Na het incident tegen Achilles en een ander incident tegen Volendam wordt Fortuna in de derde thuiswedstrijd van het seizoen helaas weer het slachtoffer van een betreurenswaardig incident. Door een aantal incidenten in het veld, waar de trainer overigens part noch deel aan had, want die stond gewoon zoals het hoort langs het veld, verliezen we helaas met 0-5. Maar ook het laatste incident is geen reden om ons zorgen te maken. Zorgelijk zijn eigenlijk alleen de reacties van een deel van het publiek, dat genoemde incidenten niet als een incident weet te beschouwen, maar teveel vanuit de emotie in verwijtende sfeer richting spelers gaat acteren. En dat is niet gepast, want we hebben het hier over incidenten die ten onrechte uitvergroot worden tot iets heel ergs. Hopelijk neemt het bestuur op tijd passende maatregelen die ervoor zorgen dat ook deze negatieve elementen in onze aanhang de relativiteit van het incidentele gaan inzien. Want ook deze verzuurde geesten verdienen het ondanks al hun negatieve kritiek geholpen te worden, zodat ook zij al het positieve gaan zien en omarmen dat Fortuna sinds dit voorjaar in zich draagt.


11 september 2015

Nieuwe supporters dringend noodzakelijk

Fortuna Sittard 0 FC Dordrecht 5

Doelpuntenmakers: 16. Lumu 0-1, 19. Aktaou 0-2, 23. Daniels 0-3, 40. Janga 0-4, 51. Janga 0-5.
Opstelling: Kaya; Mares, De Regt, Janssen, Schroyen; Briels, Ter Borgh (46. Moro), Loen, Ospitalieri; Hutten, Lekesiz.
Toeschouwers: 3.073.
Scheidsrechter:Boterberg.
Geel (Fortuna): Janssen, Briels
Rood (Fortuna): –

De wedstrijd is iets meer dan dertig seconden bezig als Dordrecht de eerste van enkele tientallen steekballen recht door het hart van onze defensie plaatst. Een mooie gelegenheid voor Joeri Schroyen om zich al vroeg in de wedstrijd te onderscheiden. Met al zijn professionaliteit houdt hij de tegenstander van zich af om de bal rustig over de achterlijn te laten rollen voor een doeltrap. Een doeltrap die door Kaya naar Janssen getrapt wordt, die speelt naar Ter Borgh en die plaatst de bal met een van zijn roemruchte crosspasses in de voeten van de aanstormende Schroyen, die met een daverende knal nog in de eerste minuut voor de 1-0 zorgt.


Deze keer grijpt onze verdediging wel in

Maar terwijl Joeri nog staat te dromen hoe hij met zijn vinger voor de lippen langs de tribunes rent na zijn schitterende treffer, heeft hij niet in de gaten dat de bal wat langzamer rolt dan hij verwacht had. En dat zijn tegenstander zich inmiddels langs hem heeft gewurmd. Joeri valt geschrokken op de grond, terwijl de Dordtse rechtsbuiten er met de bal vandoor gaat en loepzuiver voorzet op een geheel vrijstaande man gehuld in een tenue met vergelijkbare kleuren als zijn eigen tenue. Die man is Jan Boterberg, studiemeester-opvoeder aan het Margareta-Maria Instituut te Kortemark. Voor Jan is de verleiding groot om de bal in één tijd tegen de netten te schieten. Zo’n kans om te sjotten heeft hij niet meer gehad sinds zijn zestiende, toen hij zijn kicksen vanwege een slepende blessure voor de allerlaatste keer heeft moeten uittrekken. Sindsdien heeft hij voldoening gevonden in de fluit, maar het verlangen naar de eer en glorie der goalgetter is altijd in hem blijven sluimeren.

Jan Boterberg staat na veertig seconden in zijn eerste Hollandse match voor een moment dat zijn toekomst zal bepalen. Gaat hij zijn primaire verlangen bevredigen en de bal met een welgemikte trap achter doelman Kaya plaatsen, daarmee eeuwige roem vergarend, maar zijn perspectief op een loopbaan in eerste klas nationale tot nul reducerend? Of weet hij zich te beheersen, doet hij het enige dat een man in zijn positie past en blijft de weg naar Daknam, het Regenboogstadion en achter de Kazerne voor hem open liggen?


In tegenstelling tot Roel Janssen is Jan Boterberg volledig in control

Het is op dit moment dat Jan Boterberg baat heeft bij de vele avonden die hij op zijn zolderkamer achter de computer heeft doorgebracht. Want niet op het veld, maar hier heeft hij de basis gelegd voor de succesvolle loopbaan die hem op 11 september 2015 in het voormalige Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard heeft gebracht, waar hij twee jaar geleden nog in Duffel moest fluiten. Ja, het is snel gegaan met Jan Boterberg, studiemeester-opvoeder aan het Margareta-Maria Instituut te Kortemark. En dat allemaal dankzij de webstek www.fluitjevaneencent.be. Hier heeft Jan Boterberg niet alleen kennis gemaakt met de regels van het spel in alle finesses en zijn vriendenkring gevonden, we kunnen gerust stellen dat www.fluitjevaneencent.be Jan Boterberg als arbiter en als mens gevormd heeft.

Aan www.fluitjevaneencent.be is het dan ook te danken dat Jan Boterberg op het ultieme moment de verleiding kan weerstaan om een pegel op het doel van Kaya af te vuren. De sterkte van zijn door deze onvolprezen site vervolmaakte karakter dwingt hem tot een subtiel overstapje. Het gevaar voor ons doel is daarmee nog niet afgewend, want dankzij het overstapje wordt een andere Dordtenaar in stelling gebracht. Diens schot gaat naast. De tegenstoot brengt Jan Boterberg opnieuw in beeld, deze keer niet als potentieel doelpuntenmaker, maar volledig in de hem toebedachte rol van onpartijdige. Leon Hutten gaat in het strafschopgebied tegen de vlakte. Jan Boterberg besluit gedecideerd tot doorspelen.

Er is anderhalve minuut gespeeld en er zijn al meer dan 800 woorden verbruikt. Gelukkig kunnen we voor de rest van het verslag een tandje lager schakelen. Voor het algemene wedstrijdbeeld verwijzen we graag naar het verslag van de vorige thuiswedstrijd. In dit verslag zullen we volstaan met een korte beschrijving van de doelpunten.

Na een dik kwartier spelen wordt er een pass recht door ons centrum gegeven. Ferry de Regt reageert te laat en beschikt vergeleken met zijn tegenstander bovendien over de snelheid van een pakezel. Ferhat Kaya komt zijn doel uit in de verwachting de bal weg te kunnen trappen. Maar Kaya onderschat de snelheid van Lumu. De Dordtse aanvaller is eerder bij de bal en schiet deze vanaf de rand van de zestien simpel langs Kaya in het lege doel. Zestiende minuut: 0-1.

Een paar minuten later laat Youri Loen, vandaag op het centrum van het middenveld actiever, maar even matig als tegen Volendam, zijn man veel te gemakkelijk passeren. Ook Roel Janssen reageert niet erg kordaat en weet uiteindelijk niets beters te doen dan een tikje tegen de benen van zijn tegenstander te geven. De scheidsrechter weet dankzij www.fluitjevaneencent.be wat hem te doen staat. De penalty wordt eenvoudig binnengeschoten door Aktaou. Negentiende minuut: 0-2.


Kaya ziet weer een bal binnenvliegen

Weer een paar minuten later gaat de aanval over onze rechterkant, waar jongeling Luc Mares zich simpel uit laat spelen. Mares’ vuurdoop op rechtsback in Almere verliep kennelijk redelijk. Vandaag blijkt echter uit alles dat hij geen geboren back is, maar een centrumspeler. Hij komt snelheid tekort en wordt keer op keer in de luren gelegd. Op hulp van zijn ploeggenoten hoeft hij niet te rekenen. Ook in dit geval niet. Tegenstander Daniels heeft vrije doortocht en schiet in de korte hoek binnen. 23ste minuut: 0-3.

Vijf minuten voor rust gaat Jordie Briels, die om mij onduidelijke redenen nog steeds veel krediet heeft bij de trainer, in de fout. Zijn balverlies in de buurt van het eigen strafschopgebied leidt een directe tegenstoot in. Onze verdediging geeft opnieuw niet thuis. Janga kan ongestoord vanaf de zestien richting doel soleren en een hoek uitkiezen. 40ste minuut, 0-4.

Na rust blijft Jordy ter Borgh in de kleedkamer. Voor hem verschijnt Soufian Moro in het veld. De van FC Zwolle afkomstige debutant gaat op rechts spelen, Briels neemt de positie van Ter Borgh over. Veel verschil maakt het niet. Fortuna speelt in een verschrikkelijk laag tempo en geeft Dordrecht alle gelegenheid om in een niet veel hoger tempo te combineren. We zijn nog niet lang op weg wanneer Mares zich weer eenvoudig uit laat spelen. Zijn tegenstander schiet op doel. Janga is eerder dan onze verdedigers bij de bal om binnen te tikken. 50ste minuut, 0-5.


Dordrecht is niet alleen beter, maar ook scherper

Daarna doet Dordrecht het rustig aan, al is het op de counter nog een paar keer dichtbij een volgende treffer. Wat stelt Fortuna daar tegenover? Nog bij een 0-0 stand krijgt Gökhan Lekesiz de bal in de kluts mee, maar de doelman kan zijn schot in de korte hoek ten koste van een corner keren. Bij een 0-3 stand begint opnieuw Lekesiz aan een solo van eigen helft richting doel. Hij wordt door de keeper te ver in de hoek gedreven, kan nog wel schieten, maar dat schot wordt eenvoudig gekeerd. Bij een 0-4 stand wordt Briels door Loen de diepte in gestuurd. Hij faalt oog in oog met de keeper.


Hutten glijdt de bal binnen….

In de tweede helft duurt het tot een kwartier voor tijd voordat we de eerste doelkans noteren. Uit een vrije trap van Loen kopt Lekesiz in de handen van de keeper. Een paar minuten later scoort Lars Hutten nadat De Regt de bal na een vrije trap voor zijn voeten heeft gekopt. Maar Jan Boterberg meldt zich om ons feestje te bederven. De studiemeester-opvoeder aan het Margareta-Maria Instituut te Kortemark is dankzij www.fluitjevaneencent.be goed op de hoogte van de spelregels en fluit conform regel 12 van de Regels van het Voetbalspel voor een overtreding van De Regt.


…maar Jan Boterberg kent geen genade

Dat was de hele aanvallende inbreng van Fortuna vanavond. En daarmee is de derde ruime thuisnederlaag een feit. En dat terwijl we uit de sterren van de hemel spelen. Dit vraagt om onmiddellijke actie door Martin Masset. En daarbij ligt het niet voor de hand met de vinger naar de trainer te wijzen, want de uitwedstrijden bewijzen immers dat we hier met een vakman pur sang van doen hebben. En het ligt ook niet voor de hand kritiek te hebben op de spelers, want de uitwedstrijden bewijzen immers dat we hier met professionals van doen hebben die alles doen en laten voor hun sport en bereid zijn tot het uiterste te gaan.


Weer een afgang

Deductie leidt onvermijdelijk tot de conclusie dat de supporters van Fortuna niet deugen. Om precies te zijn die supporters die op de avonden dat Fortuna uit speelt in hun armchair liggen te wanken, want de uitwedstrijden bewijzen immers dat onze away support deugt. Martin Masset moet nu vierkant achter zijn trainer gaan staan en de betffende supporters een ultimatum stellen. Of jullie melden je de avond voorafgaand aan een thuiswedstrijd voor een positiviteitstraining, waar jullie leren je emoties te beheersen en onze spelers positief te ondersteunen; of jullie leveren je seizoenkaart netjes in en laten jullie gezicht nooit meer zien in onze voetbaltempel.

We zijn erin geslaagd om de rotte appels te verwijderen uit de selectie en uit de technische staf. Maar willen we er als club echt bovenop komen, dan wordt het nu tijd om het karwei af te maken waar Hans Erkens negen jaar geleden mee begonnen is en alle negatieve elementen uit onze aanhang tot de wortel uit te roeien. Of we slagen erin onszelf collectief, geen enkel individu uitgezonderd, om te programmeren tot factoren die positief bijdragen aan het succes van Fortuna of onze geliefde club is gedoemd ten onder te gaan. Een andere keuze is er niet meer.

PM