Fortuna kan het goede spel van het eerste half uur niet voortzetten en loopt in de tweede helft tegen de lamp. Volendam blijkt beter geschikt om in stormachtige omstandigheden te functioneren. Daarmee eindigt het roerige jaar 2013 voor Fortuna met een nederlaag en een voorlopige vijftiende plek op de ranglijst. We hopen dat trainer Boessen ondanks zijn aangekondigde vertrek na de winterstop alsnog voor een sportieve ommekeer kan zorgen.


22 december 2013

2013 eindigt met nederlaag in winderig Volendam

FC Volendam 2 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 17. N’Koyi 0-1, 60. Kuwas 1-1, 67. Muhren 2-1.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, De Boer, Janssen, Kis; Zennaro (88. Watson), Voorn, Nepomuceno (82. Vankan); N’Koyi, Khalouta, Amoah (73. Zejnilovic).
Toeschouwers: 1200
Scheidsrechter: Gerritsen.
Geel: Hendrickx.
Rood: .

Het is zondagochtend als op de onchristelijke tijd van 8 uur mijn wekker gaat. Vandaag staat de altijd vervelende uitwedstrijd tegen Volendam op het programma en een delegatie van het buscomité is op het ‘leuke’ idee gekomen om extra vroeg te vertrekken zodat we nog even ‘gezellig’ op De Dijk kunnen vertoeven. Niet iedereen is even gelukkig met dit plan, maar toch stappen er om 9.45 tachtig fans in twee bussen van Slangen. Opvallendste afwezigen vandaag zijn Chris (ziek) en Guido (hekel aan Volendam en blue fever).

Als we net zijn vertrokken en ‘Tsunami’ voor de eerste keer door de provisorisch aangelegde speakers wordt geblazen, blijkt dat er een aantal aangemelde reizigers ontbreken. Twee van hen spoeden zich naar Nederweert en worden daar even later alsnog opgepikt. De drie anderen verkiezen blijkbaar een langer verblijf in bed boven een tripje naar het winderige Volendam.

Na een korte tussenstop bij De Lucht rijden we tegen de klok van 13 uur onder begeleiding van enkele politiemotoren Volendam binnen. We hebben vandaag dan wel te maken met een verplichte buscombi, toch mogen we nog even ‘de stad in’. Ik hoef u niet uit te leggen dat mij de logica hiervan volledig ontgaat. Blijkbaar is het commercieel belang van enkele Volendamse horecazaken en winkels belangrijker dan de veiligheid. Of is men eigenlijk helemaal niet bang voor problemen met supporters? Hoe dan ook, dit is een krankzinnige beslissing van de lokale overheden.

Onder begeleiding van enkele stewards en agenten lopen de fans richting De Dijk en verspreiden zich daar over de diverse café’s en eetgelegenheden. Het eerste café waar een groep supporters iets wil gaan drinken, zit blijkbaar niet te wachten op voetbalfans. Nadat een paar Fortunezen binnen zijn, komt de eigenaar zenuwachtig aanrennen met een sleutelbos en sluit vervolgens doodleuk alle deuren. Café Centraal blijkt een stuk klantvriendelijker en circa veertig fans zoeken daar een droog plekje om een pilsje te kunnen drinken.

volendam1302
Ondanks de combi mochten we toch een café in

Ongeveer een uurtje later loop ik samen met Marc, Ivo en Shannon in de volle regen en wind richting het stadion. Het grootste deel van de meegereisde fans is daar inmiddels al aangekomen, terwijl de regen met steeds grotere bakken uit de lucht valt.

De wedstrijd begint over tien minuten, zo heb ik nog even mooi de tijd om me door Eric bij te laten praten over zijn onvergetelijke trip naar Glasgow, waar hij aanwezig mocht zijn bij de speciaal voor Fernando Ricksen georganiseerde avond in The Louden Tavern. Nadat ik zijn kritische noot over de verslagen van Fortuna Online ter harte heb genomen, is het tijd ons op de wedstrijd te concentreren.

Coach Wil Boessen ziet geen reden wijzigingen aan te brengen in het elftal dat vorige week terecht van FC Eindhoven won. Zo staat Kaya weer onder de lat, vormen Kis, Janssen, De Boer en Hendrickx de verdediging, bemannen Voorn, Zennaro en Khalouta het middenveld en moeten Amoah, Nepomuceno en N’Koyi voorin voor het gevaar zorgen. We beginnen met (harde) wind mee. Of dat zo gunstig is, moeten we nog maar afwachten.

Fortuna begint fel en zet Volendam op eigen helft onder druk. Gesteund door de fanatieke fans in het uitvak en de harde wind is het eigenlijk wachten totdat de bal een keer goed valt. Na een kwartier lijkt dat te gebeuren als Gevaro Nepomuceno diep wordt gestuurd. Zijn schot wordt geblokt, maar we blijven in balbezit. De bal komt namelijk voor de voeten van Aziz Khalouta die ook een schot op doel waagt. Volendam-verdediger Wattamaleo wordt hierbij aan zijn hand geraakt. Of het opzettelijk is of niet, voor scheidsrechter Gerritsen is het voldoende om Fortuna een strafschop toe te kennen. Patrick N’Koyi neemt plaats achter de bal en schiet de bal koelbloedig tegen de touwen. 0-1 en de meegereisde fans vieren feest.


N’Koyi is de gevierde man

Ondanks de prima start en de wind mee, slaagt Fortuna er niet in om het heft in handen te houden. Na een half uur spelen verliezen we langzaamaan de grip op de wedstrijd. De eerste en ook beste kans voor Volendam ontstaat voor Kuwas. Nadat twee schoten van andere oranjehemden worden geblokt, komt de bal bij de geheel vrijstaande Kuwas terecht. Voor een vrijwel leeg doel werkt hij de bal tot onze opluchting echter over.

Dik vijf minuten later is het weer Kuwas die een kans op de gelijkmaker krijgt. Zijn aanname is echter niet zuiver, waardoor Roel Janssen de kans krijgt de bal weg te werken. Het gevoel bij de fans in het uitvak is duidelijk: we moeten snel de 0-2 maken anders komen we nog in grote problemen. En drie minuten voor rust komt die kans er, en wat voor een!

Aan de rechterkant ontsnapt Gevaro aan zijn directe tegenstander en zoekt de volgende Volendamse verdediger op. In plaats van deze te passeren en met rechts op goal te schieten, kiest hij voor een schijnbeweging en duik naar het gras. Scheidsrechter Gerritsen trapt hier niet in en laat doorspelen. Fortuna zet echter goed druk en krijgt nog een kans om te schieten. Ook nadat dat schot geblokt is, krijgt Volendam de bal niet weggewerkt. Nu is het Franco Zennaro die de bal krijgt. Met een prachtige lichaamsbeweging zet hij zijn tegenstander op het verkeerde been. Alleen doelman Theo Timmermans kan de 0-2 nu nog in de weg staan. Helaas hoeft hij niet in actie te komen, want Zennaro’s schot vliegt meters over het doel de tribune in. Dit was dé kans op een ruimere voorsprong. Hopelijk breekt ons dat later in de wedstrijd niet op.

Tijdens de pauze krijg ik een broodje bal onder ogen dat volgens de dames in het caterpunt ‘echt lekker’ is. Na het broodje twee seconden bekeken te hebben, weet ik zeker dat ik voor vandaag genoegen neem met een zakje chips en op de terugweg mijn hongerige maag nog wel zal vullen. Ik wil de kerst graag nog halen en met dit broodje zou die kans een stukje kleiner worden.


Alleen geschikt voor magen van steen

Waar iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt al bang voor was, gebeurt in de tweede helft. Het team van oud Fortuna-coach Hans de Koning heeft nu de wind in de rug en zet Fortuna op alle plekken van het veld onder druk. Voetballend komen we er niet uit en als er wordt gekozen voor de lange bal naar voren, wordt deze door de wind afgeremd.

De tweede helft is nog geen kwartier oud als een diepe bal richting tweede paal waait. Ferhat Kaya komt uit, maar ziet dat de bal door de wind rare bewegingen maakt en niet terecht gaat komen waar hij verwacht. De bal vliegt voor de voeten van Kuwas die zonder twijfel met een volley de bal keihard achter Kaya knalt. De gevreesde 1-1 is een feit.

Volendam gaat nu op zoek naar de 2-1 en blijft Fortuna opjagen. Dat leidt in de 66e minuut tot een vrijwel identieke situatie als bij de 1-1. Een hoge bal waait richting tweede paal waar deze keer Jonathan Hendrickx staat opgesteld. In zijn rug staat Volendams’ topschutter Robert Mühren. Hendrickx springt om de bal weg te koppen, maar komt daarbij enkele centimeters tekort. Mühren neemt de bal op zijn borst aan en maakt aanstalten om Kaya onder vuur te nemen. Hierbij wordt hij lichtjes aangetikt door Hendrickx die de achtervolging heeft ingezet. Mühren gaat neer en Gerritsen fluit voor een strafschop en deelt een gele prent uit voor Jonathan. Mühren zelf schiet dit buitenkansje onberispelijk in de bovenhoek.

2-1 achter en Fortuna is de weg even helemaal kwijt. Vanaf de aftrap komt de bal bij Roel Janssen terecht. Die probeert de aanstormende Menzo uit te kappen, maar dat mislukt waardoor Menzo dertig seconden na de 2-1 op weg kan naar de 3-1. Gelukkig is Kaya attent en voorkomt een onoverbrugbare achterstand.


De regen heeft plaatsgemaakt voor een waterig zonnetje

Aan onze linkerzijde zijn inmiddels enkele bijdehante Noord-Hollanders bezig de Fortuna-fans te irriteren. Typerend voor Volendam draagt een van hen een muts met ‘AFCA’ erop. Een ritje naar Kerkrade was blijkbaar teveel gevraagd van zijn clubliefde. Als even later een Volendamse steward een aantal Fortuna-supporters uitdaagt, dreigt de vlam even in de pan te slaan. Het loopt echter af met een sisser. De man moet zichzelf maar eens afvragen of een dergelijke functie wel bij hem past.

 
De man rechts met capuchon: niet geschikt

In het restant van de wedstrijd probeert Fortuna nog wel, maar tot serieuze kansen komt het eigenlijk niet meer. De tegenwind, het felle en geconcentreerde spel van Volendam en de onzorgvuldigheid van Fortuna maken het tot een vrijwel onmogelijke klus om tot scoren te komen. Ook de drie wissels aan Fortuna-zijde (Zlatko Zejnilovic, Bob Vankan en Dion Watson) kunnen daar geen verandering meer in brengen. De wedstrijd wordt in de blessuretijd geïllustreerd door Janssen, Ramon Voorn en Khalouta. Tot drie keer toe krijgen we de kans op een goede voorzet en tot drie keer toe lukt dit niet. Zo vervliegt alle hoop op een late gelijkmaker en moeten we genoegen nemen met een 2-1 nederlaag.

Een deel van de fans in het uitvak heeft in eerste instantie geen behoefte aan het traditionele bedankje van de spelers, maar na enkele seconden galmt het ‘We love you Sittard’ alsnog door het matig gevulde Kras-stadion. Volgens de officiele opgave zaten er vanmiddag 3.256 toeschouwers in het stadion. Haal van dat aantal tweeduizend af en je komt aardig in de richting van het werkelijke bezoekersaantal. 


Ondanks de teleurstelling toch weer een wederzijds bedankje

Ondanks de nederlaag is de sfeer in de bus redelijk goed. Wellicht heeft dat te maken met de cd met harde housemuziek die inmiddels voor de vijfde keer door de bus galmt of misschien wel met de naderende feestdagen. Of simpelweg met het feit dat we na al die jaren niet meer heel erg ondersteboven raken van een nederlaag. Het doet er eigenlijk ook niet toe.

Op het moment dat we bij een Burger King stoppen om onze magen te vullen, sijpelt het nieuws door dat Wil Boessen heeft aangekondigd na dit seizoen Fortuna te zullen verlaten. Zelfs dit soort berichten kan ons tegenwoordig niet meer shockeren. We bedanken Wil bij deze voor zijn verrichte werk in Sittard, maar hopen tevens dat dit de laatste keer was dat hij Fortuna negatief in het nieuws brengt. Dat is namelijk iets dat we als club kunnen missen als kiespijn.

Tot slot de laatste beoordeling van 2013 voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Een winderige nederlaag levert 0 punten op.
Uitvak: 80 fans zijn goed voor 4 punten.
Stadion: Het stadion is niet te groot, redelijk dichtgebouwd en ligt in een woonwijk. Echt heel warm word ik er echter niet van: 6 punten.
Thuisfans: Tja, same shit, different season. 4 punten is eigenlijk nog aan de hoge kant. In Volendam hangt nu eenmaal geen voetbalsfeer.
Catering: Een dubieuze bal gehakt en gejuich van het personeel richting uitvak bij Sittardse tegentreffers: 4 punten.
Randvoorwaarden: Plexiglas is niet handig om vlaggen op te hangen, programmaboekjes gratis aanwezig, maar de steward met blauwe capuchon kost Volendam drie punten. In totaal 3 punten op dit onderdeel.

21 punten en daarmee voorlopig een gedeelde laatste plek met Jong FC Twente geven mijn gevoel prima weer.

Rond de klok van acht uur arriveren we in de stromende regen in Sittard en eindigt deze laatste match day van 2013. In januari gaan we weer vrolijk verder. Fijne feestdagen en tot dan!

R. van Laar