Na vier thuisnederlagen op rij slaagt Fortuna er dankzij Ferry de Regt in om eindelijk een puntje te halen. Dat stemt uiteraard tot vreugde. Maar veel reden tot enthousiasme is er verder niet. De schamel aanwezige toeschouwers krijgen namelijk een draak van een wedstrijd voorgeschoteld, waarin Fortuna opnieuw in een veel te laag tempo en met te weinig agressie speelt. Het effect van het ontslag van Peter van Vossen is dus nog niet echt zichtbaar. En dat is eigenlijk niet verwonderlijk wanneer zijn taak wordt overgenomen door iemand die kennelijk ook voorheen eigenlijk al het meeste werk van de hoofdtrainer voor zijn rekening nam.


16 oktober 2015

Fortuna haalt eerste punt in eigen huis!

Fortuna Sittard 1 Jong PSV 1

Doelpuntenmakers: 86. De Wijs 0-1, 87. De Regt 1-1.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Regt, R. Janssen, Schroyen; Briels, Ter Borgh, Loen (84. Mert), Fafiani; T. Janssen (73. Hutten), Lekesiz.
Toeschouwers: 1.899.
Scheidsrechter: Put.
Geel (Fortuna): Dengering.
Rood (Fortuna): –

Na het onvermijdelijke ontslag van would-be trainer Peter van Vossen hadden we ons graag beziggehouden met de vraag wie zijn opvolger zou worden. Maar na enkele dagen zijn zelfs de speculaties daarover verstomd. Het heeft er alle schijn van dat de benoeming van een nieuwe trainer in een impasse is gekomen. En daaruit mogen we ook concluderen dat de clubleiding kennelijk geen rekening heeft gehouden met een scenario waarin de positie van Peter van Vossen onhoudbaar zou worden. Voor niet-ingewijden mag dat gezien de gang van zaken in het afgelopen seizoen misschien wat verwonderlijk zijn, de echte Fortuna-supporter weet intussen wel beter. Onze clubleiding is eigenlijk nooit ergens op voorbereid.

De term clubleiding is bij Fortuna überhaupt een nogal ondefinieerbaar begrip geworden. Bij Fortuna lijkt er meer sprake van een aantal zelfstandige opererende krachten die zelf bepalen wat goed is voor de club en naar eigen goeddunken en bij voorkeur zonder overleg handelen. Soms uit hoofde van een officiële functie, soms zelfs zonder zo’n functie. In die omstandigheden is het eigenlijk onmogelijk een club fatsoenlijk te besturen en de dagelijkse gang van zaken adequaat te organiseren. Zolang met deze bedrijfscultuur geen komaf wordt gemaakt, en er is niets dat er op wijst dat dat moment er zit aan te komen, zal het aanmodderen blijven en is de episode Van Vossen niet de laatste tragikomedie die we beleefd hebben.


Van koffiebrander tot hoofdtrainer

Bij gebrek aan een nieuwe man worden de taken van de hoofdtrainer voorlopig waargenomen door één van de firmanten van de vermaarde koffiebranderij Kooistra & Ter Borgh. Deze kan beschikken over een nagenoeh fitte selectie. Alleen de al langer in ongenade gevallen Bob Vankan en de overbodige aankoop Marco Ospitalieri ontbreken vanwege blessures. Routiniers Raymond Fafiani en Tim Janssen zijn beide fit genoeg om vanaf het begin te spelen. Daarnaast mag Dennis Dengering weer een starten als rechtsback, waardoor Luc Mares naar de bank verhuist. En er is natuurlijk een basisplaats voor Jordy ter Borgh, de man die op het veld voor dezelfde stabiliteit zorgt die zijn vader in de rest van de club heeft gebracht. Meest opvallende slachotffer van de wijzigingen is Lars Hutten, die in de eerste maanden van het seizoen toch niet de slechtste van alle aankopen leek.

Fortuna en Jong PSV leggen een eerste helft op de mat die past bij een regenachtige vrijdagavond. Zowel het enthousiasme als de klasse druipen er niet bepaald vanaf. Het tempo ligt gruwelijk laag, zo laag dat het vrijwel onmogelijk is een uitgespeelde kans te creëren. Fortuna lukt dat dan ook de hele eerste helft niet. We moeten het doen met een paar voorzetten van de flanken, die door Jong PSV eenvoudig onschadelijk kunnen worden gemaakt. Jong PSV krijgt na een half uur spelen wel een paar kansen. Eerst profiteert een aanvaller van het gebrek aan snelheid bij Ferry de Regt. Hij rent hem simpelweg voorbij, maar schiet vervolgens voorlangs. Daarna verliest Dengering zijn man uit het oog bij een voorzet van links. De kopbal gaat echter naast het doel van Ferhat Kaya.


Kaya redt de meubelen

Dat was het dan voor de eerste helft, waarin Dennis Dengering op de valreep nog een aanvaller van het lijf moet houden middels het beproefde recepts van een beetje slaan, beetje schoppen, een beetje duwen, beetje trekken. Scheidsrechter Bert Put uit Koersel, tevens vennoot in een gelijknamige, in dezelfde plaats gevestigde firma die handelt in wijn en geestrijke dranken, kan niets anders doen dan kordaat op zijn fluit blazen en de dader een gele prent tonen.

De tweede helft begint meteen met een aanval van Fortuna, die eindigt met een schot van Tim Janssen dat via een verdedigers naast het doel belandt. Het is eigenlijk de enige noemenswaardige actie van Janssen, die veel moeite heeft om zich aan de dekking door de PSV-verdedigers te onttrekken. Daarna gebeurt er weer lange tijd helemaal niets. Na een kwartier nemen de rood-witten het heft in handen. De Regt wordt opnieuw op snelheid geklopt, zijn tegenstander haalt de achterlijn en geeft een voorzet die voor de voeten van een helemaal vrijstaande opgekomn middenvelder belandt. Diens schot raakt de buitenkant van de paal.


Respect voor de captain

Vier minuten later ontstaat het gevaar opnieuw op onze rechterflank. Jordie Briels verliest veel te gemakkelijk een duel en verleent zijn tegenstander daarmee vrije doortocht richting doel. Kaya kan het schot in de rechterbenedenhoek zonder al te veel problemen keren. Niet veel later melden wij ons ook weer eens voor het vijandelijk doel, wanneer Gökhan Lekesiz, ook vanavond weer hardwerkend, maar niet erg effectief, naast schiet. Het is het begin van een redelijk periode van Fortuna, dat in de 72ste minuut zijn beste kans van de wedstrijd krijgt. Na een aanval over rechts belandt de afgeslagen bal voor de voeten van Raymond Fafiani, die een goed geplaatst schot op doel afvuurt. De keeper kan de bal nog net over de lat tikken.


Beware of the Faf!

Waar Fafiani in het eerste uur vooral nog opviel door zijn slordigheid, laat hij in het laatste deel van de wedstrijd zien dat hij echt wel meer in huis heeft dan alleen een fraai MRI-scan. Onder impuls van hem zet Fortuna het laatste kwartier zowaar een paar behoorlijke aanvallen op. Lekesiz komt door over links en geeft een goede voorzet op de net voor Tim Janssen ingevallen Hutten. Diens schot gaat echter naast. Een paar minuten later belandt een diepe bal bij de tweede paal op het hoofd van opnieuw Hutten. Deze keer gaat de kopbal via een verdediger naast.

Maar daarna ebt ons offensief weer weg. Jong PSV verschijnt meer op onze helft en vuurt een waarschuwingsschot af, dat recht in de handen van Kaya belandt. Echt veel stelt het offensief van Jong PSV echter niet voor. Het ongeloof is dan ook des te groter wanneer de bal uiteindelijk toch in ons doel belandt. Kaya laat zich bij een corner in het doelgebied aftroeven door De Wijs, die gemakkelijk binnenkopt na een misser van onze steeds minder zeker ogende doelman: 86ste minuut, 0-1.

Zo lijkt onze dramatische thuisserie een vervolg te gaan krijgen. Maar dat is buiten Ferry de Regt gerekend. De Venlonaar gaat vanaf de aftrap als stormram mee naar voren en onderscheidt zich binnen de kortste keren als vakbekwaam Abstauber. Aan zijn actie gaat een aanval over links vooraf, waarbij Fafiani de bal naar Hutten passt. Die schiet vanaf de punt van de zestien op doel. De keeper kan met moeite keren, maar moet de bal loslaten. De Regt staat klaar om binnen te tikken: 87ste minuut, 1-1.


Abstauber wordt Festbiest

De gelijkmaker leidt meer tot opluchting dan tot vreugde op de tribunes. Daarvoor zou waarschijnlijk nog een tweede treffer nodig zijn. De spelers doen hun best om die te forceren en we krijgen zelfs nog een kans om de volle winst te pakken, wanneer Fafiani Hutten met een mooie dieptepass bereikt. Hutten moet de bal uit de lucht aannemen en wil daarna schieten. Daarvoor ontbreekt de ruimte. Hij kapt dus naar binnen en schiet dan, maar de bal gaat over het doel. Dat was het dan. Drie minuten blessuretijd leveren verder niets op. Het eerste punt in eigen huis is dus binnen, maar of de ban daarmee gebroken is? Er lijkt genoeg reden om daaraan te twijfelen.