Een 1-1 gelijkspel tegen Helmond Sport. Dat betekent dat we ongeslagen zijn gebleven in de voorbereiding op de zo belangrijke tweede seizoenshelft. Zaterdag zullen we pas echt weten wat dat waard is geweest. Dan zullen we ook weten wat Bjekovic kan toevoegen.


24 Januari 2001

Gelijkspel levert weinig nieuws op

Fortuna Sittard 1 Helmond Sport 1
Doelpuntenmakers: 62. Hamming 1-0; 85. Van Gils 1-1
Opstelling: Hesp, Pfennings, Akerboom, Volmer, Hermans, Heering (81. Tychon), Van Halst, Van Barneveld, Landerl, Hamming, Bjekovic (64. Trpevski).
Toeschouwers: 400
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Zo’n 400 Fortunezen hebben de moeite genomen om op een gure dinsdagavond de valwinden in het Wagner & Partners stadion te trotseren. Alleen de Noordtribune is geopend zodat het er allemaal nogal naargeestig uitziet. Maar goed, voor sfeer zijn we vanavond natuurlijk niet gekomen. Eigenlijk zijn er twee vragen: is de hand van Thijssen al zichtbaar en kan Nenad Bjekovic iets aan het Fortuna-spel toevoegen? Daarnaast zijn we benieuwd of we de Zweed GoranTrpevski nog te zien zullen krijgen.

Helmond Sport is onze tegenstander. In Helmond spelen twee oude bekenden: Ronald Dassen en Brenny Evers. Dassen is in geen velden of wegen te bekennen. Evers staat in de basis en is, met name in de eerste helft, zijn directe tegenstander Edwin Hermans regelmatig de baas. Verder heeft Helmond een aardig elftal met als bekendste speler Juul Ellerman die nog steeds heel aardige dingen laat zien.

Roest blijft vandaag licht geblesseerd aan de kant. Daarnaast zijn de vaste leden van de ziekenboeg Geerinckx en Van der Hoeven ook nu weer afwezig. Gegeven deze blessures is de opstelling niet echt verrassend. Gerritsen lijkt in eerste instantie het slachtoffer te worden van de komst van Bjekovic. Verder is de basisplaats van Marco Heering nog vermeldenswaard.

Helmond komt aardig uit de startblokken en krijgt wat kleine kansjes. Met name Brenny Evers is behoorlijk actief en lijkt zeer gemotiveerd om de Fortunezen te laten zien dat hij goed kan voetballen. Eigenlijk wisten we dat al, maar het wordt vanavond dus maar weer eens bevestigd. Na een kwartier trekt Fortuna de wedstrijd wat naar zich toe en wordt ook Bjekovic wat meer in het spel betrokken. Hij valt niet tegen. Hij is beweeglijk, aardig in de combinatie en ook verbaal behoorlijk aanwezig. Kansen kan Fortuna echter nauwelijks afdwingen. Niks nieuws onder de zon dus en de Noordtribune dommelt langzaam in slaap.

Vijf minuten voor rust schrikt iedereen plotseling wakker als Bjekovic vrij op doelman Roox (zou die man nou nooit stoppen?) mag afgaan. Tot grote ergernis van het publiek maar vooral van hemzelf faalt de Joegoslaaf echter jammerlijk. 0-0 Dus bij rust en op die kans van Bjekovic na hebben we weinig gezien.

Fortuna begint de tweede helft wat energieker. Dat levert kansjes op voor Volmer en Landerl. Inmiddels speelt Fortuna echter wel met tien man want Marco Heering loopt na een goed begin alweer geruime tijd op zijn tandvlees. De feestdagen hebben blijkbaar hun tol weer geëist. Het beginoffensiefje ebt weer snel weg en de Noordtribune sukkelt opnieuw in slaap.

Na tien minuten in de tweede helft schrikken we opnieuw wakker voor een heus opstootje. Bjekovic wordt behoorlijk hardhandig neergelegd en laat zich provoceren. Bjekovic trapt na en de vlam slaat in de pan. Tot mijn grote genoegen zijn alle Fortunezen bij het opstootje betrokken. Van Willem van Hanegem heb ik geleerd dat dat een goed teken is en dat er in ieder geval sprake is van een groepsgevoel.

Hoewel het spelpeil inmiddels naar een zeer bedenkelijk peil is gezakt komt Fortuna zowaar op voorsprong. Hamming tikt een bal van dichtbij binnen. Het leek buitenspel, maar ach een kniesoor die daar op let. Vlak daarna wordt Bjekovic gewisseld. Nogmaals de eerste indruk was niet slecht. Het opstootje laat bovendien zien dat hij behoorlijk heetgebakerd kan zijn. En dat kan Fortuna ook best gebruiken, lijkt me zo. Zijn vervanger is onze Zweedse vriend Goran Trpevski. Van hem kunnen we niet echt vrolijk worden. Hij speelt als linksbuiten, dribbelt de rest van de wedstrijd vrolijk langs de lijn, maar kan geen potten breken. Het ziet er ook allemaal wel heel fragiel uit. Toch heeft het de Wagner & Partners-valwindtest goed doorstaan. Hij is dus niet weggewaaid.

Na het doelpunt van Hamming gebeurt er twintig minuten helemaal niets. Heering wordt uit zijn lijden verlost en wordt vervangen door Tychon. Toch jammer deze jongen het (nog?) niet gered heeft. Ook nu weer komt hij zichtbaar kracht tekort. Vijf minuten voor tijd komt Helmond nog op gelijke hoogte ook. Een fraaie knal van zo’n twintig meter van Van Gils vliegt in de kruising. Niet onverdiend, hoewel het resultaat er natuurlijk niet echt toe doet in zo’n wedstrijd.

Al met al zijn we nog niet veel wijzer geworden. Een hoopvol debuut van Bjekovic, maar of er verder vooruitgang is geboekt valt moeilijk te zeggen. Zaterdag tegen Twente weten we meer.