Na twee opeenvolgende gelijke spelen tegen Almere City en Helmond Sport, wacht vandaag hoogvlieger FC Eindhoven. De Brabanders doen het onder leiding van Ernest Faber bovenverwachting goed. Gelukkig besloot Faber vorig jaar niet naar Maastricht te gaan…


4 november 2011

Voorzichtigheid levert geen punt op

Doelpuntenmakers: 17. Ratko Vansimpsen 0-1.
Opstelling: Wintjens, Wagemakers (59. Nieuwland), Janssen, Dreesen (59. Goossens), Geenen, De Boer, Ricksen, Stolte, Scheelen, Diaz en Hoesen.
Toeschouwers: 3.523
Scheidsrechter: Van de Graaf
Geel (Fortuna): Ricksen

Het is woensdagochtend rond de klok van half acht als er een mail bij de redactieleden van deze site binnenvalt. Even is het stil. De vaste schrijver van de verslagen van thuiswedstrijden meldt namelijk dat hij vrijdag niet aanwezig kan zijn en vraagt of een van ons het verslag kan maken. Enkele mails vol met volgeboekte agenda’s later, krijg ik de eer om het verslag te mogen maken. Een redelijk unicum, de thuiswedstrijden die Peter de afgelopen jaren mistte zijn namelijk op de vingers van één hand te tellen. Nadat mijn poging om het verslag vanuit de omroepcabine te gaan maken, strandt in schoonheid, besluit ik om toch weer netjes op Vak C plaats te gaan nemen vanavond.

Als we rond zeven uur het supportershome betreden, blijkt dat de afdeling ‘Reiszaken’ van de SV Nao Veure de afgelopen dagen verre van stil heeft gezeten. Maar liefst drie verschillende reizen staan op het programma. Naast de gebruikelijke trip naar Fortuna’s uitwedstrijd in Deventer op 18 november, legt de SV ook een bus in naar de wedstrijd Fortuna Düsseldorf – Greuther Fürth op maandag 28 november. Daarnaast staat er ook weer een trip naar Engeland op het programma. Van 26 tot en met 28 december gaat de reis naar onder andere Stoke en Birmingham. Voor alle drie de reizen is opgeven nog steeds mogelijk, dus meld je aan!

Aangekomen in het stadion zien we dat Eindhoven zowaar een man of tweehonderd in het bezoekersvak heeft zitten. Mooi dat ze er zijn hoor en ook leuk dat we ze vanavond geregeld zullen horen zingen en ze een aantal vlaggen en dubbelhouders bij zich hebben. Maar is er een groter voorbeeld mogelijk van de stelling dat succes supporters aantrekt? Nog niet zo heel lang geleden kwam het voor dat er meer Fortuna-supporters in Eindhoven waren, dan Eindhoven-supporters. En tot twee jaar geleden kan ik me geen samenvatting herinneren waarin ik Eindhoven met meer dan 25 man in een bezoekersvak zag staan. Dat Fortuna zonder problemen elk jaar met dezelfde aantallen in Eindhoven is, als Eindhoven vandaag bij ons, doet me eens te meer beseffen dat we een sleeping giant zijn.

Op naar de wedstrijd. Zoals elke week hebben we ook vandaag te kampen met een rits geblesseerden en geschorsten. Ramon Voorn en Harrie Gommans zijn geschorst. Randal Shakison, Rachid Ofrany en Yoeri Schroyen zijn de belangrijkste afwezigen door een blessure. Timothy Dreesen is hersteld, de vraag is echter of hij een hele wedstrijd kan vol maken. Trainer Wim Dusseldorp kiest voor de volgende elf namen in de basisopstelling: Danny Wintjens op doel; Rick Geenen, Roel Janssen, Timothy Dreesen en Marc Wagemakers in de verdediging; Yoann de Boer, Richard Stolte, Wouter Scheelen, Fernando Ricksen en Kevin Diaz op het middenveld en Danny Hoesen alleen voor in de aanval.

Een redelijk behouden opstelling dus. Niet verwonderlijk, want tegenstander Eindhoven speelt vanuit een gedegen defensie met vlijmscherpe counters. Eindhoven staat tweede met veruit de minst gepasseerde defensie, maar er zijn ook maar drie ploegen die minder treffers maakten dan Eindhoven. Een spektakelstuk hoeven we dus niet te verwachten.

Aan Brabantse zijde heeft Sjors Paridaans een Fortuna-verleden. Omgekeerd hebben Yoann de Boer en Kevin Diaz een verleden in Eindhovense dienst.

Fortuna begint zoals verwacht redelijk afwachtend, bang voor een snelle tegentreffer. Na tien minuten dan het eerste wapenfeit van de groengelen. Scheelen stuurt Stolte weg, die echter besluit met een slap schot met de buitenkant van zijn linkervoet. Twee minuten later is Eindhoven voor het eerst gevaarlijk. Een voorzet van links kan door Wintjens net niet klemvast worden gepakt, waarna Yoann de Boer met zijn hoofd redding brengt.

Na iets meer dan een kwartier is het weer Fortuna dan van zich doet spreken. Een afstandschot van Wouter Scheelen wordt door keeper Ruud Swinkels goed verwerkt. Één minuut later gebeurt dan toch waar we bang voor waren. Youness Mokhtar en Rob van Boekel combineren en slalommen door zo ongeveer onze hele verdediging heen. Vanaf de achterlijn zet Van Boekel voor, waarna Ratko Vansimpsen de bal van dichtbij in een leeg doel kan tikken, 0-1.

Het hierop volgende half uur doet de Fortuna-fans overduidelijk pijn aan de ogen en het voetbalhart. Eindhoven vindt het wel prima en tikt de bal achterin rustig rondt. Fortuna durft niet vol druk te zetten, bang voor een snelle tegenaanval en een grotere achterstand. Af en toe stapt een Fortunees uit om druk te zetten, maar omdat dat niet collectief gebeurt, komt Eindhoven geen moment in gevaar. Verder dan een schot van Danny Hoesen dat voorlangs gaat, komt Fortuna niet meer in de eerste helft.

In de pauze wordt er in de gracht en op de tribunes gediscussieerd over of de aanpak van trainer Dusseldorp de juiste is. Aan de ene kant is de tactiek begrijpelijk, want Eindhoven heeft nu eenmaal de kwaliteiten om met snel combinatievoetbal gevaarlijk te worden. ‘Blind’ druk zetten zou wel eens voor een 0-3 ruststand hebben kunnen zorgen. Aan de andere kant mogen we toch hopen dat Fortuna’s ambities groter zijn dan angstig achter Eindhoven aanlopen, zeker in een thuiswedstrijd. Over vijfenveertig minuten zullen we zien wie er gelijk heeft.

Fortuna speelt de tweede helft richting de eigen fans op de Noord-tribune. Dit zorgt doorgaans voor meer ‘actie’. In de 51e minuut komt Hoesen in de gelegenheid te schieten, zijn schot met links gaat echter over het doel van Swinkels. Even voor het uur spelen, komt Eindhoven er via de rechterkant goed uit. Een sliding van Dreesen mag niet baten, maar gelukkig brengt Wintjens met een knappe reflex redding.

Trainer Dusseldorp grijpt nu (deels noodgedwongen) in. Timothy Dreesen heeft blijkbaar teveel last van zijn hamstring en wordt vervangen door Roy Goossens. Daarnaast wordt Marc Wagemakers gewisseld voor Thijs Nieuwland. Kevin Diaz verhuist verrassend genoeg naar de linksbackpositie, een plek die hij bij Cambuur overigens met goed gevolg invulde.

Achterin is het nu even omschakelen en dat leidt binnen twee minuten bijna tot de fatale 0-2. De behendige Serhat Koc zet Ratko Vansimpsen helemaal vrij voor een leeg doel. Tot onze grote opluchting schiet hij echter over. Dit moet toch echt de laatste waarschuwing voor Fortuna zijn, een volgende grote kans zal Eindhoven echt niet meer laten liggen.

Het is tot het laatste kwartier wachten vooraleer Fortuna het slotoffensief doorzet. Eerst gaat een schot van Wouter Scheelen met rechts enkele meters over. Zeven minuten voor tijd wordt Nieuwland op de rand van de zestien aangespeeld. In plaats van meteen te schieten, komt hij naar binnen en loopt zich vast. Eindhoven komt er nu niet meer uit en Fortuna krijgt enkele vrije trappen die door Wouter Scheelen vanaf de rechterkant worden ingebracht. Helaas leveren die geen resultaat op.

In de 84e minuut krijgt Fortuna in de persoon van Richard Stolte de beste kans om alsnog gelijk te maken. Hij wordt door Scheelen prima diep gestuurd en kan alleen op doelman Swinkels af. Helaas wordt zijn schot door de keeper gered. In de laatste minuten probeert Fortuna nog wel, maar zonder echt gevaarlijk te worden. Eindhoven verdedigt rustig en neemt bij spelhervattingen rustig de tijd. Na twee minuten blessuretijd blaast scheidsrechter Van de Graaf voor het einde. De tweede thuisnederlaag van het seizoen is een feit.

Na afloop wordt er in het supportershome lang en uitgebreid gediscussieerd over de gekozen tactiek van trainer Dusseldorp. We zijn tot het eind in de wedstrijd gebleven, maar het heeft ons uiteindelijk geen punt(en) opgeleverd. En dat is toch waar het in dit spel om gaat. De fans zijn het er tevens over eens dat we de afgelopen drie wedstrijden veel kansen hebben laten liggen. Dit mag Harrie Gommans zich mede aanrekenen. Door zijn onnodige rode kaart tegen Telstar, was hij er deze drie wedstrijden niet bij en werden onze mogelijkheden voorin ernstig beperkt.

Na twaalf wedstrijden hebben we twaalf punten behaald, 21 keer gescoord en 23 tegentreffers geïncasseerd. Vorig jaar behaalden we in dezelfde wedstrijden vijf punten, scoorden we 17 keer en incasseerden we 30 tegentreffers. Puur feitelijk doen we het dus een stuk beter. Het vertoonde spel biedt ook meer perspectief dan vorig jaar. Echter, onze selectie is kwalitatief ook aanzienlijk verbeterd en met name in de wedstrijden tegen Volendam, Sparta, Almere City en Telstar hadden we absoluut meer punten moeten behalen. Het missen van een groot aantal kansen en het weggeven van doelpunten door persoonlijke fouten zorgt ervoor dat we nu op een veertiende plek staan en niet in het linkerrijtje. Er had dus veel meer ingezeten en er zit voor de komende tweeëntwintig wedstrijden ook nog meer in.

Trainer Dusseldorp koos vandaag voor een behouden tactiek en verloor. Dat mogen we hem aanrekenen. De vele gemiste open kansen, de domme gele en rode kaarten en persoonlijke fouten van de afgelopen weken, mogen we de spelers aanrekenen. Het zal van beide kanten beter moeten, willen we het maximale rendement uit deze groep halen. Mocht dat niet lukken, dan is dat doodzonde, want een betere selectie dan deze hebben we in de afgelopen jaren niet gehad.

Ralf