Op bezoek bij De Graafschap slaagt Fortuna er niet in om de eerste periodetitel in de wacht te slepen. Na een beginfase waarin de geel-groenen enkele opgelegde kansen laten liggen, is het De Graafschap dat de wedstrijd naar zich toe trekt en Fortuna’s droom over een periodekampioenschap in duigen schiet. Voor de 550 meegereisde fans in het uitvak allerminst een reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Nadat de eerste teleurstelling is verwerkt worden de spelers luidkeels en massaal bedankt voor de mooie voorbije reeks aan wedstrijden…


27 oktober 2017

Fortuna strandt in zicht van haven

De Graafschap 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 32. Van Mieghem 1-0, 74. Serrarens 2-0.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Smeets (74. Malsa), Saddiki, Dianessy; Semedo, Stokkers (87. Hutten), Vidigal (55. Askovski).
Toeschouwers: 9.201.
Scheidsrechter: M. van den Kerkhof.
Geel (Fortuna): Stokkers, Saddiki en Dianessy.
Rood (Fortuna): –

Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Eindhoven begint de kaartverkoop voor de uitwedstrijd tegen De Graafschap. Als het home tegen half acht haar deuren sluit zijn er al ruim 350 kaarten aan de man gebracht, het verkopen van de overige 200 lijkt geen enkel probleem te gaan opleveren.

Als Fortuna ondanks het gelijkspel de koppositie in de eerste periode overneemt van Jong Ajax staat na afloop de rij voor de kaartverkoop tot buiten het home. De laatste 50 kaarten worden vervolgens binnen vijf minuten verkocht voor aanvang van de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Dat betekent dat Fortuna voor de tweede keer op rij gesteund zal worden door een uitverkocht uitvak

De lokale driehoek in Doetinchem geeft het goede voorbeeld aan al hun collega’s in de Nederlandse voetbalsteden door de vrij vervoer regeling te hanteren. Enige twee restricties zijn dat de tickets in de voorverkoop via Fortuna moeten worden aangeschaft en dat de meereizende fans zich niet in het centrum van Doetinchem zullen begeven. Om de Fortuna aanhang toch in staat te stellen om te genieten van een al dan niet alcoholisch drankje voor aanvang van de wedstrijd wordt er een café beschikbaar gesteld dat speciaal gereserveerd is voor de supporters van de Sittardse club. De supporters die opteren om gebruik te maken van deze optie beleven naar eigen zeggen een prettige dag in Doetinchem. Chapeau voor de gemeente Doetinchem! Hopelijk doet dit goed voorbeeld in de nabije toekomst goed volgen!

De redactie van dit medium maakt de reis naar Doetinchem om uiteenlopende redenen met de bus van het supporterscollectief. Deze vertrekt met een half uur vertraging nadat de buschauffeur in een file terecht is gekomen. Dit is tevens het enige echt noemenswaardige oponthoud dat we vandaag meemaken en om kwart over zeven draait onze bus de parkeerplaats bij het uitvak van De Vijverberg op. Net op het moment dat we uitstappen arriveren ook de supporters die op vrij vervoer afreisden en de route van het café naar het stadion in een corteo aflegden.


Na de corteo samentroepen in het uitvak: ambiance!

Op de langdurig geblesseerde Gavin Vlijter na is iedereen fit bij Fortuna en daardoor kan Sunday Oliseh zijn sterkst mogelijke elftal het veld in sturen. Santos; Braun, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki, Smeets, Dianessy; Semedo, Stokkers en Vidigal.

De doelstelling van vanavond mag duidelijk zijn. Niemand in het uitvak twijfelt eraan dat NEC haar thuiswedstrijd tegen Jong Utrecht winnend zal gaan afsluiten. Het devies voor Fortuna luidt dan ook: gewoon winnen. Al het andere zal niet goed genoeg zijn.

Fortuna kent bijna een droomstart van deze wedstrijd. Marco Ospitalieri komt op het middenveld in balbezit. Via een één-tweetje met Stokkers komt de linksback, die inmiddels het strafschopgebied is binnengegaan, opnieuw in balbezit en staat oog in oog met De Graafschap keeper Bednarek. Helaas mist het schot van Ospitalieri vervolgens precisie en verdwijnt daardoor recht in de armen van Bednarek.

Enkele minuten later is het weer Fortuna dat ten aanval trekt. Djibril Dianessy krijgt de bal aangespeeld door Lisandro Semedo en neemt hem op Bergkamp-achtige wijze mee. Helaas stopt daar voor zowel Djibril alsook Fortuna de vergelijking met deze voetbalgrootheid en is het wederom Bednarek die redding kan brengen op het schot van Dianessy

Na de flitsende start van Fortuna komt De Graafschap steeds beter in haar spel en controleert de wedstrijd volledig. De eerste twee kansen voor de thuisploeg zijn te noteren rond de twintigste minuut. Eerst is het Van Mieghem die naast kopt na goed voorbereidend werk van Driver, vervolgens is het de door Fortuna verhuurde Sjoerd Ars die uit de draai bijna binnen weet te schieten. Kordaat ingrijpen van Christopher Braun voorkomt een achterstand.


Finn Stokkers in fel duel met Sven Nieuwpoort

Fortuna slaagt er vanavond vooralsnog niet in om in haar spel te komen. De Graafschap is constant dreigend via de rappe buitenspelers en slaagt er keer op keer in om de vrije man te vinden. In de 32e minuut wordt de missie van Fortuna voor deze avond nog veel zwaarder, als De Graafschap op een inmiddels dikverdiende voorsprong weet te komen. Balverlies bij Fortuna leidt een counter in van de thuisploeg. Op het middenveld krijgt Van Mieghem de bal aangespeeld, controleert die vervolgens uitstekend en ontdoet zich van Wessel Dammers. De veel snellere Van Mieghem kan vervolgens alleen door op Miguel Santos en schuift de bal beheerst onder de Fortuna sluitpost door in de netten.


Sunday Oliseh realiseert zich dat het een lastige klus gaat worden

Vijf minuten voor rust krijgt Dammers de kans om Fortuna op gelijke hoogte te brengen. Een vrije trap van Jorrit Smeets bereikt het hoofd van de centrale verdediger, die de bal helaas niet genoeg richting weet mee te geven. Dit soort kansen moeten er echt in als je enige hoop wilt behouden op het binnenhalen van de periodetitel beseft het gehele uitvak.

De rust wordt bereikt met een 1-0 voorsprong voor de Achterhoekers en daar valt eigenlijk totaal niets op af te dingen. Alhoewel ‘ALS’ Fortuna… Maar helaas, voor het woordje ‘als’ worden geen prijzen uitgedeeld in het voetbal. Nog 45 minuten resten de Sittardse ploeg om alsnog die bronzen stier proberen te vangen.

Na de rust verandert het spelbeeld nauwelijks. De Graafschap blijft de bovenliggende partij en bij Fortuna lukt het vanavond veel spelers niet om hun vaste niveau te halen. Wat ook niet meehelpt, hoewel het absoluut niet mijn bedoeling is om me daar achter te verschuilen, is het heerschap dat luistert naar de naam Van den Kerkhof. Voor mij persoonlijk de meest irritante en slechtst Fortuna-gezinde scheidsrechter van het nationale arbiterskorps. Zolang Gözübüyük tenminste voor straf geen Fortuna wedstrijd hoeft te fluiten dan.

Van den Kerkhof; de naam wekt inmiddels spontaan braakneigingen bij me op. Heeft deze man óóit eens, ook al is het maar iets heel onbenulligs, óóit een beslissing genomen in het voordeel van Fortuna? Ook vanavond irriteer ik me weer als vanouds mateloos aan het fluiten van deze man.

Maar goed, zoals aangegeven, we staan vandaag niet achter bij De Graafschap door toedoen van Van den Kerkhof, maar omdat De Graafschap gewoon beter, slimmer en sneller speelt dan de ploeg van Sunday Oliseh.


‘De Superboeren’ hebben het zich goed in hun oren geknoopt

In de 53e minuut is Ospitalieri dichtbij de gelijkmaker, maar zijn schuiver zoeft langs het doel van Bednarek. De tijd begint langzaamaan te dringen willen we serieus zicht blijven houden op die periode. Ondanks het veldoverwicht van de thuisploeg worden ook de superboeren zelden gevaarlijk voor het doel van Miguel Santos. André Vidigal is inmiddels naar de kant gehaald door Oliseh. Zijn vervanger is Stefan Askovski.


Onduidelijke situatie; Wessel Dammers kijkt toe

De eerstvolgende grote kans voor een van beide ploegen komt na zeventig minuten spelen. Een voorzet van Driver vind het hoofd van Receveur, die geheel vrijstaand de bal overkopt. Vijf minuten later lijkt het dan toch definitief einde oefening voor de periode aspiraties van de Sittardse ploeg. Van den Hurk vindt Serrarens die met een bekeken balletje Santos weet te verschalken, 2-0 De Graafschap. De Sittardse droom staat op het punt in duigen te vallen.


Ook Stefan Askovski gaat ten onder

Na de 2-0 lijkt bij Fortuna het laatste restje geloof te zijn verdwenen. De thuisploeg is daarentegen op zoek naar de definitieve nekslag voor haar opponent en weet zich nog enkele goede kansen te creëren. Van Mieghem schiet de bal net naast en even later is het Van den Hurk die voor een leeg doel weet te missen. In de slotseconden van de blessuretijd probeert Ospitalieri om de stand alsnog een iets betere aanblik te geven. Zijn vrije trap wordt echter knap gepareerd door doelman Bednarek. Even later fluit Van den Kerkhof voor het laatst. Helaas alleen voor deze wedstrijd.


De droom van het winnen van de eerste periode is uiteengespat

NEC wint met 3-1 in Nijmegen en pakt daardoor in extremis de eerste periodetitel. Vanaf de Spin-side klinkt het richting uitvak: ‘Janken in de bus olé, olé’. Maar aan janken heeft niemand bij Fortuna de behoefte. Dat is ook volstrekt onnodig.


Er wordt weinig gejankt in de bus

Fortuna heeft in de afgelopen periode veel meer gewonnen dan die bronzen stier ooit zou kunnen vertegenwoordigen. De club heeft weer de harten weten te veroveren van supporters die zich leken te hebben afgekeerd van hun grote voetballiefde. Bracht en passant de hoop en de beleving terug bij diegenen die wel nog hoopten op die wederopstanding en heeft de fans weer iets gegeven waar men trots op mag zijn.

Fortuna is niet langer meer het lelijke eendje van het Nederlands voetbal. Dat alles in ogenschouw nemende, is die periodetitel van geen enkel belang. Nu tijd en taak aan iedereen binnen en rondom de club om te zorgen dat die opmars zich doorzet.


Ook bij Christopher Braun is de teleurstelling groot

Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in dat die verdomde gifbeker eindelijk echt definitief leeg is tot de laatste druppel.

G. Erens