Vooraf was de opdracht duidelijk: tegen directe concurrent De Graafschap moest de eerste thuisoverwinning van het seizoen worden behaald. Fortuna wint met 3-1 en na afloop kunnen we dan ook constateren dat de missie geslaagd is. Maar daar zag het heel lang niet naar uit. Lange periodes van de wedstrijd had De Graafschap het betere van het spel en het is alleen aan een grote blunder van hun keeper te danken dat de punten in Sittard blijven.

21 oktober 2018

Eerste thuisoverwinning ondanks matig spel

Fortuna Sittard 3 De Graafschap 1

Doelpuntenmakers: 38. Lamprou 1-0, 50. El Jebli 1-1, 83. Lamprou 2-1, 88. Ňinaj 3-1.
Opstelling: Koşelev; Ciranni, Ňinaj, Dammers, Pinto (61. Ospitalieri); Rodríguez, El Messaoudi, Diemers; Semedo (61. Vidigal), Novakovich, Lampros (87. Smeets).
Toeschouwers: 8.527.
Scheidsrechter: Martens.
Geel (Fortuna): Rodríguez, Ňinaj.

De wedstrijd tussen Fortuna en De Graafschap wordt op zondag om kwart voor vijf afgetrapt en vormt daarmee het slotakkoord van de negende competitieronde. Die ronde is voor Fortuna bepaald niet ongunstig verlopen. Van de concurrenten onderin heeft alleen NAC een puntje gehaald, de rest heeft verloren. Een overwinning zou betekenen dat we ons onderin de middenmoot scharen.

Om te winnen zal er echter wel uit een ander vaatje getapt moeten worden dan twee weken geleden uit tegen Emmen, toen Fortuna wel erg laat in de wedstrijd in actie kwam en met het nodige geluk nog een puntje kon stelen. Trainer René Eijer start vandaag voor het eerst sinds weken met drie echte aanvallers. Lazaros Lamprou, al een paar keer goed ingevallen, begint als linksbuiten. Dat gaat ten koste van middenvelder Jorrit Smeets. Verder krijgt Michael Pinto op linksback de voorkeur boven Marco Ospitalieri.

Een gezellige drukte bij het VAR-hokje

Lamprou doet al in de tweede minuut voor de eerste keer van zich spreken. Hij ontvangt de bal op de linkervleugel, trekt naar binnen en haalt met rechts van buiten het strafschopgebied uit. Zijn schot gaat net over het doel. Een minuut later meldt De Graafschap zich aan de andere kant. Van Mieghem schiet vanaf rechts in de korte hoek, maar Aleksei Koselev kan eenvoudig redden. In de zesde minuut wordt Lisandro Semedo op rechts in de diepte aangespeeld. Hij gaat buitenom langs zijn man en schiet vanaf een moeilijke hoek tegen doelman Jurjus aan. Het spel gaat verder en Semedo krijgt direct een herkansing. Hij is zijn tegenstander opnieuw te snel af. Deze keer is Jurjus kansloos, maar het schot van Semedo eindigt op de lat.

Semedo ontdoet zich van zijn tegenstander

Na die sterke opening wordt het allemaal wat minder bij Fortuna. We noteren nog een schot van Mark Diemers recht in de handen van de keeper, maar dat was het wel voor lange tijd. Aan de andere kant komt De Graafschap langzamerhand beter in de wedstrijd. Met name op onze rechtervleugel blijken we kwetsbaar. Na ruim een kwartier breekt Van Mieghem door na een verkeerde timing van Branislav Ninaj. Hij haalt de achterlijn en geeft de bal op een presenteerblaadje aan Serrarens. Die schiet vanaf de doellijn echter over het lege doel.

Het spel van Fortuna wordt nu steeds rommeliger. De Graafschap domineert het middenveld en profiteert van de ruimte die we achterin weggeven. Een paar aanvallen worden verijdeld door Koselev, maar halverwege de eerste helft is het weer bijna raak. Opnieuw loopt de aanval over onze rechterflank. Deze keer kan Ninaj niet de voorzet van de achterlijn niet voorkomen. De bal scheert langs ons doel, maar Van Mieghem komt te laat om binnen te glijden. Van de tribunes klinkt het eerste gejoel.

Onbegrip bij Ninaj en Rodriguez

De Graafschap houdt de overhand. Na een half uur eindigt een schot van Owusu in de handen van Koselev, een vijf minuten later schiet El Jebli naast. Maar ook De Graafschap speelt niet heel erg sterk. Grote probleem is echter dat Fortuna volstrekt niet in staat is zijn aanvallers te bereiken. Op de flanken worden Lamprou en Semedo amper in het spel betrokken. Vaak wordt er gekozen voor lange ballen op Andrija Novakovich, die geïsoleerd tegen twee verdedigers meestal kansloos is in de duels.

In de slotfase van de eerste helft lukt het eindelijk wel een keer de bal even in de ploeg te houden. Het leidt tot een ingooi halverwege de helft van De Graafschap. Ahmed el Messaoudi ontvangt de bal van Pinto, draait goed weg van zijn tegenstander en geeft een simpele steekpass op Lamprou. Die neemt goed aan, schudt zijn man af en trekt naar binnen. De Griek zou kunnen afleggen op de helemaal vrijstaande Novakovich, maar kiest ervoor zijn eigen kans te gaan. Hij legt de bal voor zijn sterkere rechterbeen en verrast Jurjus met een schuiver in de korte hoek: 38ste minuut, 1-0.

Lamprou is de gevierde man

Dat is enigszins tegen de verhouding in, maar daar klagen we niet over. Na de openingstreffer begint het opeens te lopen bij Fortuna. De laatste vijf minuten voor rust komt De Graafschap er helemaal niet meer aan te pas. In de 40ste minuut krijgt Lamprou de bal bij de achterlijn aangespeeld. Hij gaat het strafschopgebied in en kapt weg van zijn tegenstander. Vervolgens ligt hij op de grond. We houden ernstig rekening met een Schwalbe en ook scheidsrechter Martens ziet geen reden tot fluiten. Maar wanneer Fortuna tien seconden later mag ingooien, beleven we een VAR-momentje. Martens legt het spel stil, gaat even op een scherm turen en fluit daarna toch voor strafschop. Leve de vooruitgang, zullen we maar zeggen.

Lamprou snapt er niets van en krijgt gelijk van de VAR

Zo krijgen we vijf minuten voor het einde van de eerste helft een uitgelezen kans om met een comfortabele 2-0 voorsprong te gaan rusten. Semedo is de aangewezen penaltynemer en meldt zich dus. Of dat zo’n goed idee is? De Portugees speelt niet erg gelukkig en al zijn acties worden door het publiek onder een vergrootglas gelegd. Waarom jezelf nog meer druk opleggen? Zijn schot is niet ver genoeg in de hoek, waardoor Jurjus de bal weg kan ranselen.

De inzet van Semedo wordt gekeerd

Fortuna laat zich door de misser niet uit het veld slaan. Vlak voor rust noteren we nog een grote kans. Eerst kan De Graafschap ternauwernood uitverdedigen na een goede voorzet van Alessandro Ciranni. Maar de aanval loopt door. Diemers betrekt Pinto in het spel. Die stormt het penaltygebied in en lost een venijnig schot, waar Jurjus de nodige moeite mee heeft. We gaan dus rusten met 1-0.

Fortuna begint de tweede helft in eerste instantie zoals het de eerste geëindigd is. Al na een minuut spelen zien we de eerste kans. José Rodriguez speelt de bal naar Novakovich. De Amerikaan draait weg van zijn tegenstander en schiet op doel. Jurjus redt ten koste van een corner. Uit de corner kopt Lamprou naast. Maar de eerste minuten blijken geen voorbode voor wat verder komen gaat. Enkele minuten later krijgen we al het deksel op de neus. Bij een ingooi van De Graafschap lijdt ons middenveld weer eens aan een aanval van concentratieverlies. El Jebli krijgt de bal en kan simpel wegdraaien van Rodriguez. Die heeft voor rust na een soortgelijke situatie al geel gezien voor een tactische overtreding en moet zijn man nu dus laten gaan. El Jebli kan vervolgens over een meter of twintig ongehinderd ons middenveld oversteken. Pas op de rand van het penaltygebied komt hij een tegenstander tegen. Hij passeert Ninaj alsof hij er niet staat, verschaft zichzelf ruimte voor een schot en legt de bal vervolgens onhoudbaar voor Koselev in de hoek: 50ste minuut, 1-1.

De Graafschap viert de gelijkmaker

Na de gelijkmaker is Fortuna het spoor helemaal bijster. In de 54ste minuut schiet Serrarens na slecht uitverdedigen op de buitenkant van de paal. Vijf minuten later speelt Dammers Pinto nogal ongelukkig aan. Die probeert de zaak voetballend op te lossen, maar verliest de bal aan Owusu. Diens schot gaat echter over. Even later leidt een slechte pass van Ninaj bijna tot gevaar. Eijer besluit in te grijpen. Ospitalieri vervangt de geblesseerde Pinto, André Vidigal komt voor Semedo. Die wordt getrakteerd op een fluitconcert door een publiek waarvan driekwart niet of nauwelijks heeft meegekregen wat hij vorig seizoen betekend heeft voor de club. Schaamteloos, maar zonder zondebok is er voor veel supporters kennelijk niet veel aan.

De wissels sorteren niet veel effect. Het spel van Fortuna was al naar een bedenkelijk peil gezakt, De Graafschap gaat nu ook meedelen in de malaise. We zien van beide zijden een paar kansloze doelpogingen. De eerste opwinding ontstaat pas weer een kwartier voor tijd. Koselev toont zich weer eens onzeker bij een hoge bal. Hij moet loslaten en heeft daarna een duik nodig om de bal voor de voeten van een tegenstander klemvast te pakken. Helaas glijdt hij net over de zestienmeterlijn.

Lamprou is bij vlagen ongrijpbaar

Het is typisch zo’n dag waarop de tegenstander uit een klungelig weggegeven vrije trap de winnende treffer maakt. We houden onze adem in. Maar de bal vliegt een paar meter over. We ademen weer uit en gaan met frisse moed ten aanval. Even later mag Diemers een corner nemen. Hij geeft een indraaiende bal, die helaas de achterlijn passeert. Jurjus trapt de doeltrap vervolgens in één keer over de zijlijn. Voor wie de bal bedoeld was, is een raadsel. Kortom, het niveau begint bedroevend te worden.

Toch ontstaan er over en weer nog kansen. In de 77ste minuut mag Ospitalieri een vrije trap nemen na een overtreding op Lamprou. Zijn schot draait net naast de paal. Een paar minuten later breekt De Graafschap over rechts door. Van Mieghem staat op een meter of twaalf van doel helemaal vrij, maar maait over de bal heen. En weer een paar minuten later wordt Lamprou op rechts aangespeeld. Hij verlegt het spel naar de andere vleugel met een pass op Vidigal. Die trekt naar binnen, lijkt zich vast te lopen, maar ziet nog net ruimte voor een schot in de verre hoek. Erg veel kracht zit er niet achter de poging. Een simpele prooi voor Hidde Jurjus, dus. Maar die laat de bal tussen zijn armen door glippen. Lamprou is er als de kippen bij om de bal binnen te tikken: 83ste minuut, 2-1.

Verbijstering bij Jurjus

De onverdiende tegentreffer, die bovendien geheel op eigen conto valt te schrijven, komt bij De Graafschap aan als een mokerslag. Ondanks een dubbele wissel weten de Achterhoekers niet meer gevaarlijk te worden. Bij Fortuna komt Smeets in de laatste minuten man of the match Lamprou aflossen. Met nog een paar minuten te gaan, maken we de zaak helemaal af. Diemers neemt vanaf het middenveld een vrije trap en legt de bal diep bij de tweede paal. Daar troeft Ninaj Nieuwkoop af in een duel. Hij legt de bal voor zijn voeten en passeert Jurjus van dichtbij: 88ste minuut, 3-1.