Fortuna speelt op het niveau dat we in de tweede periode veelvuldig zagen, maar deed dat nu in de vierde periode en verspeelde daarmee haar kansen op een periodetitel.


9 Mei 2003

Fortuna speelt in Haarlem een draak van een wedstrijd

HFC Haarlem 1 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 66. Ketting 1-0
Opstelling: Baart, Geraerts (38. Steegs), Van der Hoeven, P. Janssen, Klimek, Tychon, Cagnazzo (64. Rajcomar), Daemen (78. Akerboom), Brusselers, Van Barneveld, Gommans.
Toeschouwers: 1.073
Scheidsrechter: Van der Hilst
Geel (Fortuna): Steegs, Daemen
Rood (Fortuna): –

Het is 15.30uur op deze miezerige vrijdagmiddag als er in de Milaanstraat te Sittard een bus verschijnt. En dus maken we ons op voor een paar uurtjes file-rijden op de A2. Maar die verkeersproblemen vallen reuze mee. Oké, er zijn files, maar echt problematisch wordt het nooit. En zodoende komen we rond 19.15uur aan in Haarlem. Na een behoorlijk uitgebreide sightseeing tour (geen aanrader) door Haarlem, bereiken we uiteindelijk de Jan Gijzen kade. Nederland mag dan een klein landje zijn, weersverschillen behoren weldegelijk tot de mogelijkheden: in Haarlem schijnt de zon! En dat is goed nieuws, mocht het een draak van een wedstrijd worden, dan hebben we tenminste nog in de zon gestaan.

Als we het Haarlem stadion binnenlopen, blijkt onmiddellijk dat de tijd hier een paar jaar heeft stil gestaan. Ik schat dat de laatste keer dat hier iets te beleven viel het seizoen 82/83 is geweest toen Spartak Moskou op bezoek kwam in de UEFA-cup. Het stadion heeft twee tribunes. De hoofdtribune is wel aardig, de overkant (waar wij zitten) is al redelijk onderkomen, maar is hypermodern als je het vergelijkt met datgene wat er achter de beide doelen staat (voornamelijk gras)…

We halen er het programmaboekje bij en daar lezen we dat een Haarlem supporter ons W&P Stadion een gedrocht vindt zonder enige voetbaluitstraling. Tja, ook dat valt allemaal niet te ontkennen. Maar toch, hoe wil Haarlem in dit stadion de financiën genereren om ooit weer iets voor te stellen op voetbalgebied??

Genoeg gemijmerd over stadions. Er is een snackbar in dit stadion, dus werk aan de winkel. De Goodyear commissie neemt voor 2,50euro een broodje hamburger (het enige gerecht op de menukaart). De eerste hap in de hamburger maakt aan alle illusies al een einde. Deze hamburger heeft veel te lang in het vet gelegen, waardoor de inhoud een week papje is geworden. Je gaat er niet dood aan, maar lekker is anders: geen Goodyear ster dus.

In het uitvak zien we zowaar extra drukte. Fortuna heeft een kansje op de vierde periode en dat heeft Fortunezen aangespoord om naar Haarlem te komen. We schatten dat er zo’n 95 Fortunezen in Haarlem aanwezig zijn, waarmee deze uitwedstrijd op een voorlopige zevende plek komt van door Fortunezen best bezochte uitwedstrijden.


Gezellig druk dus in het uitvak!!

De vierde periode dus. Door die onnodige nederlaag in Oss hebben we die periode niet meer in eigen hand (maar wie had dat op dat moment gedacht?). Het enige wat we kunnen doen is de resterende twee wedstrijden winnen en hopen dat TOP een steek laat vallen. En wie moet dat gaan doen voor ons? Koning heeft zijn elftal enigszins moeten omgooien vanwege de schorsingen bij Ronald Hamming en Bart Meulenberg. Meulenberg vervangen levert weinig problemen op. David Klimek is namelijk na langdurig blessureleed teruggekeerd en kan onmiddellijk aan de slag. Een vervanger vinden voor Hamming is blijkbaar lastiger, want Koning besluit te schuiven in het elftal. De tweede spits naast Harrie Gommans wordt Joos van Barneveld. Dario Cagnazzo mag vervolgens samen met Tom Daemen centraal op het middenveld spelen. Paul Janssen keert terug na een schorsing.

Eerder dit seizoen verloor Fortuna thuis met 2-1 van Haarlem. De heren Ketting en Mulders velden toen het vonnis. Een bijzonder trieste vertoning was dat toen. Is vandaag alles anders? Als scheidsrechter Van der Hilst ons heeft gewezen op de onleesbaarheid van onze spandoeken en wij zijn tips ter harte hebben genomen, kunnen we beginnen. Zal Fortuna de stijgende lijn van de laatste weken kunnen doortrekken, of wordt het helemaal niks vandaag?

De eerste minuten zijn niet echt bemoedigend. Haarlem komt energieker uit de startblokken en probeert druk te zetten op onze goal. Niet dat die Haarlemse druk wat voorstelt, maar wij moeten terug en dat geeft te denken over wat wij vandaag voorstellen… Haarlem bepaalt het spelbeeld dus en speelt zich ook een paar kansjes bij mekaar. Met name aan onze rechterkant ziet het er niet al te best uit. Roeland Geraerts heeft het behoorlijk lastig tegen Darl Douglas. En van die kant komt dus ook het meeste gevaar. Nou ja “gevaar” Haarlem dwingt Rein Baart niet tot spectaculaire reddingen. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat dat niet de verdienste is van Fortuna, maar de schuld van de spitsen van Haarlem die bijzonder weinig nuttigs doen met de mogelijkheden die ze krijgen.

Speelt hier een ploeg die vecht voor een plek in de nacompetitie? Nou zo ziet het er in ieder geval niet uit. Fortuna creëert in 45 abominabel slechte minuten welgeteld één kans. Die kans is voor Georges Tychon die op rechts alle ruimte krijgt om op te stomen. Dat doet ie ook en dan krijg je het dilemma. Zelf schieten uit een moeilijke hoek, of de bal afleggen op twee ploeggenoten die ook niet echt vrijstaan. Oh ja, en dan heb je nog optie drie: de bal voorlangs schieten.

Een paar minuten voor rust grijpt Koning in. Geraerts mag gaan douchen, Tycho (uitspraak Taicho) Steegs mag nu Douglas proberen af te stoppen. Vlak voor de rust gebeurt er dan nog iets. Niet op het veld (want daar gebeurt al lang niets meer) maar naast ons op de lange zijde. Daar hangen ineens enkele Haarlem supporters in de hekken. Wat daar precies de bedoeling van is ontgaat mij, maar het past natuurlijk wel in de wedstrijd! Ruststand: 0-0.

Gelukkig scheen de zon recht in ons gezicht, zodat we niet al te veel van die eerste helft meekregen. Maar we kregen er toch voldoende van mee om te concluderen dat het dramatisch slecht was.


Deze actie vat de eerste helft goed samen: wat gebeurt hier?

In de rust gebeurt er hoegenaamd niets in Haarlem. Nou ja, de zon gaat schuil achter enkele wolken. Kortom, als het spel nu niet snel beter wordt, gaan we het nog allemaal zien ook… Nou ja, het staat nog steeds 0-0 en slechter dan die eerste helft kan het van onze kant niet worden. Er zijn dus nog mogelijkheden! Maar helaas, de tweede helft gaat verder waar de eerste ophield: Fortuna blijft maar wat aanrommelen. Haarlem is dus ook na rust de betere ploeg, zonder goed te spelen.

Na een minuutje of twintig grijpt Koning voor de tweede maal in. De volledig onzichtbare Cagnazzo ruimt het veld voor Prince Rajcomar. Van Barneveld zakt dus terug naar zijn vertrouwde positie op het middenveld. En vooral dat laatste zou wel eens zoden aan de dijk kunnen zetten. Nou, die zoden aan de dijk komen er sneller dan gedacht, maar wel aan de verkeerde kant…. Arno Splinter (ja die leeft ook nog!) draaft over onze rechterkant naar de achterlijn. Zijn voorzet valt op het hoofd van Jeroen Ketting en die kopt via het houtwerk binnen: 1-0.


Haarlem heeft dan eindelijk toegeslagen…

Zo, daar staan we dan. Ik vond eigenlijk dat eenmaal per seizoen geklopt worden door Jeroen Ketting wel voldoende was; de Fortunezen denken er anders over. We staan dus 1-0 achter. Is dat dan een reden om iets fatsoenlijks op de mat te brengen? Helaas, het antwoord is nee. Fortuna blijft maar doorploeteren als een kip zonder kop. Waar is toch de spelvreugde van de afgelopen weken? Waar is de wilskracht om er ondanks alle tekortkomingen iets van te maken? Geen idee.

Haarlem blijft de betere ploeg en had dit duel al lang en breed beslist moeten hebben. De dikste kans was voor de beste man van de wedstrijd: Darl Douglas. Hij passeert in zijn eentje onze complete verdediging inclusief Baart, maar Klimek brengt op de doellijn op miraculeuze wijze redding.


Klimek pept zijn medespelers op na zijn redding

Geen 2-0 en dus blijven we in deze wedstrijd. Komt er dan nog een slotoffensief? Koning gaat nog eens wisselen. Voor de tweede keer brengt hij Tycho (uitspraak: Taicho) Steegs binnen de lijnen. Eerder verving Steegs al Geraerts, nu valt hij in voor Daemen. Tenminste dat wil de Haarlem speaker ons doen geloven. In werkelijkheid is het Marcel Akerboom die na lang blessureleed zijn rentree maakt. Niet als verdediger overigens, maar als stormram voorin. Levert dat dan iets op? Helaas, ook dat helpt niet. 

Het gewenste offensief komt er niet. Het enige wapenfeit aan Sittardse kant is een fraaie bodycheck die Steegs uitdeelt en die hem terecht op geel (en dus een schorsing) komt te staan. Ook hij krijgt het lek aan onze rechterkant niet gedicht. Maar aan wie ligt dat eigenlijk? Zou het niet ook handig zijn als Tychon zo nu en dan eens meeverdedigt?


Koning ziet het met lede ogen aan

Nee, een slotoffensief komt er niet meer. Het enige wat we nog zien zijn gesneuvelde Haarlemspelers. En als de Fortunezen dan ook nog vergeten de bal buiten te trappen om een blessurebehandeling toe te staan, ontstaat er nog enige commotie. Nou ja, gebeurt er tenminste nog wat! Na een paar minuten blessuretijd houdt Van der Hilst het dan voor gezien. Voorwaar een prima beslissing.

De spelers bedanken ons nog voor de steun en dan aanvaarden we de terugreis naar Sittard. Meer teleurgesteld over de desolate prestatie dan over die gemiste kans op een periodetitel. Na een toch wel gezellige terugreis waarin de onbekendste voetballers uit de jaren 80 toch maar mooi één voor één opgelepeld worden (het is nu definitief aangetoond: het sparen van Panini plaatjes scherpt het geheugen!), zetten we rond 00.30uur voet op vertrouwde bodem. Volgende week gaan we gewoon weer verder.