De eerste competitiewedstrijd in het nieuwe stadion zit erop. Jammer genoeg opnieuw geen overwinning. Maar ja, die moet je ook verdienen. Helaas moet ik toegeven dat we daar toch te weinig voor gebracht hebben. Niet dat De Graafschap iets verdiend had, maar we zitten nu eenmaal in een hoek waarin geluk spaarzaam is.


20 November 1999

Weer geen winst voor Fortuna in het nieuwe stadion

Fortuna Sittard 1 De Graafschap 1
Doelpuntenmakers: 48. Gesthuizen 1-0; 83. Viscaal 1-1
Opstelling: Van Zwam, Kiekens, Hofland (26. Paciorek), Volmer, Hermans, Heering, Gesthuizen (57. Evers), Van Barneveld, Kool, Hamming, Landerl (74. Gerritsen) .
Toeschouwers: 8.000
Scheidsrechter: Braamhaar
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Nu het kaf van het koren gescheiden is (successupporters waren weer netjes thuis gebleven) blijkt dat Fortuna beschikt over zo’n 7.500 toeschouwers. Nu kan ik het moeilijk schatten in dit nieuwe stadion, maar 7.500 leek me wat aan de hoge kant geschat…

Achteraf bleek dat de enorme verkeerschaos er toe had bijgedragen dat vele toeschouwers het stadion nooit bereikt hebben. Ik heb daar niks van gemerkt, alhoewel me wel opviel dat er veel supporters tijdens de wedstrijd pas binnen kwamen. Sommige supporters zijn dus blijkbaar onverrichter zaken huiswaarts gekeerd!

Toch vind ik dat die supporters niet te veel moeten zeuren. Op tien minuten lopen van het stadion was er genoeg ruimte om de auto kwijt te raken. Maar ja, dat is blijkbaar te ver lopen. Ze moeten de auto blijkbaar kwijt vlak voor het stadion en daar is het één grote modderpoel. Daarnaast komen ze waarschijnlijk ook pas vijf minuten voor aanvang aankakken. Nou ja dat zal wel in de komende week verbeteren als Fortuna daar een parkeerplaats gaat aanleggen.

De wedstrijd dan. Aangezien Gerritsen en Paciorek terugkwamen uit blessure en Hofland terug van een schorsing konden we over een nagenoeg complete selectie beschikken (alleen Roest is geblesseerd). Dat zou de burger enigszins moed moeten geven. En dat bleek ook het eerste kwartier. Fortuna speelde goed via de vleugelspitsen Heering en Landerl (Fortuna beschikt tegenwoordig zowaar over vleugelspitsen!!).

Probleem is echter dat we niks hebben aan vleugelspitsen zolang we geen kopsterke spits hebben. Hamming is een klasse spits, maar één ding kan ie niet en dat is koppen….

Twintig minuten hadden we De Graafschap in de tang zonder dat dat nou leidde tot echt dikke kansen overigens. Toen viel Hofland met een blessure uit (houdt het dan nooit op??) en vervolgens zakte ons spel weg. Vooral omdat er door die blessure van Hofland erg veel werd geschoven in onze verdediging. Gesthuizen werd zelfs rechtsback??? Die eerste helft bloedde dood. Over en weer wat kansjes, maar toch met name na blunders in beide verdedigingen.

De tweede helft begon met een fantastisch doelpunt van Francois Gesthuizen. Een streep van een meter of 20 recht in de winkelhaak. Ik ben ook zeer tevreden over de netten!

Dan komen we dus 1-0 voor en dan begint het oude liedje opnieuw. Fortuna gaat weer achteruit lopen. De 1-0 voorsprong verdedigen en hopen op een counter. Dat is al meerdere malen misgegaan en toch gaan ze er gewoon mee door.

Niet dat De Graafschap van zins was om er van te profiteren, want die waren echt slecht. Maar toch het was gewoon wachten op een bal die verkeerd viel.

Tot overmaat van ramp viel dan ook Gesthuizen nog geblesseerd uit. Toen kwam toch wel een hilarisch moment. Brenny Evers staat klaar aan de zijlijn. En het Fortuna publiek begint zich te roeren. Andy, Andy, Andy roepen ze. Ze dachten blijkbaar dat Andy Wright zou invallen. Nee dus, het was Evers. Leuke binnenkomer voor die jongen….

Nou ja achterin is het nu helemaal een zooitje geworden. Niet dat Evers iets verkeerd doet, maar toch, als er al sprake was van enige organisatie dan is die nu definitief verdwenen.

Een kwartier voor tijd komt Gerritsen er dan in voor Landerl. Dat is een ex-Graafschapper en die was nogal gebrand op een goede prestatie tegen de superboeren. Wat doet ie, hij wil op het middenveld een speler van De Graafschap de bal tussen zijn benen spelen, lukt (uiteraard!!) niet, we zijn de bal kwijt, iemand zet voor op Viscaal en die trapt schitterend binnen. Niet dat ik Gerritsen nu de schuld wil geven van het doelpunt, hij was alleen maar de directe schuldige aan het doelpunt. Indirect was het hele elftal schuld, want we riepen het al een tijdje over ons af.

Dan wordt het dus 1-1, en dan kan het ineens weer wel. Fortuna begint in die laatste vijf minuten aan een offensief en dat levert zowaar weer kansen op. De dikste voor Gerritsen. Hij krijgt een niet te missen kans van Hamming op een presenteerblaadje. Wel te missen dus…

In blessuretijd nog een dubieus penaltymoment. Eerst krijgt een Graafschapper een bal tegen de hand, nou ja dat leek me duidelijk aangeschoten dus geen penalty, onmiddellijk daarna wordt Hamming gevloerd. Ik kon vanuit mijn positie niet zien of dat een penalty was. En toegegeven, Hamming is wel iemand die op zo’n moment graag gaat liggen. Dus of het er eentje was, weet ik niet. Maar wat ik wel vanaf mijn positie goed kon zien, is dat de scheids het in ieder geval niet kon zien. Die stond zeer beroerd opgesteld. Hij wuifde alles weg, maar wat ie wegwuifde weet ik niet, want hij heeft helemaal niks gezien. Geen penalty dus, geen goal dus: einduitslag 1-1.

We mogen dan kwalitatief wel meer in huis hebben dan De Graafschap, maar er moet gewoon harder gewerkt worden voor de punten dan dat wij deden. Dat viel me toch al op aan deze wedstrijd. Het leek wel een wedstrijd tussen twee middenmoters, die niks te winnen of te verliezen hadden, zo slap.

Wat me vooral zorgen baart is dat door dit veranderde spelsysteem, Hamming helemaal niet meer in het stuk voorkomt. Die staat echt op een eiland. Hoe aardig Van Barneveld het ook doet, ook hij kan het niet belopen. Het gat tussen middenveld en verdediging is gewoon te groot.

Het nieuwe stadion gevoel? Ach ja, je ligt lekker in een iets té comfortabel stoeltje. En dat heeft wel zo zijn gevolgen voor de beleving. Neem nu die gelijkmaker van (een iets teveel kilootjes meeslepende) Viscaal. In de Baandert zou dat tot algeheel afgrijzen hebben geleid. De Baandert kon heel vervelend zijn na een tegendoelpunt. Je stond daar dan maar wat, niet wetende wat te zeggen of te doen (meestal ook nog een windvlaag als trap na). Nu betrapte ik me erop dat ik zei: “och, dat was eigenlijk best wel een mooie goal van Viscaal”, om me vervolgens weer lekker te nestelen in het iets té comfortabele stoeltje….

Uitslag 1-1 dus, de droomuitslag van Sparta, MVV, Cambuur en Den Bosch. Hier schieten wij niets mee op. Volgende week komt de volgende zwalkende tegenstander naar Sittard: NEC. Ook geen geheel onbelangrijke wedstrijd….