Fortuna had 90 minuten lang vrijwel niets in te brengen in Haarlem en verliest dan ook terecht. Zelfs op de hoogte van de nederlaag valt weinig af te dingen. De droom is uiteen gespat. Tijd om karakter te tonen!

De werkweek zit er weer op. Het kost een paar uurtjes verlof, maar dat mag de pret niet drukken. Datzelfde geldt voor het regenbuitje dat een nat pak oplevert…


24 September 2004

Fortuna krijgt pak slaag in Haarlem

HFC Haarlem 5 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 14. Verweij 1-0; 43. Derksen (pen.) 1-1 52. Mulder 2-1; 63. Rosalia 3-1; 77. Op den Kamp ed 4-1; 79. Mulders 5-1
Opstelling: Thijssen, Op den Kamp, Akerboom, Fränkel, Hermans, Simone (52. Zafarin), Meszaros, Dassen, Cagnazzo (73. Taihuttu), Moutawakil, Derksen
Toeschouwers: 2.125
Scheidsrechter: Van Hulten;
Geel (Fortuna): Cagnazzo
Rood (Fortuna): –

Kijk aan, vandaag rijdt er opnieuw een bus, die weliswaar slechts half gevuld is, maar toch. Er zijn dus meer supporters die zin hebben in een avondje Fortuna. Vandaag staat de uitwedstrijd in Haarlem op het programma en als de A2 – zoals gebruikelijk op een regenachtige vrijdagmiddag – meer weg heeft van een autosloop, kunnen we onze lol weer op. Maar helaas voor de fileliefhebbers: vandaag zijn er geen files op de A2. Geen idee waarom, maar in Eindhoven, Den Bosch, Utrecht en Amsterdam kunnen we rustig doorrijden. Met als gevolg dat we veel te vroeg dreigen aan te komen in Haarlem en dat levert een probleem op: de politie verwacht ons nog niet.

Kortom, we moeten zo’n twintig minuten wachten op een parkeerplaats op politiebegeleiding… Als die er dan eindelijk is, kunnen we rustig verder naar het Haarlem stadion waar we een klein half uurtje voor aanvang van de wedstrijd aankomen.

Op het veld is Fortuna bezig aan de warming-up. We zien dat er vandaag opnieuw een debutant is. Was het afgelopen dinsdag Ray Fränkel die debuteerde, vandaag gaat Wil Jan Thijssen voor het eerst de Sittardse kleuren verdedigen. Eerste keeper Rein Baart is vandaag vanwege familie-omstandigheden afwezig. Verder blijkt Tom Daemen nog steeds niet fit genoeg om te spelen en dus speelt Fränkel zijn tweede wedstrijd voor Fortuna. Verder laat Chris Dekker het elftal staan dat de competitie zo sterk is begonnen. In het programmaboekje lezen we dat net als in Sittard ook in Haarlem een frisse wind waait. De prestaties zijn beter dan verwacht. Dus dat kan leuk worden vandaag. Speelt er nog een oud Fortunees bij de bijna 115 jaar oude HFC? Ehh, nee! En andersom zijn er ook geen verbanden, dus dit duel wordt voor niemand ‘iets speciaals’.

In het uitvak tellen we zo’n 65 supporters. De hamburger was van redelijke kwaliteit, maar ook niet meer dan dat. Kortom, alle plichtplegingen zijn doorgenomen. Tijd voor de wedstrijd. Haarlem trapt af en het eerste wat opvalt is dat Fränkel centraal in de verdediging speelt naast Marcel Akerboom. Ronald Dassen speelt op het middenveld. Nou die Fränkel moet dan wel heel goed zijn, want waarom zou Dekker anders besluiten om een verdedigingslinie die in vijf duels slechts twee tegentreffers incasseerde uit elkaar te halen?

Het tweede wat opvalt is dat Fortuna onmiddellijk een goeie kans krijgt om een voorsprong te nemen. Mauro Simone spurt zijn tegenstander voorbij en geeft een scherpe voorzet, laag over de grond. De voorzet zorgt voor paniek in de Haarlem verdediging, waar Witteman de bal rakelings naast zijn eigen doel in corner verwerkt voordat Aziz Moutwakil (?) had kunnen scoren.

Het derde wat opvalt is dat we het met die ene speldenprik van Fortuna voorlopig moeten doen. Haarlem dicteert het spel, ze zijn namelijk feller in de duels en nauwkeuriger in de passing. En dan weet je dat je in de problemen komt in de eerste divisie. Die problemen komen na een kwartiertje ook tot uitdrukking op het scorebord. Miscommunicatie aan de rechterkant van onze verdediging (waarbij vooral Fränkel er slecht uitziet), levert Verwey een vrije doortocht richting Thijssen op. Akerboom probeert nog te redden wat er te redden valt, maar het noodlot wil dat juist zijn tackle een treffer tot stand brengt. De vreemde curve die er aan het boogballetje van Verweij zit (dat Thijssen kansloos maakt) doet namelijk vermoeden dat Akerboom die bal nog heeft geraakt: 1-0….

De wedstrijd gaat verder, maar Fortuna slaagt er niet in het tij te keren. Sterker nog, we mogen Thijssen een kwartiertje later danken dat hij hoogstpersoonlijk de 2-0 van het bord houdt. Arturo ten Heuvel zet op rechts voor op zijn broertje Laurens en die knalt van dichtbij in, maar zal vast niet gerekend hebben op de reflexen van Thijssen. Langzaam druppelt er nog een groep Fortuna supporters binnen van een man of 25. Naar verluidt stonden ze al keurig om 20.00uur aan de poort van het stadion, maar kwamen ze er niet zonder slag of stoot in. Haarlem had geen zin om ze binnen te laten. Waar slaat dat op???

Hoe dan ook op het veld bepaalt Haarlem nog steeds wat er gebeurt. De Fortuna verdediging blijft maar onzeker optreden, de middenvelders krijgen geen poot aan de grond, de vleugels bestaan niet en Dirk Jan Derksen komt dus niet in het stuk voor. Het is niet anders. Naast ons aan de lange zijde galmen twee coupletten van “De Vlieger” van André Hazes door de lucht. Een aardig eerbetoon. We gaan naar de slotfase van de eerste helft. Het is nog steeds slechts 1-0 en Fortuna doet een poging tot een aanval. Mauro Simone trekt de bal keurig voor richting eerste paal. Daar staat Derksen die een man in zijn rug heeft, maar toch tot koppen lijkt te kunnen komen. Met nadruk op lijkt, want als hij wil koppen krijgt hij een duwtje in de rug. Zeker, een licht duwtje, maar een licht duwtje kan voldoende zijn om een speler uit balans te brengen en dus wijst Van Hulten terecht naar de strafschopstip. Derksen zelf achter bal en hij stuurt de keeper de verkeerde hoek in, waardoor er een nog onterechtere tussenstand op het scorebord verschijnt: 1-1!!!

En omdat dat allemaal vlak voor rust gebeurt is het tevens de ruststand en daar mag Fortuna niet over mopperen!! De tweede helft dan maar. We zien dat Dekker zijn verdediging iets heeft aangepast. Dassen gaat nu ook centraal achterin spelen, samen met Fränkel en Akerboom, waardoor we een driemansblok krijgen achterin. We zullen wel zien of dat de zo node gemiste rust gaat opleveren in de verdediging. Het antwoord op die vraag komt er al vrij snel en luidt helaas: nee. We zijn een paar minuten ver in die tweede helft als een Haarlemse aanval als een warm mes door de Sittardse boter heen snijdt. Paul Mulder loopt zomaar ongestoord door onze verdediging en laat Thijssen kansloos: 2-1…

Dikverdiend voor Haarlem dat nu wel doet wat het in de eerste helft naliet: doordrukken. Ze krijgen een corner, die wordt nog half weggewerkt, maar wordt dan door Haarlem opnieuw in ons strafschopgebied gepompt. Dan stinkt het daar naar buitenspel, maar Rosalia die de bal krijgt staat dat duidelijk niet. Een streep later is het 3-1. Buitenspel? Tja, daar kun je over redetwisten. Er stonden er zeker drie buitenspel, maar stonden die ook ‘actief’ buitenspel? Daarover kun je van mening verschillen en dus kun je ook beslissen dat ze niet actief buitenspel stonden.

Dekker grijpt in en brengt Dave Zafarin voor Simone in een poging de wedstrijd te kantelen. Dat lukt zowaar prima. Fortuna krijgt namelijk ineens grip op dit duel. Haarlem kiest natuurlijk voor een verdedigende stelling om er vervolgens op de counter uit te komen, maar dat lukt niet meer. Fortuna bepaalt nu het spel en creëert (ook niet onbelangrijk) kansen. Twee dikke kansen om precies te zijn. De eerste is voor Dario Cagnazzo. Op aangeven van Derksen mag hij van 10 meter afstand een bal het dak van het doel in rammen, maar de bal gaat rakelings over. Een paar minuten later had Derksen zelf de wedstrijd spannend kunnen maken als hij een vrije kopkans had benut. Maar dat doet hij niet…. Het blijft dus voorlopig 3-1 en na die missers zakt het geloof in een goede afloop weg bij de Fortunezen.

En datzelfde geldt voor het tijdelijke overwicht. Haarlem neemt het heft in het slotkwartier namelijk weer in eigen hand en scoort in kort tijdbestek nog eens tweemaal. Eerst is het Joep op den Kamp die een bal in eigen doel werkt en even later speelt Haarlem onze complete verdediging op een hoopje. Mulders mag het doelpunt maken: 4-1 en 5-1…. Leuk debuut voor Thijssen. Geen van die vijf treffers kun je hem echt aanrekenen, maar toch: ze zitten er wel in. Het doet een beetje denken aan het debuut van Mark Zegers voor Fortuna in Heerenveen. Zesmaal vissen zonder er eigenlijk iets aan te kunnen doen….

Hmm, dan staan er nog tien minuten op de klok waarin Fortuna helemaal afgeslacht had kunnen worden, maar gelukkig tonen onze spelers toch nog karakter door dat met keihard werken te voorkomen. Haarlem speelt weliswaar galleryplay, maar de Fortunezen voorkomen dat dat tot treffers leidt. Gino Taihuttu mag er ook nog in komen en zijn entree gaat niet onopgemerkt. Eerst wurmt hij zich een weg richting doel door drie man te passeren, maar de keeper komt hij niet voorbij. En verder is ook het slotakkoord voor Taihuttu. In blessuretijd mag hij alleen op keeper De Groot af, maar zijn geplaatste schot spat uiteen op de paal. En dan vindt Van Hulten het wel welletjes en fluit hij af.

Fortuna verliest dus voor het eerst in deze competitie. De nederlaag is natuurlijk niet zo verrassend (zo geweldig sterk zijn we niet en dus moest het een keer gebeuren), maar de manier waarop wel. Geschutter in de verdediging en vijf tegentreffers zijn begrippen waarvan we dachten dat ze tot het verleden behoorden. Blijkbaar niet, of was dit een incident? Experimenteren in de verdediging? We houden er niet zo van…. De spelers komen nog naar het uitvak, waar toch nog wel een mager applausje te halen valt. Het kan niet alle dagen feest zijn.

De busreis terug verloopt rustig. De pilsjes smaken goed en rond 01.00uur zijn we terug Sittard. Volgende week komt Volendam op bezoek. Dat zal niet makkelijk worden, maar de spelersgroep zal zich vast willen revancheren.