Zoals gebruikelijk bij Fortuna de laatste jaren: spanning tot de laatste minuut. Ditmaal op het veld en niet voor de rechtbank. Dat alleen al is winst, maar die winst zou een schrale troost zijn geweest als het sportief niet gelukt was. Maar het lukte wel, Fortuna’s jeugdopleiding sleepte de club er maar weer eens doorheen. l’Histoire continue.


Ja, we hadden behoud in eigen hand, maar iedereen wist dat dat in de praktijk niet zo simpel zou zijn. Je kunt wel gaan roepen dat we Zwolle gaan verslaan in Zwolle, maar er was niets dat er op wees dat dat een geloofwaardig scenario was. En dat bleek het ook niet: 3-0 afgedroogd.  Nee, ons behoud zou gestalte moeten krijgen in Maastricht (en / of Velsen). Heel simpel.

En dan blijkt de Fortuna jeugdopleiding op een onverwacht moment van waarde. Tom Daemen en Brian Linssen lieten hun hart spreken in de media aan de vooravond van de slotronde in de competitie, maar daar bleef het niet bij. Die woorden werden omgezet in vier doelpunten. FC Oss uitgeteld; Fortuna veilig.

De gedachten gaan terug naar 17 december 1997. Het moment van Ruud Kool. Hoe slecht hij ook speelde voor- en nadien, de man kon niks meer fout doen. Dit is een ander geval. Niemand in Sittard-Geleen heeft problemen met Tom Daemen en Brian Linssen. Jongens die altijd hun best deden in het geel-groen en nadat de wegen om wat voor reden dan ook scheidden nooit negatief over Fortuna zijn geweest. Prima Fortunezen, maar 23 april 2010 gaan we in Sittard-Geleen niet snel vergeten. Alleen jammer dat Telstar verloor, anders was het nog dramatischer geweest. Hoe dan ook: l’histoire continue.

Riccardo Welters