Na een eenvoudige overwinning op Excelsior kan Fortuna ondanks de nederlaag in Volendam tevreden terugkijken op het paasweekend. We gaan met vier punten op FC Den Bosch het slot van de competitie in en hebben kwalificatie voor de play-offs daarmee in eigen hand, al is het resterende programma zwaar. Uitblinkers tegen Excelsior zijn Patrick N’Koyi met twee treffers en een assist en Ferhat Kaya, die bij een 2-1 stand een paar fantastische reddingen verricht.


1 april 2013

Fortuna wint tamelijk probleemloos van matig Excelsior

Fortuna Sittard 4 Excelsior 2
Doelpuntenmakers: 3. N’Koyi 1-0, 31. Rajcomar 2-0, 54. Van Buren 2-1, 67. N’Koyi 3-1, 77. Vorthoren 3-2, 87. Schroyen 4-2
Opstelling: Kaya; Turan (82. Hendrickx), Vets, Janssen, Sekkour; Voorn, Kruijsen; Çevik (73. Nepomuceno), N’Koyi (79. Schroyen), Rajcomar, Diaz.
Toeschouwers: 2.815
Scheidsrechter: Lindhout
Geel: –
Rood: –

Na reeks wedstrijden op ijskoude winteravonden is een aftrap om half drie ‘s-middags een welkome afwisseling. Al laat het weer ook deze eerste aprilmiddag te wensen over. De temperatuur is niet bepaald voorjaarsachtig, een gure wind doet de rest. De Siberische omstandigheden heeft de harde kern vak C-supporters doen besluiten het vatste kampement op de zoldering van de Oost-tribune op te breken en helemaal naar beneden te verplaatsen. Dat ontneemt ons weliswaar het uitstekende zicht op het niet te versmaden positiespel van onze jongens, maar we trekken wel vol profijt van het bleke voorjaarszonnetje dat vanmiddag boven Limburg hangt. Misschien kunnen we ons kamp hier in de toekomst vaker opslaan, want kennelijk overwegen bond en clubs om de vaste speeldag op vrijdagavond vaarwel te zeggen. Daarmee zouden prettiger alternatieven als zaterdagavond of zondagmiddag weer een optie worden. Wat mij betreft mag het.

Trainer Willy Boessen heeft na de kaartenregen en het kleedkamerincident in Volendam de nodige kopzorgen bij het bepalen van de opstelling. Jordie Briels en Aziz Khalouta zijn geschorst. Kevin Diaz is de logische vervanger van Briels op links. In plaats van Khaloua speelt Patrick N’Koyi, die voor het eerst samen met Prince Rajcomar in de basis start. Verder zijn er twee verrassingen. In de eerste plaats begint Joeri Schroyen op de bank. Of dat vanwege zijn zwakke verdedigende optreden in Volendam is of om andere redenen, weet ik verder niet. Zijn vervanger op linksback is Wallid Sekkour. En daarnaast staat Ferhat Kaya gewoon op doel. Zijn door hemzelf veroorzaakte kneuzing van zijn hand is kennelijk niet dusdanig ernstig, dat hij niet kan spelen.

Zoals wel vaker komt Fortuna energiek uit de startblokken. Een stuk energieker in ieder geval dan Excelsior, dat de wedstrijd in slow motion lijkt te beginnen. Na een paar minuten krijgen we een vrije trap mee na een overtreding aan onze linkerkant. Diaz legt de bal ergens bij de tweede paal. Daar krijgt Ramon Voorn een even overbodig als licht duwtje in de rug. Voorn gaat graag liggen, de scheidsrecher fluit voor strafschop. Patrick N’Koyi legt de bal klaar en schiet vervolgens feilloos binnen: 1-0.

Na dat cadeautje speelt Fortuna een tijdlang heel behoorlijk. We noteren een kans voor Rajcomar, die vanaf rechts naar binnen trekt, schiet, maar de keeper raakt. En we zien twee doelpogingen van Ramazan Çevik. Daarna wordt het wat minder. De tegenstand van Excelsior is echter dusdanig zwak, dat we zelf geen moment in de problemen komen. Aan de andere kant slaan we zelf na een half uur wel weer toe. N’Koyi loopt goed door na een diepe bal. In het strafschopgebied aangekomen, legt hij terug op Rajcomar. Diens schot is niet hard, maar gaat onder de keeper door en rolt vervolgens heel langzaam over de lijn: 2-0, we zitten op rozen.

Daarvan lijken ook de spelers overtuigd, want we gaan het wel heel rustig aan doen. Na rust is ons spel in balbezit is slordig en rommelig, terwijl we op het middenveld de nodige overtuiging in de duels missen. Excelsior profiteert al na tien minuten. Van Buren mag na een diepe bal ongehinderd het strafschopgebied in rennen en schiet langs Kaya in de verre hoek de Anschlusstor binnen. Die goal schudt onze spelers nog niet wakker. We blijven ruimte weggeven, Excelsior blijft kansen krijgen. Daarbij toont Kaya echter aan een meer dan uitstekende keeper te zijn. Eerst houdt hij ons in de wedstrijd door zich binnen een paar seconden tot driemaal toe voor de bal te storten, wanneer drie Excelsior-spelers op rij denken te kunnen binnen schieten (bij de laatste redding helpt Roel Janssen overigens ook nog een handje). Een paar minuten later ranselt hij met een prachtige reflex een kopbal uit de linkerhoek.

Kaya houdt ons dus in de wedstrijd. Aan de andere kant zijn we zelf ook een paar keer gevaarlijk geworden, onder meer via Diaz en Rajcomar. Het is echter N’Koyi die ons in veilige haven lijkt te brengen. Hij pikt een verloren bal in het strafschopgebied op en schiet die vanaf een meter of vijftien kansloos voor de keeper in de linkerbovenhoek. 67ste minuut, 3-1. Daarmee zou de zaak beslist moeten zijn, maar ook nu lijkt er weer wat nonchalance in ons spel te komen. Onze eigen aanvallen verzanden te vaak in het niets, terwijl we verdedigend toch te veel weggeven. Excelsior komt dus nogmaals terug in de wedstrijd, wanneer Vorthoren na een kopduel met Niels Vets de 3-2 binnenkopt.

Met nog vijftien minuten op de klok is de overwinning dus nog niet binnen. Tijd voor Boessen om maatregelen te nemen. Hij haalt N’Koyi naar de kant voor Joeri Schroyen. Die gaat op links spelen, Diaz verhuist naar het centrum. Eerder is Gevaro Nepomuceno al Çevik komen vervangen, later komt Jonathan Hendrickx nog voor de geblesseerde Turan. Die wissel pakt goed uit. Diaz brengt iets meer voetbal in het centrum. Hij staat mede aan de basis van de beslissende goal. Bij een goede contour legt Rajcomar de bal terug naar Diaz, die snel doorspeelt naar Schroyen. Schroyen verschijnt alleen voor de keeper en schiet beheerst zijn tweede goal in vier dagen binnen: 4-2.

Daarmee is de wedstrijd eindelijk echt beslist. In het vervolg worden beide ploegen niet meer gevaarlijk. Uiteindelijk winnen we relatief eenvoudig van een overigens zeer matig Excelsior. Dankzij die overwinning en de nederlaag van FC Den Bosch is kwalificatie voor de play-offs een flinke stap dichterbij gekomen. In de vier resterende wedstrijden zullen echter toch nog de nodige punten gehaald moeten worden, te beginnen aanstaande vrijdag thuis tegen de Graafschap.