Daar zit je dan: Ergens midden in de nacht een wedstrijdverslag te maken, daar de vaste schrijver van het wedstrijdverslag verhinderd is. Misschien helpt het me de teleurstelling van alweer een onnodige verliespartij te verwerken. Mezelf kennende weet ik helaas beter.


19 September 2003

Toeval bestaat niet

Helmond Sport 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 55. Tibari 1-0
Opstelling: Baart, Akerboom, Van der Hoeven, P. Janssen, Meulenberg (89. Steegs), Tychon, Meszaros (81. Rajcomar), Cagnazzo, Brusselers, Van Barneveld (45. El Gaaouiri), Gommans .
Toeschouwers: 3.585
Scheidsrechter: Van Sichem
Geel (Fortuna): Meulenberg, Brusselers, El Gaaouiri
Rood (Fortuna): –

Om van het geijkte patroon van het gangbare verslag af te wijken, wil ik eerst even eenieders geheugen opfrissen. Een jaar geleden, om precies te zijn op 20 september 2002, speelde het piepjonge en onervaren Fortuna uit in Almelo tegen Heracles. Het verloor toen door een late treffer van ene Rachid Tibari. Welnu, bijna op de dag af 1 jaar verder, we schrijven 19 september 2003, verliest Fortuna uit bij Helmond Sport door een doelpunt van …….., jawel: Rachid Tibari.

Dit is nog niet alles. Afgelopen seizoen verloor Fortuna op desastreuze wijze met 4-1 uit bij Helmond Sport. Joos van Barneveld moest in deze wedstrijd geblesseerd het strijdtoneel verlaten. En wie moest ditmaal geblesseerd uitvallen? Jawel, wederom Joos van Barneveld. Je zou welhaast gaan geloven dat toeval niet bestaat.

Om 18.00uur toog een niet geheel gevulde bus van de Supportersvereniging richting Helmond. De heenreis verliep alleszins zeer rustig. Verklaarbaar, want de meeste aanwezigen puften nog uit van de werkweek. Al te veel viel er dan ook niet te bleven, of het moest een artikel uit Dagblad De Limburger zijn geweest betreffende de Limburgse deelnemers aan de Idolsvoorrondes. Feitelijk ging het nergens over, ware het niet dat…….

Ach, ik heb ook helemaal geen zin om er nog woorden aan vuil te maken. Bij Stadion De Braak van Helmond Sport aangekomen, constateerden enkelen van ons dat er niemand was die zich bezighield met de verspreiding van het programmaboekje. Voor een redacteur van deze website een reden om op pad te gaan en alsnog het kleinood te bemachtigen. Hij bleek weinig succesvol, tot het moment dat hij L1 coryfee De Heus aantrof. De Heus werd aan het werk gezet en hij slaagde er zowaar in een programmaboekje en zelfs een wedstrijdopstelling aan de redactie te overhandigen, waarvoor onze dank.

Van een andere fanatieke programmaboekjesverzamelaar vernam ondergetekende zelfs dat deze alle wedstrijdverslagen in een plakboek heeft verzameld. Uiteraard verdient ook dit een eervolle vermelding.

Goed, de orde van de dag dan maar, oftewel de Goodyear Commissie. Nietsvermoedend negeerde ik zelfs een waarschuwing, want er moet toch een beoordeling gemaakt worden. Maar zet u schrap. We bestelden een broodje worst (met 2 sausjes), maar iets wat ook maar enigszins op worst moest gelijken, viel in de verste verte niet te ontdekten. Een schaamteloos klef baksel, of beter: misbaksel, werd ons overhandigd. En aangezien we toch in een voetbalstadion vertoefden (servicegraad!) en niet in een defensiekantine, resteert slechts de volgende beoordeling: less than shite, kortom schande, bah!

Wat daarentegen wel leuk was om te vermelden, waren de vaste kijkers op de dakterrassen achter 1 van de doelen. Als Helmond blijft presteren, zoals ze tot dusverre hebben gedaan, hebben deze mensen een heleboel gratis plezier.

De spelers en het arbitrale kwartet waren inmiddels het veld op gekomen. We zien dat scheidsrechter Van Sichem de leiding heeft. In België is er zelfs een film gemaakt, getiteld “De Witte van Sichem”, maar dat het deze Van Sichem ernst is, zal later gaan blijken. Een belangrijke bijrol is absoluut voor hem weggelegd. In ieder geval mogen we constateren dat hij en zijn assistenten gesponsord worden door voetbalmaandblad Elf, welk ooit nog eens goede reclame voor ons heeft gemaakt.

Bij Helmond Sport ontwaren we Maickel Ferrier, met hoofdhaar zowaar! Bovendien zijn ook de oud-Fortunezen Mark Zegers en Ronald Dassen van de partij bij de Helmonders. En last but not least Sergio van Dijk. Sergio, Van Dijk, een combinatie die sowieso al uit den boze is…….

Fortuna treed aan in exact dezelfde opstelling als afgelopen maandag tegen FC Den Bosch. Voor een deel van de onzen in het uitvak aanleiding om maar weer eens te gaan morren, de anti-Tychon lobby laat zich horen. Deze verstomt al gauw, want minutenlang gebeurt er niets, helemaal niets. Dus valt er ook niets te klagen, toch?

De stilte wordt voor het eerst doorbroken als Harry Gommans een poging waagt om van 40 meter op doel te schieten. Het schot eindigt in schoonheid, maar dan wel op zo’n meter of 2 naast Zegers’ doel. Even later lijkt Ferrier Geert Brusselers te vloeren, de scheidsrechter laat doorspelen en uit de Helmondse counter omspeelt Tibari doelman Rein Baart. Marcel Akerboom redt Fortuna door de bal nog voor de lijn weg te jagen.

De strijd gaat gelijk op en Fortuna heeft zowaar een kans. Onze beide spitsen Gommans en Van Barneveld combineren er lustig op los, Van Barneveld schiet naast. Helmond Sport wordt gevaarlijker, Hese en Tibari krijgen kansen, maar ofwel de bal gaat naast of Baart ligt in de weg. Fortuna vecht terug en Gommans stuurt Dassen ter hoogte van de zijlijn met een schijnbeweging het bos in. Even later speelt Laszlo Mészáros Tychon vrij, deze komt vrij voor doelman Zegers. Hij besluit wijselijk de bal af te geven aan Van Barneveld, maar Joos schiet hoog over. Naar wat later zou blijken, was dit onze grootste kans.

Daarna onstaat er weer een periode van relatieve wapenstilstand, de strijd wordt vooral op het middenveld gestreden. Als er eens iemand doorbreekt, dan treden beide verdedigingen kordaat. Paul Janssen zet dit pardoes kracht bij door voor de oprukkende Hendriksen de bal in ons vak te jagen. Een binnen Fortuna Online bekende supporter vangt de bal op en geniet van zijn finest moment, het duurt dan ook even eer de bal weer in het veld belandt. Waarom ook niet, zoveel clubs winnen nou eenmaal niet in Helmond. Blijkbaar heeft het voorval invloed op de Helmondse dadendrang, want deze stokt. Echter niet voor lang, want uit een combinatie Sergio van Dijk-Wau-Oomens-Wau moet Rein Baart vallend redding brengen op een schot van Wau. Tot overmaat van ramp blesseert Joos van Barneveld zich uit de corner die volgt. Op slag van rust is Samir el Gaaouiri zijn vervanger.

In de rust spendeer ik de tijd aan het doorbladeren van het programmaboekje. Opvallend is dat er gewag wordt gemaakt van het feit dat bij Fortuna slechts Ronald Hamming en Hamza Samari vertokken aan het eind van vorig seizoen. Onze voormalig columnist Cliff Hamers wordt mooi vergeten.

De tweede helft begint zoals de eerste eindigde. Helmond Sport zet aan, een charge tegen Wau kost Bart Meulenberg geel. Het in mijn nabijheid vertoevende redactielid van Fortuna Home informeert even naar de stand van zaken van de Goodyear Commissie. Ik deel hem de bevindingen mede, hij probeert mij zowaar te beïnvloeden. Helaas, Snickers mogen misschien lekker zijn, ze vallen buiten de beoordeling. Ach, hij moet nog veel leren.

De strijd op veld gaat voort, Wau blijft het Meulenberg lastig maken en schiet uit kansrijke positie naast. Fortuna moet het van opportunisme hebben en wie is daarin beter dan Gommans? Het antwoord volgt al snel. Een uittrap van Baart wordt ter hoogte van het midden van het veld aan de zijlijn opgevangen door Gommans zelf. Hij draait naar het doel toe, ziet Zegers een meter of wat voor zijn doel staan en plaats de bal vanaf zijn schier onmogelijke plaats richting Zegers’ doel. Deze schrikt, want wat een makkelijke vangbal lijkt te zijn, blijkt baar de Helmonddoelman een behoorlijke opgave. Hij laat de bal los, het levert Fortuna een corner op. Even later redt Zegers opnieuw uit een aktie van Gommans, ditmaal een vrije trap.

Er onstaat dan een vredige status quo in de wedstrijd. Maar plots breekt het hoofdstuk Van Sichem aan. Laat hij zich eerst gelden door het uitdelen van een nogal vreemde gele kaart aan El Gaaouiri, even later zijn de Sittardse rapen helemaal gaar. Onze verdediging slaat keurig een aanval af, de bal komt bij Brusselers, die een niet al te gelukkige wedstrijd speelt. Dat het hem in het geheel niet meezit, blijkt uit de pass die hij over zo’n meter of 15 naar de vrijstaande Mészáros wil geven. Op zich goed gezien, ware het niet dat arbiter Van Sichem niet bukt. Wat erger is: Tibari pikt de bal op, mag een meter of 10 ongehinderd doorlopen en besluit zijn aktie met een geplaatst schot in de linker benedenhoek. Baart rekent hier totaal niet op, hij staat te ver naar het midden, en de 1-0 is een feit.

Ondergetekende raakt ondertussen verzeild in een discussie over het al dan niet schuldig zijn van Baart aan het doelpunt met een ander redactielid, welke met enig fysiek en verbaal geweld in zijn voordeel beslist. De strijdbijl wordt weer begraven op de tribune. Maar voor Fortuna resteert nog slechts het aloude recept van ‘Sturm und Drang’. Uiteindelijk krijgen we nog een hele kans via Gommans (bal op de lat) en een halve via de ingebrachte stormram Tycho Steegs, echter Zegers staat ditmaal op de goede plaats. De eveneens ingevallen Prince Rajcomar komt nog vrij voor Zegers, maar Van Sichem heeft de smaak te pakken en ziet dat Brusselers een overtreding heeft gemaakt op Hese. Helaas is hij de enige, maar ook de enige die de bevoegdheid heeft om ervoor te fluiten, hetgeen hij ook doet. Geert is het hier al dan niet terecht niet mee eens, Van Sichem kan zij scheldkanonnade niet waarderen, geel voor Brusselers. Zijn eerste roostervrije dag nadert met rasse schreden.

Een weinig later komt er een einde aan de vertoning. Volgens velen in het uitvak is Fortuna ditmaal gevloerd door de scheidsrechter. Ik vind deze eer veel te groot voor Van Sichem. Fortuna heeft mijns inziens zelf geen moment de indruk gemaakt de overwinning op te kunnen eisen.

Conclusie: Na een behoorlijke seizoenstart zitten we weer in de hoek waar de klappen vallen. Het wordt tijd voor spelers en technische staf om de hoofden eens bij elkaar te steken. Nee, ik kan er niet om lachen, ook dit jaar weer een verruïneerde verjaardag.

TMD