In de tweede serieuze oefenwedstrijd van het seizoen heeft Fortuna Sittard met 2 – 1 gewonnen van FC Volendam. In een goede eerste, maar mindere tweede helft kopte invaller Bob Vankan de Sittardenaren uiteindelijk naar de overwinning.

Het seizoen is pas enkele weken oud en we worden al geconfronteerd met Hans de Koning. En dat in een potje dat eigenlijk nergens om gaat. Beide teams zijn volop bezig aan hun voorbereiding, maar zijn beide ook verre van compleet. Bij Volendam liepen smaakmakers Jack Tuyp en Michiel Kramer de deur uit en Fortuna verloor Joeri Schroyen, Kévin Diaz en Quin Kruijsen.

Desalniettemin heeft Fortuna in de beginfase de zaken beter op orde. Zonder kapitein Yoann de Boer, Timothy Dreesen, de geblesseerde nieuwkomer Franco Zennaro, Fatih Turan en  Patrick N’Koyi op de bank krijgt het in de beginfase legio kansen om de score te openen.

Na een tiental minuten speelt Jeffrey Vlug Prince Rajcomar vrij waardoor laatstgenoemde oog in oog met de doelman komt. Hij omspeelt deze, maar de bal is juist wat te hard. Zijn intikker eindigt in het zijnet.

Maar even later is Rajcomar evenmin voldoende scherp. Ook hierbij ontstaat een één tegen één situatie, maar de doelmal redt op het nippertje. Na twintig minuten speelt Ramon Voorn zich mooi vrij, maar schiet vanuit een schuine hoek de bal staalhard over het doel.

Na een klein half uur komt Fortuna dan tóch op voorsprong. Aan de rand van het strafschopgebied ontdoet Gevaro Nepomuceno zich van zijn tegenstander en schiet de bal laag in de hoek.

Niet veel later moet de aanvaller zijn tweede doelpunt scoren als hij alleen voor de doelman verschijnt. In zijn ooghoeken ziet hij echter Vlug en speelt de bal richting vleugelspits. Zijn pass is echter te onnauwkeurig, waardoor de kans verdwijnt.

En Volendam dan? Die verschijnen niet of nauwelijks voor het doel van Ferhat Kaya. Hun aanvalskracht is zowat gehalveerd en juiste vervangers zijn nog niet aangetrokken. Toch komen ze aan de gelijkmaker als Kaya onder de bal doorspringt. De altijd zo betrouwbare doelman maakt zijn enige foutje van de wedstrijd, maar daar heeft Volendam voldoende aan om op 1 – 1 te komen. Dat is meteen ook de ruststand.

Tijdens de rust past trainer Willy Boessen drie wissels toe. Rajcomar mag eraf ten faveure van N’Koyi en Kaya wordt vervangen door Tim Coremans. Fortuna is op zoek naar een derde doelman en Coremans mag tonen dat hij het in zich heeft om dat te worden. Rowin van Zaanen, die meetraint met de selectie, krijgt geen speeltijd gegund.

De tweede helft begint heel goed. Eerst is het Abdelaziz Khalouta die vanuit buitenspelpositie de bal in de kruising schiet en even later is diezelfde Khalouta bijna succesvol met een vrije trap. Hij krult de bal prachtig om het muurtje, maar de doelman is er tijdig bij om de bal uit de benedenhoek te tikken.

Voor het overige is de tweede helft een stuk minder aantrekkelijk dan de eerste. Pas na een uur spelen komt Fortuna bijna weer op voorsprong. Vlug wordt een rebound geboden, maar via de doelman gaat de bal naast het doel.

Dat is voor de technische staf tevens het sein om de rest van het elftal naar de kant te halen. Onder aanleiding van aanvoerder Bob Vankan mag de tweede garnituur de wedstrijd uitspelen.

Voor linksback Kay Vonck duurt dat niet lang, want hij moet het veld na amper vijf minuten noodgedwongen met een blessure verlaten. Hij wordt vervangen door Dion Watson.

Ook aan Volendamse zijde wordt volop gewisseld, waardoor de wedstrijd erg rommelig wordt. Slechts N’Koyi wordt een paar keer diep gestuurd, maar zijn schoten treffer geen doel.

Toch is het Fortuna dat met de winst gaat lopen. In de slotfase levert aanvaller Zlatko Zejnilovic twee prima voorzetten af waarvan Vankan er eentje inkopt: 2 – 1.

Daarmee sluit Fortuna de week af. Volendam is een ploeg die Fortuna weliswaar verslaat, maar de Volendammers zijn niet te vergelijken met de ploeg die verleden seizoen de Eredivisie op een haar na miste.

Dinsdag wacht Fortuna een veel lastigere tegenstander. Dan geven de Sittardenaren partij aan NAC Breda. De wedstrijd wordt gespeeld op het veld van Rood-Wit in St. Willebrord. Aanvang is 19.30 uur.