Er was eens een tijd dat clubs in eigen huis onverslaanbaar waren, zelfs reuzen als Feyenoord en Ajax werden thuis aan de ketting gelegd door clubs die in de middenmoot en zelfs lager draaiden.

Tegenwoordig schijnt Fortuna hier echter niet meer aan mee te doen. Het W&P stadion te Sittard blijkt tegenwoordig een casino te zijn waar diverse prijzen te verdienen vallen, oplopend van fietsen (door de shoot-out competitie te winnen) tot drie punten (meestal het exclusieve recht van de tegenpartij).

Met andere woorden: Fortuna is al jaren geen Heer en Meester meer in eigen huis en moet het voornamelijk hebben van stuiptrekkingen van “dragende” spelers die eens een goeie dag hebben.

De tijd dat een club die in Sittard komt voetballen al met 1-0 achterstaat nog voordat zij aan de wedstrijd is begonnen zal niet gauw wederkeren, en dit kent de volgende oorzaken:

Ten eerste is het matige transferbeleid een reden voor de staat waarin de club zich nu bevindt.

Ten tweede voetballen er in Sittard mensen met uitzonderlijke kwaliteiten, maar helaas zijn zij kennelijk niet “prof” genoeg om de mensen in Sittard ervan te laten genieten.

Wat zijn hier de gevolgen van?

Ten eerste, dankzij het matige voetbal dat hier te zien is, blijven steeds meer mensen weg, en minder toeschouwers betekent minder draagkracht, en naar verloop van tijd zal deze draagkracht misschien zelfs helemaal verdwijnen.

Ten tweede, de toeschouwers die tegenwoordig nog durven te komen, blijken matte grijze figuren te zijn, die alleen maar cynisme en doemdenkerij te voorschijn kunnen toveren, dit tot gevolg hebbende dat de sfeer binnen het stadion al in tijden niet meer zo mat is geweest, met als toppunt de wedstrijd tegen PSV waarin niet eens door Noord een gil geleverd kon worden (hetgeen overigens geen goed gevoel voor de spelers oplevert).

En tenslotte, het ernstigste gevolg van alles, dat Fortuna waarschijnlijk degradeert aan het einde van het seizoen met alle gevolgen van dien.

Wat men tegen dit verschrikkelijke probleem kan doen? Ik weet het niet. Volgens mij kunnen ze alleen de verwachtingen van andere clubs trachten in de kiem te smoren door thuis gewoon collectief ervoor te gaan, en niets meer uit handen te geven, en in die zin dus gewoon weer heer en meester over eigen haard te worden.

Ik heb al een tijdje terug moeten concluderen dat Fortuna al lang geen heer en meester meer is in eigen stadion, en het doet me pijn in het hart, maar ik hoop echt dat die tijden nog eens terugkomen. Mensen als Theo Mommers moeten zich nog maar eens achter de oren krabben en zien hoe ze weer uit dit dal moeten klimmen, want in mijn ogen is het een bittere noodzaak dat er koste wat kost binnen de club een nieuwe mentaliteit gecreëerd wordt. Laat overigens onverlet dat de supporters zelf ook inzet en karakter dienen te tonen.

Thijs de “naieve positieveling” Beckers