Ook in de vierde thuiswedstrijd van het seizoen slaagt Fortuna er niet in een doelpunt te maken. Sterker nog, ondanks een zeer aanvallende tactiek krijgen we deze keer geen enkele kans. Tegenstander FC Eindhoven scoort wel een paar keer en bezorgt ons daarmee een nieuwe thuisnederlaag. Fortuna zwalkt stuurloos en zonder enig zelfvertrouwen dooor de Jupiler League en lijkt dit seizoen één van de serieuzere kandidaten voor de laatste plaats op de ranglijst. Daarmee zijn we na drie behoorlijke seizoenen in één klap terug bij af.


19 september 2014

Fortuna stevent af op desastreus seizoen

Fortuna Sittard 0 FC Eindhoven 2

Doelpuntenmakers: 28. Van Son 0-1, 75. Deschilder 0-2.
Opstelling: Kaya; Turan, Ter Borgh, Janssen; Voorn, Briels, Pappot (80. Gulpen); Vlug (72. Watson), Conneh (40. Kis), De Groot. Waalkens.
Toeschouwers: 2.130.
Scheidsrechter: Otto.
Geel (Fortuna): Pappot.
Rood (Fortuna): –

Na de wedstrijd tegen Roda was er veel om over na te praten. Daarbij ging de aandacht zoals gebruikelijk vooral uit naar de gang van zaken op de tribunes, waarbij de incidenten op de Ricksen-side in de media overigens buitenproportioneel veel meer aandacht kregen dan die op de Zuid-tribune. En al viel het al met al allemaal nog mee, duidelijk mag zijn dat dit soort publiciteit de club bepaald geen goed doet. Incidenten waar dertig jaar geleden amper aandacht aan werd besteed in de kranten en die vooral goed waren voor sterke verhalen in de kroeg, worden tegenwoordig op de regionale televisie en op internet breed uitgemeten. Die publiciteit kan Fortuna missen als kiespijn en daarom is de stevige reactie van Martin Masset deze week wel te begrijpen. Tegelijkertijd valt te vrezen dat Fortuna door betrokken overheidsinstanties aangesproken zal worden op haar eigen verantwoordelijkheid. In het evaluatierappport na de derby tegen MVV werd al melding gemaakt van forse tekortkomingen in de beveiliging van het stadion. We moeten er niet vreemd van op kijken wanneer de club zich binnenkort gedwongen ziet te investeren in de verbetering hiervan.

Verder werd de nederlaag tegen Roda vooral gelaten geïncasseerd, alsof ze van tevoren al was ingecalculeerd. Ook Peter van Vossen praat er in het programmaboekje voor de wedstrijd van vanavond tamelijk laconiek over. We geven de wedstrijd weg in de eerste helft, maar dat kan gebeuren, want we zitten met zijn allen in een leerproces. En in de tweede helft domineren we in lange fasen van de wedstrijd, wat erg leuk was, ook voor het publiek. Alleen verzuimen we dan twee honderd procent kansen te benutten, wat kan gebeuren, want we zitten met zijn allen in een leerproces. We zijn nu keihard aan het werk om te leren nog langere fasen te domineren en de kansen nog beter te benutten. Daarom is het goed dat we altijd tegen sterke tegenstanders moeten spelen, want daar leren we veel van. En verder had Roda mazzel, want zij scoorden hun goal via de binnenkant van de paal. Topclubs hebben het geluk altijd aan hun zijde. Peter van Vossen weet dat zelf als geen ander, want hij heeft ook bij topclubs gespeeld.

Nee, van een prestatieklimaat lijkt bij Fortuna momenteel niet echt sprake. Dat maakt ook niets uit, leren staat voorop. En vanavond valt er weer het nodige te leren, want er staat er met FC Eindhoven alweer een sterke tegenstander op het programma. Bij het leerproces hoort ook het spelen in meerdere systemen. En dat lijkt de les van vanavond. Van Vossen heeft namelijk besloten het eens met een drie-drie-vier-formatie te proberen. Seku Conneh mag naast Donny de Groot in de spits aantreden, Kevin Kis verhuist naar de bank.

Na goed veertig minuten is de les afgelopen. Conneh verhuist weer naar de bank, Kis gaat linksback spelen in een vier-drie-drie-formatie. Ferhat Kaya heeft op dat moment vijftien keer moeten ingrijpen bij meer of minder gevaarlijke acties van de tegenstander. Slechts één keer, wanneer de helemaal vrijstaande Van Son een voorzet vanaf onze openliggende rechterflank inkopt, is hij kansloos, zodat de schade op het scorebord beperkt is gebleven tot 0-1. In het veld is de schade aanzienlijk groter. In het begin van de wedstrijd biedt de extra man voorin Fortuna de mogelijkheid om zelf behoorlijk mee te voetballen. De ploeg neemt veel initiatief, heeft veel balbezit en combineert af en toe heel aardig. Maar het blijft wel allemaal vruchteloos: kansen worden er niet gecreëerd. En in verdedigend opzicht is de tactiek een ramp. Jasper Waalkens en Jeffrey Vlug doen amper verdedigend werk. De openliggende flanken moeten dus verdedigd worden door onze middenvelders of verdedigers. Daardoor ontstaan er elders in de verdediging gaten die niet een-twee-drie gedicht zijn. De tegenstander overrompelt ons regelmatig en eigenlijk is het een wonder dat het tot de rust maar 0-1 blijft.

We mogen hopen dat Van Vossen zijn les in ieder geval geleerd heeft. Riskante tactische experimenten zijn leuk wanneer je spelers het vertrouwen en het niveau hebben om met succes gestalte te geven aan die tactiek. Anders werken ze averechts. En dat blijkt vanavond het geval. Het tegendoelpunt na een half uur is een mokerslag voor het toch al geringe zelfvertrouwen. Was het voetbal in balbezit tot dat moment nog redelijk, daarna blijft ook daar weinig van over. De wissel van Kis voor Conneh, waarmee Van Vossen de put dempt nadat het kalf verdronken is, zorgt er bovendien voor dat de aanvalskracht verder afneemt.

In de tweede helft zien we Fortuna vervolgens machteloos ploeteren. Defensief zijn de grootste gaten gedicht, al kan Eindhoven op de counter toch nog een paar keer gevaarlijk worden. Maar aanvallend is het beneden alle peil wat het schaarse publiek voorgeschoteld krijgt. Een bal die in het strafschopgebied van de tegenstander terechtkomt, mag al tot de hoogtepunten gerekend worden. Een kwartier voor tijd maakt Eindhoven de beslissende treffer. Invaller Van den Hurk gaat na een solo in ons strafschopgebied op de grond liggen. Het spel gaat verder en Fortuna kan uitverdedigen. Van den Hurk staat pruilend op en krijgt dan tot zijn verrassing de bal in zijn voeten. Hij draait zich om en probeert binnen te schieten, maar Kaya duikt onvervaard voor zijn voeten. De rebound kan door Deschilder echter worden binnengewerkt: 0-2. De treffer mag geheel en al op het conto van Jordi Briels worden geschreven, die bij een terugspeelbal op Kaya onbegrijperlijkerwijs Van den Hurk over het hoofd ziet.

Na die treffer is de wedstrijd beslist en gebeurt er verder niets. Daarmee lijdt Fortuna zijn vierde thuisnederlaag op rij. En we wachten nog steeds op onze eerste treffer. Veel rampzaliger had het seizoen niet kunnen beginnen. En veel hoop op verbetering is er op het moment niet.