Fortuna weet de eerste competitiewedstrijd na de winterstop te winnen. Maar voor de zoveelste keer dit seizoen is dat helaas het enige positieve dat we kunnen melden over het optreden van de ploeg van Willy Boessen. Fortuna speelt dramatisch slecht en heeft een gelukkige penalty nodig om laagvlieger FC Oss op de knieën te krijgen. Dankzij een bizar systeem waarbij zelfs een twaalfde plaats nog recht kan geven op de play-offs, is dit seizoen nog alles mogelijk. Maar een eventuele kwalificatie voor die play-offs kan niet verhullen dat Fortuna dit seizoen een flinke stap achteruit heeft gezet in haar sportieve ontwikkeling. Dat kunnen zelfs mensen met minder dan dertig jaar voetbalervaring zien.


18 januari 2014

Dramatisch slechte wedstrijd levert drie punten op

Fortuna Sittard 1 FC Oss 0

Doelpuntenmakers: 72. N’Koyi 1-0.
Opstelling: Kaya; Voorn, Dreesen (72. Turan), Janssen, Kis; De Boer, Gulpen (60. Amoah), Zennaro; Vlug (60. Khalouta), N’Koyi, Nepomuceno.
Toeschouwers: 2.710.
Scheidsrechter: Koekoek.
Geel: Voorn, Janssen.
Rood: –

Na een al met al vrij onrustige winterstop, waarin de trainer zijn vertrek heeft aangekondigd, de directeur en wederom de trainer in interviews hun frustraties de vrije loop hebben gelaten en twee spelers er door de club er ten onrechte van beschuldigd zijn op eigen houtje en zonder de club te informeren naar Roemenië te zijn afgereisd, rolt vandaag eindelijk de bal weer. Willy Boessen heeft een helder doel gesteld: kwalificatie voor de play-offs. Er zal Boessen veel aan gelegen zijn dat doel te bereiken. In dat geval kan hij de club met opgeheven hoofd verlaten en zijn periode als hoofdtrainer van Fortuna als een succes op zijn cv bijschrijven.

Dezelfde motivatie mogen we ook verwachten van de toekomstige Petrolullers Patrick N’Koyi en Gevaro Nepomuceno, wier aangekondige vertrek tot nogal wat negatieve reacties geleid heeft Persoonlijk kan ik hun weinig kwalijk nemen. Ploieşti lijkt mij een alleszins gezellige plaats en een Roemeense subtopper stelt sportief toch wel wat meer voor dan een club uit de onderste regionen van de Nederlandse tweede klasse. Van alle ophef rond hun transfer begrijp ik daarom weinig, al was het allicht verstandiger geweest de leiding van je huidige club even te informeren alvorens in het shirt van je nieuwe club te poseren. Zolang beiden zich naar behoren blijven inzetten, is er voor mij verder echter weinig aan de hand.

Beide spelers staan vandaag ook gewoon in de basis. Daarin ontbreekt Jonathan Hendrickx wegens een schorsing. Voor hem keert Timothy Dreesen na een blessure terug in het elftal. Dat leidt tot de volgende opstelling: Ferhat Kaya op doel; Timothy Dreesen, Roel Janssen en Kevin Kis achterin; Ramon Voorn, Yoann de Boer, Franco Zennaro en Lars Gulpen op het middenveld; Jeffrey Vlug, Patrick N’Koyi en Gevaro Nepomuceno in de aanval. Fortuna speelt op papier dus zonder rechtsback. Ramon Voorn en Timothy Dreesen worden geacht de ruimte op onze rechtervleugel te verdedigen.

Die opstelling suggereert dat Boessen zijn elftal met de nodige aanvallende intenties het veld in heeft gestuurd. Maar daar komt in de praktijk weinig van terecht. De eerste helft is werkelijk niet om aan te zien. Het tempo ligt laag, de veldbezetting chaotisch, de passing slordig. Kansen zien we niet of nauwelijks. Halverwege de eerste helft is er enige opwinding, wanneer Gulpen vanaf de zestien op goal schiet. Zijn schot wordt geblokt door een Osse verdediger. Uit de daarop volgende aanval komt de bal via N’Koyi op de vijfmeterlijn voor de voeten van Vlug terecht. Die heeft te lang tijd nodig om de bal onder controle te krijgen. Zijn schot smoort. En dat was het dan voor de eerste helft. Aan de andere kant doet FC Oss het amper beter. In de laatste vijf minuten voor rust weten de rood-witten echter toch nog een paar maal gevaarlijk te worden. Kaya moet twee keer ingrijpen bij voorzetten van de flanken en vlak voor rust gaat een schot net langs de paal. Hopelijk brengt de tweede helft meer vermaak.

Dat lijkt in eerste instantie zo te zijn. Fortuna speelt meer gedreven en probeert Oss op eigen helft vast te zetten. Dat resulteert tot wat corners en vrije trappen. Na een afgeslagen vrije trap wordt de bal vanaf rechts teruggebracht in het strafschopgebied. Voorn en N’Koyi gaan beide voor de bal. N’Koyi wint het duel van een Osse verdediger en weet de bal in het doel te werken. De scheidsrechter keurt de goal echter af wegens buitenspel van Voorn.

In dit geval heeft scheidsrechter Koekoek het waarschijnlijk bij het rechte eind, maar een paar minuten later gaat hij vreselijk de fout in. Nadat Dreesen de bal verliest ter hoogte van de middenlijn, zet Oss een snelle counter op. Roel Janssen wendt het gevaar aan de zijkant van het strafschopgebied af met een correcte sliding op de bal. Koekoek ziet er echter een overtreding in en fluit tot verbijstering van het hele stadion voor strafschop. De protesten veranderen daar natuurlijk weinig aan. Marcel van der Sloot meldt zich om het vonnis te voltrekken. Hij schiet de bal in de linkerhoek. Kaya weet de bal te keren en houdt Fortuna daarmee in de wedstrijd.

Helaas dient de heldendaad van Kaya de rest van het elftal niet echt ter inspiratie. Het spel van Fortuna zakt weer af naar een bedenkelijk niveau. Er valt geen lijn in te ontdekken en ook het soms succesvolle opportunisme brengt vandaag geen kansen. Boessen probeert het tij te keren door Aziz Khalouta en Patrick Amoah te brengen voor Vlug en Gulpen. Veel helpt dat echter niet. Alleen mazzel kan ons vanavond een overwinning helpen. En die mazzel hebben we, wanneer Voorn ij het strafschopgebied van dichtbij de bal tegen de hand van een verdediger trapt. De daarop volgende penalty is weliswaar minder onterecht dan de eerdere penalty voor Oss, maar toch ook wel erg gemakkelijk gegeven.

Patrick N’Koyi meldt zich om het vonnis te voltrekken. Hij blijft koel en schiet rustig binnen: 1-0. Daarna lijkt N’Koyi echter alle kalmte te verliezen. Hij begint aan dolle sprint die eindigt bij de dug-out van Fortuna. Daar omhelst hij een voor een de trainers, wisselspelers, verzorger en al het overige volk dat zich heden ten dage bij een wisselbank ophoudt. Hij maakt zich al gereed om de tribune in te springen om ook alle sponsoren en vrijwilligers te omhelzen, maar scheidsrechter Koekoek vindt het na vijf minuten juichen wel welletjes en fluit voor hervatting van de wedstrijd. De prijs voor het overdreven vieren van een doelpunt heeft N’Koyi in ieder geval alvast binnen.

In de tussentijd heeft Timothy Dreesen aan de bank laten weten dat hij niet meer verder kan. Timo heeft het vandaag 72 minuten volgehouden. Dat belooft voor de rest van het seizoen. Zijn vervanger bezorgt een aantal supporters op Vak C een gezichtsuitdrukking alsof ze de wederopstanding van Lazarus hebben gezien. Zij hebben ons met grote stelligheid verzekerd dat Fatih Turan dit seizoen niet meer in actie komt en wie zien wij daar frisch und fröhlich de wei in rennen? Niemand minder dan Fatih Turan. Het ontbreekt er nog maar aan dat Niels Vets met hem meerent.

De laatste twintig minuten gebeurt er verder niet veel meer. Oss krijgt een paar kansjes, maar slaagt er niet in een echt tegenoffensief op te zetten. Fortuna bakt er ook niet veel van. Zo blijft het dus bij 1-0. De eerste overwinning van 2014 is binnen. Boessen zal waarschijnlijk dus wel tevreden terugkijken op de wedstrijd, want de punten zijn binnen. En als supporters moeten we natuurlijk blij zijn dat we goede zaken hebben gedaan in de race om de play-offs. Maar wie zit er nu eigenlijk te wachten op die play-offs? Als het voetbal zo hemeltergend slecht en de wedstrijden zo saai blijven, kan het seizoen wat mij betreft niet snel genoeg afgelopen zijn.