Fortuna presteert het maximum. Het was kwalitatief gezien allemaal niet goed, maar van dit elftal mag je niks meer verwachten dan de tomeloze inzet die we kregen voorgeschoteld. Heerenveen daarentegen presteerde niks, maar dat is toch vooral hun probleem!


3 November 2001

Tomeloze Inzet, Passie en Strijd(TIPS)

Fortuna Sittard 1 Heerenveen 0
Doelpuntenmakers: 40. Volmer 1-0
Opstelling: Hesp, Emeran, Akerboom, Volmer, Hermans, El-Khadri, Van der Hoeven, Rook, Gerritsen, Krijgsman, Hamming.
Toeschouwers: 7.000
Scheidsrechter: Oskam
Geel (Fortuna): Rook
Rood (Fortuna): –

Rond 19.15uur melden we ons aan de poorten van het Maasland ziekenhuis (in de volksmond ook wel Wakner en Patners stadion genoemd). We begeven ons naar de afdeling “Fortunologie” en meten daar de schade op. Als we goed geteld hebben zijn er 13 patiënten, te weten: Tychon, Van Barneveld, Landerl, Van Dieren, Hamers, Haine, Klimek, Dirkx, Steegs, Haeldermans, Verheyen, Averdijk en Geerinckx. Met andere woorden sinds het vorige duel tegen AZ is er nauwelijks enige verbetering opgetreden in de ziekenboeg. Slechts Van Geem, Heering en Krijgsman zijn definitief terug, maar dat waren ze vorige week ook al, zij het dat ze toen geen hele wedstrijd konden spelen.

Kortom voor Verel is de taak om een fatsoenlijk elftal op de been te brengen nauwelijks lichter geworden. Zeker als je bedenkt dat we ook Cramb nog moeten missen vanwege zijn schitterende rode kaart afgelopen week in Alkmaar. Als we naar de warming-up kijken dan zien we dat Verel grotendeels moet terugvallen op spelers die hij ook tegen AZ de wei instuurde. En dat was geen succes…

Toch zijn er veranderingen en die zijn dan vooral van positionele aard. Emeran schuift een linie terug van rechtshalf naar rechtsback. El Khadri wisselt van vleugel (van links naar rechts). Krijgsman krijgt een basisplaats en vult de vacature El Khadri, Van der Hoeven gaat van rechtsback naar het centrale middenveld en voor de rest blijft iedereen staan waar ie staat. Kortom we gaan 4-5-1 spelen in plaats van 4-4-2. Tja, dat doen we niet vaak, maar als je onze personele problemen kent en hebt gezien hoe het in Alkmaar afliep en je in je achterhoofd houdt dat Heerenveen de tegenstander is, dan lijkt me dit een logische keuze.


Hamming was het kind van de rekening van het 4-5-1 systeem

À propos Heerenveen, we slaan er de statistieken op na en zien dat Heerenveen een keurige vijfde plek inneemt in de “points stay at home” ranglijst. In de totaalscore zijn ze zesde, dus dit zou in principe ergens toe moeten kunnen leiden.

Alhoewel we er direct bij moeten zeggen dat deze statistieken natuurlijk geen rekening houden met het feit dat Heerenveen de afgelopen jaren bezig is aan een revival. De zwakke Friese prestaties van het verleden zorgen ook voor de hoge notering van Heerenveen op onze ranglijst. Maar goed voordat we verzanden in dit soort details (stel je voor zeg, dadelijk worden dit soort statistieken nog wetenschappelijk verantwoord en gaan jullie lezers ons nog serieus nemen, daar zitten wij in navolging van Ivar Hoekstra van DDL natuurlijk niet op te wachten) gaan we snel door naar de scheids. Dat is de heer Oskam. De man komt net kijken in de hoogste divisie en floot dus nog niet voldoende wedstrijden van Fortuna om in aanmerking te komen voor een notering. Conclusie: de statistieken zeggen vandaag eens even niks!

Het stadion is met 7.000 man iets voller dan normaal. Het viel toch al op dat er rijen voor de kassa’s stonden. Verder zijn er nog pakweg 150 Friezen op dit duel afgekomen.

De wedstrijd dan maar. Al na twee minuten wedstrijd bekruipt ons een déjà vu gevoel. We zien daar een te korte terugspeelbal van Volmer, zodat Allbäck vrij door kan naar onze goal en de gedachten dwalen af naar vorig seizoen. Toen was het Talan die zomaar door kon lopen, ware het niet dat Volmer hem omver trok met als gevolg dat we 89 minuten met tien man verder moesten. Terug naar het heden, want er is geruststellend nieuws. De vergelijking met vorig seizoen houdt hier op. Een alerte Hesp voorkomt dat Allbäck kan doen wat hij de laatste weken veelvuldig doet: scoren. Het blijft dus 0-0, maar als we dit soort fratsen gaan uithalen zal het wel niet lang duren….

Maar in het verloop van de eerste helft blijkt dat dit een eenmalig slippertje van Volmer was, want echt gevaarlijk wil het maar niet worden voor onze goal. Reden? Fortuna strijdt met een ongekende bezieling. Er heerst een echte over-mijn-lijk-mentaliteit en dat zien we graag.


Emeran is bereid het gras op te vreten!

Het is opvallend dat de drie man die vorige week om verschillende redenen behoorlijk door het ijs zakten er nu wel staan en laten we ze dan ook maar noemen: Mischa Rook toont aan dat een gebrek aan kwaliteit behoorlijk gecamoufleerd kan worden door ongebreidelde inzet (nou ja, als ex-Cambuur speler mag dat ook wel vanavond). Bij Akerboom komt er vandaag niemand langs en het meest opmerkelijk is Van der Hoeven. Jochem staat vandaag gewoon op na stevige fysieke duels zonder dat er van alles uit de kom schiet en buffelt rustig verder!


In het verleden zou Van der Hoeven een dwarslaesie overhouden aan zo’n duel, vandaag niet!

Maar ja, er is ook nog zoiets als de tegenstander. Dit Heerenveen zou in feite een dusdanig surplus aan kwaliteit moeten hebben dat ook dat harde werken van ons geen zoden aan de dijk mag zetten. Maar daar is geen sprake van vandaag. Heerenveen maakt een lusteloze indruk alsof het wel allemaal los zal lopen. Geen enkele beleving en ook geen aandrang om Fortuna bij de keel te pakken. Want dat fabeltje willen we ook wel eens doorprikken. Heerenveen zou die ploeg zijn die altijd leuk fris aanvallend voetbal zou spelen. Nou, ik weet niet wie het verzonnen heeft, maar ik heb het in Sittard nog nooit gezien.

Ook vandaag niet, Heerenveen neemt helemaal geen initiatief en omdat Fortuna het ook niet doet, ontstaat er een dodelijk saaie eerste helft. Vinden we dat erg? Nee, dat vinden we prima zo. Zolang we te kampen hebben met een blessurelijst van hier tot Tokio, zit er niet meer in dan hard werken en hopen op een stuntje. Een lamlendige tegenstander is mooi meegenomen op weg naar zo’n stuntje.

In die eerste helft onthouden we naast die terugspeelbal van Volmer slechts drie noemenswaardige momenten. De eerste kans is zowaar voor Fortuna. Een puntgave voorzet van Emeran belandt bij de tweede paal op het hoofd van kilometervreter Rook, maar Rook is geen held in kopwerk anders had het hier zo maar 1-0 kunnen staan voor ons.

De tweede kans noteren we aan de andere kant, waar Allbäck vrij kan inkoppen, maar zijn kopbal mist ook al alle richting. De derde kans is weer voor ons. El Khadri, die ervoor zorgt dat er voor het eerst in de Sittardse geschiedenis een zuivere Franstalige vleugel op het veld verschijnt (gooi ik er zomaar op Jan Seuren-achtige wijze uit, als het niet klopt hoor ik het wel!) wordt gevloerd en dat levert een vrije trap op een metertje of tien buiten het strafschopgebied op aan de rechterkant.

Emeran en Hermans staan klaar om de bal te nemen. Een indraaier van Hermans of een wegdraaiende voorzet van Emeran is dan de vraag? Wie goed naar het Europese voetbal heeft gekeken de afgelopen week, heeft gezien dat Nederlandse clubs consequent kiezen voor wegdraaiende voorzetten (die consequent mislukken), terwijl de buitenlandse clubs vaak kiezen voor indraaiers, die veel gevaar stichten. Logisch, want een indraaier is veel moeilijker te verdedigen.

Punt 1 levert een indraaier veel meer beweging op voor de goal (de bal komt namelijk niet naar de spits toe, maar de spits moet naar de bal toe) en als verdedigers ergens een hekel aan hebben is het aan beweging voor de goal.

Punt 2 een keeper heeft een hekel aan indraaiers, omdat het veel langer onduidelijk blijft of hij moet komen of niet. Bij een wegdraaiende voorzet weet de keeper vrij snel of hij of de verdedigers moeten ingrijpen. Kortom extra onduidelijkheid bij de verdedigers. Kan ook geen kwaad.

Punt 3, als de hele familie mist kan een indraaier er rechtstreeks ingaan, een wegdraaier niet.

Maar ja, in dit landje weten we alles beter, dus niemand past zijn strategie aan, behalve Verel!!!! Hermans gaat hem nemen. Een schitterende indraaier volgt, die mooi wordt binnengekopt door Volmer: 1-0!!


Hermans wordt bedankt voor de mooie voorzet!

Ja ja, we nemen dus ook nog een voorsprong vlak voor de rust, wie had dat gedacht! We liggen keurig op schema voor het stuntje, wat zeg ik, een regelrechte stunt (drie punten). Voor de rust gebeurt er niks spectaculairs meer en dat zien we graag: ruststand 1-0.

In de rust zien we dat het schrikbarend gesteld is met de kwaliteiten van de jeugdkeepers. Wat een drama zeg….

Snel dan maar door naar de tweede helft. Tot onze verbazing maar tevens tot ons genoegen zien we geen veranderingen bij Heerenveen. Nog steeds dat lusteloze, plichtmatige spel van voor de rust. Prima!

Aan onze kant is er ook niks veranderd. Wij buffelen rustig verder zonder dat het aanvallend ergens toe leidt, maar dat hoeft ook niet zo nodig, want is 1-0. Een tussenstand waarmee niemand in Sittard rekening had gehouden. Als er aanvallend al iets tot stand komt bij ons, dan gaat dat over onze Franstalige vleugel. Die El Khadri laat af en toe leuke dingen zien en met Emeran in zijn rug is dat een garantie voor vermakelijke momenten.

Status-quo dus op het veld, en hoe langer die tweede helft gaat duren hoe pijnlijker de lamlendig van Heerenveen boven water komt, want zij staan toch echt achter. Zelfs het publiek begint langzamerhand in te zien, dat dit er leuk begint uit te zien voor Fortuna. Het “nooit FC Limburg” lied wordt door de Baandertside van stal gehaald en het waait zelfs over naar Noord.

Op het veld maakt meneertje Allbäck het het bontst. Hij wordt als diepste spits geacht achter Sittardse terugspeelballen op Hesp aan te lopen, zodat Hesp gedwongen wordt om de bal snel in het spel terug te brengen. Nu staat Fortuna in die tweede helft nauwelijks onder druk dus de afstand tussen onze laatste linie en Hesp is zeker 20 meter. Dat betekent dus het nodige loopwerk voor Allbäck. En daar heeft deze Zweed bepaald geen zin in (heeft ie al getekend bij Southampton??). Een paar keer wandelt (met nadruk op wandelen) hij naar Hesp, maar na een poosje vertikt hij zelfs dat, met als gevolg dat de bal seconden lang bij Hesp blijft liggen, totdat Denneboom met frisse tegenzin het loopwerk maar gaat doen. De arrogantie ten top!

Maar goed, mij hoor je niet klagen! In dat laatste halfuur beginnen we ons wel een beetje te ergeren aan die vent in het zwart: Oskam. Viel zijn gefluit in de eerste helft nog mee, na rust begint ie verdacht veel vrije trappen aan Heerenveen uit te delen in de buurt van ons strafschopgebied. En Heerenveen heeft wel een paar specialisten die daar raad mee weten. Gelukkig hebben wij ook een specialist in het doel: Ruud Hesp. Met een paar schitterende reddingen houdt hij ons op de been.


36 jaar, maar keepen kan ie nog steeds!

Nee Heerenveen, jullie gaan niet dankzij één of andere individuele actie goed wegkomen met jullie gebrekkige instelling. Wat er eigenlijk nog aan ontbreekt zijn frustraties aan Friese kant. En kijk eens aan, in het laatste kwartier worden we op onze wenken bediend. Meneertje Lurling vindt die Franse grappen en grollen helemaal niet leuk meer en bovendien verstaat hij er niks van. En als hij dan ook nog getunneld wordt door El Khadri en hakballetjes van Emeran krijgt te verwerken slaan ineens de stoppen door. Emeran krijgt een doodschop. Geel voor Lurling, waar rood op zijn plaats was geweest.

<p


Inleveren die bal!

Maar ook elders zijn de spanningen opgelopen. De Nooijer heeft ruzie met Hamming. Ik kan me daar niks bij voorstellen, hoe kun je nu ruzie krijgen met Hamming?? Anyway, het levert Hamming een klap in zijn gezicht op: geel voor De Nooijer. In de slotfase is Rook nog aan de beurt. Mischa heeft 90 minuten lang laten zien wat wedstrijdmentaliteit is. Hij heeft de Friezen dus 90 minuten lang een spiegel voor gehouden en daar heeft Radomski twee minuten voor tijd schoon genoeg van. Radomski, die twee jaar gelden nog de winnende treffer in De Baandert scoorde, trapt na: wegwezen!

Is dat amateurisme van Heerenveen niet geweldig? Ik vind het schitterend en ik ben niet de enige want het hele stadion viert elke gele of rode kaart als een doelpunt!

Tussen al dat geschop door van het altijd sympathieke Heerenveen had Fortuna de wedstrijd al lang kunnen beslissen. El Khadri tovert nog een paar leuke rushes uit de hoge hoed aan de rechterkant, maar de afwerking bleef uit. Maakt ook niet uit, want Heerenveen lukt niks meer, het eindigt bij 1-0.

Een daverende verrassing dus in een periode waarin we eigenlijk alleen maar met tegenslag te kampen hebben. Broodnodige punten ook, want we dreigden al in een vroeg stadium op een hopeloze achterstand te komen op de ranglijst. Nee, nee dat clubje van ons leeft nog!