Om de middenmoot in zicht te houden, kent Fortuna vanavond in de Trendwork Arena maar één opdracht: winnen van FC Dordrecht. Dat is geen vanzelfsprekendheid: de laatste thuisoverwinning op Dordrecht dateert uit 1993 en de laatste overwinning in dit seizoen is ook al weer meer dan twee maanden geleden. Fortuna gaat echter goed om met de druk en wint uiteindelijk vrij eenvoudig met 2-0.


25 november 2011

Punten blijven in de Trendwork Arena!

Fortuna Sittard 2 FC Dordrecht 0
Doelpuntenmakers: 35. Stolte 1-0, 50. Geenen 2-0
Opstelling: Wintjens; Geenen, De Boer, Dreesen, Schroyen; Voorn (63. Šećerović), Scheelen, Ricksen; Diaz, Gommans (86. Wagemakers), Stolte.
Toeschouwers: 3.675
Scheidsrechter: Otto
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

We zitten een minuut of tien naar een niet direct hoogstaande, maar redelijk onderhoudende wedstrijd te kijken, wanneer zich plotseling een paar stewards melden op Vak C. Zij zijn daar om een spandoek te verwijderen. De supporters die verhaal gaan halen, krijgen te horen dat de Trendwork Uitzendgroep geëist heeft dat het spandoek, dat over een reclame-uiting van deze firma hangt, onmiddellijk verwijderd wordt. Anders dreigt even onmiddellijke stopzetting van de sponsoring. Om schade voor de club te voorkomen, haalt Waldorf het spandoek dus maar weg. De supporters op Vak C beseffen daarnaast dat zij diep in het krijt staan bij de Trendwork Uitzendgroep, wiens reclame-uiting altijd onzichtbaar is geweest door dit spandoek, dat al jarenlang bij iedere thuiswedstrijd opgehangen wordt. Bij wijze van genoegdoening, plaatsen wij daarom bij dit verslag een foto van deze fraaie reclame-uiting en zullen wij in dit verslag zo vaak als mogelijk sluikreclame maken voor de Trendwork Uitzendgroep. Want het laatste wat wij willen, is de Trendwork Uitzendgroep bruskeren. Het is immers alleen aan de Trendwork Uitzendgroep en aan niemand anders dan de Trendwork Uitzendgroep te danken, dat ons stadion niet meer het Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard heet, maar de Trendwork Arena. Zo genoemd naar de Trendwork Uitzendgroep.

Verder met de wedstrijd. Wim Dusseldorp moet het vanavond stellen zonder Randel Shakison en Danny Hoesen. Hun vervangers zijn Joeri Schroyen en Ramon Voorn. Voorn gaat op het middenveld spelen, Diaz verhuist naar de rechterflank en Stolte speelt als linksbuiten. Verder keert Fernando Ricksen terug van een schorsing. Hij speelt vanavond op het middenveld, aanvoerder De Boer zakt een linie terug. Dusseldorp heeft vantevoren aangekondigd dat Fortuna Dordrecht vroeg onder druk moet zetten en dat is precies wat de ploeg probeert te doen. Fortuna start fel, maar ook Dordrecht bijt goed van zich af. De verdediging van Dordrecht oogt onder druk niet erg stabiel. Met name keeper Doedee wil de bal nog wel eens blind richting tribunes van de Trendwork Arena wegtrappen, wanneer hij opgejaagd wordt.

Grote kansen ontstaan er in de openingsfase echter niet. Harrie Gommans probeert het een keer van afstand en komt een keer te laat wanneer Scheelen vanaf de achterlijn voorzet. Aan de andere kant weet Wintjens ternauwernood redding te brengen, wanneer Dreesen de bal gevaarlijk naar de korte hoek van zijn eigen doel speelt. Na een kwartier spelen wordt de wedstrijd steeds rommeliger. Het spel speelt zich grotendeels op het middenveld af, beide ploegen slagen er nauwelijks in een goede aanval op te zetten. En zo gaat het lange tijd door. De openingstreffer van Fortuna valt dan ook uit het niets. Voorn onderschept de bal op de middenlinie en weet Scheelen te bereiken. Die ziet dat de rechterflank van Dordrecht helemaal bloot ligt en stuurt Stolte de diepte in. Stolte staat in het strafschopgebied oog in oog met de doelman en schuift kalm binnen. Het staat 1-0 in de Trendwork Arena.

Stolte zorgt ook in het restant van de eerste helft nog een paar keer voor gevaar. De grootste kans krijgt hij opnieuw dankzij Scheelen. Die krijgt in het strafschopgebied de bal toegespeeld van Diaz en zet daarna met een simpele breedtepass Stolte vrij. Diens schot gaat echter naast. Scheelen is ook betrokken bij een combinatie met Gommans, die eveneens naast schiet. Na de voorsprong zien we af en toe vlagen terug van het aantrekkelijke voetbal waarmee Fortuna in de openingswedstrijden van het seizoen indruk maakte. Het gaat weliswaar allemaal niet van een leien dakje, maar we zien iets dat op herstel lijkt. Al komen we goed weg, wanneer Dordrecht de bal na een hoekschop rakelings naast kopt. De spelers kunnen echter met een verdiende op voorsprong op zak gaan genieten van de thee in de Trendwork Arena.

Na rust brengt FC Dordrecht Cecilio Lopes het veld van de Trendwork Arena in. Nu is Lopes weliswaar een erkende goalgetter, maar onze schrik heet niet Ceciolo Lopes, maar Moussa Kalisse. En die is afgelopen zomer van Dordrecht naar Târgu Mureş verhuisd. Gelukkig, want dat scheelt al gauw anderhalf tegendoelpunt. Dordrecht wil Fortuna na rust vastzetten en gaat daarom offensief van start. Fortuna weet al snel van de ruimte te profiteren, die daardoor ontstaat. Diaz stuurt op rechts Gommans in de diepte. Die wacht totdat Scheelen en Stolte in het strafschopgebied zijn verschenen en komt dan met een scherpe voorzet richting tweede paal. Een Dordtse verdediger kan echter redding brengen voordat Stolte bij de bal kan komen.

De hoekschop die volgt, is voor Scheelen. Onze spelmaker legt de bal feilloos op het hoofd van Geenen, die van dichtbij en ongehinderd raak kopt: 2-0. Daarmee is de wedstrijd beslist. Dordrecht krijgt in het vervolg twee behoorlijke kansen, maar de ene keer staat Wintjens paraat en de andere keer gaat de bal naast. Verder blijft onze verdediging, waar Dreesen ondanks enige nonchalance speelt als een rots in de branding, behoorlijk overeind. De grootste problemen ontstaan op het middenveld, waar Šećerović, die Voorn is komen vervangen, duidelijk moeite heeft met het uitvoeren van zijn verdedigende taken. Gelukkig weet Dordrecht daar weinig van te profiteren.

Aan de andere kant krijgt Fortuna op de counter nog een paar kansen. Stolte breekt twee keer goed door. De ene keer had hij de bal beter op Diaz kunnen afleggen, de andere keer gaat zijn schot voorlangs. De grootste kans krijgt Gommans een paar minuten voor tijd na geklungel in de Dordtse verdediging. Keeper Doedee speelt linksback Amevor aan. Die wordt opgejaagd door Gommans en speelt te kort terug. Gommans onderschept de bal, passeert de doelman, maar schiet daarna te zacht en niet zuiver genoeg in. Amevor kan zijn fout op de lijn herstellen. Het is de laatste actie van Gommans, die moegestreden plaatsmaakt voor Wagemakers. Met diens routine op het middenveld valt er voor Dordt in de Trendwork Arena helemaal niets meer te halen.

De punten blijven dus in de Trendwork Arena. Daarmee krijgt Fortuna de middenmoot weer in zicht. Om echt aansluiting te vinden, moeten in de resterende drie wedstrijden voor de winterstop nog vijf of zes punten gehaald worden. Dat lijkt gezien het programma een zware opgave en dat vraagt in ieder geval om een behoorlijk resultaat in Veendam. Met een nagenoeg fitte selectie mogen we echter ook buitenshuis wel eens wat meer verwachten dan Fortuna tot nu toe gepresteerd heeft.