Fortuna Sittard heeft verzuimd zichzelf in pole position te manouvreren inzake play offs. Topscorer Patrick N’Koyi bracht de Sittardenaren nog wel op voorsprong, maar in de slotfase kwam Helmond Sport nog langszij dankzij een persoonlijke fout aan Sittardse zijde. Om deelname aan het toetje van het seizoen te bewerkstelligen wordt de druk op de komende wedstrijden alsmaar groter, maar niets is onmogelijk. In ieder geval werd een rechtstreekse concurrent geen tik verkocht en dat had de ploeg aan zichzelf te wijten. We lopen hierdoor achter de feiten aan, maar dat is niet nieuw…


14 maart 2014

Teleurstellend gelijkspel in Helmond

Helmond Sport 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 58. N’Koyi 0-1, 83. De Regt 1-1.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Linssen (87. Dreesen), Janssen, Kis; Voorn, Zennaro (68. Briels), Vlug; Khalouta (76. Amoah), N’Koyi, Nepomuceno.
Toeschouwers: 1.998
Scheidsrechter: R. Honig.
Geel: Khalouta, Janssen.
Rood: –

Na een gelijkspel tegen Excelsior staat wederom een haalbare kaart op het programma. Fortuna werd weliswaar bij vlagen overlopen door de Kralingers, dat wil allerminst zeggen dat er geen winstkansen lagen. En dus liggen die ook tegen Helmond Sport. De Brabanders staan er iets beter voor dan Fortuna, maar dat zegt natuurlijk helemaal niets. Doordat de verplaatsing naar Helmond de op één na kortste is, reizen ook traditioneel een flink aantal fans mee. Om deze stroom een halt toe te roepen zorgt de Brabantse driehoek jaarlijks voor andere regels om in Helmond te komen.

Het ene jaar is het een buscombi, het andere jaar worden ook mensen met auto’s toegelaten, zij het dat dit pas bekend raakt op de wedstrijddag. En ondanks dat burgemeester Fons Jacobs is geruild tegen Elly Blanksma wil dat niet zeggen dat we zonder problemen naar Helmond mogen reizen. Dit seizoen wordt gekozen voor een auto- en buscombi, waarbij op de parkeerplaats van het Nederweertse AC restaurant. En aangezien LB dat prima regelden rondom de uitwedstrijd tegen Achilles, mogen we vandaag wederom aan de bak. En aldus vertrekken we reeds om 17.30 uur richting Nederweert. Na een korte stop in Born gat het met gezwinde spoed de A2 af in noordelijke richting.

Aangekomen in Nederweert parkeren we pal naast een Fortuna-busje waarin een combinatie van Fortuna-medewerkers, -vrijwilligers, -fans en -groupies zich een maaltijd van een overzeese fast food keten laat smaken. Na enkele minuten worden de eerste kaarten omgewisseld en na een half uur zijn we door onze kaarten heen. Met de door Helmond Sport aangeleverde plattegrond met plakband vastgeklit op het dashboard vervolgen we onze weg, op weg naar het Rijk der Kattenmeppers.

Eenmaal aangekomen bij het uitvak dienen we eerst nog een stukje om te rijden om de parking via een ventweg aan te snijden. Nadat we ook die hindernis hebben genomen stuiten we op een opgewonden Amsterdammer die zich uitgeeft als ‘de vader van Kenny Thijssen’. ‘Mijn zoon speelt daaro en ze zeiden alles geregeld te hebben, maar dat hebben ze dus niet’. Het stoom komt welhaast uit zijn oren. Ach ja, je kunt je overal wel druk over maken, maar er zijn wel belangrijkere dingen in het leven dan je auto al of niet parkeren op de parking van Helmond Sport.

Na een fouillering die amper iets voorstelt betreden we het uitvak. Nadat we onze banderoles hebben opgehangen is het tijd om naar de catering te stappen. Om de één of andere reden is dat onderdeel in Helmond jaarlijks op punt, dus zonder enige angst wordt een broodje kroket besteld. Naast een opgeschoten tiener heeft Helmond Sport ook een lichamelijk gehandicapt meisje tewerkgesteld die haar uiterste best doet het elke klant naar behoren te helpen. In het kader van MVO zal Helmond Sport dan ook hoog scoren en het sein om sowieso één bonuspunt toe te kennen. Chapeau!

Nadat ik een eerste hap van mijn broodje heb genomen vult mijn mond zich met smaakvolle Hela-curry; de beste die er is. Ook de kroket is prima, al blijft het verbazingwekkend hoe het mensen lukt om een kroket níét goed te frituren. Al met al dus een prima broodje in Helmond en derhalve 8 punten + 1 punt maakt 9 punten. En dat is een evenaring van het aantal punten dat Jong PSV scoorde.

Na het wegtikken van het broodje kroket werp ik een blik op het hagelnieuwe kunstgrasveld waarover de Helmonders sinds dit seizoen beschikken. En dat toont mij dat Timothy Dreesen weer aansluiting heeft gevonden bij de wedstrijdkern. Heel goed nieuws, want met hem erbij heb ik het gevoel dat het juist wat beter gaat achteraan. Als hij meedoet natuurlijk.

helmond09YNWA Mike

Doordat Yoann de Boer vanwege zijn kaartenlast een weekje mag brommen (net als Davy Hodselmans), verschijnt Sjoerd Linssen weer op het appèl. Samen met Roel Janssen vormt hij het hart van de verdediging. Op de flanken staal de Belgen Jonathan Hendrickx en Kevin Kis geposteerd. Ramon Voorn keert terug uit schorsing en is gekoppeld aan Franco Zennaro. Ook Jeffrey Vlug bevolkt het middenveld. In de voorhoede spelen Patrick N’Koyi en Gevaro Nepomuceno die volgend seizoen wederom elkaar teamgenoten zijn. Abdelaziz Khalouta is dat alvast niet. De Marokkaan heeft met Petrolul Ploiesti gesproken, maar ziet af van een verhuis naar Roemenië. Mogelijk dat het vertrek van trainer/coach Cosmin Contra naar Getafe daar voor iets tussen zit.

helmond01

Patrick Amoah verwarmt vanavond alweer de Sittardse bank

Als we kijken naar de selectie van Helmond Sport stellen we vast dat er buiten Charles Kazlauskas geen spelers rondlopen die iets met Fortuna gemeen hebben. Of het moet al Dave Nieskens zijn, die nog altijd van mening is dat hij het waard is om opgenomen te worden in de selectie van Fortuna en daarmee een mes in de rug van de (onbestaande?) Sittardse scouting steekt.

Scheidsrechter van de avond is Rogier Honig, onder wiens leiding we nog nooit gelijkspeelden. Maar, zoals Riccardo al opmerkte in de voorbeschouwing, daar heeft niemand wat aan. En dat heeft Helmond Sport in haar oren geknoopt, want meteen vanaf het beginsignaal rennen de roodhemden in strak tempo naar voren.

helmond04
Helmond Sport dringt voortdurend aan

Het zorgt er in ieder geval voor dat Fortuna in de openingsfase niks voor elkaar krijgt, zelfs geen positiespel. Het recept van vanavond lijkt het inspelen van Roel Janssen die vervolgens de bal een flinke schop naar voren geeft. Daar mag Patrick N’Koyi proberen de bal vast te houden zodat de rest kan aansluiten.

Het duurt minstens 10 minuten voordat Fortuna in het akelig lege Lavans Stadion een eerste keer iets gevaarlijks op de mat brengt. Gevaro Nepomuceno speelt de bal over de breedte naar Abdelaziz Khalouta en hij produceert een goede voorzet. Doelman Van der Steen laat de bal voor het doel rollen en heeft gezien dat er niemand bij de tweede paal staat.

Aan Helmondse zijde is het vooral Stanley Elbers die voor gevaar zorgt. Na een klein kwartier kapt hij Jonathan Hendrickx uit en schiet hard op doel. Sluitpost Ferhat Kaya bokst de bal vakkundig weg.

helmond05
En Fortuna incasseert weer een corner…

Na een ietwat saaie openingsfase bloeit de wedstrijd voorzichtig open en bijt ook Fortuna wat meer van zich af. Zeker als Zennaro, Nepomuceno en Khalouta aan het combineren slaan. Ze laten zien dat je niet eens zo heel goed hoeft te voetballen om bressen te slaan in de Helmondse verdediging.

helmond06
En nóg één…

De opdracht die Willy Boessen zijn spelers heeft meegegeven lijkt het halen van de rust met de brilscore, want achteraan probeert men amechtig de rijen gesloten te houden. Dat lukt prima, maar als Sjoerd Linssen op het middenveld uitstapt ontstaat er een levensgroot gat. Maar uiteindelijk is het nu wederom Kaya die foutjes herstelt.

Fortuna probeert voornamelijk via Khalouta gevaarlijk te worden. N’Koyi moet zich te ver laten zakken en mist de snelheid om dan ook weer voor doel op te duiken. Maar dat is de natuurlijke consequentie als je met je kont in het zestienmetergebied hangt.

Het is dan ook Khalouta die bijna scoort als hij na een half uur een pass van Jeffrey Vlug ontvangt. Hij speelt Mees Siers uit, loopt wat naar binnen en krult de bal uiteindelijk naast de paal.

In het kwartier dat volgt is Helmond Sport de bovenliggende partij. Ze weten een aantal hoekschoppen af te dwingen, maar veel levert dat uiteindelijk niet op buiten een handvol hachelijke momenten voor het doel van Ferhat Kaya.

helmond03
Jeffrey van Nuland gaat een vrije trap nemen

De grootste mogelijkheid uit de eerste helft is echter alsnog voor Fortuna. Gevaro Nepomuceno gaat zijn bewaker weer eens voorbij en brengt Khalouta instelling. De Venlonaar neemt de bal niet aan, maar trapt voltijds naast het doel, terwijl hij beschikt over een zee van tijd. Eeuwig zonde, ook al zou een voorsprong ietwat geflatteerd zijn.

Niet veel later zit de eerste helft erop en mogen de spelers een kopje thee gaan drinken. Tijdens de rust zien we in de verte iemand een poging wagen de bal meermaals op de lat te trappen. De traptechniek van deze persoon heeft alvast weinig weg van de traptechniek van Coocky Voorn; zijn traptechniek is feilloos.

Na een kwartier rust fluit de scheidsrechter de wedstrijd weer op gang. Willy Boessens team heeft prima gespeeld: de rust is zonder problemen gehaald. Tijd om in de tweede helft wat meer naar voren te voetballen. En dat lukt ook nog! Daar waar Helmond Sport het betere van het spel had in de eerste helft, neemt Fortuna meer initiatief in het tweede bedrijf. Op het middenveld recupereert Ramon Voorn veel ballen en verdeelt Jeffrey Vlug het spel.

Met name Nepomuceno zorgt voor gevaar en als hij zijn tegenstander dribbelt zien we dat er iemand bij Helmond Sport meespeelt met de naam ‘Teijsse’ achterop. Dus dit is het heerschap wiens vader geen parkeerplek had? Tijdens één van Nepomuceno’s dribbels passeert hij enkele Helmonders, trapt op doel, maar krijgt de bal niet tussen de palen.

Niet veel later wordt Patrick N’Koyi aangespeeld aan de linkerzijde en gaat op het doel van Van der Steen af. De doelman doet alles om zijn doel te verkleinen, maar tegen N’Koyi’s schot valt weinig te beginnen. De speler die veelvuldig in vraag werd gesteld door eenklein deel van de supporters haalt hiermee wederom zijn gram en brengt Fortuna iets dichter bij het bereiken van de play offs.

Lang heeft Helmond Sport niet nodig om te bekomen van deze tik. Meteen na de aftrap speelt men vol op de aanval en probeert de scheve situatie recht te zetten. Het gevolg hiervan is dat er steeds meer ruimte komt voor de snelle aanvallers aan Sittardse zijde.

Daar waar Khalouta nauwelijks voorkomt in het spel, speelt Nepomuceno best aardig en houdt constant enkele tegenstanders bezig. Samen met de ingevallen Jordie Briels probeert de aanvaller snelheid in het spel te brengen en de voorsprong uit te bouwen naar 0-2. Tijdens een rush van Briels lukt het bijna om iets te forceren, maar hij wordt foutief gestuit door een Helmondse verdediger.

Als Kevin Kis zich over de bal gaat ontfermen en lijkt te gaan schieten zorgt dat in het uitvak voor een hogere hartslag bij een aantal personen, maar uiteindelijk krult Jeffrey Vlug de bal naast het doel.

helmond07
Kevin Kis lijkt op doel te gaan schieten

Maar ook Helmond Sport gaat verwoed op zoek naar meer. Zij hebben al driemaal op rij gelijkgespeeld en willen evenmin terrein verliezen in hun jacht op een ticket voor de play offs. Tijdens een heus slotoffensief probeert de ploeg amechtig de gelijkmaker te forceren, maar ingrijpen van Sjoerd Linssen, Jonathan Hendrickx en met name Ferhat Kaya voorkomen vooralsnog de gelijkmaker.

Maar een aantal corners later is het dan toch zover. De bal draait van het doel af en Kaya is juist te laat zodat de man van Sjoerd Linssen, Ferry de Regt, de bal in doel kan koppen. Voor beide clubs resteren nog een handvol minuten, maar beiden weten ook juist aan een gelijkspel helemaal niets te hebben. Toch verandert er niks meer aan de score.

Zowel Fortuna alsook Helmond Sport moet zich tevreden stellen met een puntendeling en beiden doen dan ook geen goede zaak in hun strijd om hun felbegeerd play off ticket. Na afloop ontvangen de supporters in het uitvak een welgemeend applaus van de spelers en daarna zit het erop. Vlaggen opvouwen, in de tas stoppen en op weg naar huis, terug naar de Westelijke Mijnstreek.

helmond08
De spelers bedanken de meegereisde fans

Eenmaal op weg huiswaarts laat ik mijn gedachten nog gaan over de rubriek ‘Thank God it’s Friday:

Resultaat: een puntendeling levert 3 punten op.
Uitvak: 125 fans en dat levert 6 punten op.
Stadion: het is altijd netjes in Helmond. 6 punten akkoord?
Thuisfans: het was akelig leeg in Helmond en van enige interactie was geen sprake. Derhalve 2 punten.
Catering: prima catering en een bonuspunt vanwege het MVO. 9 punten.
Randvoorwaarden: sobere fouillering, spandoeken hingen keurig op en de programmaboekjes waren gratis. 9 punten!

Eindscore betreft dan ook 35 punten! Een tweede plek is Helmond Sports deel.

Na een niet verplichte rijroute via de lichtstad bereiken we vlotjes de Westelijke Mijnstreek. Op naar volgende week vrijdag. Dan komen de wannabe-Godenzonen langs en is er maar één ding van belang: winst. Zeker na de remise in Helmond is dat het enige dat telt.

COYS,

Michel Hennen