In een matige wedstrijd heeft Fortuna aan een paar opvliegingen van Jeffrey Vlug genoeg om de winst te pakken. Tegenstander Jong PSV doet weliswaar niet voor ons onder, krijgt ook een paar behoorlijke kansen, maar kan uiteindelijk niet echt een vuist maken. Dankzij de overwinning en dankzij de nederlagen van een aantal directe concurrenten zijn de play-offs opeens weer een stuk dichterbij. Al mogen we ons langzamerhand wel afvragen of plaatsing voor de eerste ronde daarvan nog wel als een succes gekwalificeerd mag worden.

28 maart 2014

Matig Fortuna wint en doet goede zaken

Fortuna Sittard 2 Jong PSV 1

Doelpuntenmakers: 2. Schalk 0-1, 5. Vlug 1-1, 23. Voorn 2-1.
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, Janssen, Kis (77. Zennaro); Voorn, De Boer, Vlug; Briels, N’Koyi (29. Nepomuceno), Khalouta (83. Bhar).
Toeschouwers: 2.476.
Scheidsrechter: Blank.
Geel: Janssen.
Rood: –

Na de pijnlijke nederlaag tegen Jong Ajax staat een week later weer een confrontatie met een elftal toppers in wording op het programma. Vanavond is Jong PSV op bezoek. Uit de toeschouwersaantallen mogen we concluderen dat de aantrekkingskracht van de naam PSV op de voetballiefhebbers in de Westelijke Mijnstreek aanzienlijk lager is dan die van Ajax en het niveau van FC Twente nadert. De tribunes zijn in vergelijking met een week geleden maar half zo vol. Positief nieuws valt wel te melden wat betreft de away support. Waar het uitvak bij de wedstrijden van Jong FC Twente en Jong Ajax volledig leeg bleef, kunnen we vanavond in ieder geval de aanwezigheid van een rood-witte vlag optekenen. Dat is toch al wat. Wie die vlag heeft opgehangen, is overigens een raadsel, want supporters zien we verder niet in het uitvak.

Jong PSV is in tegenstelling tot Jong Ajax met een elftal vrijwel zonder ervaring op het hoogste niveau naar Sittard afgereisd. Enige ervaren kracht is Alex Schalk, die enige jaren bij NAC in de spits heeft gestaan en bij Jong PSV de rol vervult die Harrie Gommans blijkens een interview met de krant bij Bayern München 2 had kunnen vervullen, maar beneden zijn niveau achtte. De Brabanders komen vanavond desondanks niet minder voor de dag dan de Amsterdammers. Sterker nog, de wedstrijd is nog amper begonnen en het denigrerend bedoelde liedje over PSV vanuit de nok van Vak C is nog niet volledig tot een einde gebracht, of het staat al 0-1. Op onze linkerflank wordt Kevin Kis, vanavond weer in genade aangenomen, door zijn medespelers aan zijn lot overgelaten en gemakkelijk uitgespeeld na een combinatie van twee PSV’ers. Daarna ziet Schalk veel eerder dan onze centrumverdedigers welke ruimte er in ons strafschopgebied ligt. Hij pikt de bal op en kan vrij inschieten. Ferhat Kaya is kansloos: 0-1.

Zo’n vroege achterstand dankzij nogal slap verdedigen is natuurlijk niet bepaald de start waarop we gehoopt hadden. Geen wonder dus dat er enig gefluit van de tribunes klinkt. Maar Fortuna herstelt zich daarna wel goed en gaat meteen op zoek naar revanche. Het recept is eenvoudig: alle ballen op Patrick N’Koyi. Die krijgt vervolgens een licht duwtje in de rug en wint daarmee een vrije trap. Zo gaat het ook na vijf minuten spelen, waarbij de overtreding deze keer op de rand van het strafschopgebied begaan wordt. Jeffrey Vlug staat achter de bal. Ter rechterzijde van de muur lonken twee ongedekte doelwitten. Het eerste is het volkomen lege uitvak, het tweede is de eveneens volkomen lege rechterhoek van het doel. Een ferme knal in het uitvak zou natuurlijk spectaculairder zijn geweest, maar Vlug kiest voor het andere doelwit: de bal eindigt na een fraaie krol tegen de touwen, 1-1 dus.

Na die snelle gelijkmaker neemt Fortuna het initiatief over. Dat leidt tot een paar aardige aanvallen, maar niet meteen tot grote kansen. Halverwege de eerste helft is het echter wel raak. Vlug speelt N’Koyi in de diepte aan. Die ziet de weg naar het doel versperd en moet even inhouden. Hij laat vervolgens met een knap steekpassje naar de diepgaande Vlug twee verdedigers kansloos. Vlug neemt de bal op rechts aan en ziet in het strafschopgebied twee mensen inkomen. De eerste is Aziz Khalouta, die twee verdedigers met zich meeneemt. De tweede is Ramon Voorn, die bij de tweede paal helemaal vrij staat. Voorn kan de bal na een perfecte voorzet van Vlug gemakkelijk binnenkoppen: 2-1 na een fraaie aanval.

Zes minuten later moet Patrick N’Koyi geblesseerd het veld verlaten. En daarmee verdwijnt meteen de angel uit het aanvalsspel van Fortuna. Khalouta neemt de plaats van N’Koyi in de spits over, maar is veel minder goed aanspeelbaar. En Gevaro Nepomuceno, na een paar matige optredens vanavond bankzitter, doet als invaller ook niet erg van zich spreken. Gevolg is dat PSV langzamerhand weer beter in de wedstrijd komt. Sterker nog, we komen de laatste vijf minuten voor rust nog een paar keer goed weg. Na slecht uitverdedigen bij een corner gaat een kopbal maar net naast de paal en Kaya moet twee keer redding brengen bij schoten in de zestien.

Na rust wachten we vergeefs op verbetering. Het spel van Fortuna is rommelig en lijkt zonder N’Koyi in de spits ieder doel te missen. Eigenlijk creëren we de hele tweede helft maar één kans. Fatih Turan moet op rechts het duel aangaan bij een hoge bal. Hij besluit tot een bodycheck. Waar de scheidsrechter tot nu toe voor werkelijk ieder duwtje heeft gefloten, laat hij nu gewoon doorspelen. Turan pikt de bal op en geeft een goede voorzet op de inglijdende Vlug. Die verlengt de bal. De keeper is gepasseerd, maar de bal rolt net langs de verkeerde kant van de paal.

En dat was het dan voor de tweede helft. Gelukkig komt Jong PSV ook een stuk minder voor de dag dan voor rust. De Eindhovenaren krijgen nog wel paar kansen, maar echt dichtbij een treffer komen ze niet. Met Franco Zennaro, klaarblijkelijk in de belangstelling van clubs uit Europese topcompetities, maar bij ons slechts bankzitter, en de weergaloze Tarik Bhar voor Kis en Khalouta blijven we ook de laatste tien minuten zonder al te veel problemen overeind. Er gebeurt namelijk niets meer op het veld. Vijf minuten voor tijd verschijnt de mededeling ‘Er zijn vanavond 2.476 toeschouwers aanwezig’ op de lichtkrant. Er had net zo goed ‘Er zijn vanavond 2.476 toeschouwers in slaap gevallen’ kunnen staan, want zo erg was het. Maar goed, de punten zijn binnen, we zijn volop in de race voor de play-offs, dus we moeten tevreden zijn.