In een geschiedenis die de laatste tien jaar bol staat van amateurisme op en naast het veld, is Fortuna er gisterenavond toch nog in geslaagd een nieuw hoogtepunt bij te schrijven. Terwijl de spelers van Eindhoven schijnbaar moeiteloos hun weg vinden op het licht bevroren, dus harde en gladde veld, glijden zes Fortunezen alle kanten uit. Zelfs de keuze van het juiste schoeisel is kennelijk een te moeilijke opgave voor veel van onze spelers. Het leidt tot een verdiende 2-3 nederlaag in een wedstrijd die perspectief op een beter resultaat had kunnen bieden.


28 Januari 2011

Gepruts bereikt nieuw dieptepunt

Fortuna Sittard 2 FC Eindhoven 3
Doelpuntenmakers: 14. Van Kruijssen 0-1; 16. Van Son 0-2; 44. Grabovac 1-2; 48. Van Boekel 1-3; 57. Riyani 2-3
Opstelling: Wintjens, Geenen, Ricksen, Thesker (46. Hofstede), Shakison, Voorn, De Boer, Grabovac, Ojamaa (56. Riyani), Caracciolo, Garlisi (46. Di Lallo)
Toeschouwers: 2.600
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): Shakison
Rood (Fortuna): –

Na de moeizame, maar bitter noodzakelijke overwinning op Almere City FC wacht Fortuna vier dagen later alweer een thuiswedstrijd. FC Eindhoven komt op bezoek. De blauw-witten staan verrassend op de vijfde plaats, maar zo langzamerhand wordt het tijd om ook tegen clubs uit de hogere regionen van de ranglijst punten te gaan halen.

Omdat Dusseldorp over een nagenoeg complete selectie beschikt (van de basisspelers ontbreekt alleen de geschorste Liard, terwijl jongelingen Kotbani, Gulpen en Diogo om verschillende redenen afwezig zijn), is er eigenlijk geen enkele reden te bedenken waarom we daarmee niet tegen FC Eindhoven zouden kunnen beginnen.

In vergelijking met afgelopen maandag wijzigt Dusseldorp het elftal op één plaats: Stefan Thesker begint in de basis, Bernard Hofstede verhuist naar de bank.
Die wijziging pakt niet echt goed uit. Stefan Thesker behoort namelijk tot de zes Fortunezen die op het gladde veld totaal niet uit de voeten kunnen. Tegen de tijd dat Thesker een halve slag gedraaid is, heeft zijn tegenstander al twintig meter voorsprong. Omdat linksback Randel Shakison niet eens aan draaien toekomt (hij ligt al op de grond voordat hij aan zijn pirouette begint), krijgt FC Eindhoven op hun rechtervleugel meer ruimte dan strikt genomen verantwoord is.

Behalve Shakison en Thesker kunnen ook Garlisi, Voorn, Grabovac en Ojamaa op dit veld niet uit de voeten. Dat zijn zes spelers. Voeg daar de volstrekt afwezige Fabio Caracciolo (die het nodig vindt om uitgerekend in een diepe vormcrisis een kritisch interview aan Voetbal International te geven) aan toe, en we houden eigenlijk nog maar vier spelers over die het in de eerste helft moeten opnemen tegen Eindhoven. Ricksen, Geenen, De Boer en Wintjens zijn in ieder geval zo slim geweest de juiste schoenen aan te trekken en verdienen daarom bijzondere vermelding in dit verslag.

Het gebrek aan goed schoeisel was wellicht nog overkomelijk geweest, wanneer de spelers tenminste nog in staat zouden zijn elkaar een bal in de voeten te spelen. Maar die elementaire voetbalkunst is al sinds jaar en dag te hoog gegrepen voor Fortuna. Ballen eindigen steevast een meter voor of achter de man en op dit veld betekent dat automatisch balverlies.
De spelers van Eindhoven weten elkaar wel te vinden en glijden bovendien veel minder vaak uit. Dat verschil geeft vanavond de doorslag.

Na tien minuten breekt Van Boekel door onze verdediging. Hij passeert Wintjens, maar zijn schot wordt nog van de lijn gehaald door De Boer. De treffer van Eindhoven kan echter niet uitblijven. Een paar minuten later is het dan ook raak. Na een handsbal mag Van Kruijssen op de rand van het strafschopgebied een vrije trap nemen. Zijn schot wordt in de muur van richting veranderd en gaat richting rechterhoek. Daar heeft Wintjens net zijn plek verlaten: 0-1.

Een paar minuten later lijdt De Boer slordig balverlies. Eindhoven krijgt voor de zoveelste keer vrije doorgang op de linkerflank. Shakison en Thesker treden niet op, zodat Van Son na een simpele combinatie 0-2 kan maken. Daarmee lijkt Eindhoven een beslissende kloof geslagen te hebben.

Fortuna doet wel pogingen om de aanval te zoeken, maar iedere zuiverheid en snelheid ontbreekt. Een minuut of vijf voor rust beginnen we onder impuls van Yoann de Boer toch nog iets dat lijkt op een offensief. Het resulteert in een afgeslagen corner. De bal wordt door Ojamaa met een boogballetje terug in het strafschopgebied gebracht. Daar krijgt Caracciolo een niet te missen kans, maar hij schiet hoog over.

Een minuut voor het einde van de eerste helft is het alsnog raak. De Boer zet goed door op de linkerflank. Hij kijkt en ziet de vrijstaande Grabovac in het strafschopgebied. De pass van De Boer komt recht voor de voeten van Grabovac, die koel binnenschiet: 1-2. We zijn weer terug in de wedstrijd en dat mag een flinke opsteker heten.

In de rust haalt Dusseldorp Thesker en Garlisi naar de kant voor Hofstede en Di Lallo. Beide invallers staan nog geen minuut in het veld of ze krijgen de kans op de gelijkmaker. Eerst kopt Hofstede goed in. Doelman Schwinkels brengt redding, maar de rebound komt bij Di Lallo terecht. Die staat oog in oog met de doelman en hoeft de bal alleen maar over hem heen binnen te schieten. Di Lallo schiet echter laag in, zodat Schwinkels redding kan brengen. Een paar minuten later krijgt Fortuna nog een behoorlijke kans. Caracciolo neemt de bal vanaf rechts met een halve volley, maar Schwinkels kan zonder al te veel moeite keren.

Fortuna is de tweede helft dus met aanvallende aspiraties gestart. Tegelijkertijd valt echter de chaotische veldbezetting op. Kennelijk moet de positie van Thesker om beurten worden overgenomen door Ricksen, Shakison en De Boer, zodat Fortuna op het middenveld een man extra krijgt. Maar dat idee is duidelijk te moeilijk voor onze spelers. Aan onze linkerkant ligt er voortdurend ruimte. Eindhoven slaat echter juist toe met een aanval over de andere flank. Na een aardige solo-actie wordt de bal teruggelegd op Van Boekel. Die staat op een meter of achttien helemaal vrij en wordt niet gestoord door onze verdedigers. Hij ziet dat Wintjens te ver voor zijn lijn staat en schiet de bal met een fraaie lob binnen: 1-3.

Zelfs deze treffer is echter nog niet de genadeklap voor Fortuna. Dusseldorp brengt in 56ste minuut Mo Riyani voor Henrik Ojamaa, in de 57ste minuut kopt Riyani na een vrije trap de 2-3 binnen. Misschien zit er nog meer in…

Maar de treffer van Riyani maakt geen krachten vrij voor een groots offensief. Ons aanvalsspel is chaotisch en kansloos. Anthony di Lallo is de enige die zich positief onderscheidt met een knap schot van een meter of vijfentwintig, dat door Schwinkels echter over de lat wordt getikt. Verder presteert Fortuna ruim een half uur lang aanvallend helemaal niets.

De nederlaag laat een wrange nasmaak aan. Eens te meer legt Fortuna een schrikbarend gebrek aan professionaliteit aan de dag. Wim Dusseldorp heeft bij de schuldvraag de eenvoudigste oplossing gekozen: het is allemaal de schuld van de spelers. Dat is inmiddels de vertrouwde reactie van Dusseldorp. Het ligt altijd aan de spelers, die individuele fouten maken, naïef zijn of wat dan ook. Het ligt dus nooit aan de trainer.

Langzamerhand begint die houding van Dusseldorp behoorlijk te irriteren. Onder zijn leiding is Fortuna immers nog geen stap verder gekomen, maar Dusseldorp lijkt daarvoor zelf geen enkele verantwoordelijkheid te willen nemen.

Al met al mogen we op het einde van de avond blij zijn dat Go Ahead in de slotminuut nog langszij komt tegen Almere City FC. Anders was het maandag behaalde voordeel nu al helemaal verdwenen en waren de degradatiezorgen dus nog groter geworden. En die zorgen zijn nu al groot genoeg.

PM