Op een regenachtige en winderige decemberavond zijn 1278 mensen (officiële opgave) getuige van het debuut van Ben van Dael als trainer van Fortuna. De meeste toeschouwers zullen er geen spijt van hebben dat ze de gang naar het stadion hebben gemaakt. Na een hele reeks treurige thuiswedstrijden speelt Fortuna vanavond namelijk wel met inzet en inspiratie en, misschien nog wel belangrijker, met enige organisatie in het veld. Dat het uiteindelijk onvoldoende is voor de overwinning, is voldoende bewijs dat we nog lang niet zijn waar we moeten zijn. Maar het is al een hele vooruitgang dat er nu iemand trainer is, die wel bereid is zijn taak serieus te nemen.

11 december 2015

Van Dael debuteert met gelijkspel tegen Emmen

Fortuna Sittard 2 FC Emmen 2

Doelpuntenmakers: 4. Lekesiz 1-0, 33. Kolder 1-1, 60. Mert 2-1, 88, Siekman 2-2.
Opstelling: Kaya; Dengering, Mares, De Regt, Schroyen; Saddiki, Briels, Ospitalieri (59. Vankan), Mert; Hutten, Lekesiz (80. Moro).
Toeschouwers: 1.278.
Scheidsrechter: .Mulder.:
Geel (Fortuna): Ospitalieri.

Na een zoektocht die zoals bij Fortuna zoals te doen gebruikelijk lachwekkende vomen begon aan te nemen, was er afgelopen weekend dan eindelijk witte rook. Fortuna had een gek gevonden die bereid was het hoofdtrainerschap van de club op zich te nemen! Niet Henk Duut, niet Edwin Hermans, niet Franciszek Smuda, niet André Boessen, maar Ben van Dael is degene die in de voetsporen van Peter van Vossen moet gaan treden. Of, beter gezegd, zo snel mogelijk alle door Van Vossen nagelaten sporen moet zien te wissen. Want in een gespreid bedje komt onze nieuwe trainer niet terecht. Een slap trainingsregime en gebrekkige discipline hebben niet alleen hun weerslag gehad op de resultaten, maar ook op de sfeer in de ploeg. Aan Van Dael de taak de spelers zo snel mogelijk op het juiste spoor te brengen, zowel in sportief als mentaal opzicht. Aan motivatie ontbreekt het bij Van Dael zelf alvast niet. Hij heeft de zekerheid van een vaste baan bij VVV ingeruild voor een contract van een half seizoen bij Fortuna en zal genoeg moeten hebben aan dat halve seizoen om zich te bewijzen.

Voor zijn debuutwedstrijd krijgt Van Dael in ieder geval al wat puzzeltjes op te lossen om tot een opstelling te komen. Op Raymond Fafiani en Tim Janssen zullen we verder maar niet meer hopen en ook Jordy ter Borgh schijnt de laatste tijd wat moeite te hebben om de weg naar de club te vinden. Maar ook de vaste waarden Roel Janssen (geschorst) en Youri Loen (geblesseerd) ontbreken vandaag. Van Dael lost de puzzle op door Jordie Briels (terug van een schorsing) en Marco Ospitalieri centraal op het middenveld en Luc Mares centraal naast Ferry de Regt te posteren. Verder geen verrassingen in de opstelling.

Verrassend is wel de start van Fortuna. Fortuna opent sterk, speelt vanaf het begin op de helft van de tegenstander en gaat ook nog eens op zoek naar het doel van de tegenstander. En het houdt vandaag niet op na twee minuten! We zijn al bijna drie minuten bezig, wanneer Lars Hutten de bal op de rechtervleugel ontvangt. Hij geeft een strakke voorzet in het strafschopgebied. Zijn compagnon in de aanval Gökhan Lekesiz komt ingegleden en weet de bal enigszins onorthodox over de doellijn te werken: 4e minuut, 1-0.

Lekesiz glijdt de 1-0 binnen

Die droomstart geeft Fortuna een tijdlang vleugels. In de zesde minuut soleert Muhammed Mert van links het strafschopgebied in. Zijn schot gaart voorlangs, maar blijkt een prima voorzet voor Hutten. Diens schot wordt echter gekeerd door de doelman. Fortuna blijft in deze fase druk zetten en er blijven kansen komen. Luc Mares, op zijn eigenlijke plek als centurmverdediger vandaag prima op dreef, geeft een mooie diepe bal op Dries Saddiki. Die heeft een goeie voorzet op Hutten, die echter naast schiet. Op het kwartier probeert Hutten het voor de derde keer, Deze keer met een lob vanaf de rand van de zestien. De keeper kan de bal echter over de lat tikken.

Hutten heeft er vanavond zin in

Hierna komt er langzamerhand meer evenwicht in de wedstrijd. Emmen krijgt meer balbezit, zonder daar echter gevaarlijk uit te worden. Maar zoals zo vaak, schieten we de tegenstander ook vanavond te hulp. Na een voorzet vanaf onze linkerflank, probeert Dennis Dengering de bal door het centrum weg te koppen. De bal eindigt recht voor de voeten van Kolder, die kansloos voor Ferhat Kaya binnenschiet: 33ste minut, 1-1.

Een onnodige tegentreffer, zeker omdat onze verdediging vanavond verder heel behoorlijk speelt en niet veel kansen weggeeft. Verder gebeurt er de eerste helft niets noemenswaardigs meer. Emmen heeft iets meer balbezit, maar weet daar weinig gevaar uit te stichten. Fortuna raakt niet in de war door de tegengoal, maar kan na de sterke openingsfase zelf ook geen echte kansen meer creëren. We gaan dus rusten met 1-1.

In de tweede helft weet Fortuna het doel van Emmen weer wat vaker te vinden. De eerste keer na een minuut of vijf, wanneer Lekesiz uit een voorzet van Saddiki op doel kopt. De kopbal is echter niet krachtig genoeg om het de doelman echt lastig te maken. Hetzelfde geldt voor pogingen van Hutten en opniew Lekesiz. Na een minuut of tijd probeert Mert het met een schot uit de tweede lijn. Dat is al een stuk venijniger. De keeper kan de bal keren, maar niet klemmen. De rebound levert echter geen gevaar op.

Het is duidelijk dat er kansen liggen tegen deze achterhoede, maar de vraag is of Fortuna voldoende vernuft bezit om te profiteren van de ruimte die Emmen weggeeft. Die vraag kunnen we na een kwartier in de tweede helft met ‘ja’ beantwoorden. Lekesiz krijgt de bal op links aan de zijlijn. Hij zet aan voor een actie waarmee hij zijn tegenstander passeert. Het strafschopgebied ligt open voor hem. Hij soleert richting achterlijn, houdt even in en legt de bal dan precies voor de voeten van de inlopende Mert. Die heeft de bal voor het intikken: 60ste minuut, 2-1.

Mert scoort na een fraaie actie van Lekesiz

Een fraai uitgespeelde aanval met een hoofdrol voor Lekesiz. De Duitse Turk speelt vanavond voor het eerst sinds tijden weer met het vertrouwen waarmee hij aan het seizoen begon. Dat betekent overigens niet dat alles wat hij aanraakt in goud verandert. Net als aan het begin van het seizoen wisselt hij sterke momenten af met onbegrijpelijke acties. Bijvoorbeeld een minuut of twintig voor tijd, wanneer hij bij een counter de bal ter hoogte van de middenlijn ontvangt. Een simpele breedtepass over de grond volstaat om Mert ongehinderd richting goal te sturen. De bal van Lekesiz gaat echter de lucht in en eindigt uiteindelijk in de dugout van Emmen.

Het is het meest opvallende voorbeeld uit een kleine reeks, waarin Fortuna nalaat de counter goed uit te spelen. De laatste twintig minuten laten we ons bovendien steeds verder terugzakken. Het inbrengen van Bob Vankan voor de matige Ospitalieri verandert daar verder weinig aan. En de wissel van Soufian Moro voor de moegestreden Lekesiz sorteert al helemaal geen effect. Moro maakt in de voorhoede niet direct een wakkere indruk en verliest het merendeel van de duels.

Moro gaat er even bij liggen

Op een schot voorlangs na een voorzet vanaf onze rechterflank na weet Emmen geen uitgespeelde kansen te creëren. Maar met de nodige kopkracht in het elftal zijn hoekschoppen en vrije trappen natuurlijk ook een bron van gevaar. En daarvan krijgt Emmen er de nodige. Uit één daarvan, een corner hoewel de grensrechter eerst voor doeltrap heeft gevlagd, kopt Siekman uiteindelijk de gelijkmaker binnen: 88ste minuut, 2-2.

Die late tegentreffer is zuur en gezien de kansenverhouding ook niet terecht. Nog geen minuut na de gelijkmaker dreigt de avond helemaal op een debacle uit te lopen. De organisatie achterin is voor de eerste keer vanavond volstrekt niet op orde. Een Emmen-speler mag ver oprukken en vervolgens een steekpass geven op een medespeler. Die schiet gelukkig naast. Zo blijft het dus 2-2. Wellicht was een overwinning verdiend geweest, maar het risico op een gelijkmaker is altijd aanwezig wanneer je de laatste tien minuten je strafschopgebied nauwelijks meer weet te verlaten.

Briels neemt ook deze hindernis

Maar ook met dit resultaat kunnen we tevreden terugkijken op het debuut van Ben van Dael. De nieuwe trainer is er de eerste week in ieder geval in geslaagd het zelfvertrouwen van de spelers war op te vijzelen en te zorgen voor een betere organisatie en heldere veldbezetting. Laten we hopen dat die lijn in de rest van het seizoen, en ook in wedstrijden waarin het scoreverloop wat meer tegenzit, doorgetrokken wordt.