Wedstrijddag 22. Nieuwe ronde, nieuwe teleurstellingen. Echt veel verrassing zit er niet echt meer in de altijd weer terugkerende seizoenscyclus van de Fortuna aanhangers. Na het gelijkspel tegen titelkandidaat FC Zwolle, in een wedstrijd die de Sittardse ploeg eigenlijk gewoon verdiend had te winnen, kijkt men in Sittard met redelijk veel vertrouwen uit naar de uitwedstrijd tegen Telstar. Echter, clubliefde maakt weer eens blind en Fortuna laat in Velsen geen moment de indruk achter, werkelijk in haar kansen te geloven. Een vooral in de tweede helft bijkans apathisch ogende Sittardse ploeg, maakt geen enkel moment de indruk in zijn kansen te geloven. Toch is het de meegereisde Fortuna aanhang die na affluiten van scheidrechter Van Sichem het hoogste woord voert.


11 Februari 2011

Fortuna steelt puntje in Velsen

SC Telstar 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 42. Walcott 1-0; 93. Voorn 1-1
Opstelling: Wintjens, Geenen, Ricksen, Liard, Shakison, De Boer, Voorn, Hofstede (38. Di Lallo), Ribeiro (66. Mossaoui), Grabovac (46. Caracciolo), John.
Toeschouwers: 1.642
Scheidsrechter: Van Sichem
Geel (Fortuna): Ricksen, Voorn, Grabovac
Rood (Fortuna): –

In de week voorafgaande aan deze wedstrijd, besluiten de stichting TOF en de officiële supportersvereniging SV Nao Veure, om gratis bussen te laten rijden, naar dit zo belangrijke treffen in de strijd om lijfsbehoud. Uiteindelijk krijgt men 148 aanmeldingen binnen. Waarlijk een mooi aantal, voor een club die al jarenlang strijdt om lijfsbehoud.

Tegelijkertijd ook best bevreemdend, dat het juist deze vrijdag wel lukt om 3 bussen vol te krijgen. Heeft dat te maken met het belang van deze wedstrijd, omdat het geen combi is, of omdat het een gratis aangeboden reis betreft? Hoe dan ook, iedereen heeft zijn sociale leven, school of carrière deze dag zo weten in te delen, dat om klokslag 4 uur afgereisd kan worden richting Randstad.

Door de gratis busactie van de betrokken partijen, wordt de vaste busgroep wel enigszins uit elkaar getrokken. Mark, Chris en Juul nemen het regelen van bus 2 voor hun rekening, terwijl de Golden Oldies Huub en Jo, bus 3 onder hun hoede zullen nemen. Gelukkig is er gezorgd voor waardige vervangers en krijgen we alle ins en outs te horen van het Valkenburgse nachtleven. De grote man achter Beckers Computers verkiest ondertussen om de tijd te doden, met het bekijken van natuurfilms voor 18+ op zijn mobiel.

Het Nederlandse wegennet lijkt vandaag speciaal voor ons filevrij te zijn gehouden. Met uitzondering van een kleine tussenstop, bereiken we zonder oponthoud Velsen. Aangezien mijn maag onmiskenbaar aangeeft te snakken naar wat brandstof, begeef ik me richting eetkraam.
Blijkbaar beleeft de catering in het Velsense uitvak hoogtijdagen. In een kraam die niet veel groter is dan de badkamer bij mij thuis, staan vier pubermeiden klaar om de toestroom van uitgehongerde voetbalfans het hoofd te bieden.


A-merken….

Als Fanta Frank, iets te eten tracht te bestellen, krijgt hij echter nul op het rekest. Rechtercounter is uitsluitend voor drinkwaren, graag aansluiten in de linkerrij voor al uw eetwaren. Navraag over het hoe en waarom van deze maatregel, maakt duidelijk dat eten en drinken door twee verschillende cateraars wordt verzorgd. Wat een toonbeeld van efficiency.

Het heeft er alle schijn van, dat de cateraar(s) van Telstar, de wedstrijdverslagen van Fortuna Online scherp in de gaten houden.

Waar we de club enkele jaren geleden een ster ontzegden vanwege de verkoop van A-merken, hing het jaar erna een poster op, met de tekst: “Een broodje Unox Rookworst wordt u aangeprezen door de Goodyear-commissie!“
Humoristisch? Dat zeker, maar ook inbreuk op onze goede naam, hoe goed bedoeld ook. Ook dit werd ter harte genomen, en vorig seizoen werd uitgepakt met gehaktballetjes in satésaus. Aangezien de klassenjustitie, de aanhangers van FC Den Bosch, werden enkele weken ervoor onthaald met complete rijsttafels, bleef een Goodyearster echter uit.

Benieuwd, naar wat men zich dit jaar heeft laten invallen, om de Goodyear-commissie te verleiden. Een blik op de menukaart, doet me het ergste vermoeden. Broodje bal €3.00, of broodje worst €3.00 zijn de keuzemogelijkheden.
Ik besluit te gaan voor het broodje bal, alhoewel dat meestal garant staat voor culinaire teleurstellingen. Helaas kunnen we ook vanavond weer niet spreken over de uitzondering die de regel bevestigt. Alhoewel het broodje ontegenzeggelijk van betere kwaliteit is, dan het broodje bal van bij pakweg Go Ahead Eagles, blijft het nuttigen van zo’n snack een kleffe aangelegenheid. Helaas Telstar, ook dit seizoen weer geen ster.


Beetje mistig in Velsen

Tijd om ons met de hoofdzaak van vanavond bezig te gaan houden. Fortuna begint ten opzichte van vorige week, ongewijzigd aan de wedstrijd tegen Telstar. Dat houdt in dat topscorer Fabio Caracciolo wederom op de bank begint. Ondanks het feit dat de Italo-Belg al weken met zijn vorm worstelt een vreemde beslissing. Caracciolo liet vorige week, tijdens zijn invalsbeurt, een uiterst hongerige en getergde indruk achter en blijft in potentie natuurlijk de beste spits die we ter beschikking hebben.

Hoe dan ook, Wim Dusseldorp, houdt voorlopig vast aan het concept met Zarko Grabovac als centrumspits. De volledige opstelling luidt als volgt: Wintjens, Geenen, Ricksen, Liard, Shakison, De Boer, Hofstede, Voorn, Grabovac, Ribeiro en Paddy John.

De eerste kans van de wedstrijd is voor Fortuna. Een voorzet van Zarko Grabovac, bereikt een volledig vrijstaande Paddy John. Helaas weet deze niet genoeg kracht en richting achter zijn kopbal te zetten, en weet Telstar keeper Varkevisser de bal uiteindelijk makkelijk te onderscheppen. Welbeschouwd had de teller van Paddy John na twee wedstrijden als op drie doelpunten kunnen, of misschien wel moeten staan.

Helaas is dit geen voorbode van wat er komen gaat. Daar waar de meegereisde aanhang, 203 man sterk, na de sterke vertoning tegen FC Zwolle, vol vertrouwen uitkeek naar de ontmoeting van de witte leeuwen, lijken de spelers minder vertrouwen in hun eigen kunnen te hebben. Van de onverzettelijkheid en vastberadenheid is niets meer te bespeuren en Telstar blijft verdedigend, kinderlijk eenvoudig overeind.
De enige andere kans van de Sittardse ploeg in de eerste helft, komt op naam van aanvoerder Yoann de Boer. Een afgemeten voorzet van Rick Geenen, bereikt de Fransman, die de bal oog in oog met Varkevisser echter niet weet te drukken.


Volgens Michael van Praag bestaan deze mensen niet

Ook Telstar laat er geen twijfel over bestaan, waarom het zo laag geklasseerd staat. Ondanks de schijnbaar volledige controle over de wedstrijd, wordt de Velsense ploeg nauwelijks echt gevaarlijk. Kleine kansjes zijn er voor Jacob Walcott en Wouter de Vogel, maar beiden missen de precisie om Danny Wintjens echt in de problemen te brengen.

Toch is het de thuisploeg die op voorsprong zal komen. Drie minuten voor rust, wordt een hoge bal door routinier Fernando Ricksen, met een Telstar speler in zijn rug, halfslachtig weggekopt. De bal komt voor de voeten van de van Reading gehuurde jeugdinternational Jacob Walcott. Het neefje van Arsenal speler en Engels international Theo Walcott, laat zich dat buitenkansje niet ontnemen en schuift de bal achter Danny Wintjens in het net, 1-0.

Wederom lijkt Fortuna het onheil over zichzelf af te roepen. Twee wedstrijden achtereen spelen vol bezieling, lijkt toch echt te veel gevraagd voor de huidige generatie voetballers. Grootste tegenvallers, zijn spelers waarvan je mag verwachten, dat ze de ploeg op sleeptouw nemen. Vooral Bernard Hofstede valt hierbij op in negatief opzicht. De speler die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in het betaalde voetbal, werd door velen gezien als de mogelijke X factor in de strijd om klassenbehoud. De van Volendam afkomstige speler, heeft die verwachtingen echter nog geen moment weten waar te maken. Na 38 minuten werd hij overigens wegens een blessure vervangen door Anthony Di Lallo.

De tweede helft is van Fortuna kant waar mogelijk nog beroerder dan de eerste. Telstar voert de druk nu op en tracht daarmee een vroege beslissing te forceren. Jacob Walcott laat zien dat snelheid in zijn familie blijkbaar erfelijk is. Gelukkig voor de Sittardse ploeg is doeltreffendheid een minder ontwikkeld gen in de familie Walcott.

Telstar weigert Fortuna de genadeslag toe te dienen, ondanks dat men de kansen ertoe wel degelijk krijgt. In het uitvak, is het inmiddels erg stil geworden. Iets wat de Telstar aanhangers op de nieuwe tribune aan onze linkerkant ook opvalt. “Wat zijn die boeren stil”, klinkt het sarrend richting de Fortuna aanhang.


Geweldige tribune natuurlijk

1-0 is echter een gevaarlijke stand, waarbij de stemming snel kan omslaan. Daar waar iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt, zich al verzoend heeft met een nederlaag, ‘ach niks aan de hand, Almere City staat al 5-1 achter’, krijgt Fortuna nog een inworp te nemen bij de achterlijn. De daaruit volgende voorzet van Anthony di Lallo wordt weggewerkt door een Telstar verdediger, maar komt voor de voeten van Randel Shakison. Zijn inzet bereikt Ramon Voorn, die ogenschijnlijk uit buitenspelpositie de bal achter Varkevisser deponeert.

Een vlagsignaal blijft echter achterwege en voor het uitvak is dat een sein om volledig uit haar dak te gaan. Wie kaatst kan de bal verwachten en nu is zijn het de thuissupporters die de volle laag krijgen. Volgens de away support van Fortuna, is het opeens verrassend stil bij het volk van Israël.

Enkele seconden later fluit Van Sichem voor het einde en verlaten we als een dief in de nacht Velsen, met een gestolen puntje in de tas.


Houdoe en Bedankt

Slecht spelen en toch punten pakken, is dat niet een kenmerk van een ware kampioen?

Guido Erens