Met een gelijkspel tegen concurrent FC Den Bosch houdt Fortuna de hoop op play-offs levend. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat we daar gezien het vertoonde spel eigenlijk niet veel aanspraak op mogen maken. Ondanks veel goede wil weten we amper gevaarlijk te worden. En wanneer Den Bosch in het laatste kwart van de wedstrijd nog een paar opgelegde kansen mist, mogen we uiteindelijk nog blij zijn met een punt.


15 maart 2013

Fortuna machteloos tegen Den Bosch

Fortuna Sittard 0 FC Den Bosch 0

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Kaya; Turan, Dreesen, Janssen, Schroyen; Briels (65.Çevik), Kruijsen, Diaz; Khalouta (65. N’Koyi), Rajcomar , Diaz, Nepomuceno (85. Mannes).
Toeschouwers: 3.300
Scheidsrechter: Martens.
Geel: –
Rood: –

Met twee overwinningen op rij heeft Fortuna haar seizoen weer nieuw leven ingeblazen. Met punten op zak doen we weer volop mee in de race voor de resterende plaatsen in de play-offs. Vanavond komt met FC Den Bosch een directe concurrent in die race op bezoek. Dankzij de inzet van enige supporters kan de wedstrijd ondanks de winterse omstandigheden gewoon doorgaan: langs het veld vormt de opgehoopte sneeuw een fraai winters decor, maar het veld zelf ligt er helemaal groen en alleszins bespeelbaar bij. Voor de publieke belangstelling is het aanhoudende winterweer overigens niet bevorderlijk: ook vanavond puilen de tribunes niet uit.

Trainer Wil Boessen kent voor de wedstrijd één hoofdbreken: hoe de geschorste Ramon Voorn te vervangen? Yoann de Boer en Fernando Ricksen zijn nog steeds geblesseerd, waardoor Boessen wat dun in zijn verdedigende middenvelders zit. Meest logische vervanger zou Jurjan Mannes zijn, maar het vertrouwen in de Twente-huurling is kennelijk beperkt. Boessen heeft er namelijk voor gekozen Kevin Diaz naar het middenveld terug te laten zakken. Daardoor komt er op linksbuiten een plaatsje vrij voor Gevaro Nepomuceno. Verder keert Roel Janssen terug van een schorsing; Niels Vets moet daardoor plaatsnemen op de bank.

We zijn helemaal klaar voor de wedstrijd, maar helaas moet ons eerst weer eens een lesje worden geleerd voordat we kunnen beginnen. In de middencirkel bevinden zich niet alleen de beide elftallen en het arbitrale trio, maar ook een berg kinderen en allerlei andere mensen die daar niets te zoeken hebben. Er wordt een spandoek ontrold, er worden foto’s genomen, de stationspeaker schreeuwt wat door de geluidsinstallatie. Die is op onze tribune al jaren defect, zodat we van het ele doel van deze actie verder niets meekrijgen. Het zal wel weer over respect zijn gegaan. Of over homo’s. Toen ik pas naar Fortuna ging, kwamen de ploegen onder leiding van de scheidsrechter het veld op, gaven beide aanvoerders en de scheidsrechter elkaar een hand, deed de laatste daarna de toss (met een gewone munt, niet met een of ander door de Respect-maffia gefabriceerd ding) en ging hij daarna over tot het eerste fluitsignaal. Bij bijzondere gelegenheden wisselden de aanvoerders ook nog een clubvaantje uit, maar dat was het dan ook. Tegenwoordig volstaat dat kennelijk niet meer. En dan valt het in Sittard nog mee. Bij voetbalclubs die zichzelf maatschappelijk noemen, schijnt het nog stukken erger te zijn.

Nadat het hele protocol van entree op het veld tot en met de aftrap doorlopen is, beginnen we aan een tamelijk saaie eerste helft. En laat dat tameliijk trouwens maar weg. Het is gewoon saai. FC Den Bosch staat goed, we zijn nauwelijks in staat een bres in hun verdediging te slaan. Op de flanken doen Aziz Khalouta en Gevaro Nepomuceno voor spek en bonen mee, in de spits heeft Prince Rajcomar het moeilijk tegen een verdedigers die hem wat feller op de huid zitten. Verder laat de passing van Quin Kruijsen en Jordie Briels het nodige te wensen over. Het gevaar moet dus vooral komen van Kevin Diaz, die zoals gebruikelijk goede en slechte acties met elkaar afwisselt. En helaas zitten er vanavond aanzienlijk meer slechte dan goede acties tussen. Kortom, er valt niet veel te beleven. De grootste kans is voor Khalouta, die een voorzet van Diaz vijf meter voor het doel tegen zijn kop krijgt. De bal komt zo hard aan, dat hij er geen richting aan kan geven en caramboleert naast het doel. Diaz zelf krijgt de bal na een goede aanval over de rechterflank ij het strafschopgebied aangespeeld. Zijn schot wordt echter gekraakt. Dat was het wel zo’n beetje.

Aan de andere kant loert Den Bosch vooral op de counter. Ook die tactiek levert niet veel op. Fatih Turan en Joeri Schroyen moeten hun tegenstander weliswaar enkele keren laten gaan, maar in het centrum staan Timothy Dreesen en Roel Janssen doorgaan goed geposteerd. De grootste kans van de eerste helft is desalniettemin voor een Bosschenaar, die na een goede solo voor Ferhat Kaya verschijnt. Onze gelegenheidsaanvoerder brengt echter prima redding. Zo blijft het na een saaie eerste helft nul-nul.

In de tweede helft toont Fortuna aanvankelijk iets meer dadendrang. We zetten de tegenstander iets sneller onder druk en zoeken wat meer de diepte. Dat leidt in de eerste twintig minuten tot een paar kansen. De grootste is voor Diaz, die de bal in de voeten krijgt aangespeeld door Briels. Diaz probeert de bal in de linkerhoek te plaatsen, maar schiet net naast. Verder stellen Rajcomar en Khalouta Begois nog op de proef. Maar indrukwekkend is het allemaal niet. Het inbrengen van Ramazan Çevik en Patrick N’Koyi (voor Briels en Khalouta) brengt daar niet veel verandering in. Sterker nog, we worden er eerder zwakker door.

Den Bosch neemt het laatste deel van de wedstrijd het heft in handen en weet nog drie behoorlijke kansen uit te spelen. Twee keer brengt Kaya redding, de derde keer is ook hij kansloos wanneer de tegenstander de bal over hem heen speelt. Turan weet de bal echter weg te koppen op de doellijn en behoedt ons daarmee voor een achterstand. Het moge duidelijk zijn: meer dan een punt zit er vandaag niet in. Vijf minuten voor tijd brengt Boessen Mannes voor Nepomuceno in een poging dat punt in ieder geval veilig te stellen. Dat lukt ook, want het blijft nul-nul.

Daarmee houden we voor de derde keer op rij de nul en blijven we voor de derde keer op rij ongeslagen. Maar daarmee is het enige positieve eigenlijk ook wel gezegd. Fortuna deed zijn best, maar was amper in staat de tegenstander in de problemen te brengen. Aanstaande maandag wacht Cambuur thuis, een tegenstander van een vergelijkbaar niveau als Den Bosch. Dan zullen we toch iets meer potten moeten breken dan vanavond.