Vandaag stond in de late namiddag het duel tussen Angola en RD Congo op de agenda. Vanwege de uitslag van het duel tussen Gambia en Gabon (2-1) dat gisteren werd gespeeld zat er voor Fortuna Sittard-middenvelder Samuel Moutoussamy maar één ding op: winnen. Want alleen met een driepunter houden ‘Les Léopards’ hun kansen gaaf voor de eindronde van de African Cup of Nations die in 2022 in Kameroen wordt gespeeld.

Het elftal van bondscoach Christian N’Sengi-Biembe (met Moutoussamy in een centrale rol op het middenveld) begint heel wat minder overtuigend aan het duel dan afgelopen zaterdag. Toen kenmerkte de wedstrijd zich door éénrichtingsverkeer richting het Angolese doel, maar vandaag zijn beide landen veel meer in evenwicht.

Om het duel wat meer naar zich toe te trekken begaat Chancel Mbemba na een klein half uur een forse overtreding, maar de niet uitzonderlijk getalenteerde scheidsrechter toont de verdediger slechts een gele kaart.


Moutoussamy haalt opgelucht adem

Vlak voor rust krijgt RD Congo een mooie kans op de openingstreffer, maar de aanval wordt, volledig onterecht, afgevlagd voor buitenspel. Het zijn spaarzame hoogtepunten, want het duel kenmerkt zich vooral door rommelig veldspel en kamikaze-verdedigen aan beide kanten, slechts onderbroken door het snerpende geluid van de fluit van de scheidsrechter. Als het duel al beslist wordt, dan door een individuele actie.

Een volledig beeld krijgen we niet van de eerste helft, want zo nu en dan valt de verbinding weg. Voor Club Télé Officiel het moment om beelden te tonen van het Congolese team dat in Luanda arriveert. Het zijn dezelfde beelden die tijdens de rust worden getoond.


Moutoussamy leest Fortuna Online in de lobby

Na 10 minuten in de tweede helft haalt bondscoach N’Sengi-Biembe Moutoussamy naar de kant en vervangt hem door voormalig KRC Genk-aanvaller Neeskens Kebano. Kebano speelde enkele dagen geleden een anonieme partij en moet dat optreden bekopen met een plek op de bank.


Samuel Moutoussamy mag gaan douchen

Kebano toont meteen het ongelijk van zijn coach, want na dik een uur passeert hij met een lichaamsbeweging twee ‘Palancas Negras’ en trapt staalhard in de benedenhoek.

In het restant van het duel wordt er nauwelijks goed gevoetbald, maar blijven de potige duels zich opstapelen. De scheidsrechter vindt het allemaal best, maar toont Gaël Kakuta wel een gele kaart als hij in de ogen van de leidsman niet snel genoeg wisselt.

Angola zet nog een paar keer aan, maar de Congolese doelman Joël Kiassumbua komt niet meer in grote problemen. Daardoor verlaten Moutoussamy en zijn teamgenoten Estádio 11 de Novembro (refererend aan 11 november 1975, de dag dat Angola onafhankelijk werd van Portugal; en heeft niets van doen met de 11e van de 11e) met drie punten op zak.

Door de winst sluit RD Congo (6 punten) aan bij Gabon (7 punten) en groepsleider Gambia (7 punten). Hierdoor hebben ‘Les Léopards’ alles nog in eigen hand, want ze resteren beide landen in de twee resterende duels. Spannend!

Bron: Foot.cd