Samuel Moutoussamy heeft vanavond met 0-0 gelijkgespeeld tegen Angola. En dat is een fikse tegenvaller met het oog op kwalificatie voor de Afrika Cup.

Voor de Democratische Republiek Congo zijn de twee kwalificatiewedstrijden tegen Angola van eminent belang. ‘Les Léopards’ zijn de reeks teleurstellend begonnen met gelijke spelen tegen Gabon (met Arsenal FC-aanvaller Pierre-Emerick Aubameyang) en Gambia, beide geen hoogvliegers op de FIFA Ranking. Vooral het gelijke spel in Gambia voelde als een verlies; diep in blessuretijd incasseert DR Congo de gelijkmaker.

Om zich te kwalificeren voor de eindronde van de Afrika Cup, die van 9 januari tot 6 februari 2022 in Kameroen plaatsvindt, moeten Samuel Moutoussamy en zijn teamgenoten minimaal als tweede in de poule eindigen. En twee overwinningen tegen het nog puntloze Angola helpen daar wel bij.

Ook voor bondscoach Christian N’Sengi-Biembe zijn overwinningen ondertussen van groot belang, wil hem niet hetzelfde lot beschoren zijn als Kevin Hofland. Er is veel te doen over de basisopstelling, maar Moutoussamy heeft een flinke reputatie opgebouwd en start als rechter middenvelder als om 20.00 uur in het Stade des Martys in Kinshasa wordt afgetrapt.

Samuel Moutoussamy is doorgaans zeker van zijn plek

Terwijl vanmiddag bij Benin – Lesotho 1.800 toeschouwers de wedstrijd mochten bijwonen, blijven in Kinshasa de deuren gesloten. Een hard gelag voor de Congolese voetbalfans, want vanwege een dispuut tussen de Afrikaanse Voetbalconfederatie (CAF) en de Congolese staatsomroep RTNC (er staat een schuld open van ettelijke honderdduizenden Dollars) ziet het ernaar uit dat de wedstrijd ook niet op tv is te volgen.

Maar op het laatste moment wordt alsnog een oplossing gevonden waardoor Radio-Télévision National Congolaise het duel ‘gewoon’ uitzendt.

Matige beeldkwaliteit, maar wel 100% infos!

Ondanks dat beide ontmoetingen met Angola gewonnen moeten worden gat er maar weinig gevaar uit van ‘Les Léopards’. Angola wordt weliswaar teruggedrongen op eigen helft, maar de ‘Palancas Negra’ blijven vrij eenvoudig overeind met kansen op de openingstreffer. Moutoussamy komt er de eerste helft niet aan te pas waardoor de Congolese aanvallers geen enkel schot tussen de palen krijgen.

De bleke prestatie van Moutoussamy kost hem zijn plaats en wordt vervangen door Gaël Kakuta. Naast de Sittardse middenvelder worden ook Neeskens Kebano (Fulham FC) en Joël Beya vervangen.

De wissels sorteren niet meteen effect, want pas na een kwartier spelen trapt Yannick Bolasie (Everton FC) op de paal. Niet veel later kopt Chancel Mbemba net over het Angolese doel.

De Congolese druk neemt toe, maar tot doelpunten komen ‘Les Léopards’ niet. Het meest dichtbij is Cédric Bakambu, maar oog in oog met de Angolese doelman weet hij de bal niet tussen de palen te krijgen.

En zo spelen Samuel Moutoussamy en RD Congo voor de derde keer gelijk. ‘Een echte deceptie’, aldus de analist in de studio van RTNC. Tijdens de tweede helft had RD Congo haar tegenstander behoorlijk onder druk, kreeg ook een aantal mooie kansen, maar wist het overwicht niet in doelpunten uit te drukken.