Na de verliespartij van vorige week, in eigen huis tegen Telstar, is het moraal binnen de supporterskringen van Fortuna tot op het nulpunt gedaald. Vrijwel niemand ziet nog licht aan het eind van de tunnel, maar de redactie van Fortuna Online kiest voor het principe van leven van week tot week. Vanavond begint die week voor ons met de uitwedstrijd tegen Helmond Sport.


26 November 2010

Fortuna wederom kansloos onderuit

Helmond Sport 5 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 7. Andrade 1-0; 52. Haemhouts 2-0; 72. Joppen 3-0; 80. Grabovac 3-1; 83. Caracciolo 3-2; 87. Andrade 4-2; 89. Van Leerdam 5-2.
Opstelling: Voss, Schroyen, Geenen (64. Jaspers), De Boer, Kotbani, Hofstede, Voorn, Pinheiro, Di Lallo (46. Garlisi), Grabovac, Caracciolo.
Toeschouwers: 2.898
Scheidsrechter: Gözübüyük
Geel (Fortuna): Jaspers, Voorn, Grabovac
Rood (Fortuna): –

Het fenomeen combi-reis steekt weer eens zijn kop op. Ditmaal betreft het een auto/bus combi naar het altijd gezellige Brabantse land. De grootste supporterssite van Nederland en meest unieke van haar soort in West Europa, geeft een negatief reisadvies uit aan haar leden en achterban. De combi, gekoppeld aan de uiterst magere resultaten vraagt volgens de webmasters van de betreffende site, om harde acties. Te beginnen met een boycot van dit ‘zinloos supportertje pesten’.

Ondanks dat Fortuna-Online zeker geen voorstander is van deze combi’s, aangezien we van mening zijn, dat iedereen vrijheid moet hebben in zijn manier van wedstrijdbezoek, wensen we de realiteit niet uit het oog te verliezen. Bij iedere club waarvan we zo’n regeling opgedrongen krijgen, zijn in het verleden wel eens incidenten geweest, die de lokale driehoek daar toe doen besluiten. Als oud-CFS’er is dat zeker geen aanval op onze plaatselijke re-enactment afdeling, maar een simpele constatering van de feiten.

Fortuna-Online trekt dan ook graag haar eigen plan, en dat is waar enigszins mogelijk, de club in persoon en vocaal te ondersteunen. Het predikaat makke lammetjes nemen we dan ook maar op de koop toe. De LB tak van FO predikt sinds het begin het non-opportunisme en daar brengt ook onze grote broer geen verandering in. Daarmee, is ook FO wel een beetje uniek binnen de supporterswereld van Fortuna. We zijn inmiddels de enige site, die de wedstrijdverslagen brengt vanuit het uitvak, in plaats vanuit een of ander duister stamcafé in de Sittardse binnenstad. Zo ziet men weer, men hoeft niet altijd de grootste te zijn om je te kunnen onderscheiden.

Aangekomen bij het supportershome, blijkt dat er nog 99 andere supporters het negatieve reisadvies naast zich hebben neergelegd. 102 man op een vrijdagavond in Helmond, dat is ruim twee keer zoveel als tijdens de voorgaande twee edities. Dit voor een club die wederom troosteloos onderaan staat in de Jupiler League, maakt onze away support ongetwijfeld tot de toonaangevende op dit niveau.

Nadat alle omwisselbiljetten zijn verzilverd, nemen we plaats aan boord van het makke lammetjes transport. Daar krijgt de Benjamin in ons reisgezelschap uitgelegd, dat Helmond ietsje verder rijden is dan ‘Toverland’, waarvan akte. Gelukkig kan ik me er nu persoonlijk van overtuigen, dat het knaapje inderdaad over een goede winterjas beschikt. Iets wat niet alleen handig is voor voetbalwedstrijden in de winter, maar ook een pré voor de bijzonder koude zondagmiddagen in de regio Parkstad. Deze constatering is de meest belangrijke op de korte heenreis, die zonder oponthoud verloopt.

Aangekomen in Helmond, zijn de spelers al bezig met hun warming up. Zonder de geel/rood door de KNVB en disciplinair, door zijn werkgever geschorste Soufiane Dadda, en de geel geschorste Philippe Liard. Alhoewel ook deze speler niet geheel vrijwillig op retraite is gestuurd naar zijn geboorteland. Allemaal gevolg van de wanprestatie en onnozelheid van beide heerschappen tijdens de thuiswedstrijd tegen Telstar.

Ook Danny Wintjens ontbreekt vandaag op appèl. De sluitpost is nog te geblesseerd om vandaag het doel te verdedigen. Volgens El Presidente, die voor de wedstrijd even met Wintjens sprak in het supportershome van Helmond Sport, verwacht Danny volgende week weer voldoende hersteld te zijn.
Zijn plaats onder de lat wordt ingenomen door Mark Voss, sportief gezien een enorme aderlating. De volledige opstelling van Fortuna luidt: Voss, Schroyen, De Boer, Geenen, Badre Kotbani, Hofstede, Di Lallo, Voorn, Caracciolo, Grabovac en Diogo.

Enkele weken geleden, werd op de door de SV Nao Veure georganiseerde informatieavond de vraag gesteld of de vele vroege tegendoelpunten terug te voeren waren op het te slap of net het overgeconcentreerd beginnen aan een wedstrijd. Een duidelijk antwoord kwam er die avond niet, en na amper 7 minuten blijkt dat men nog steeds zoekende is naar dat antwoord. De eerste de beste serieuze aanval van tegenstander Helmond Sport, wordt de Sittardse formatie al direct fataal.

Wederom heerst er chaos in de achterste linie van Fortuna en is het middenveld niet bestaande. Kordaat ingrijpen lijkt niet tot het vocabulaire van deze spelersgroep te behoren. Vrolijk combinerend steken de Helmonders het veld over. Di Lallo kijkt toe en ziet dat het goed is, Ramon Voorn raakt wel de man, maar mist de bal volledig. Vervolgens is het Yuri Schroyen die de Helmondse topscorer Hugo Andrade kinderlijk eenvoudig uit zijn rug laat weglopen, op een bekeken lobje van Guijo-Velasco. Andrade controleert de bal uitstekend op de borst en laat vervolgens Mark Voss kansloos, 0-1.

Ook na de 1-0 blijft Helmond de wedstrijd volledig controleren. Fortuna kan totaal geen vuist maken en loopt daardoor constant achter de feiten aan. Onnauwkeurigheid in de afwerking enerzijds en kordaat ingrijpen van Mark Voss anderzijds verkomen dat de Fortunezen al na 45 minuten speeltijd op een kansloze achterstand zijn gezet. Fortuna krijgt welgeteld een kleine kans, iets dat door de zwaar cynische away support wordt aangegrepen als aanzet voor enkele liederen waar het sarcasme, galgenhumor en zelfspot van afdruipt. Na ruim 45 minuten vind scheidsrechter van dienst, Gözübüyük het welletjes en verlost ons voor minstens 15 minuten uit de wekelijks terugkerende ellende.

De rust wordt zoals gewoonlijk aangegrepen om de plaatselijke vreetschuur aan een inspectie te onderwerpen. Echt slecht heeft de Helmondse catering het er nooit afgebracht in het verleden, dus direct gevaar voor de volksgezondheid is hier niet te vrezen. Na een snelle blik op het menu van vanavond, besluit ik te gaan voor een broodje kroket.

Tussen de bestelling en de daadwerkelijke levering van het product zitten een kleine vijf minuten. Reden hiervoor is echter uitsluitend positief te noemen. De kroket gaat namelijk vers het vet in, wat de smaak absoluut ten goede komt. Helaas is het broodje minder vers afgebakken, maar dat valt te verwachten als je als catering je hoop vestigt op Bakkerij Kamstra.

Bij de keuze van de aanwezige sauzen, lijkt het er sterk op, alsof men de Goodyear commissie probeert te paaien. Geen ordinaire tomatenketchup, maar Curry Ketchup van Hela nota bene. In de statuten van de Goodyear commissie staat overduidelijk aangegeven dat A-merken niet geaccepteerd worden, maar Hela Ketchup kan als een soort steekpenning worden aangemerkt.
Niets menselijks is de keuringsdienst van Fortuna Online immers vreemd. Net op tijd weet ik me te vermannen en denk terug aan de eerder toegewezen strafpunten voor Bakkerij Kamstra. Helaas geen Goodyearster voor de Helmondse catering.

Gelukkig resteert me niet veel tijd om na te denken over mijn beslissing en moet ik me weer gaan concentreren op de wedstrijd. Di Lallo is in de kleedkamer achtergebleven, ten faveure van Sebastiano Garlisi, kortweg Seba. Als iemand de wedstrijd kan doen kantelen, is het dit uit de jeugdopleiding van Genk weggeplukt briljantje wel. Hopelijk weten de medespelers de inbreng van Seba op waarde te schatten.

De hoop hierop, kan na zeven minuten alweer uit het raam worden gegooid. Wederom wordt een beginfase Fortuna fataal. Nu is het Badre Kotbani die zich wederom opzichtig laat afschepen. Robbie Haemhouts profiteert optimaal van het gestuntel in de geel/groene verdediging en speelt de bal door de benen van de ongelukkig uitziende Mark Voss, 2-0 en wedstrijd gespeeld.

Na deze tegentreffer gaan de kopjes bij Fortuna omlaag en speelt Helmond Sport in feite een gewonnen wedstrijd. Toch mist Fabio Caracciolio nog een uitgelezen kans om Fortuna totaal onverwacht terug in de wedstrijd te brengen. Oog in oog met Helmond keeper van Westerop faalt onze topscorer in de afwerking.
Enkele minuten later maken de gastheren een einde aan alle eventuele onzekerheid. Het halfslachtig wegwerken van een voorzet door Mark Voss, brengt de bal voor de voeten van Guus Joppen, die van dichtbij de bal onhoudbaar achter de stand in voor Wintjens knalt.

3-0, met nog 18 minuten te gaan, als Helmond gas geeft, kan dit nog wel eens een pijnlijke aangelegenheid gaan worden. Gelukkig doen de gastheren het tegenovergestelde en nemen ze de voet enigszins van het gaspedaal. Dit geeft Fortuna de kans om volledig terug in de wedstrijd te komen.
In de 80ste minuut is het eerst Zarko Grabovac, die na een soort van Fallrückzieher de paal raakt. In de rebound kopt de lange spits de bal alsnog achter van Westerop in de touwen. Drie minuten later is het Fabio Caracciolo die de bal enigszins gelukkig in zijn bezit krijgt en de 3-2 binnenfrommelt.

Gelukkig is de Sittardse aanhang zich er inmiddels van bewust, dat sprookjes in geel/groen al lang tot de fabeltjes behoren. De nachtmerrie daarentegen is schijnbaar never ending. Nauwelijks drie minuten later is het wederom Andrade, die met zijn tweede treffer van de avond, het krachtsverschil weer in cijfers uitdrukt, 4-2. De 5-2 van Ilja van Leerdam in de 89ste minuut is louter nog goed voor de statistieken.

Wedstrijdronde 15 en wederom werd de Sittardse trots probleemloos afgeschminkt door een tegenstander. De realiteit van heden ten dage, is dat Fortuna’s rol in het betaalde voetbal is vervallen tot die van puntenleverancier voor alles en iedereen die die maar kan gebruiken. Hopelijk weet men Fernando Ricksen deze week speelgerechtigd te krijgen, alhoewel het natuurlijk niet eerlijk is om al onze hoop te vestigen op een speler, die al twee jaar van zijn voetbalpensioen was aan het genieten.

Na de wedstrijd weigeren Badre Kotbani, Yoann de Boer en Bernard Hofstede overigens volledig terecht om de meegereisde aanhang te bedanken voor hun wanprestatie. Werd hoog tijd dat wij als supporters eens op ons nummer werden gezet, voor al die ellende waar we de spelers mee opzadelen.

De terugreis in de bus verloopt bijzonder melig. De meer dan gezonde galgenhumor en zelfspot brengt zelfs de meest depressieve medereiziger al snel weer tot inkeer. De term liever failliet dan satelliet en liever kreperen dan fuseren wordt maar weer eens van stal gehaald. We krijgen eigenlijk precies waar we om vroegen. Had iemand eigenlijk iets anders verwacht? Om met de woorden van Belga-Tax te spreken: “We roepen de ellende over onszelf af.” Het is als het ware onze lotsbestemming. Echter, lotsbestemming of niet, zodra het woord masturberen wordt gefuseerd met kreperen, is het misschien maar goed dat we de thuishaven hebben bereikt.

Op weg naar huis denk ik weer eens terug aan de oneliner van mede redactielid Ralf: “Alles is leuk aan Fortuna, behalve het voetbal.” Toch blijven we ook in deze moeilijke tijd erin geloven, de schouders eronder zetten, de club steunen, maar bovenal hopen op betere tijden.

Guido Erens

Nawoord: Door alle ellende op sportief gebied, zou men haast vergeten om stil te staan bij het fantastische werk dat achter de schermen is geleverd op financieel gebied. Deze week heeft Fortuna Sittard eindelijk de stap gemaakt naar Categorie 2 en staat men niet langer onder curatele van de KNVB. Ook wij realiseren ons terdege dat dat veel offers heeft gevergd. Niet op de minste plaats wat het sportieve gedeelte betreft. Toch heeft de redactie van Fortuna Online veel respect voor de prestatie van het dagelijks bestuur. Zonder licentie, hebben de prestaties op het veld immers totaal geen waarde.