zich toch geen kans ontnemen om zijn spreekkoor riedel te verkondigen?


De Fortunezen staan stil bij het heengaan van de Generaal…

Goed, de wedstrijd kan beginnen. Fortuna speelt richting zuidtribune; Helmond Sport trapt af. Of toch niet? Nee, er klopt iets niet, de scheidsrechter geeft aan dat Fortuna moet aftrappen. Moeten we hier nog iets van vinden? De Fortunezen zijn dus binnen een minuut vergeten dat zij moeten aftrappen. Zegt dat iets over de concentratie van onze spelers? Ach, laat ook maar zitten… Fortuna trapt dus af, maar het maakt geen verschil. Onmiddellijk balverlies en Helmond in de aanval. De eerste tien minuten gaat het duel nog enigszins gelijk op. Daarna is het in feite slechts één-richting-verkeer. Helmond heeft de bal en heeft zijn tenten opgeslagen op onze helft.

Fortuna loopt daar achteraan, zonder er iets tegenover te kunnen stellen. De enige die een beetje niveau haalt, is onze keeper. En dat zegt dan meteen alles, want als je keeper de meest opvallende man op het veld is, dan zegt dat alles over de krachtsverhoudingen op het veld.


Thijssen houdt Fortuna voorlopig op de been!

Helmond valt dus aan en creëert ook de nodige kansen. De speelhelft van Helmond vertoont behoorlijke gelijkenissen met de meeste kavels op de bedrijvenstad Fortuna: geen bedrijvigheid en met deze temperaturen groeit er zelfs geen gras. Oorzaak: Fortuna heeft de bal niet. Overigens had het waarschijnlijk ook niet veel uitgemaakt als we de bal wel hadden gehad, want Zafarin in de spits is lachwekkend. Andere woorden zijn er niet voor….

Helmond deelt dus de lakens uit, had ook al lang en breed op voorsprong moeten staan, als Fortuna op het half uur de eerste kans krijgt. Uiteraard komt die niet van goed voetbal van onze kant, maar van een blunder van Patrick Hobbelen, de linksback van Helmond Sport. Hij wil terugspelen op de keeper, maar doet dat veel te slap. Zafarin onderschept en krijgt een ideale scoringskans. Zegers weet van gekkigheid niet wat hij moet doen en besluit zijn strafschopgebied uit te stormen. Zafarin loopt dus op volle snelheid (10km per uur) richting Zegers. Zegers loopt op volle snelheid (25km per uur) op Zafarin af. Zafarin heeft de bal. Laten we de opties even overlopen.

Optie A: Zafarin lobt de bal over de keeper. Dat lijkt een aardige oplossing, maar is het niet want er is een Helmond speler richting het doel aan het lopen die die lob onschadelijk kan maken. Bovendien moet het een goeie lob zijn.

Optie B: Zafarin speelt de bal royaal om Zegers heen. Prima oplossing, alhoewel met het risico dat Zafarin de bal te ver van zich vandaan speelt. Stel het lukt, dan kan Zegers niet aan de bal en kan hij twee dingen doen. Zafarin langs laten lopen (1-0), of Zafarin torpederen (rode kaart Zegers).

Optie C: Zafarin speelt de bal vlak langs Zegers maar wel door de lucht. Prima oplossing, want Zafarin zal de bal niet verspelen als Zegers niet ingrijpt. Grijpt Zegers in dan is het rood vanwege handspel of rood vanwege het neerhalen van een doorgebroken speler.

Optie D: Zafarin speelt de bal over de grond vlak langs Zegers. Een slechte oplossing, want dat biedt Zegers de mogelijkheid om een reglementaire oplossing te kiezen, namelijk de bal wegtikken met zijn voeten.

Ik hoef niet uit te leggen dat Zafarin voor optie D koos, of wel soms? Zegers onderschept de bal en die komt bij Roy Hendriksen terecht die naar alle waarschijnlijkheid last heeft van open TBC. Of heeft iemand een waarschijnlijkere verklaring voor het feit dat er in geen velden of wegen een Fortunees te bekennen is in de buurt van Hendriksen, terwijl die toch echt op een metertje of 25 van het doel van Thijssen staat??? Nu is dat op zich niet onmiddellijk een probleem, want op Jannes Wolters (Fortuna Sittard – Emmen) en Fabio Carracciolo (Fortuna Sittard – MVV) na, heb ik nog nooit een eerste divisie speler van zulke afstanden zien scoren. Helaas kan aan dat lijstje nu ook de naam van Hendriksen toegevoegd worden. Een paar seconden later hangt de bal namelijk in de winkelhaak. Fraaie goal: 0-1. Vreemd genoeg, wordt Hendriksen toch gefeliciteerd door zijn teamgenoten. Nu heeft dus iedereen bij Helmond Sport open TBC, gaan we in het restant van het duel helemaal niemand meer dekken?

Helmond heeft dus de dikverdiende leiding te pakken. Voor Fortuna is het eigenlijk hopen dat het niet nog voor rust 0-2 wordt, zodat we in de wedstrijd blijven. En dan maar hopen dat het na rust beter wordt. Helaas voor ons is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want Helmond blijft superieur. Met name Esad Razic blijkt een plaaggeest voor onze defensie.


Razic is dichtbij de 2-0, maar Thijssen redt opnieuw

Gelukkig overleven we de stormloop van Helmond op ons doel, waardoor we met slechts 0-1 de rust in gaan. Ruststand: 0-1. Tijdens de rust zien we het gebruikelijke minivoetbal toernooitje. Deze maal zijn er zelfs twee wedstrijden tegelijk. Wie er gewonnen heeft? Geen idee (zoals gebruikelijk)!

Tweede helft. Fortuna verschijnt ongewijzigd aan de aftrap. Maar dat zal wel vooral ingegeven zijn door het gebrek aan alternatieven op de bank, dan door tevredenheid over het vertoonde spel. Aan het spelbeeld voorlopig vrij weinig. Helmond domineert; Fortuna hobbelt er achteraan. In feite is het wachten op de genadeklap en we hoeven niet lang te wachten. Om precies te zijn 10 minuten. Het begint bij Hendriksen op het middenveld, die weer eens alle tijd krijgt om iets nuttigs te verzinnen. Hij stuurt Razic de diepte in over onze rechterflank, op wie Joep op den Kamp geen moment echt vat kan krijgen. De Bosniër trekt de bal voor richting goal, waar Nyron Wau vrij kan inkoppen: 0-2.


Razic was de voortdurende plaag voor onze defensie

En daarmee is de wedstrijd in feite gedaan. Dekker verlost vervolgens Dave Zafarin uit zijn lijden en brengt Angelo Simone in. 2-0 Achter en een middenvelder voor een spits. Nou ja, Zafarin nog langer laten staan was geen optie meer. En wie zit er verder nog op de bank, die het niveau heeft om iets toe te voegen aan dit duel??


Ook dit duel zal wel verloren gaan….

We moeten dus verder. Helmond vindt het nu wel welletjes en zakt terug. Fortuna krijgt de bal en poogt aanvallend iets terug te doen, met als gevolg dat er heel wat ruimte achter onze defensie komt te liggen. Tien minuten na de tweede treffer profiteert Helmond Sport voor het eerst van die treffer. Ditmaal is Robert Braber het feestvarken. Tussenstand: 0-3.

Dan staan er nog twintig minuten op de klok en zijn er nog twee Fortunezen die zich niet willen neerleggen bij het geschutter. Dat zijn Mohammed Elberkani en Tom Daemen. De eerste speelt enigszins redelijk; de tweede waardeloos, maar ze willen allebei van geen ophouden weten. En dat siert hen.Elberkani komt als eerste dichtbij een eretreffer als hij zich aan de zijkant van zijn tegenstander ontdoet en langs de achterlijn opstoomt richting het doel van Zegers. Hij besluit de bal op doel te schieten in plaats van voor te leggen. Op zich een goed idee, maar dan moet je de bal niet in het zijnet schieten…


Zegers verwacht een voorzet; maar de bal eindigt in het zijnet….

Even later breekt Elberkani door over de rechterkant. Hij trekt de bal mooi voor het doel, waar Daemen aan de tweede paal slechts tegen de bal hoeft aan te lopen. En Daemen faalt niet: 1-3. Er is dan nog een kwartier te spelen en Daemen gelooft er nog in. Hij probeert snel de bal uit het net te halen, maar Leon Hesen steekt daar een stokje voor. Dat stokje schopt Daemen dusdanig hard doormidden dat het hem op een gele kaart komt te staan…


Daemen ziet geel vanwege het doen van een poging het spel snel te hervatten

Dekker brengt dan ook nog Jordi Reneerkens in het veld in de plaats van Joep op den Kamp in een poging nog iets te forceren in de slotfase, maar verder dan een aardige kans voor Daemen zal Fortuna niet komen. Nee, het slotakkoord in dit duel is voor Helmond Sport, meer specifiek invaller Jurgen Streppel. Buitenspel of niet, we zien ineens drie Brabanders vrij op Thijssen aflopen. Wau heeft de bal aan de zijkant, hij legt breed op Streppel, die van een metertje of tien voor het lege doel eigenlijk niet kan missen, maar toch slechts de paal raakt. Knap, erg knap…. Eindstand: 1-3.

Fortuna verliest dus opnieuw en wel op een onthutsende manier. Niets lukt de laatste weken. Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel: de temperatuur gaat komende week omhoog en dat is de laatste jaren goed nieuws in Sittard. Ik heb de stellige indruk dat er teveel spelers bij Fortuna niet tegen kou kunnen. De resultaten van de laatste jaren wijzen in ieder geval in die richting. Vanaf volgende week wordt de temperatuur weer in dubbele (positieve) cijfers geschreven. Ik benieuwd of het – net zoals de afgelopen jaren – baat.